Kaer-sääntömuutos

Keskustelua kaikesta KAER-kokeisiin liittyvästä. Esim. säännöt, toteutus, tavat. Tänne tiedotus Kaer ja vesikokeista!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
jörtti

Kaer-sääntömuutos

Viesti Kirjoittaja jörtti » 12.3.2009 11:06

Nyt kun tuli tuo uusi lehti taas niin onkin hyvä aloittaa taas tämä perinteeksikin muodostunu keskustelu siitä, mikä on se oikea käyttövalio tai pikemminkin mistä koemuodoista pitää ne voittajaykköset saada, että koira on se TODELLINEN kva-tököttäjä. Painotus johtuu siitä, ettei sotketa tähän sitä aihetta ollenkaan, mikä väliin aiheen alle liitetään, eli metsäkokeiden suosio on romahtanut ja niihin pitäisi saada osallistujia. On näköjään ilmeisen selvää, että johonkin päin on muodostunut sukuja, joita ei peltokokeisiin kehtaa enää viedä, kun tästä sääntömuutoksesta on tullut likipitäen pakkomielle, en keksi muutakaan selitystä tälle viritykselle. Koska ilmeisen selvää on, että nyt kun tämä havumetsää koskeva pyyntiaika tulee lyhenemään rajusti ja riekkokannat ovat olleet pitkään alhaalla, johtaa tämä sessio ilman muuta tilanteeseen, että havumetsäkokeita on tulevaisuudessa määrällisesti vähän ja kokeet ovat pääsääntöisesti rauhoitusaikana. Edelliskeväänä kyseinen keskustelu käytiin otsikon pudottaminen alla, nyt suosittelisinkin uutta otsikkoa pudottaminen pois kaer-kokeista. Kerhon puheenjohtajan aloitteet metsästyksellisyydestä voidaan unohtaa, 100 metrin päästä karkoittuvalle teerelle kun on perin vaikeaa saada tiputusta, mutta sen tiedän kyllä, että riistatyö siitä kyllä kirjataan liian usein. Yksi tärkeä pointti kuuluu, kuka järjestää niitä risukkokokeita riittävän määrän?? Täällä Lapin läänissä ainakin niitä kiihkeitä metsästysaikana kokeita järjestäviä toimihenkilöitä on perin vähän, etenkin kun tulevaisuudessa metsästysaikaa havulinnuille on muutama hullu viikko. Muutenkin koetoimitsijoissa on kato käynyt. Sääntömuutoksen vaikutuksista jalostuksellisuuteen otin kantaa jo viime keväisessä kannanotossani, joten en liitä sitä ainakaan vielä tähän ensimmäiseen kirjoitukseen. Yksi tietenkin hyvä pointti on: Risukossa lintuja pöllyyttävää koiraa ei usein nähdä joten eihän sitä voi silloin sulkeakaan... olisko tästä kysymys?? :shock:
Viimeksi muokannut jörtti, 16.3.2009 21:49. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 12.3.2009 13:10

Jankkaamiseksi ja vanhan (keskusteltiin viime vuonna samat turinat otsakkeen pudotus alla) kertaamiseksihan tämä menee väkisellä, mutta en malta olla kysymättä KVA sääntömuutokseen liittyen;

-mihin unohtui alkuperäinen huoli metsäkokeiden arvostuksesta/ koekäyntien vähyydestä, havumetsästyskulttuurin katoamisesta?

-entä siihen liittyvä jalostuksellinen näkökulma, missä iässä olevia koiria meidän tulisi jalostuksellisia tietoja kerätessämme siellä metsäkokeissa nähdä?

Tämän sääntömuutoksen jälkeen loputkin nuo ja avo koirat tippuvat pois metsäkokeiden osallistujalistalta, ja näemme metsäkokeissa ainakin osin jalostusuransa jo tehneet VOI1 tulosta metsäkokeesta saalistavat iäkkäämmät koirat.. Nimittäin tälläkin hetkellä koestarteista suurin osa koostuu VOI luokan koirien suorituksista! Minusta siinä ei ole järkeä siinä valossa, että kokeiden vain ja ainoa tarkoitus on palvella jalostusta!

