Ehdotus koejärjestelyksi

Keskustelua kaikesta KAER-kokeisiin liittyvästä. Esim. säännöt, toteutus, tavat. Tänne tiedotus Kaer ja vesikokeista!

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Ehdotus koejärjestelyksi

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen » 11.10.2013 17:32

Vaikka koekausi on vielä selvästi kesken, alkavat koetoimitsijat kohtapuoliin suunnitella vuoden 2014 kokeita. Ehdotan harkittavaksi metsä- ja tunturikokeiden järjestelyihin seuraavanlaista järjestelyä:

Esimerkiksi viikonloppuna järjestetään lauantaina ja sunnuntaina oma KAER -koe. Lauantain koe anotaan kaksipäiväiseksi (la - su) ja sunnuntain koe yksipäiväiseksi. Tuomarina voi toimia sama henkilö molemmissa kokeissa.

Tuomari voisi jatkaa lauantaina alkanutta koetta sunnuntaina niiden koirien osalta, joiden arvostelu on kesken. Vähäriistaisissa kokeissa voitaisiin hakea esim. toista riistatyötä 1. palkinnossa kiinni oleville koirille. Kun aiempi sääntöjen kielto arvostella peräkkäisinä päivinä samoja koiria poistuu 2014, voisivat lauantaina ”valmiiksi” arvostellut koirat aloittaa sunnuntaina uuden kokeen tai koeryhmään voitaisiin ottaa uusia koiria. Sama tuomari arvostelisi siis kahta koetta ”päällekkäin”.

Etuna näkisin sen, että hyvät koirat eivät jäisi riistan vähyyden vuoksi niin usein palkinnotta kuin nykyisen säännön aikaan. Koepäiviä ei tarvitsisi venyttää niin pitkiksi kuin nykyisellä järjestelyllä joskus käy. Uusi järjestely saattaisi lisätä metsä- ja tunturikokeiden suosiota vähempiriistaisinakin vuosina.

Minkälaisia mielipiteitä asiasta?

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 12.10.2013 16:53

Eikö se ole reilumpaa vain järjestää se koe kaksipäiväisenä. Vai miten sillä sunnuntaina kokeen aloittaneella porukalla oletetaan olevan mahdollisuus löytää niitä lintuja riittävästi mahdolliseen ykköseen, jos ei sillä lauantainakaan aloittaneella porukalla oleteta siihen olevan mahdollisuutta?
Kaksipäiväiset kokeet huonona riistakautena sensijaan on mielestäni hyvä ja kannatettava ajatus.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 13.10.2013 08:32

Heikin ajatuksessa on kyllä itua, sitä kannattaa kyllä miettiä ja jalostaa. Lintujen löytymiseen vaikuttaa niin moni seikka. Joskus ne tarvittavat linnut löytyy metsässäkin jonkin koiran kohdalla muutamassa sekunnissa, joskus ei edes parissa päivässä...

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 14.10.2013 06:56

Käytännön järjestelyt:
Mitenkähän koetoimitsija voisi sitten tietää, että kuinka monta koepaikkaa on jätettävä vapaaksi toisen päivän kokeeseen?
Ylä-Lapissa järjestettäviin Talvikokeisiin koeosallistujat matkustavat usein kaukaa aina Etelä-Suomesta saakka. Kun koeryhmiä on useasti kolme sekä ensimmäiseen kokeeseen (n. 18 osallistujaa per koe), että toiseen, niin sekavaksi menisi. Koetoimitsijoiden pitäisi sitten jättää koepaikkoja täyttämättä toisen päivän kokeeseen ihan noin varmuuden vuoksi. Ketä sitten nopeasti tilalle, jos paikkoja eka päivän koirille ei tarvitakkaan? Sehän tulisi siis karsimaan vapaita koepaikkoja entisestään samalla kun niiden riittämättömyys on käsittääkseni ollut jossain määrin selvä ongelma viime vuosina. Ja niinhän se useasti menee, että koeryhmästä löytyy aina jokunen koira joka on hyvinkin pian linnuilla, ja muu porukka ei löydä samalta alueelta lintuja koko päivänä.
Kuva

Heikki Pöllänen
REPPUKOIRA!
Viestit: 151
Liittynyt: 24.11.2005 18:49
Paikkakunta: Kuopio

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen » 15.10.2013 21:18

On selvää että esitetty menettely ei toimi tai ole järkevä kaikissa kokeissa. Mutta voisiko osa metsäkokeista olla suunnattu erityisesti esim. VOI 1 palkintoa hakeville koirille. Luulisi olevan kysyntää jos sääntöjen puitteissa tehdään kaikki mahdollinen riittävien riistakosketusten varmistamiseksi.

Ihan oletuksena heittäisin että noin joka toisessa- kolmannessa kokeessa tulisi eteen tarve jatkaa koetta yhden koiran osalta vielä seuraavana päivänä. Täytyisikö sen takia sitten jättää sunnuntain koeryhmä koiramäärältään vajaaksi? Ehkä ei, ei ainakaan yhtä koiraa enempää. Lauantaina koetellulla koiralla olisi jo pohjana hakua, mahdollisesti tiedotus, ehkä noutokin, eli näyttöä hyvästä osaamisesta.

Muistelenpa tähän vielä kuinka ennen vanhaan toimittiin kaksipäiväisissä metsäkokeissa. Koeryhmät olivat samaa luokkaa koiramääriltään kuin nykyisissä yhden päivän kokeissa. Jos ensimmäisen päivän aikana ei ilmennyt koiran sulkemiseen johtavia seikkoja, niin illan välikritiikissä selvisi, minkälaisia palkintosijoja koirilla olisi hyvin onnistuessaan mahdollisuus saavuttaa seuraavana päivänä. Tuossa vaiheessa asioihin realistisesti suhtautuvat ohjaajat yleensä luopuivat jatkosta ja luovuttivat näin koiransa hakuajan niille joilla oli hyviin palkintoihin mahdollisuus. Osa koirista palkittiin jo ensimmäisen päivän näytöillä. Joskus harvoin saattoi koko koe olla ohi yhden päivän jälkeen.

Susanna Järvinen
REPPUKOIRA!
Viestit: 141
Liittynyt: 23.11.2005 12:54
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Susanna Järvinen » 16.10.2013 09:42

Yksi miettimisen arvoinen idea olis myöskin Norjan metsäkokeissa nähty malli, koeryhmä on jaettu kahtia, ensimmäiset kolme koiraa ohjaajineen lähtevät maastoon aamupäivällä, ja toiset kolme vuoroon iltapäivällä. Kiva systeemi siinä mielessä ettei tarvi koko päivää kävellä koiran kanssa jonon jatkona. Tehokkaasti käytetään aika hyödyksi!

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 16.10.2013 12:04

Osa metsäkokeista on jo nyt anottu pelkästään VOI-luokan koirille, mikä ei ehkä ole ihan hyvä suuntaus sen vuoksi, että kaikkein eniten koestarttaajia on aina ollut tulossa NUO- ja AVO-luokkaan. Positiivisella asenteella vain kokeisiin 8)
Kuva

Vastaa Viestiin