hakupaikkoja ja peräänmeno

Haku kanakoiran ominaisuutena. Pohjana ovat vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Betoni

Viesti Kirjoittaja Betoni »

Anna koiralla olla liina päällä ja äläkä sano tänne-käskyä vaan koira pois ilman pulinaa hihnasta vetäen ensin lähelle ja sitten iso kehu ja kokonaan pois paikalta! ja jos se koira rimpuilee linnulle se on luonnollista ja siitä ei tarvitse välittää. (Koiraa luonnollisesti kiinnostaa se lintu ja se on jo sinällään hyvä asia)

Voit vaikka hakea sen linnun kokeneemmalla koiralla niin tiedät ainakin että koira seisoo todellista lintua. Seurasta varmaan löytyy avustavia koiria?!?

kkssu

Viesti Kirjoittaja kkssu »

Petteri_N kirjoitti:Koiran kehuminen seisonnalla on mahdollista vain silloin kun olet 100% varma, että koiralla on myös lintu edessä. Pelkästä seisonnasta, ilman varmaa tietoa linnusta ei pidä kehua. Ellei sitten halua tyhjää seisovaa koiraa...
Tuon pystyy allekirjottamaan. ku mulla alako koira ottaan seisontoja sen verran, että oppi luottaan, että siellä on lintu, rupesin kehumaan koiraa koiran vierellä ennen ylös ottoa. Tulipa sitte muuan tyhjäki seisonta, joista oli jo kuitenki koiraa kerinny kehua. Ja kerran ku koiraa sitte seisonnasta kehasin ja annon ajo käskyn, koira vaan pyörähti ympäri ja sylliin pukkausi ja rupes vaan leikitteleen. Oli koiraki ihmeissään ku ei isäntä ollukkaa leikki päällä, eikä yhtää ennää seisonnasta kehunu.... Vaihtu tyyli sen jäläkeen, että kehut tullee vasta koko helahoion jäläkeen. Jos ei sitte oo idiootti varma, että siinä lintu on, ja harvompa niin varma on.

Koulutuksessa nuoren koiran kuuloa monesti parantaa seki, että juoksuttaa ensin koiralta ylimääräset hapet pois, ennen ku alakaa treenaamaan.

Sami G

Viesti Kirjoittaja Sami G »

Ihan oikeasti maamo84, juoksutatko todellakin koiraasi vapaana pitkin peltoja näin juhannuksen seutuvilla? Pikkuisen vastuuta mukaan... :?

Timop

Viesti Kirjoittaja Timop »

Niin, ehdottaisin pysymään pois pelloilta, ellei sinulla ole todella hyvät välit maanomistajiin... Saattaa tuollainen "kesätreenaus" häiritä muidenkin kanakoiraharrastusta pidemmän päälle. Lisäksi tällä hetkellä saat peräänmenevällä koiralla aikaiseksi luultavasti vain lisähommaa, koska löytäessäsi poikueen koira saa niitä varmasti kopiksi, ja näin vahvistat tuota peräänmenoa. Metsälinnut jäävät yhtä lailla tähän aikaan kopiksi peräänmenevällä koiralla.

Ilmeisesti koirasi on kiinnostunut myös pikkulinnuista. Taluttele koiraasi hihnassa, ja koiran näyttäessä peräänmenon elkeitä toru sitä heti... Itse olen pellolla/ metsässä ollessa pyrkinyt tekemään selväksi koiralle, että pikkulinnut ovat ei-haluttuja otuksia. Kaupungissa olen antanut seistäkin, mutta monasti olen vain maininnut, että hyhhyh, pikkulintuja ja jatkanut matkaa...

Jos koirallasi on hyvä avanssi, älä turhaan pilaa sitä poistellessasi peräänmenoa. Koiran seisoessa kävele itse linnut ylös ja pyri pitämään koira paikoillaan. Ainakin itsestäni tuntuu, että valmiiksi paikallaan oleva koiran saa pysymään paikoillaan paremmin kuin täydessä vauhdissa olevan koiran pysähtymään... Lisäksi koira ei yhdistä tuota peräänmenon poistamista avanssiin.

