pysähtelyt pois hausta

Haku kanakoiran ominaisuutena. Pohjana ovat vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

pekka

pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja pekka »

olisiko kenelläkään vinkkejä siitä miten koiran saisi lopettamaan haussa pysähtely. eli koirani pysähtelee aika ajoin katsomaan minua ja taas hetken päästä jatkaa menoaan. olen yrittänyt kahdella tavalla
1. en reagoi
2. käsken jatkamaan
kumpikaan ei ole vielä tepsinyt. ehkäpä olen koirani mielestä niin ihana että täytyy aika ajoin katsella mille se isäntä nyt sitten näyttikään :)
no leikki sikseen tämä tympii.

Markku

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Markku »

Omalla koirallani oli täysin sama ongelma ja sain sen pois seuraavasti. Eli en käskenyt jatkamaan mutta liikkumisellani "ohjasin" koiraa haluamaani suuntaan = kuljin siis itse pientä sik sakkia. Kädet oli syvällä taskussa ja aina kun teki mieli ohjata = (koira katsoo että mitäs nyt tai mihin mennään ilmeellä) niin kädet eikun syvemmälle taskuun ja pieni sivuttaisliike seuraavan luovin suuntaan. Pilliä, käskyjä tai ohjaamista en käyttänyt kertaakaan. Jo muutaman kerran jälkeen pysähtelyt vähenivät ja on nyttemmin jo loppuneet lähes kokonaan.

Lisäksi huomattava on, jos päätät muuttaa suuntaa metsässä maaston tai tuulen takia, niin o(do)ta koira lähelle ja muuta se koiran nähden, sillä muutoin se voi "eksyä" koska ei löydäkkään sinua luovilta tullessaan ja voi näin alkaa pitämään sinua turhan tarkkaan silmällä.

toinen pekka

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja toinen pekka »

Kuin myös minulla oli sama ongelma, kokeilin aivan samoja metodeja kuin sinäkin,ja tulos sama. (olin vissiin MYÖS niin ihana)
Seuraavaksi teinkin kuten tuossa Markku kirjoittikin, mutta lisäsin siihen vielä semmoisen toimen (että en olekkaan niin IHANA) kuljimme avomaalla, jängällä ja aina kun elikkoni pysähtyi niin juoksin vitta kourassa kohti ja huusin ärräpäitä.(mutta en ikinä kurittanut elikkoani vitsalla se oli vain rekvisiittana, taisi tietää mitä tuleman pitää) Nykyään elikkoni haku on ihan mallikasta, tuultahyväksi käyttävää, maastonpeittävää,sekä vauhdikasta. (tuomareidenkin mielestä sellaista nelosen hakua, mitä Kaer koe arvosteluissa nykyään on ollut)

Jouko

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Jouko »

Osaatteko pojat analysoida, miten saitte nuoren koiranne pysähtelemään ja pitämään siten yhteyttä ohjaajaansa?
Se ominaisuus on mielestäni yksi parhaimmista ja te kutsutte sitä ongelmaksi? Jos pysähtelyt ja yhteydenpito puuttuvat on kyseessä melkoinen ongelma, johon kenties joku joukostamme tarvitsisi neuvoja. Kirjoitelkaapa siitäkin kokemuksia!
Kun kokemus ja riistainto lisääntyvät niin kyllä pysähtelytkin jäävät.

Risto Lehtonen

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Risto Lehtonen »

Hyvä Jouko ...
Puhut aivan asiaa, just näin..mieleni tekis...mutten lisää..
R.L.

pekka

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja pekka »

keskustelun aloittaneena voisin lisätä, että koirani kohdalla ei siis ole kyse kontaktin pidosta, vaan totaalisesta mietintätauosta. se jo että useat tuomarit ovat kirjoittaneet eri koearvosteluihin, että kun pysähtelyt saadaan pois haku paranee, kertonee jo paljon, varmastippa nyt ymmärsitte jutun pointin. siis haluan saada koirani hakemaan niin että moisia katkoksia ei toistuvasti tulisi, vaan yhteyden pito tapahtuisi ilman seisokkeja.

