Luokkaan kuuluvaa toimintaa tai luokasta pois

Keskustelua kaikesta KAER-kokeisiin liittyvästä. Esim. säännöt, toteutus, tavat. Tänne tiedotus Kaer ja vesikokeista!

Valvoja: Maarit Seppänen

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Luokkaan kuuluvaa toimintaa tai luokasta pois

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 27.11.2007 21:06

Jutusteltiin tuossa syksyllä erään kokeen aikana tuosta koiran toiminnasta voittajaluokassa. Osa koirista esittää sellaisia otteita, että vaikka kuinka yrittäisi olla empaattinen, asettua ohjaajan asemaan tai nähdä koirassa valoisat puolet, niin ei vaan näe kyseistä koiraa voittajaluokan koirana. Toki jokaisella koiralla on ne huonot päivänsä, mutta ei niitä voi harva se kerta olla.

Mietitytti siinä sitten meitä että onko se kyse vain siitä, että VOI-luokkaan on liian helppo päästä, vai onko niin, että voittajaluokassa pyöritään tyhjänpanttina kun koira on nippa nappa sinne suoriutunut? Eli koira kyllä on hyvänä päivänä sen avo-ykkösen ansainnut, mutta voittajaluokkaan sekään ei riittäisi.

Mitä mieltä olette ajatuksesta, että koira lentäisi voittajaluokasta pois jos sillä ei siellä rahkeita ole? Esim. jos koira suljettaisiin voittajaluokkaan riittämättömän toiminnan (miten ikinä se sitten määriteltäisiinkään) vuoksi vaikkapa kolmesti, niin koira saisi mennä ottamaan taas vauhtia avoimesta.
Kuva

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 27.11.2007 21:51

Taitaisi johtaa ainakin siihen, että moni koirakko lopettaisi kokeilut heti, kun luokkaan on ehättänyt.(?)
Kuva

HMH

Viesti Kirjoittaja HMH » 27.11.2007 22:00

Niin, voisiko riittävä määrä nolla-tuloksia olla aiheellinen luokan tiputtamisen syy? (Esim. 8 kuten englantilaisten puolella).

Tai jos riittävän monta kertaa koira töpeksii/epäonnistuu niissä osa-alueissa, jotka kuuluvat riistatyöhön? Riistan tiputtaminen kesken noudon, liikkuminen riistan karkottuessa tai ammuttaessa...? Tulisiko tähän tällöin lukea myös haku jos se ei johda riistan löytymiseen?

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 27.11.2007 22:16

erakko kirjoitti:Taitaisi johtaa ainakin siihen, että moni koirakko lopettaisi kokeilut heti, kun luokkaan on ehättänyt.(?)
Miksi?

Toisaalta, olisiko tästä haittaa?
Kuva

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 28.11.2007 00:20

Petteri_N kirjoitti:Miksi?("...koira lentäisi voittajaluokasta pois jos sillä ei siellä rahkeita ole.") Toisaalta, olisiko tästä haittaa? ("...koira on nippa nappa sinne suoriutunut.")
Ymärsinkö ajatuskudelmasi väärin?
Kuva

Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen » 28.11.2007 09:52

Hyvä keskustelun aihe! Osallistumiskertojen rajoittaminen erityisesti VOI- luokassa on ollut sääntökeskustelussa esillä, esimerkkinä englantilaiset kanakoirat. Asia on mielestäni laajempikin kuin pelkästään VOI-luokkaa koskeva. Kyse on koeharrastuksesta (vrt. näyttelyharrastus!). Koira saatetaan esittää jo NUO-luokassa 6-8 kertaa ja palkita 1 palkinnollakin useita kertoja. Mitä hyötyä siitä on jalostustiedon keräämisen kannalta?

Eräänlainen Suomen ennätys lienee erään koiran koehistoria, jossa on 67 koekäyntiä, joista 2 NUO-, 12 AVO ja 53 VOI- luokassa. Koira jäi yhtä ykköstä vaille käyttövalion arvosta. Lähes vastaavia löytyy useampia.

Mitä ylimitoitetusta koeharrastuksesta on haittaa? Se vaatii lisää koepaikkoja, kokeita ja tuomareita. Muutaman innokkaimman koeharrastajan syksyn ohjelma työllistää täysin usean tuomarin ”työajan”. Koepaikat menevät sitä hieman kauemmin harkitsevilta (itsekritiikkiä omaavilta?) sivuitse, kun kokeet ovat täynnä. Puolensadan koekertomuksen kirjaaminen samalle koiralle on myös voimien tuhlausta (samoin kuin näyttelykertomusten), mutta siihen ei onneksi mene kovin paljon aikaa ja varoja, kiitos nykyaikaisen tietojenkäsittelyn. Ongelma ei vielä ole kovin suuri. Keskiarvo koirien kokeissa esittämisessä on kuitenkin vain noin kaksi kertaa vuodessa.