"Pyykkinaruja" olen kokeillut muutamaan otteeseen, mutta tuloksena on ollut vain palovammoja käsissä... ...varmaan paremmalla narulla ja hanskoilla voi saada jotain aikaan, koska sitä niin monet ehdottavat.

Timop

Viesti Kirjoittaja Timop »

... niin, piti vielä sen verran mainita, että neuvot ovat moninaiset, mutta niin ovat koiruudet ja kouluttajatkin. Eri koirille ja eri kouluttajille sopii hieman erilaiset metodit. Kokenut harrastaja osaa (toivoittavasti) neuvoa koirasi nähdessä käytännön toimessa oikeita ohjeita sinun koiraasi varten... ...tähän aikaan ei vain noiden peräänmenojen katselemiset ole "eettisesti" kovinkaan oikein...

maamo84

Viesti Kirjoittaja maamo84 »

hyvähän se on kuulla että tähän aikaan ei ole hyväksi reenata koiran kanssa pellolla saatikka sitten muuallakaan... näin ensikertalaisella kanakoiran omistajalla kun meinaa tuota tietoa olla alussa hieman vähän.

tämä meidän kyseinen peltopaikka on ihan taajama-alueella koska muuta ei ole tähän hätään löytynyt. ja on maanomistajalta lupa reenata koiran kanssa siellä. aluksihan minä pari kertaa pidin koiraa irti, mutta koska peräänmeno oli niin in tällä meidän koiralla niin piti laittaa naruun. kiitos timop noista neuvoista. voisikohan tuota peräänmenon kitkemistä harjoitella myös joillakin malttireeneillä. esim että nakkelee leluja ja keppejä (jotka on meidän koiran suokkareita) sen selän takaa ja käskee koiran olla paikallaan. tietenkin torutaan jos (ja alussa etenkin kun) koira lähtee nakatun esineen perään luvatta. olisiko mitään muita konsteja?

siitä narusta muuten et pyykkinaru ainakin toimi meillä hyvin ja kun oli sellaiset varastotyökäsineet kädessä niin ei tullut nirhaumia. ja tietenkin oikeen pitkä (n. 60 m) naru.

yritänpä tästä ees päin ottaa enemmän vastuuta (tiedoksi Sami G:lle :lol: )

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

tietenkin torutaan jos (ja alussa etenkin kun) koira lähtee nakatun esineen perään luvatta.
No nyt selkisi mikä on ongelma ja mikä tepsii. Koira ei ole tottelevaisuutensa puolesta hanskassa, jos sen pysähtyminen edes lentävälle esineelle ei ole vielä selviö. Tällöin on turha odottaa, että se olisi kunnossa pakenevan eläimenkään kohdalla, ärsyke kun on moninkertainen.

Ensin perustottelevaisuus kuntoon ja sitten vasta linnulle. Tottista, tottista, tottista. Mites se wanha saksanseisojan koulutusopas sanoikaan tottelevaisuuden tärkeydestä..."ellei niin ole laita (tottelevaisuus kunnossa), on metsästyskoulutuksen aloittaminen aivan turhaa - ei siitä kuitenkaan mitään tule..."

Tuon mainitsemasi treenin lisäksi yhdistä normaaliin lenkkeilyyn tapa, että komennat koiran maahan aina kun jotain lähtee lentoon. Oli se sitten vaikka vain pikkulintu. Ja pistät sen myös maahan. Kun koira sitten jossain vaiheessa menee suosiolla käskystä maahan lentäviä havaitessaan, kehut sen tietysti kuplille. Pian sulla voikin olla koira, joka painuu maahan ilman käskyä.

Jos heittelet noita keppejä ja leluja treenataksesi tuota "malttia", niin älä anna koiran noutaa niitä. Noutohommat erikseen ja niihin sitten joko dami tai lintu, ei koiran leluja tai keppejä.