Näillä leveysasteilla ei ainkaan voida metsälintukokeilla röyhistellä saatavissa olevien koemaastojen ja lintukantojen valossa.. Jahtimaita ei yksinkertaisesti tahdo kokeisiin metsästysaikana saada. Toivotaan parempia aikoja siltä osin tulevaisuudessa, mutta uskallan eipäillä näin käyvän.

Uudistuksen jälkeen tulisi todennäköisesti rauhoitusajan metsäkokeet lisääntymään ja metsästyksellisyys kärsii aina vaan lisää?

Mitäpä muuta se sitten voisi aiheuttaa - tarvittavat pudotukset haetaan aamulla maastoon lasketuilla fasaaneilla (näille kokeille pitäjiä näyttää löytyvän), oikeilta pelloilta tai tunturista JOS siellä ko. vuonna sitten kokeissa pudotettavaksi asti riekkoja on?

Nyt lehdessä olleen sääntömuutosesityksen yhteydessä olevien valioituneiden koirien %:t olivat jo aika lailla eri luokkaa kun katseltiin mm. viime vuoden koetulosten saldoa tunturista.. Myös näitä %:ja olisi mukava nähdä kaikkien ääntänsä käyttävien luettavana. Sekä faktaa siitä, miten muuttuu metsäkoetulokset ja valionarvoon yltävät, jos se "helppo" riekko ei siellä metsäkokeiden riistana olisikaan?

Tuomaripäivillä kuultiin raottelua millaisia ala-arvoisia tarhalintukokeita ovat tuomarimme käyneet arvostelemassa, kokeita kuitenkaan keskeyttämättä koska selviä pelisääntöjä ei ole sovittu. Käsittääkseni huolta oli eniten tarhapeltokokeiden maastoihin ja lintuihin liittyvässä laatuasiassa, mitä sille tehtäisiin? Sen ja annetun ykkösen laadun pysyminen pitäisi olla ensimmäisten hoidettavien asioiden listalla, jotta usko ja laatu jalostuksellisten ominaisuuksien mittaamiseen ja koepalkintoihin olisi tulevaisuudessa taattu.

Tuskin koirakantamme arvostuksen romahdus ja jalostuksellinen uhkakuva & heikoin lenkki ovat kunnon peltoriistalta, tunturista tai metsästä ykkösen saaneet koirat?

Jaakko Lastumäki
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 32
Liittynyt: 26.11.2008 16:41
Paikkakunta: pohojospohojammaa

Viesti Kirjoittaja Jaakko Lastumäki » 12.3.2009 19:14

niin.. monipiippunen juttu. havulintupuolen painotus asiana on varmasti hyvä mutta, taitaa vaan keinot ny mennä pieleen . tässä lähetään nyt vähän pakottamisen kautta nostaan mettäkokeen arvoa. jos lähestyttäs asiaa vähä eri kantilta, eli pohittas pitäskö esim , mettäkokeissa virheitä kattoo vähän löysemmin--meinaan metsästyksellisyyven kautta .ja kenties painotuksia vähä muuttaa. olikohan tuo memmuk:kin kerran kirjottanu että vois mannermaisten puolellekki kehittää jonku metsienmestari-kisan ym. hyviä pointteja äskeisillä kirjoittajilla nuista sivuvaikutuksista mitä tuosta muutoksesta vois tulla.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 12.3.2009 21:52

Esityshän näytti ensisilmäyksellä varsin oikeasuuntaiselta ajatellen sitä johtoajatusta, että suomalainen jalostus tähtäisi täkäläisen metsästysmaastoston kokonaisvaltaiseen hallintaan. Lisäksi jäniksen ja varsinkin lehtokurpan statuksen nostaminen tasavertaiseksi metsästettävän riistan (myös kokeissa) joukkoon kuullosti miun maun mukaiselta.

Toisekseen, ehdottoman tärkeätä olisi pystyä puuttumaan tarha-/häkkilintukokeisiin. Muutosta ei saada aikaiseksi, jos koeolosuhteisiin ei puututa sääntöjen edellyttämällä tavalla.
Ihmetyttää kovasti tuo "selviä pelisääntöjä ei ole sovittu"-perustelu!
Kuva

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 13.3.2009 00:07

On näköjään ilmeisen selvää että johonkin päin on muodostunut sukuja joita ei pelto kokeisiin kehtaa enää viedä kun tästä sääntömuutoksesta on tullut likipitäen pakkomielle, en keksi muutakaan selitystä tälle viritykselle.
Eiköhän tuossa kuitenkin ole taustalla havainto, että on muodostunut huomattava määrä koiria, joilla ei tee helvon helevettiä mettässä. Siis nimenomaan mettämaastossa. En nyt ainakaan koekertomusten valossa ole nähnyt, että olisi sukuja, joilla ei saisi tulosta pelloilla treenistä huolimatta, toisin päin sen toki näkee...