Innokas koeharrastus tuottaa VOI- luokkaankin ehkä tuurilla joitakin koiria, joiden yleinen taso ei sinne kuitenkaan oikein riitä. Kokeet taitavat olla niin mukavia tapahtumia, että niihin voi osallistua, vaikka oman koiran menestyminen onkin epätodennäköistä. Sellaista vaihtoehtoa on pohdittu, että koeilmoittautumisen yhteydessä voitaisiin tarkastaa, monestiko koira on jo aiemmin esitetty. Sääntöjä pitäisi ilmeisesti muuttaa, että koetoimitsija voisi asettaa koirat ”kiireysjärjestykseen” kuten potilaat ensiapuvastaanotolla. Vai voisiko koeilmoittautumisten rajoituksiin kirjata esim: ”Etusija koeluokassa alle 5 kertaa esitetyillä koirilla”.

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 28.11.2007 15:33

Tämä aihe on jo joskus Petteri ruodittu, muistaakseni oikein vuosikokouksessa, mihnäs olit silloin?
HMH kirjoitti:Niin, voisiko riittävä määrä nolla-tuloksia olla aiheellinen luokan tiputtamisen syy? (Esim. 8 kuten englantilaisten puolella).
Onko "Eleganttien" puolella todella tuollainen sääntö että 8 nollaa ja luokan tiputus? Sittenhän ne ovat aivan eri asemassa kuin me. Meille muistaakseni ilmoitettiin kerhon tuolloisen johdon tasolta että Kennelliiton säännöt, tai kennelliitto (täytynee tarkistaa noista vanhoista tallennuksista) ei anna mitään mahdollisuutta luokan pudottamiseen.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

HMH

Viesti Kirjoittaja HMH » 28.11.2007 16:00

Onko "Eleganttien" puolella todella tuollainen sääntö että 8 nollaa ja luokan tiputus?
Kanakoirien metsästyskokeiden säännöt - kohta 9.
9.3 Voittajaluokkaan saa osallistua koira saatuaan avoimen luokan
1. palkinnon. Mikäli koira ei saavuta palkintosijaa kahdeksassa [8]
voittajaluokassa se palautuu avoimeen luokkaan.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 28.11.2007 16:14

Seppo Lehtovirta kirjoitti:Tämä aihe on jo joskus Petteri ruodittu, muistaakseni oikein vuosikokouksessa, mihnäs olit silloin?
Saatoin olla vaikkapa Kuontivaarassa kaivamassa nenää. Tai Rotimolla pilkillä. Täytyy myöntää, että olen sen verran epätäydellinen harrastaja, etten ole jokaisessa vuosikokouksessa käynyt. Osa käymättä jäämisistä johtuu muun muassa siitä, etten esim. sikiöasteella ollessani kyennyt lähtemään reissuun napanuoran rajoittaessa liikkumista. Tämä ei kuitenkaan estäne nostamasta kissaa pöydälle, samoin kuin sekään, että asiaa on joskus ruodittu.

En oikein erakko ymmärtänyt tuota lainaustasi. Kysyin siis, tuossa äsken, että miksi moni koirakko lopettaisi siihen? Siksikö ettei sillä olisi rahkeita saada tulosta vai siksikö että putoaminen pelottaa ja halutaan olla "voittajaluokan koiran" omistajia? Mutta jos syy olisi lopettaa siihen, niin haittaisiko tämä? Jos koira on voittajaluokassa, mutta sillä ei ole yhtään tulosta sieltä, niin mielestäni se se kertoo että koira on AVO-luokan kriteerien tasoinen.
Kuva

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 28.11.2007 16:35

Petteri_N kirjoitti:En oikein erakko ymmärtänyt tuota lainaustasi. Kysyin siis, tuossa äsken, että miksi moni koirakko lopettaisi siihen? Siksikö ettei sillä olisi rahkeita saada tulosta vai siksikö että putoaminen pelottaa ja halutaan olla "voittajaluokan koiran" omistajia? Mutta jos syy olisi lopettaa siihen, niin haittaisiko tämä? Jos koira on voittajaluokassa, mutta sillä ei ole yhtään tulosta sieltä, niin mielestäni se se kertoo että koira on AVO-luokan kriteerien tasoinen.
Ympäri käyvvään - yhteen tullaan... Taisit tietää nuo vastaukset kysymättäkin. :wink:
Kuva

Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen » 28.11.2007 17:20

Kyselin joitakin vuosia sitteen kuinka tuo kuumien koirien sääntö AVO- luokkaan paluusta käytännössä toimii. Ilmeisesti ohjaajat lopettavat koiran esittämisen kokeissa ennen kuin 8 tuloksetonta koekäyntiä täyttyy, eli käytännössä kukaan ei palaa koiransa kanssa alemman koeluokan kokeisiin. Voi olla että tätä on säännöllä haettukin.

juha ruikka
Juniori
Viestit: 4
Liittynyt: 31.12.2006 09:04

Viesti Kirjoittaja juha ruikka » 28.11.2007 17:33

listan kakkonenkaan ei ole paljon jälessä ja on startannut mennä syksynä.koko salto 64 josta 50voi,avo 7 nuo7

