Junkkarin noutolinnut

Tapahtumien jälkipelit. Tällä voit käydä keskustelua SSK:n tapahtumien tiimoilta.

Valvoja: Maarit Seppänen

kerttu ylilauri

Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri »

Miksi Jukkarissa oli noutolintuina tarhanlattialle kuolleita takapuolet auki nokittuja kukkopoikia?
Olin heittäjänä ryhmässä no 5 ja hämmästyin suuresti saadessani pussin käteen josta paljastui kaksi nahkapäällistä pikkuista kukkopoikaa. Kuulinkin sitten mistä ne oli peräisin…..Joku ryhmässä totesikin että pakastealtaan broilereissakin on enemmän höyheniä kuin niissä. Olen tarhannut fasaaneja itsekin jo kymmenkunta vuotta ja tuollaisia en käytä edes harjoituslintuina, roskiin ne kuuluu laittaa.
Jos ei ole mahdollisuutta kunnon riistalintua markkeeraavaan noutolintuun, minusta damikin olisi ollut oikeampi korvike kuin nuo. Olen täysin varma niitten kuolinsyystä, ne oli tarhaolosuhteissa kuolleita ”tipuja” jotka toiset linnut olivat sitten peräpään kautta perkanneet auki ja syöneet suolet.
Kenen nuori koira opetetaan noutoon tuollaisilla fasunpaskalle haisevilla rääpäleillä. Eihän vesityössäkään saa käyttää suolistettua lintua noutolintuna.
Kunnon linnut tarhalta ostettuna ja tätä tarkoitusta varten tapettuna olisivat maksaneet max n. 800€ joka tekee vajaa 10% osallistumismaksusta!
Tästä asiasta puhuttiin muissakin ryhmissä, joten en ollut ainoa joka tätä ihmetteli.
Organisaatio on varmasti kovahomma pyörittää, kiitos siitä aktiiveille, mutta jos me hommaan aletaan se pitää hoitaa kunnolla, ja "tuotteen kunnossa" Ainakin me täällä kokeenjärjestäjinä aattelemma niin.
Kaikesta huolimatta siellä oli todella mukavaa!

[%sig%]

Heikki Pöllänen

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Noutolinnut olivat todella surkeat, se täytyy itsekin arvostelleena ylituomarina myöntää. Jos olisi ollut keino vaihtaa lintuja, niin sen olisin tehnyt. Käytettyjen lintujen kuolintavasta minulla ei ole tietoja, oletin että ne olisi suolistettu eikä itse kuolleita ja nokittuja, mutta saattaa asia olla kuten asiasta enemmän kokemusta omaava Kerttu kirjoittaa.

Kuulin ennen koetta noutolintujen hankkimisvaikeuksista, niitä ei ollut meinannut saada mistään. Siitä en ollut etukäteen tietoinen että linnuilta puuttuivat jo valmiiksi suolet. Moni koira pitää tällaista lintua raatona, johon ei mielellään koske. Sellaisia olivat noutosuorituksetkin. Tämän vuoden Junkkarin noutosuorituksia ei kokanisuudessaan voi ottaa vakavasti ainakaan siinä epäonnistuneiden koirien osalta. "Raadon" hyvin noutanet koirat noutavat varmasti parempikuntoisenkin moitteetta!

Noutolintuasia on selvitettävä seuraavan vuoden tapahtumaan hyvissä ajoin. Jos ne maksavat paljon, on seikka huomioitava osallistumismaksussa. Myös ohjaajien omien noutolintujen käyttöä voitaisiin suositella. Tämänvuotiset linnut eivät tehneet koirille oikeutta. Pahoittelen.

[%sig%]

Kelmi

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Kelmi »

Kaukaa viisas opas ottaa omasta pakkasesta hyvän linnun varalle, kuten eräässä ryhmässä ;-)
Ryhmäoppaita kysellessä voisi myös kysäistä noutolintutilannetta, luultavasti moni uhraisi omistaan jonkun.

erakko

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja erakko »

Määräyksiä koejärjestelyistä (SSK:n hallitus 17.6.1997) "...Noutokohteen on mahdollisimman hyvin vastattava näöltään, hajultaan ja muutoinkin vastatapettua riistaeläintä. Ylituomarin on ennen koetta hyväksyttävä noudettava riista."

[%sig%]

Pekka hautamäki

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Pekka hautamäki »

Noutolinnut olivat valitettavasti aika lujan takana. Ne piti tulla eräältä jahteja järjestävältä yritykseltä, samasta paikkaa mistä oli linnut vesikokeeseen. valitettavasti yrityksen fasaanijahti oli peruuntunut, jolloin tuoreita, täydellisen höyhenpeitteen omaavia lintuja ei ollut saatavilla. Eläviä lintuja ei saatu, ne oli varattu jahteihin (85€/kpl).

Soittelimme ison kasan tarhaajia läpi ja nämä oli ainoat mitä saatiin (4€/kpl). Kieltämättä oli aikamoinen yllätys, kun vedin puolilta päivin maastossa pussin auki ja alettiin tehdä kylmän linnun noutoja...