Ja pois sieltä pelloilta nyt! :)
Kuva

Sami G

Viesti Kirjoittaja Sami G »

Keskikesä ei muutenkaan ole hyvää aikaa koiran koulutukseen, koska linnut eivät käyttäydy "luonnollisesti" koiran edessä. Emot esittävät siipirikkoa yms. mikä ei ole metsästysaikaan luontaista. Myös kahlaajat ja muut varoittelevat tirpat saavat kokeneemmankin koiran pään helposti pyörälle, saati sitten hieman raakileen nuoren seisojan.

Usko vain että kuukausi tai kaksi ihan odottelua ja perusharjoituksia pihassa/kiinni, ei pilaa koiraasi. Sen sijaan muutama päivä väärään aikaan väärässä paikassa saattaa pilata koirasi lopullisesti. Malttia ja jäitä hattuun nyt! :)

maamo84

Viesti Kirjoittaja maamo84 »

no niin, ei ku siis juoksulenkille (ja EI koiran vedettäväksi) :wink: ja kapuloita ym nakkelemaan. uskossa on kyllä hyvä elää mut taisi siis uskomukseni olla vähän väärä... meinaan tottelevaisuuden suhteen.

...mutta en myönnä sitä kokonaan 8)

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Tähän sopii Kurvisen Erkin muistutus: "Muista, että vain 50 %
tottelevaisuudesta jää jäljelle metsään mentäessä.".

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi »

:?:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 15:08. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Vieras

no tuon kanssa voi olla samaa mieltä

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Henkilökohtaisestihan aikoinaan luulin että koira jopa hieman tottelee. Eipähän siihen tarvittu kuin pari pyytä seisahduksentynkä ja pyrähdys niin neiti hyppi jängällä tasajalkaa eikä tajunnu maailmasta mitään. Olisin saanu varmaan laulaa vaikka virsiä niin ei olis ollu vaikutusta... noin minuutti kaksi istuskelua niin kuulo alko palautuun.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

koira vaan komentaa maahan kun perään lähtee ni kyl se siitä,hoksaa ettei näin,eli perustottelevaisuutta vähän petrata että putoaa maahan riistatilanteessa kun karjaiset tai vähimmäis vaatimuksesta ainaki pysähtyy. :lol:

Petri Allén
KVA -keskustelija
Viestit: 96
Liittynyt: 22.11.2005 17:11
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Petri Allén »

Pikkaisen on sellainen kutina, että vaikka sattuisi taloudesta löytymään täysien pisteiden nuori Toko-koira, niin se menee perään, jos vietit vievät. Ihan sama vaikka läheisellä urheilukentällä koira meneekin maahan yhdestä käskystä. Metällä kun on kammettu viettivieteri piukaksi, niin silloin singahtaa..

Nykyaikaisella seisojallahan korvakäytävän rustot turpoavat umpeen linnun tuoksujen kohdatessa hajustelurauhaset. Tämä ominaisuus on evoluution tuoma turva haulikon aiheuttamaa äkillistä äänivallia vastaan. Tämän olen todennut empiirisissä tutkimuksissa, jossa kohteena on oma nuori seisojani. Eli mistään höpöhommasta ei ole kyse.

Ainut keino on antaa koiralle lintutilanteita yhä uudestaan ja uudestaan – ilman haulikkoa, totta kai. Lopulta kun koira ei saa lintuja juoksemalla kiinni, se avaa rustotulpat kuullakseen, mihin linnut lentävät. Tällöin avautuu ääniyhteys koiran herneeseen ja tutut urheilukentällä opetetut käskyt alkavat tuottaa tulosta.

Tuleva syksy näyttää, saanko oman hulttioni kuriin. Jos en saa, niin voinhan aina lohduttautua ajatuksella, että onpa minulla riistaverinen koira.

Pitäkää mukavaa koirienne kanssa ja muistakaa, että liian helpolla saavutetut tulokset eivät tunnu miltään. :wink:

Vastaa Viestiin