Seppo Lehtovirta

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Kyllä Markun antama neuvo mielestäni oli aivan oikean suuntainen, jahka on aikaa vähän enemmän niin kirjoitan vähän laajemmin omia näkemyksiäni ja kokemuksiani asiasta.
Pysähtely nuorella koiralla ei mielestäni ole ongelma, vaan kuuluu ennemminkin normaaliin kehitykseen, tässä vaiheessa vain ei kannata kehitystä pysäyttää vaan antaa koiralle riittävästi vapautta toteuttaa itseään.

Kannattaa myös muistaa, että enemmän tai vähemmän "pohjamudista" meistä lähes jokainen on liikkeelle harrastukseen lähtenyt.
Kommentit kannattaa pitää sellaisena ettei alkutaipaleenkaan harrastajia tyrmätä heti lähtöön.
Kysyä täytyy uskaltaa, ja kannattaakin, tuntui asia sitten omasta mielestä miten vähäpätöiseltä tai alkeelliselta tahansa.

Seppo Lehtovirta

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Koira on laumaeläin, jolloin se myös luontaisesti pitää yhteyttä muuhun laumaan, joksi tässä tapauksessa on laskettava ohjaaja, sitä tämä nuoren koiran ”tuijottelukin” on. Sitä mukaa, kun se tottuu laumanjohtajan metsästystapaan ja maastossa liikkumiseen, se myös oppii ymmärtämään oman vapautensa rajat tässä metsästysmuodossa. Yhteyden pitoa ei koiralle pitäisi tarvita opettaa. Jos yhteydenpito tarvitsee koiralle opettaa, on oletettavasti jo pennun kasvatuksessa tehty virheitä.

Mielestäni on aivan oikein, että koiralle ei puhuta tai viittoilla, jos sille ei kerran ole asiaa, annetaan sen silloin käyttää vapautta tehdä päätös itsenäisesti. Ainoa mahdollinen nuoren koiran yhteydenotto tilanteessa annettava viesti, jos koira pysähtyy hakualueellaan, on ohjeistava viittaus ”jatkahan matkaa, suunta sama” jolla rohkaistaan ja kannustetaan koiraa laajempaan hakuun, samalla voidaan myös antaa suusanallinen kehote ”jatka”. Monasti koira tulkitsee viittauksen ihmisen suorittamaksi yhteydenpidoksi, eli ilmoitukseksi sijainnista ja silloin se pinkaisee yleensä juuri päinvastaiseen suuntaan kuin on tarkoitettu.

Koiran aisteista tarkimmat tarkkuusjärjestyksessä ovat haju (noin 400 000 kertaa parempi kuin ihmisellä), kuulo (ehkä noin 7 kertaa parempi) ja näkö (huonompi kuin ihmisellä).
Koiralla ei oleteta olevan ainakaan täydellistä värinäköä, siksi sen näön erottelukyky ei ole kovin hyvä. Kauempaa koira erottaa näköaistillaan yleensä vain liikkuvan kohteen, mutta ei välttämättä esim. paikallaan olevaa ihmistä.

Moni kuvittelee, että koira pitää yhteyttä juuri näkökontaktilla, mutta todellisuudessa hyvähakuinen koira pitää sitä pääasiassa kuuloaistinsa avulla. Silloinkin sen on peilattava ohjaajan liikkeet kääntämällä päätään (kuuloelimensä) ohjaajan suuntaan. Varsinkin, jos se on riittävän laajahakuinen ja hakee myös riittävän ylhäällä.

Jos koira pitää yhteyttä pelkästään näkökontaktillaan, on se mielestäni silloin auttamattomasti kapeahakuinen. Laajahakuinen koira pitää pääsääntöisesti yhteyttä kuuloaistinsa avulla, eli sitä ei välttämättä vähänkään peitteisessä maastossa näe tai kuule, ennen kuin se tiedottaa. Siksi laajahakuiselta koiralta kannattaa tiedotus houkutella esiin lähes heti, kun seisonta kestää, jotta sille voidaan antaa riittävä vapaus hakuun myös peitteisessä maastossa.

