hakupaikkoja ja peräänmeno

Haku kanakoiran ominaisuutena. Pohjana ovat vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

maamo84

hakupaikkoja ja peräänmeno

Viesti Kirjoittaja maamo84 »

jos jollakin on neuvoa niin niitä otetaan vastaan. elikkä ongelma(t) on seuraava. joudun pitämään koiraani hakua reenatessa kiinni pitkässä narussa (n. 20m) koska se juoksee jos minkäkin linnun, variksen, lokin tai minkä vaan perään sen nähdessään. ja kun pidän sitä narussa niin haku käsrii mielestäni aika paljon. ensimmäisillä kerroilla kun mentiin harjoittelemaan niin koira luovi itsestään aika laajalti eikä minun paljoa tarvinnut ohjailla. mutta heti jos se pongaa linnun niin perään menee että pientareet pölisee. eikä siinä auta komennukset! ei oo sitte korvat päällä ei niin millään... mutta kun pidän sitä kiinni niin eipä ole koiralla niin itsenäistä työtä... ja kuntokinhan siinä loppuu kun pitää koiran perässä hölkkäillä. meinaan että koiralla olisi niin meno päällä.

en ole löytänyt oulun läheltä yhtään peltoaluetta jossa ei olisi jotain siivellistä olentoa. mielestäni perustottelevaisuus on hallussa muuten patsi näissä tilanteissa... olisiko kellään tiedossa siis harjoituspaikkoja haulle oulun alueella tai keksittekö millä saisin "peräänmenon" kuriin vaikka kesken haun tulisikin lintu vastaa. siihenhän sitä pitäisi pyrkiäkin että koira odottaisi maltilla emännän käskyä mitä seuraavaksi tehdään kun lintu ollaan hoksattu.

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen »

minkä ikänen lie koira?? pennut kyllä painelee jos minkäkinlaisten hottiaisten perässä,aikonaan sitte lopettavat.

Sami G

Viesti Kirjoittaja Sami G »

Ilmeisesti koirasi ei vielä seiso riistaa, tai ainakin hyvin harvoin. Oma ohjeeni tuohon olisi ehkäpä lyhentää tuota narua puoleen ja antaa koiran hakea vapaasti, älä missään nimessä pidä kiinni narusta. Sitten kun se seisonta jossain vaiheessa loksahtaa kohilleen, on narusta hyvä estää peräänmenot ja koirasi oppii oikean käyttäytymismallin. Tiedän, kuulostaa helpolta mutta sitähän se ei aina ole. Itse käytin viime syksynä meidän junnulle tuota tyyliä ja kyllä se lopulta tuotti tulosta. Odota nyt kuitenkin alkusyksyyn ennenkuin päästät koirasi vapaasti juoksentelemaan.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

onhan se seisonut, mutta harvoin kylläkin. ja sehän on 16 kk eli kohta puolitoista vuotta. sami g, tuo on muuten varmasti tosi hyvä konsti, mutta kun en ehdi ottaa ees siitä narusta kiinni peränmenossa. mutta kiitos kuitenkin. kokeillaan nyt ainakin. jos se sieltä tulis joskus se onnistuminen.

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno »

Minä taas pidentäisin narua 50-100 metriin. Erityisesti jos aiot harjoitella nimenomaan pellolla. Noin pitkällä narulla sinun ei tarvitse mennä niin lähelle koiraa ennenkuin saat narusta kiinni, tällöin onnistumisen mahdollisuutesi paranevat. Pystyt kontrolloimaan koiran käytöstä seisonnalla ja pääset toivottavasti kehumaan sitä onnistuneessa tilanteessa. Valitse naruksi sileää ja liukasta muovinarua, niin ei takerru kasvillisuuteen. Jos koira yrittää väittää, ettei noin pitkän narun kanssa voi juosta, anna olla juoksematta. Ongelma on koiran ei sinun. Älä kuitenkaan missään tapauksessa ota narua pois. On todistettu moneen kertaan, ettei narusta ole haittaa. Koiraa vain pännii jatkuva kontrolli. Naru voi olla niin pitkä, että koiran luoviessa ehdit itse narun kohdalle omassa kulkusuunnassasi.

