keisarinleikkaus

Kanakoirien jalostukseen liittyvää keskustelua.

Valvoja: Maarit Seppänen

olavi peura
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 18.2.2006 14:17

keisarinleikkaus

Viesti Kirjoittaja olavi peura » 18.10.2010 17:00

tässäpä lueskelin pytyllä koiramme lehteä lokakuulta ja silmiin iski sivu 13 "keisarinleikkaukset yllättävän yleisiä" hiukan hymistellen jatkoin ja totesin että monttuun tuommoset. Kuinka ollakkaan taulukossa komeili KARKEAKARVAINEN SAKSANSEISOJA 47,8% ilmoitetuista pennutuksista puukolla ulos. Mitä ihmettä??! Mie toivon vaan että tässä on kyse tilastoharhasta. Vaan onko tosiaan niin että puolet porukasta jalostaa karkkareita puukot kourassa? Mites tästä saatais luotettavaa tietoa?

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 18.10.2010 20:42

Minusta tuo luku kuulostaa kyllä todella hurjalta ollaakseen edes tilastollinen tosiasia... :wink:

Vuosien varrella seurannut ja kuunnellut kasvattajien useat synnytystarinat, ja sen perusteella arvelisin tuon luvun olevan karkkareilla alle 10%, vai mitäs arvelette muut?

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 18.10.2010 21:02

Kyllä järkytyin minäkin tuota lukiessani!?!

Ihan oikeasti, ei kai monikaan ole joutunut leikkauttamaan narttuaan, EIHÄN???

Tuo on nimittäin taas yksi jalostuksellisista asioista, joissa mennään aika herkästi perse edellä puuhun. Ei nimittäin naurattanut kun kaveri oli astuttanut oman saksalaisrotuisen koiransa ja kasvattaja sitten totesi ihan muikkuna että "varaa jo ajoissa leikkausaika hyvälle eläinlääkärille koska nämähän eivät synnytä itse, kun ei tule niitä polttoja"... :shock:
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno » 18.10.2010 21:33

Se tilasto ei ollut suomesta, mutta hurjaa luettavaa kuitenkin.

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 19.10.2010 07:45

Hirvee prosentti oli mikä maa tahansa! Tuo kyllä kertoo myös sen, että koiranomistajat ovat yhä enemmän vieraantuneita luonnosta ja kuunnellaan kaikenmaailman eläinlääkäreiden juttuja. TOKI varmasti tarpeellisia operaatioitakin tehdään, mutta joskus pennutusjuttuja kuullessaan tulee mieleen että luonnollinenkin synnytys olisi ollut ihan mahdollinen. Pari pentua olisi kylläkin menetetty eikä pennutus olisi sitten ollut niin "tuottoisa". Eläinlääkäri saa rahat ja koiranomistaja levollisen mielen...nartusta viis! :cry:
Kuva

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno » 19.10.2010 16:12

Jutussa ollut kysely tehtiin Englannissa, sen vastausprosentti oli 24 ja tarkasteluun otettiin rodut, joilta oli saatu tietoa vähintään 10:stä pentueesta. Käytännössä siis kkss:n kohdalla saattoi kyselyyn vastata kolme kasvattajaa, joilla oli yhteensä 11 pentuetta, joista viisi oli syntynyt keisarinleikkauksella ja nartut vaikeuksineen saattoivat olla sisaruksia yms. Tai kyselyyn vastasivat ne viisi kasvattajaa, joilla oli ainoat englannissa leikkauksella syntyneet pentueet karkkareissa. Väittäisin, että tällaisiin kyselyihin ovat motivoituneempia vastaamaan sellaiset ihmiset, joilla on jostakin kyselyssä käsiteltävästä ongelmasta omakohtaista kokemusta.