Muutoksen muodossa taas riittää pohdittavaa, niinkuin memmu jo tsuumaili.
Kuva

jörtti

Viesti Kirjoittaja jörtti » 13.3.2009 09:59

Jos ajattelisin pelkästään itseäni, niin on minulle aivan sama näille sääntömuutoksille. Olen saanut niitä ykkösiä vaikkapa voittaja luokassa ihan jokaiselta saralta, mutta kun tässä asiassa on vähän enempi nyt pelissä. Ensinnäkin mitä ne tänne etelästä muuttaneet suuret valkoiset metsästäjät sanovat kun joku saa koiransa käyttövalioksi kahdella peltoykkösellä ja tietysti sillä metsäykkösellä...no tietysti tyyliin joooo se on niitä peltovalioita. Toisaalta jos koira tulee valioksi ilman peltoykköstä onko se parempi kun tuo ensimmäinen vaihtoehto? Kyllä itse ainakin olen onneksi oppinut sen että oli se koira saanut voi ykkösen ihan mistä vain on se hieno jahti koira ainakin sillä saralla, eikö se sitten riitä? Näitä harrastaja kuntaa kahtia jakavia sääntöuudistuksia kun ei pitäisi ylipäänsä edes kenenkään esittää. Kyllä niitä juoksevan kukon perässä hiipiviä lapin koiriakin on tullut nähtyä, kun niitä näkyy tuolla havumetsissäkin. Se ei tee petteri koirasta huonoa jos sillä ei ole kulettu metsässä ja se tuodaan etelästä suoraan kokeeseen tänne, montako ykköstä olet itse saanu metsästä koirillesi? Juuri tämä tässä sääntö uudistuksessa ihmetyttääkin, ne henkilöt ovat puolesta jotka eivät itse ole koko koemuodosta ykkösiä ikinä saaneetkaan. Ja me jotka ollaan olemme vastaan, ainakin iso osa meistä. Toteutuessaan tällainen sääntömuutos tiputtaa rajusti käyttövalioiden määrää jo pelkästään sen vuoksi että kokeita ei ehdi kyseisen jahtimuodon aikana järjestää edes monia kun linnut alkaa olla jo niin arkoja ettei edes näiden yli ihmisten koirat niitä realitodellisuudessa kykene käsittelemään. Hallusinaatiot ja haaveet on aina erikseen se on hyvä muistaa, käytännön jahdissa sattuu usein itsellekki käymään lumisessa loppu syksyn metsämaassa munkki mutta se ei tarkoita sitä että näin sattuu käymään anotulla koepäivälläkin. Jos tämä muutos toteutuu ainakin itse alan järjestämään alku syksystä rauhoitus ajan kokeita koska minulla on alio riekot tiedossa... jahti aikana en todellakaan järjestäisi mitään koska on aika selvää että ensi syksynä esim. pyyntiaika on todella lyhyt. Ennusteet metsäriekon tulevaisuudesta on tosi heikot joten meitä jotka saavat koiransa käyttövalioksi tulevaisuudessa on todella vähän. Sekö on tarkoitus?? Eriarvoisuutta vastaan Risto Heikkinen Rovaniemi!