Mikäli koira kuitenkin pääsee jahtaamaan lintua, eli et ehdi naruun kiinni, komenna sitä kerran pysähtymään. Ellei se pysähdy, kävele sitä hiljalleen vastaan, ja kun se palaa luoksesi, laita se mitään sanomatta kiinni ja palaa kotiin. Älä puhu tai huomioi koiraa enää sinä päivänä ja puhu sille mahdollisimman vähän. Seuraavana päivänä ennen pellolle menoa teetät koiralla esim. noutoja jotka se osaa. Kun koira tekee niin kuin sinä haluat ja määräät, kehut sitä vuolaasti ja olet kuin normaalisti. Jos se sitten taas pellolla mokaa ja jahtaa lintua, toistat edellä olevan. Parasta olisi jos voit 'hylätä' sen tarhaan tai vastaavaan ja vielä tehokkaampaa on jos sinulla on muita koiria tai eläimiä, joita voit huomioida ylenpalttisesti karkkarisi ollessa 'pannassa'. Edellä kerrotulla on tarkoitus osoittaa koirallesi, että se on suosiossa kun se tekee niin kuin sinä haluat. Muussa tapauksessa siitä ei pidetä. Kuuri voi kestää parikin viikkoa. Mikäli tässä ajassa ei tapahdu muutosta koiran käytöksessä, on syytä harkita voimakkaampia keinoja.

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

Minä taas veisin kaikki narut pyykinkuivaustelineelle minne ne kuuluvatkin ja antaisin sille koiralle kunnolla mettää.
Kuva

Sami G

Viesti Kirjoittaja Sami G »

Petteri_N kirjoitti:Minä taas veisin kaikki narut pyykinkuivaustelineelle minne ne kuuluvatkin ja antaisin sille koiralle kunnolla mettää.
Näinhän sen pitäisi mennä, mutta jos tuo peräänmeno SEISONNAN JA AVANSSIN jälkeen on ongelma, on kyllä parempi yrittää karsia se pois vaikkapa tuolla narulla, kuin antaa peräänmenon tapahtua kerta toisensa jälkeen. Jos taas ongelma on siinä ettei koira edes yritä seisoa lintuja, ei naruista ole mitään hyötyä. Sitten kun koira seisoo linnut kunnolla, riittää naruksi vaikka 2 metriä, kunhan on jotain mistä ottaa kiinni ennen avanssilupaa.

Pekka Hautamäki
REPPUKOIRA!
Viestit: 156
Liittynyt: 24.11.2005 17:09
Paikkakunta: Koskenkorva

Viesti Kirjoittaja Pekka Hautamäki »

Eikö täs ois syytä unohtaa peltotreenit ja ruveta laittamaan seisontoja kuntoon vaikkapa siiven avulla. Seisonnat ku on kunnos, niin sitte avanssit ja avanssin jälkeen katsellaan niitä jarruja. Sami G laittoikin tuos naruhommasta aika hyvin. Pelto on huonoin paikka ottaa peräänmeno pois koiralta, koska siellä se näkee linnun mointa sataa metriä. Mettäs se jää yleensä alle kahteensataan metriin, mitä on sitte hyvä alkaa lyhentää.
Lätsä följyhyn ja menoksi

maamo84

Viesti Kirjoittaja maamo84 »

voi tulipa kerrassaan vastauksia. no ehkä tossa tietenkin on järkeä et otetaan ensin se seisominen, mut onhan tuo koira jo seisonutkin muutamia kertoja (hyvähän tässä on yrittää puolustella). taidan kokeilla tuota seisontaa nyt ensin ottaa haltuun ja sitten sitä peräänmenoa pois. sitä kysyisin sitte vielä et reenaanko nyt seisontaa ihan koko hommana eli seisonta, avanssi ja maahan vai miten neuvoisitte? kyllähän se hieman tuolla pellolla meinaa pinna mennä ja intokin emännällä siinä samassa ku poeka juoksee jos minkäkin tiaisen perässä. kiitokset kuitenkin neuvoista ja mielipiteistä.