Seuratakseen muun lauman tai ohjaajan kulkua, on koiran itse pysähdyttävä kyetäkseen toteamaan kumppaneidensa liikkumisäänet ja etenemisen suunta, jotta sen omasta liikkumisesta johtuvat äänet eivät sotkisi kuulohavaintoja.
Olenkin yleensä antanut ohjaajille ohjeen olla liikkeessä koko ajan, kun koira on haussa, vaikka sitten hitaamminkin, jotta koira tietää, missä ohjaaja liikkuu, eikä sen tarvitse tulla joka luovilta asiaa tarkastamaan. Kun ohjaajan liike loppuu, kiertää koira yleensä tuulen alle ja etsii ohjaajan ”ylös” hajuaistinsa avulla.
Jyrkät suunnanmuutokset olen kehottanut nuoren koiran kanssa tekemään mieluummin silloin, kun koira sen havaitsee (eli ohjaaja voi selvästi todeta että koira on suunnanmuutoksen havainnut), jotta sen ei tarvitse keskeyttää hakua ohjaajaa etsiäkseen. Nuorella koiralla saattaa myös luottamus hieman karista (haku kapenee ja siirtyy lähemmäs), jos ohjaaja toistuvasti pinkoo koirasta välittämättä minne sattuu.

Jos koira täytyy nähdä joka luovilla, on se ohjaajan luottamuksen puutetta haun ammattilaiseen.

pekka

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja pekka »

kiitos sinulle seppo vastauksestasi. näin yön yli nukkuneena ja eilen viestin lukeneena, tulin siihen tulokseen että tässä minun ja koiranikin tapauksessa vika taitaa loppujen lopuksi olla narun toisessa päässä, ei siis koirassani.
odotampa innolla kun taas pääsen koiran kanssa metsällä ja voin koittaa kuinka oma liikkuminen vaikuttaa koirani hakuun. tässäkin tapauksessa olen tehnyt varmasti juuri sen virheen, että en ole liikkunut tarpeeksi, vaan itse pysähdellyt ja ihastellut koirani menoa, siis antanut syyn koiralleni pysähtyä ja "etsiä" minut omalle taajuudelleen. no ensi syksynä se sitten nähdään.
tälle palstalle on kiva kirjoittaa kun saa apua lähes tulkoon vaivaan ja vaivaan. kiitos siitä että jaksatte kaikki avuliaat jakaa neuvojanne, omien touhujenne ohessa

Ropelli

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Ropelli »

Painin samaisen "ongelman" kanssa, eikä toistaiseksi ole muutosta tullut.
Koira pysähtyy, eikä suinkaan vain hetkeksi. Eikä "ota vastaan" ohjausta, ohjaamattomuutta, kuin muutakaan elettä.
Lisäksi koirasta on hyvin mielenkiintoista kääntä suunta myötätuuleen ja kulkea 20 metriä ohjaajan takana. Sama tapahtuu myös ohjaajan seisoessa paikallaan, joten vaudista tuskin ei ole kysymys.
Tässä kun joku "seppä" hieman auttaisi neuvoillaan..

Seppo Lehtovirta

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Minkä ikäisestä koirasta on kyse

Ropelli

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Ropelli »

Vastaus Seppo Lehtovirralle:

Kyseessä on lkssn, ikä 14kk.

veijo toimela

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Onko riistakosketuksia minkä verran? Nopiasti omia kokemuksia kun mietin, vaikka ittekki vasta alottelija näissä hommissa, niin tullee jotenki kuva, että koira ei ole vielä oikein riistalle heränny (joskin omat kokemukset toishaalta semmosia, että eipä näitä kauhiasti tarvi herätellä). Tahtoo siis sanoa, että kun koira tietää mitä tehhään, niin haluaa kyllä ylleensä touhuta sielä isännän etupuolella. Ja vauhilla.

Luulenpa, että ens syksynä kun lintutilantheja tullee niin alakaa ajatus selekiämhän koiralla siitä, mitä isäntä haluaa ja sitä kautta toiminta ohjautuu "oikianlaiseksi". Mitä se sitten tarkottaaki.