Avatar
Hanna Kaistinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 33
Liittynyt: 14.8.2006 21:10
Paikkakunta: Hamula

Viesti Kirjoittaja Hanna Kaistinen » 19.10.2010 18:28

marja katajamaa kirjoitti:Tuo kyllä kertoo myös sen, että koiranomistajat ovat yhä enemmän vieraantuneita luonnosta ja kuunnellaan kaikenmaailman eläinlääkäreiden juttuja.
Nyt täytyy kyllä sen verran kommentoida, että oman kokemukseni mukaan se on usein koiran omistaja, joka vaatimalla vaatii nartulleen sektion. Jos vähänkin synnytys pitkittyy tai ei sillä sekunnilla edisty kuin kasvattaja tai joku muu helvetin viisas synnytysopas on sanonut, on narttu saatava leikkauspöydälle ja sassiin! Yleensä kyllä synnytys yritetään saada edistymään kaikin mahdollisin keinoin ja leikkaukseen ryhdytään vain jos tilanne sen vaatii. Ja auta armias, jos leikkaukseen viimein joudutaan ja synnytyskanavasta löytyy kuollut pentu/ja, on omistaja ensi tilassa syyttämässä eläinlääkäriä hoitovirheestä.

Valitettavasti näillä nykyajan uusavuttomilla pullamössökoiranomistajilla, jotka vielä jostain ihmeen syystä haluavat koiransa pennuttaa, ei ole harmainta aavistusta koiran lisääntymisestä tai synnytyksestä. Ei ole edes vaivauduttu ottamaan selvää, että mistäköhän päästä se koiran lämpö mitataan. Sieltä sitä sitten itku kurkussa soitellaan ja ihmetellään, että voi voi kun tuo meidän Fifi se niin ihmeellisesti läähättää, jokohan se pitää tuoda näytille. Vieraannuttu ollaan todellisuudesta, ja lujaa.

Omalle kohdalle ei ole koskaan osunut saksanseisojan sektiota, ei karkeakarvaisen eikä lyhyen. Pomminvarmoja sektioitavia rotuja toki on, mutta varsinaisia suunniteltuja sektioita niillekin tehdään onneksi erittäin harvoin. Kyllä tämä on mielestäni aivan muiden rotujen ongelma, kääpiökoirien ja hassunhauskojen puuterihuiskujen, jotka menevät kuin kuumille kiville. Kyllä tätä koiranjalostusta on välillä surullista sivusta seurata.

Hanna Kaistinen
Pieneläinhoitaja vuodesta 2005
Viimeksi muokannut Hanna Kaistinen, 19.10.2010 20:00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 19.10.2010 18:44

Mutta kyllä meillä täällä Kuopiossa on hyvinkin erilaisia eläinlääkäreitä, on niitä jotka antaa yleisvoidetta tai vitamiinia vaivaan kuin vaivaan, ja eläinlääkäreitä jotka nukuttaa, kuvaa, ultraa, ottaa näytettä näytteen perään, ja vetäsee hihasta tropit varmuuden vuoksi KAIKKIIN maailman sairauksiin, vaikka ainoa koiran oire olisi ollut yksi yskäisy. :( Ja kaikkea siltä väliltä.

Keinosiemennetään, keisarileikataan, ommellaan kasaan epäsikiöinä syntyneitä, elvytettään elottomia, laitetaan emä kuonokopan kanssa pentulaatikkoon ettei se saa siirreltyä pentuja... Taivaskaan ei ole rajana kun ihminen haluaa pitää kiinni asemastaan Jumalana. Se on surullista.

Mutta ei kaikki ole kiinni eläinlääkäreistä, loppujen lopuksi on kyse kuitenkin kasvattajista.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Hanna Kaistinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 33
Liittynyt: 14.8.2006 21:10
Paikkakunta: Hamula

Viesti Kirjoittaja Hanna Kaistinen » 19.10.2010 18:58

Kyllä vain, löytyy sitä meidänkin läänistä jos jonkinlaista elukkatohtoria. On pätevää ja vähän vähemmän pätevää. Ja on valitettavasti niitäkin, jotka ahneuksissaan ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa. Perustin tuon aiemman kirjoituksen kuitenkin omiin kokemuksiini ja tilanteisiin, joihin olen työssäni joutunut.

Vastaa Viestiin