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 13.3.2009 10:09

Minun mielestäni uusi esitys on hyvä. Olosuhteiden pakosta tuomaroin pääasiassa fasaanikokeissa. Mielestäni on reilua antaa pohjoisen koirille mahdollisuus tunturikokeissa, samoin kuin meillä on peltokokeemme. Osa ohjaajista ei viitsi lähteä hakemaan puuttuvaa peltoykköstä koiralleen, joten nyt siihen olisi mahdollisuus kotikenttäetuna. Aikanaan ylituomaripäivillä oli ehdotus; yksi ykkönen metsäkokeista ja loput mistä vaan. Se oli mielestäni selkeä ajatus. Nykyinen ehdotus on toiseksi paras. On ohjaajia sekä etelässä, että pohjoisessa, jotka eivät halua koiralleen toisenlaista metsästystä mutta jokainen koira varmastikin jossain vaiheessa elämää käy metsässä ja metsäriistalla. Pudotuksesta on jauhettu tarpeeksi, se on nykysäännöillä aivan riittävä. Lehtokurpan mukaantulo on hieno juttu.

jörtti

Viesti Kirjoittaja jörtti » 13.3.2009 10:40

Aletaanko me Mauri jalostamaan sitten molemmille saroille niitä omia linjoja? Kun tämä geenipankki ei nykyiselläänkään riitä mihinkään, kenellä lapinmiehellä on jäänyt ykkönen hakematta pellolta jolla on metsästä kaksi ykköstä? En tunne yhtään henkilöä. Koiriemme monipuolisuus vaarantuu myös. Tämä mahdollistaa joka päähän suomea omien kuppikuntien rakentumista ja sitä kautta erottaa etelän ja pohjoisen miehet toisistaan, kokeiden rehtiyden seuranta vaikeutuu ym ym.. Se on ainakin selvää että rauhoitus ajan metsäkokeet lisääntyy räjähdysmäisesti eikö niin mauri? Eikös teilläkin niitä järjestetä? On ihmeellistä ja karmeaa huomata miten kerhon osa jäsenistöstä ajaa lajiamme yhä kauemmaksi metsällistyksellisyydestä tällaisilla esityksillä. Hyvät harrastajat miettikää montako ykköstä on jaettu voittaja luokkaan havumetsäkokeissa metsästysajan puitteissa pudotuksen kera, vaikkapa viimeisen kymmenen vuoden aikana????????? Tutkikaa ihmeessä ennenkun äänestätte puolesta.

Juha Ylimäki

Viesti Kirjoittaja Juha Ylimäki » 13.3.2009 10:55

Tämä sääntöuudistushan lopettaa kokonaan rauhoitusajan kokeet eikä suinkaan lisää niitä, mielestäni ei mitään ongelmaa. Ainoastaan semmoisen tarkennuksen tahtoisin, että jos koe järjestetään metsässä ja ruvetaan kiertämään aavaa nevaa siten, että koira hakee puolet ajasta siinä nevan reunassa männikössä ja puolet aavan puolella, linnut löytyy siitä aavan puolelta ja koiraa tekee niille riistatyön, onko tulos metsäkokeen tulos ?? Kuinkas jos koira hakee koko ajan siinä aavan puolella ja tekee siinä riistatyöt, onko tulos metsäkokeesta ?

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 13.3.2009 11:02

Paras esitys oli se vähintään yksi metsästä. Mitä tulee niihin hakematta jääneisiin peltoykkösiin, niin ei varmaan yhtään. Olin paikalla koirineni kun sinäkin sait omasi ja kova oli koirasi. Uuden säännön mukaan ei tarvitsisi ajaa sitä 3000 kilometriä kummastakaan päästä Suomea. Olen itse saanut kunnian jakaa niitä pakollisia peltoykkösiä useana vuotena. Hyviä ovat koirat olleet pääsääntöisesti on saatu mitä on tultu hakemaan tai sitten on lähdetty takaisin jo aamupäivällä. Ei kai se tee koirasta huonompaa, jos saa ykkösensä vähän lähempääkin. Jos koira toimii siellä, niin kyllä se yleensä toimii täälläkin ja sama toisinpäin. Ei kai se taito mikinkään katoa vaikka puolin ja toisin pitääkin hieman totutella uuteen maastoon mentäessä. Jalostukseen en ota kantaa, kun en siitä mitään ymmärrä.

jörtti

Viesti Kirjoittaja jörtti » 13.3.2009 11:14

Matkoista sen verran että kun keskilappilainen lähtee riekko kokeeseen on matkaa yli 400km ja kun lähdemme peltokokeeseen on matkaa vähän yli tai ali 200km, muutaman tunturi lappilaisen vuoksi ei liene syytä sääntöjä muuttaa valtakunnallisesti, kuten tuomari päivillä kuulit ei heistäkään kaikki ole puolesta vaan nimenomaan vastaan. Sitten tullaan tähän merkintään metsä vai avomaasto, meillä on nytkin ollut kokeita missä edelleenkin päälintuna esiintyy riekko ja ollaan tunturin kupeessa. Kuka on se suuri intiaani päällikkö joka sanoo kumpi koemuoto on kyseessä? Tämän sääntömuutoksen päällä on taivas täynnä mustia pilviä, ongelmia on luvassa ja paljon uskokaa vain. Ainakin valmistelut on edelleenkin pahasti kesken.