Betoni

Viesti Kirjoittaja Betoni »

Itse olen treenannut niin että koira linnulle ja rauhallista kehumista/silitystä kun koira seisoo paikallaan. Sitten koira narussa pois seisonnalta ja iso kehu. Koiralle jää nälkää ja mielenkiinto lintua kohtaan kasvaa. Avansseja ottaisin vasta sitten kun seisonta on paremmalla mallilla.

Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen »

Koiran kehuminen seisonnalla on mahdollista vain silloin kun olet 100% varma, että koiralla on myös lintu edessä. Pelkästä seisonnasta, ilman varmaa tietoa linnusta ei pidä kehua. Ellei sitten halua tyhjää seisovaa koiraa...
Kuva

Kenu

Viesti Kirjoittaja Kenu »

[Parasta olisi jos voit 'hylätä' sen tarhaan tai vastaavaan ja vielä tehokkaampaa on jos sinulla on muita koiria tai eläimiä, joita voit huomioida ylenpalttisesti karkkarisi ollessa 'pannassa'. Edellä kerrotulla on tarkoitus osoittaa koirallesi, että se on suosiossa kun se tekee niin kuin sinä haluat. Muussa tapauksessa siitä ei pidetä. Kuuri voi kestää parikin viikkoa.]kirjoitteli Anu. Mua epäilyttää ko. koulutusmetodi elikkä nämä "viilipyttyillyt" koiraa kohtaan. Ymmärrän, että koiraa palkataan ja rangaistaan välittömästi, kun siihen on aihetta, mutta liekö koira enää osaa yhdistää parin päivän (saati parin viikon!) jälkeen, että tunteiden jäädyttämisen syynä on esim. peräänmeno. En tiedä saako tällä tavalla aikaan hyvää suhdetta ohjaajan ja koiran välille, vaikka tiedänkin toisten suosivan ko. koulutustapaa, että viileyskauden jälkeen koira "jumaloisi" ohjaajansa vielä enemmän... Koiran luonnekin kannattaa ottaa huomioon

maamo84

Viesti Kirjoittaja maamo84 »

no elekäähän mitään. kyllä se tänään meni oikeenkin mallikkaasti tuo hakuharkka. plus sitten siinä ohessa kun oli kerta se piitkä naru koiran perässä niin johan pysähtyi kun käskin sillon ku se oli rykäsemässä (pikku)linnun perään. ja muutama seisahtuminenkin oli... en tiedä voiko sitä ihan täysin seisomiseksi sanoa mutta yritys oli kyllä hyvä. kyllä kai tämä tästä nyt sitten menee. toivon ainakin...

siitä monta päivää vihottelusta vaan et ei meidän koiralla kyllä toimi. se ei ymmärrä jos olen vielä puoli tuntia myöhemmin jostain möksis sille. kyllä meillä kiellon ja torumisen tehosteena käytetään vettä. eihän sitä ihan joka paikassa voi käyttää mut noin kotosalla.

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Pidä koira kiinni tähän vuodenaikaan, varsinkin peräänmenevä!!! :x

Vieras

Viesti Kirjoittaja Vieras »

Betoni kirjoitti:Itse olen treenannut niin että koira linnulle ja rauhallista kehumista/silitystä kun koira seisoo paikallaan. Sitten koira narussa pois seisonnalta ja iso kehu. Koiralle jää nälkää ja mielenkiinto lintua kohtaan kasvaa. Avansseja ottaisin vasta sitten kun seisonta on paremmalla mallilla.
Miten koira olisi tarkoitus ottaa pois seisonnalta? Koira kestää kehumisen, mutta heti kun käsken "tänne" tms. niin ottaa avanssin ja jää riekkumaan remmin perässä, jos en käske heti maahan. Miten koiran saisi siis opetettua poistumaan seisonnalta nätisti takavasemmalle?

Vastaa Viestiin