linnun käyttö opetuksessa

Haku kanakoiran ominaisuutena. Pohjana ovat vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
tiedonjanoinen

linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja tiedonjanoinen »

Mitenkä on ,karkkari on nyt 1.4v ja ollaan harjoiteltu pellolla vastatuuleen hakukuviota hihnassa ja rinnalla juosten,mutta tuntuu että koira pitää sitä vain leikkinä(mikä toisaalta voi olla hyvä?)Joissakin kirjoista olen lukenut että haun pitää olla hanskassa ennenkuin lintua käyttää onko näin?

jussi järvinen

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja jussi järvinen »

Ei sen koiran tartte niin säännöllistä hakua esittää jotta remmissä pitää sen kanssa juosta pitkin maita ja mantuja.
Semmoista viivottimella piirrettyä hakua ei tartte kuin keskieuroopan maissa seisojien kilpailuissa jotka ei mun mielestä ole varsinaisesti edes kokeita ja näinollen ei mitään tekemistä meidän metsästyskäytännön eikä koekäytännön kanssa.
Sitäpaitsi miten se nuorikko oppii yleensäkkin hakemaan ja löytämään riistaa jos se ei pääse kirmaamaan tuulessa nuorenkoiran tapaan .
Jos koiralle on opetettu normaali tottevaisuus pihassa eli käskystä paikalleen,luoksetulo yms..
Niin eikun koira irti ja maastoon, paitsi ei tähänaikaan vuodesta kun linnut rupeaa olemaan pesissä ja rauhoitusaika muutenkin.
Tähän aikaan vuodesta koiralle tottelvaisuus kuntoon ja sitten kun linnut lentää niin hupi irti ja maastoon, se oppii kyllä hakemaan aikanaan jos on varustettu sopivasti riistainnolla ja on herännyt riistalle. Ja kun on tottelvaisuus kunnossa niin koiraa kyllä pystyy tarvittaessa ohjaamaan haussa.

tiedonjanoinen

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja tiedonjanoinen »

Ei se hihnassa vienti säntilliesti ollut se tarkoituskaan,, vaan se että haku menee eteenpäin eikä tulisi niitä luoveja takaisin päin mitä tapahtuu vapaana ollessaan useasti.Tuli edellisessä viestissä mainita että minä tarkoitin pakaste lintua(auton alle jäänyt koppelo)

janoinen

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja janoinen »

Mitä kirjoja lienet "tiedonjanoinen" lukenut, mutta ainakin kanakoiratouhusta taitaa olla vielä hieman sekava käsitys tai sitten et osaa kuvata ongelmaasi oikein. Pistää lähes epäilemään, onko tämä pilailumielessä tehty kysymys?

Pakastelinnulla voi kouluttaa noutoa sitten, kun noudon alkeet muulla esineellä sujuvat hyvin. Haun (siis elävän riistan etsimisen kanssa) ei pakastelinnuilla ole mitään tekemistä. Tuntuisi että saat kysymyksiisi parhaan vastauksen hakautumalla kokeneen kanakoirahenkilön luokse. Jos Saksanseisojan koulutusopas on lukematta, kannattaa sellainen hankkia.

tiedonjanoinen

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja tiedonjanoinen »

JANOINEN!Kyllä tämä mun hurtta noutaa ja luovuttaa niin kuin pitää(jopa näin ensimäisen seisojan omistajan opein)Mutta minulla olikin kysymys hakukuviosta ja koiran reagtioista vainun saadessaan.En tiedä onko tuo pilaa kun ei osata lukea kysymyksiä,VAI OLLAANKO SITÄ NIIN YLIMIELISTÄ KUN HUOMATAAN JONKUN KOKEMATTOMAN TEKEVÄN KYSYMYKSEN JOKA ASKARRUTTAA!!!!

jussi järvinen

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja jussi järvinen »

En usko ylimielisyyteen kyseisessä asiassa. Täällä palstoilla on nääs välillä piruilijoita jotka kyselee niitä näitä joutessaan. Älä välitä.

Koiran ollessa haussa ei sen tartte eikä sen pitäisikään seisoa raadolle. Jos laitat kuolleen elukan hakualueen etumaastoon ja jos tuuli on vielä sopivasti lirputtelee sieltä suunnalta niin koira nostaa pään ylös ja menee suoraan kohteelle. Ja sen tapahtuman ja haun opettelulla ei ole mitään tekemistä keskenään.
Mutta jos harjoittelet koirallasi niin sanottua hakunoutoa niin siihen se kuollut elikko sopii hyvin ja on muutenkin oiva tapa opettaa koiraa.

Tomppav

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja Tomppav »

joskoon tuota ymmärrin tuon kysymyksen oikein koiran reaktioista ja hakukuviosta... koiraha hakee poski tuulella (sehän tiietään) ja nakkelee käännökset tuulta vasten ja eiku takas toiseen suuntaan.Koiraa seuraamalla sen oppii näkemään miten koira "poimii" hajuja tuulesta,tekee äkkinäisiä käännöksiä,tarkistelee hajuja jne.Joittenki oon kuullu sanovan että koira peilailee tuulta...
Tuo viivotinsuora kouluhaku on niinku Jussi mainihtiki,keskieurooppaan ja aavoille esim pellot sopivampaa ku mettään.Yhen viivotinsuoraa hakua hakevan koiran metässä nähneenä järkytyin:koira sahas ja sahas sitä oppimaasa kuviota ja lintu pääsi ottamaan pikomit koiran eestä kun taas toinen koira joka haki semmosta riistalle pyrkivää hakua ja meni sinne linnulle että heilahti.Siinä sen eron karmeimmillaan ainaki ite näin!!!

Petteri_N

Re: linnun käyttö opetuksessa

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Minähä em mittään näestä asijoesta ymmärrä van oonpaha silti jottaen tuuminna tuonne sivuellenj:

http://www.saksanseisoja.com/koulutusta2.php

En sano onko oekee tae viärä tapa, van nuin sitä vaen on mänty näetten riähkänöetten kanssa. Oeshan se iha mukava kuulla josko jollaen on jottaen vastaan inttämistä tae muuta sanottavvoo nuista sepustuksista...

Vastaa Viestiin