Kärsivällisesti itte oikiaksi näkemien asioitten kans ethenpäin. Koirahan on vielä nuori, mutta kyllä sitä jo tuon ikäseltä ittekki oottaa mettästyskoiramaista toimintaa (itellä toinen koira on samanikänen).

Heikki Pöllänen

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Aika erikoiselta ja poikkeavalta vaikuttaa tuo Ropellin kuvaus koiransa toiminnasta. Varsinkin tuo taakse kiertäminen arveluttaa. Koiraa näkemättä voi vain arvailla muutamaa mahdollisuutta sen käytökseen. Koira pelkää lähteä etumaastoon, syynä mahdollisesti arkuus tai jokin koettu todella epämiellyttävä tapahtuma. Koira voi olla myöskin sairas, niin ettei se mielellään juokse. Synnynnäisen juoksuhalun (metsästysvietin) puuttuminen voisi olla myös syynä, tosin harvinaisena. Koira on vielä nuori, ja kehitystä voi tapahtua nopeastikin, tai sitten pikkuhiljaa metsästyskokemusten myötä.

Mielestäni kannattaisi hakeutua jonkun useampia koiria nähneen henkilön yhteyteen, josko hän voisi koirasta lukea mistä on kysymys. Mm. aluekouluttajat ja ylituomaritkin ovat varmasti mielellään asiaan käytettävissä, ellei muita sopivia tuttuja löydy.

Koiran ulkoiluttaminen yhdessä toisen reippaasti liikkuvan koiran kanssa voi myös auttaa. Myös maaston vaihtoa kannattaa kokeilla. Lukossa olevaa koiraa pitää ohjata mahdollisimman vähän, eli vapautta ja riemukkaita kokemuksia irtiollessa. Liikkumishaluja voi koiralle kerätä pitämällä sitä kiinni tai tarhassa, jolloin "metsäretket" muodostavat päivän tai viikon kohokohdan.

[%sig%]

Seppo Lehtovirta

Re: pysähtelyt pois hausta

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Aivan niin kuin vähän ounastelinkin kovin vanhasta koirasta ei voi olla kyse. Veijonkin mietteet asiasta ovat myös melko paikkansa pitäviä. Koirat kuitenkin ”kypsyvät” hyvinkin eri ikäisinä tehtäväänsä.
Tuo Veijon mainitsema ensi syksy mielestäni on rajapyykki joka vasta voi antaa todellista aihetta huoleen (riippuu myös paljon tähänastisesta toiminnastasi koirasi kanssa).
Kehottaisin myös sinua hakeutumaan jonkun kokeneemman harrastajan seuraan, joka voisi koiran ja sen toiminnan nähtyään antaa opastusta ja neuvoja.

Kiinnitin huomiota myös tuohon passiiviseen tuulenkäyttöön, mielestäni kannattaa pyrkiä tarkastamaan myös koiran vainu, ja jos siinä tuntuu olevan puutteita on syytä melkeinpä epäillä nenäpunkkia. Sillä jos koira ei saa riittävästi hajuinformaatiota, sillä ei ehkä ole tarvittavaa syytä ”kulkea kuononsa perässä” eli peilata tuulta. Myös kaikki tulehdukset vaikuttavat koiran hajuaistiin kuin myös suuhygieniakin, nuoren koiran hampaiden tulee olla puhtaan valkoiset.
Kaikki jo edellä esitetyt arviot ovat mielestäni myös täysin mahdollisia.

Liikkumisessa meillä sen sijaan on isojakin eroja koirissa, kuin myös liikunnallisuuden periyttämisessä.

Myös kasvattajaan kannattaa olla yhteydessä, jotta voi sitä kautta saada tietoa pentueen muiden yksilöiden kehitysvaiheesta ja sitä kautta tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

Kaikki lisäinformaatio koirastasi ja toiminnastasi sen kanssa antaisi tietenkin parempaa pohjaa asian pohdinnoille, kaiken paras on kuitenkin kun näkee koiran ja ohjaajan yhdessä.

Vastaa Viestiin