Olisikohan kukaan valmis ottamaan nyt syksyllä pakastimeensa 100 fasaania vuodeksi ens vuoden junkkaria varten?

kerttu ylilauri

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja kerttu ylilauri »

Oliko kyseessä Laihialainen tarhuri kun jätteistä perii 4€ / kpl???
Ei niitä lintuja tarvi pakastaa, antaa hyppiä halvan jyvän voimalla tarhassa talvi ja nuuppaa sitten ennen koetta. Silloinkaan niistä ei tarvi paljoa enempää kuin tuon 8,50 maksaa. Kyllä ne kunnollisetkin linnut kasaan saadaan, tuodaan vaikka itse kukin lintuja tarhaava tullessamme kymmenkunta niin eiköhän sekin passaa. Minäkin voin vaikka maksaa kasvattieni osallistumis maksun linnuilla mieluummin kuin rahalla ja saada tuollaista vastinetta 140 eurolle. Jos tilanne vaikuttaa ens vuonna yhtä surkealta, kertokaa se etukäteen, tai heti kun tiedätte,niin osataan varautua.

Pekka Hautamäki

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

Oli Laihialainen tai ei, mutta tällästä "källiä" ei saa vastaisuudessa päästä tapahtumaan. Noutolintujen kohdalla kaikki ei mennyt "putkeen" ja sitte alkoi paniikin omainen lintujen etsiminen kellon koko ajan käydessä.

Hyvin oli kyllä osalle koirille nouto opetettu, tällänenkin lintu oli yhdessä heilahduksessa ohjaajan kädessä...

Petteri_N

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

"Hyvin oli kyllä osalle koirille nouto opetettu, tällänenkin lintu oli yhdessä heilahduksessa ohjaajan kädessä..."

Jännä homma sinäänsä, sillä jos vähänkään "gurujen" juttuja kuuntelee, niin eihän ilman pakonoutoa moisen linnun pitäisi kouraan viidellä pisteellä tulla... ;-)

Eija M

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Eija M »

Mielessäni pähkäilin, että jopa on meidän ryhmän sesset mainioita, kun ykskään ei paukusta lähtenyt noutoon... ;))) Hih, taisi olla lintujen syytä, eikä niinkään koulutuskysymys. No, ei vain niinhän se menee, että kun homman osaa niin hyvältä näyttää oli lintu broileri tai mikä kökkö hyvänsä.
Kauaa ei Sella aikaillut, kun hommansa hoiti! Oli hienoa seurata sivusta, että mihinkä sitä pitää pyrkiä. Ehkä mekin sitten joskus...

Terveisiä vain koko kolmekolmosen poppoolle toivottaa Eija ja Arno

[%sig%]

Pekka Hautamäki

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

niin, ja noutohan loppujen lopuksi tottelevaisuusliike. Noutokäskyn saatuaan koiranhan on noudettava.

Mäkelän Jukka kehu vuos sitte laittavansa akkuporakoneen nippusiteellä surisemaan ja noudattavan Ikellä sitä. hyvin kuulemma tulee sekin kouraan:)

kerttu

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja kerttu »

Hyvähän se on jos koira hakee porakoneet, mutta jos kokeiden osalta kuitenkin pysyttäis kerhon sääntöihin kirjatuissa ohjeissa:) näitä tarinoita mitä ihmeellisemmistä noutoesineistä on tuhansia....
Ei sen kummempaa toivetta, kuin otetaan opiksi tapahtuneesta .

Ps. en ollut utelias tietämään kuka tarhuri oli kyseessä, vaan kun ne laihialaiset ovat pihin maineessa, siksi hämmästelin raadoista kynittyä hintaa ja epäilin lintujen kotitarhan osoitetta:)

Seppo Lehtovirta

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Höpö höpö, ei ne voineet laihialta tulla. Laihialaiset olisiva syöneet noistakin linnuista vielä lihat ja lähettäneet tuohon hintaan pelkät luuiden ympärille kiedotut nahat,... niin ja perineet vielä erikseen pakkauskulut siitä nahkojen käärimisestä. ;D

arska

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja arska »

Turha luulo ei annettais nahkojakaan, neki olis liika hyviä nouto "lintuja"teille.Eikä raadot lähtisi millään 4 eurolla.

erakko

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja erakko »

Tuossa aikaisemmin kun siteerasin koejärjestelymääräyksiä, oli se suureltaosin heitto ylituomareiden suuntaan - taisi siellä Lapualla olla niitä aika liuta, kuten luettua: puh.joht. myöten.
Elikäs pulinat pois arvon kenttäväki, sillä ylituomarit ovat tarkastaneet ja ennen koetta hyväksyneet noutolinnut, jotka ovat vastanneet vastatapettua riistaa, kuten määräykset edellyttävät!
Muutoinhan kylmänlinnun noutoa ei olisi hyväksytty osana koetta.

[%sig%]

Jukka Hannus

Re: Junkkarin noutolinnut

Viesti Kirjoittaja Jukka Hannus »

Otin omat linnut mukaan, kun tiesin tämän ongelman. Parit Junkkarit aiemmin käyneenä tiesin, että ei siellä aikuisia fasaanikukkoja heitellä. Jokainen tietää, että tarhattu nuori fasaani menettää jo parin koiran noudossa aika ison osan painostaan.
Riekko tulikin vauhdikkaasti käteen (ei haissut varmasti rehulle). Taisi toisella ohjastettavallani olla liiankin kiire noutamaan tuota tuttua kainuulaista valkotakkia, kun tuomari siitä meitä pienellä pistevähennyksellä muistutti. Uskonkin ryhmämme muiden jäsenten tullessa uudelleen Junkkariin tuovan omat linnut mukanaan. Kuulosti kommentit sen suuntaisilta.
Omalta osaltani noutolinnuissa ei ollut siis pienintäkään valittamista. Kiitos hienosti järjestetystä tapahtumasta.

Vastaa Viestiin