Ukko-Pekka

Viesti Kirjoittaja Ukko-Pekka » 2.12.2007 01:50

Ymmärrän tuon pointin tuomarien ajan tuhlaamisesta, mutta mitenkäs se kokonaisuus koiranjalostuksen kannalta? Niin kauan kun emme voi sanoa paljonko jonkin koiran treenaamiseen on käytetty aikaa/lintuja /sähköä/ammattilaista/rahaa, emme myöskään voi asettaa niitä jalostustarkoituksessa viivalle toisiaan vastaan vain koekäyntimäärien perusteella. Ovatko oikeasti 2 sattumalla ykkösensä ansainneet koirat parempia kuin 10 kertaa kokeissa esitetyt?
Ja 30 kokeella varmasti koiran keskimääräinen toimintavarmuus selviää "jalostajalle" jonka pitäisi kai? osata lukea koekertomuksiakin.
(Onko muuten tietokannoissa toiminto josta voi laittaa koirat koekäyntien mukaiseen lukumääräjärjestykseen?)
Mikäli koekäyntien määrä on todellakin ongelma paljoudessaan, laittakaamme rajoitus esim. 10 koetta/koira eliniässä. Saisimmekohan tällä ihan aikuisten oikeasti ne kokeissa käymättömät koirat palkituiksi kokeissa ja sitäkautta jalostukseen?

Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen » 4.12.2007 09:22

Ukko-Pekka kirjoitti:Ymmärrän tuon pointin tuomarien ajan tuhlaamisesta......
Jos lainauksella viitataan minun viestiini, niin en kirjoittanut tuomarien ajan tuhlaamisesta. Kokeiden arvostelu on tuomarillekin vapaaehtoinen harrastus, ehkä pitkiä ajomatkoja lukuunottamatta mukava sellainen. Koeharrastuksessa on myös vaiheita, jotka muistuttavat ihan oikeaa työtä ilman palkkaa. Mm. koetoimitsija- ja ylituomarikurssien järjestäminen, kokeisiin liittyvä paperisota määräaikoineen ym. Jos koepaikkoja on vähemmän kuin kysyntää, niin jonkinlainen ohjailtu tasapuolisuus voisi olla hyvä seka koeharrastamisen että jalostustiedon keräämisen kannalta.

Koiran jalostukselliseen arviointiin ei tarvita 30 koekäyntiä, ei edes 10:tä. Runsaskaan koemäärä ei kuitenkaan mielestäni vääristä tai muuta koiran jalostusarvoa. Kun koekertomukset ovat kaikkien luettavissa, niistä voivat kasvattajat ja pennunottajat itse muodostaa näkemyksensä koirien kyvyistä. Mitä enemmän tietoa, sitä parempi.

Jos jalostusrekisteriin pääsyllä olisi suuri merkitys (onko?), niin siinä voisi sattumatuloksella olla haitallisempi vaikutus. Esim. jalostusurokseksi 30:lla AVO koesuorituksella? Valistuneet kasvattajat tietenkin perehtyvät urosten kaikkiin koekertomuksiin, aika äkkiä ne on luettu tietokannasta.

Raine Jussinmäki
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 28.6.2006 20:52

Viesti Kirjoittaja Raine Jussinmäki » 4.12.2007 23:35

En malta olla laittamatta lusikkaani tähän soppaan, sen verran mielenkiintoista.
Kohtuullisen tuoreena koiranohjaajana ( ensimmäinen koira) olen huomannut mm. seuraavaa:
- uuden ohjaajan ja kokeneen ohjaajan ero on huima, esim. kokenut ohjaaja on hoitanut tilanteen "kotiin", jossa itse olisin joutunut auttamatta laulukuoroon
- ohjaajan tekemät valinnat eri tilanteissa vaikuttavat paljon, oma tavoite onkin ollut, että annan koiralle mahdollisuuden, enkä itse täyttäsi virhetiliä, aina ei ole onnistunut...
- onnella tässäkin touhussa on merkitystä, olkoon koira vaikka millaisessa lyönnissä, niin se huono tuuri tuhoaa hyvänkin suorituksen.
- maaston lukeminen, paikallistuntemus, riistan käyttäytyminen, näissäkin asioissa kokemus on valttia.
-koetilanne on aina erilainen, vaikka ansiokkaasti mahdollisimman metsästykselliseen toimintaan pyritään
- kokeissa käymään oppii kokeissa käymällä eli luulenpa, että vaikka millainen käyttövalio olisi ensimmäisissä kokeissa annettu ohjattavaksi, olisi ykkönen jäänyt saamatta.

Noilla edellä mainituilla ei pitkässä juoksussa ole jalostuksen suhteen luultavasti suurtakaan merkitystä, mutta jos kokeessa käymistä rajoitettaisiin? Jaa-a varovainen pitäisi olla, ainakin uusien harrastajien suhteen.

Raine J

Vastaa Viestiin