Peräänmeno ja sulkeminen

Tapahtumien jälkipelit. Tällä voit käydä keskustelua SSK:n tapahtumien tiimoilta.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Pekka Hautamäki

Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

En tiedä osaanko lukea sääntäkirjaa, mutta en oo löytänyt sieltä kohtaa, jossa sanottaisiin, että nuortenluokan koira on suljettava kokeesta, jos se vähän saattelee lintua. Toistuvien peräänmenojen jälkeen koehan keskeytetään, mutta jos on riistatöitä alla ja sitte kakara vähä "villaantuu", niin ei kai sen yli heti vedetä henkseleitä???

Eli palkitaanko koira ja kuuluuko sille tehdä nouto, jos sillä on päivän aikana tunti hakua, pari riistatyötä ja yks peräänmeno?

Tää kaikki koskee sitte vain ja ainoastaan NUORTENLUOKKAA.

?

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja ? »

Olitkohan samassa kokeessa, jossa 3 hyvää riistatyötä ja moitteettoman noudon tehnyt NUO luokan koira sai tuomarilta NUO3:n?

Pekka Hautamäki

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

En oo ollut kokeissa ja tää kirjoitus ei koske mitään saatua palkintoa.

Vaan:
Kuuluuko koira sulkea nuortenluokassa, jos se menee kerran perään ja nollantuuko päivä?

Heikki Pöllänen

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Olen ollut muotoilemassa asiaa koskevia sääntökohtia. Yritän lyhyesti kertoa mitä on tarkoitettu:

Lähtökohta säännöissä on, että peräänmeno ei nollaa NUO-luokan koiran suorituksia, jos sillä on muu hyväksytty riistatyö. Peräänmenon ”vakavuus” tietenkin vaikuttaa riistatyön kokonaisarvosanaan. Jos koiralla on vain yksi riistatyö, jossa se ei KÄSKYISTÄ huolimatta pysähdy, koiraa ei palkita koska kyseistä riistatyötä ei hyväksytä.(Asiaan ei paljon vaikuta, jos ohjaaja ”unohtaa” tilanteessa käskeä koiraa).

Lisäksi muista luokista poiketen sääntöihin on kirjattu, että NUO-luokassa hyväksytään LIEVÄ peräänmeno. Muotoilun tarkoitus on lievittää peräänmenoon liittyvää kielteisyyttä, joka voi johtaa nuorten koirien liian kovaan koulutukseen peräänmenon suhteen, josta aiheutuu sitten mahdollisesti muita ongelmia.

Peräänmenon aiheuttama sulkeminen koskee vain AVO ja VOI- luokkaa. Sen lisäksi tuomarilla on oikeus sulkea myös NUO-luokan koira, jos se jatkuvasti toimii ominpäin eikä tottele ohjausta. Yksikin hillitön peräänmeno voi olla ”piste iin päälle” tottelemattoman koiran arvostelussa, johon kokeen voi päättää. Lisäksi tähän voi vaikuttaa päivän pituus (jo käytetty hakuaika) ja muiden koirien riistamahdollisuudet. Niitähän ei yleensä paranna se että joku koira pöllyttää lintuja kunnolla. Tuomarilla voi lisäksi olla näkemänsä perusteella käsitys, että koiran ei hyvin todennäköisesti pysähdy seuraavassakaan tilanteessa, vaan villiintyy vain lisää tai vaarantaa jopa henkensä poistumalla riistan perässä koealueelta!

”Eli palkitaanko koira ja kuuluuko sille tehdä nouto, jos sillä on päivän aikana tunti hakua, pari riistatyötä ja yks peräänmeno?”
Vastaukseni on että pääsääntöisesti pitäisi palkita.

Nuorten koirien arvostelu on ollut esillä ylituomarikoulutuksessa ja on todettu että varsinkin peräänmenossa olisi tarvetta käytäntöjen yhtenäistämiselle. Kuinka se selkeämmin voitaisiin sääntöihin kirjata? Tai pitäisikö sääntö muuttaa siten, että riistatyön arvostelu NUO-luokassa päättyy riistan karkottumiseen, jonka jälkeiset tapahtumat jätettäisiin huomiotta?

[%sig%]

sisu

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja sisu »

älä ny hyvä mies ala pehmeneen, kohta ootte samassa jamassa kuin me "kuumien" omistajat, joilla tervettä nuoren koiran intoa pidetään hyveenä :-)

Timop

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Timop »

Itse tiedustelin tuota peräänmenoa toissa viikonloppuna "kuuman puolen" tuomarilta vertauskohdan hakemiseksi. Mielestäni melko hyvän nyrkkisäännön heitti: Jos ei mene perään, on mahdollisuudet ykköseen, alle pari-kolmekymmentä metriä saattelemalla toiseen palkintoon ja jos vetäisee kunnolla, voi saada kolmosen, jos muuten toiminta on palkitsemisen arvoista...

Koska nyt tuota peräänmentyä riistatyötä (voi olla kokeen ainoa) ei hyväksytä, ei sitä ilmeisesti arvostellakaan ( kiinteys, paikallistaminen, nosto, mitä ne siinä koelomakkeessa lienivätkään ), vaikka riistatyö olisi muuten täydellinen.

Heikki Pöllänen

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Kyllä koiran ominaisuudet tapahtumassa arvostellaan, vaikka pisteissä tulos olisi 0. Riistatyöhän saattaa tuota peräänmenoa lukuunottamatta olla muilta osiltaan vaikka kuinka erinomainen.

Timop

Re: Peräänmeno ja sulkeminen

Viesti Kirjoittaja Timop »

... niin... tuota omaa Junkkari-paperia vähän ihmettelinkin, koska tuo riistatyö/ tapahtuma -osio on täysin rastittelematta, vaikka seisonnat ilmoitettiin, avanssikin annettiin "tappoetäisyydeltä" ja pyssylläkin paukuteltiin. Tuossa lapussa kun on vielä kohtakin "käyttäytyminen riistan karkoittuessa"...

Ajattelin sitten, että koska säännöissä lukee, että riistatyötä ei hyväksytä, jos koira menee perään, niin sitten noita kohtiakaan ei arvostella. Sanallisessa osuudessa on tuo riistatyö kyllä hyvin kirjattu historiaan :-)

Vastaa Viestiin