Malla Jokinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 27
Liittynyt: 14.12.2005 10:27

Viesti Kirjoittaja Malla Jokinen » 13.3.2009 11:30

Yksi tyhmä kysymys

onko niin, että koirasta jolla ei ole 2 x avo2 tulosta ja saa avo 1, ei koskaan tule KVA vaikka saisi tarvittavat ykköset kasaan voi luokassa??

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 13.3.2009 11:38

Kyllä tulee KVA. Olisitko sekoittanut nämä pudotusasiat/AVO 2 keskenään. Koiralla tulee olla vähintään avo 2 tuloksella kahdesta eri kokeesta pudotus tullakseen KVA:n arvoon kun on saanut vaadittavat VOI 1 tulokset kasaan.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 13.3.2009 12:27

jörtti kirjoitti:Matkoista sen verran että kun keskilappilainen lähtee riekko kokeeseen on matkaa yli 400km ja kun lähdemme peltokokeeseen on matkaa vähän yli tai ali 200km.
Ei se matka sinällänsä.. tunturikokeet ja jahtireissu menee useimiten siinä samalla ajolla, mutta pellolle ei monellakaan tule lähettyä viikoksi tai pariksi jahtiin. Kyllähän sinne mennään enemmänkin "harrastamaan kaeria". Se ei johdu siitä, etteikö pusikoissa päätöinänsä ryynäävät mielellään metsästäisi pellolla, vaan ihan mesästysmahdollisuuksista ja siitä mihin mieluiten jahtilomansa suuntaa.

Meillä on kyllä järjestetty vielä marraskuussa kokeita, joissa on tehty riistatöitä teerille. Kuiten näillä näkymin tulevina vuosina pudotukset on haettava sieltä pellolta, joten niitä käyttövalioita ei ilman peltotuloksia leivota. Ainakaan mie en uhraa päivääkään apaut kuukauden jahdista koetoimintaan. Itseasiassa lupaan olla nuo muutamat viikot edes miettimättä mitään kokeisiin liittyvää ;) En olisi oikein halukas edes sieltä hanhi/sorsa ajasta tuhlaamaan arvokkaita jahtipäiviä kokeiden vuoksi.
Sitten tullaan tähän merkintään metsä vai avomaasto, meillä on nytkin ollut kokeita missä edelleenkin päälintuna esiintyy riekko ja ollaan tunturin kupeessa. Kuka on se suuri intiaani päällikkö joka sanoo kumpi koemuoto on kyseessä?
Kuumakoirapuolella ei ole ollu ongelmia erottaa katu ja kame. Miksi siitä pitäisi meilläkään tehdä probleema?
Aikanaan ylituomaripäivillä oli ehdotus; yksi ykkönen metsäkokeista ja loput mistä vaan. Se oli mielestäni selkeä ajatus.
+1

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 13.3.2009 12:47

Kuka tietää - minkämoiset kva-säännöt muissa pohjoismaissa on?

Kasvattajan näkökulmasta katsottuna on outoa, että koiranomistajat "pakotettaisiin" metsästämään sellaisissa maastoissa (ainoastaan kokeiden vuoksi) missä eivät normaalisti metsästä. Kaikilla kasvattajilla on omat jalostustavoitteensa ja niitä pitäisi tietysti tukea koetoiminnalla. Esim. Saksassa löytyy erilaisiin maastoihin kasvatettuja koiria - toiset on jalostettu suppeaan ja tiheään pusikkoon - toiset laajahakuisiksi avoimen maaston metsästykseen - toiset karskimmiksi koiriksi joita käytetään apuna jopa villisikametsällä .
Miksi pitää aina olla tekemässä kaikenlaisia rajoituksia? :roll:
Kuva

Vastaa Viestiin