Sterilointi

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

Riitu

Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Riitu » 16.2.2005 16:17

Hei,

Kyselisin kokemuksia koiran steriloinnista.

Ajattelin steriloida oman karkkarin (5v narttu) koska ei ole tarkoitus pennuttaa ko koiraa. Muitakin syitä on kuten liiallinen kiinnostus uroskoiria kohtaan kuukausia ennen ja jälkeen juoksun ja valeraskaudet. Itse juoksu ei ole ongelma vaan koiran käyttäytyminen muuttuu niin paljon pari kertaa vuodessa.

[%sig%]

zeihoo

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja zeihoo » 16.2.2005 18:13

Itse olen ottamassa ensimmäistä narttukoiraa seitsemän uroskoiran pidon jälkeen, joten olisin kanssa kiinnostunut kuulemaan kokemuksia mahdollisista ongelmista ja niiden ratkaisuista.

AP

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja AP » 16.2.2005 18:20

Hei!

Yhden koiran kokemuksen perusteella voin suositella sterilointia. Nyt jo liki 10 vuotias lkssn leikattiin noin viisi vuotta sitten juuri valeraskauksien vuoksi. Koira tasapainottui ja ennen kaikkea reipastui saman tien. Mitään haittaa leikkauksesta emme ole kokeneet olevan vielä tähän päivään mennessä ja koira on edelleen virkeä kuin mikä. Mitään hallitsematonta lihomista tai muuta vastaavaa ei ole ilmennyt, vaikka siitä peloteltiinkin.

Nuoremmalla koiralla (5 v. lkssn myös) sama operaatio on edessä huomenna. Tällä nuorimmaisella juoksut sekoitti koiran normaalin käyttäytymisen ja meinasipa pari metsästyssyksyäkin mennä ihmetellessä tyttösen oikkuja. Toivottavasti tulokset on yhtä myönteisiä kuin edellisellä kerralla. Olisi vaan pitänyt jo aiemmin ryhtyä toimenpiteisiin.

Jossain lehdessä oli taannoin suositus narttujen steriloinnista jo varhaisella iällä, olikohan heti kahden juoksun jälkeen, mikäli ei aio pennuttaa. Muistelen, että varhainen sterilointi vähensi riskiä saada kasvaimia.

tallberg

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja tallberg » 17.2.2005 07:22

Jouduin steriloimaan 3 v kknartun koska minulla on yhteensä 5 narttua. Syy oli tämän nuoren koiran hormonaalinen toiminta kun juoksut lähestyivät. Muuttui aggressiiviseksi niitä nartuja kohtaan joilla oli juoksu tulossa. Valeraskauksia ei tällä koiralla ilmennyt. Tilanne meni niin vakavaksi että piti tehdä joko lopettamis tai luovutspäätös. Muuten hyvin toimiva mukava ja vilkas koira. Päätettiin eläinlääkärin kanssa kokeilla jos sterilointi rauhoittaisi tilannetta. Tulos näkyisi vasta seuraavan juoksun jälkeen.
Nyt on yksi "juoksukausi" ohi, ja rauhallista.

Gia

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Gia » 17.2.2005 08:34

Yksi nartuistani on steriloitu, syy oli kohtutulehdus 5 vuotiaana. Minua myös varoiteltiin mahdollisesta lihomisesta ja karvanlaadun heikkenemisestä, mutta kerrottiin myös että vaikutukset ovat hyvin yksilölliset. Lihomiselta ollaan vältytty. Karva saattaa olla aavistuksen heikompi laatuista kuin ennen. Muuten sterilointi ei ole vaikuttanut nartun elämään, mutta emännän elämään se on vaikuttanut huomattavista ;) yksi narttu vähemmän juoksullaan.

Lasse L.

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Lasse L. » 17.2.2005 09:11

Samanlaisia kokemuksia täällä. Keväällä 13 v. täyttävä kk-narttu steriloitiin muutama vuosi sitten. Osittain syynä olivat valeraskaudet mutta samalla haluttiin vältää kohtutulehdusriskiä.
Sterilointi tehtiin ns. muun toimenpiteen yhteydessä samalla kun poistettiin reistailevat anaalirauhaset. Anaalirauhasten poistoa suosittelen kaikille koirille joilla niistä vaivoja on. Omalla koirallamme oli välillä erinäisiä tulehduksia siellä täällä, mm. furunkuloosia varpaiden välissä talvisin. Rauhasten poiston jälkeen kaikki nämä oireet ja vaivat hävisivät. Selitys ei ole tieteellisen tarkka, koirahan steriloitiin samassa yhteydessä ja hormoonikierrolla oli myös selvä yhteys anaalirauhasongelmiin.

Koira toipui uskomattoman nopeasti näistä toimenpiteistä.

PS. Steriloinnista vielä. Illalla kun oltiin lenkillä nuoremman koiran (Hilde, 1 v.) kanssa tavattiin yksi koirakaveri jota ei oltu nähty muutamaan viikkoon. Hilde haisteli koiran pippeliä ja jalkoväliä vuoron perään ja oli aivan ymmällään. No, hetken päästä toisen koiran omistaja sanoi " Joo, meidän mopelta otettiin munat pois pari viikkoa sitten...."

[%sig%]

Intsi02

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Intsi02 » 17.2.2005 15:27

Vähän off topic ehkä, mutta minulle tuli uutena tietona, että uroskoirille voidaan antaa testosteronin vastahormonia piikkinä, jos niillä on jotain häiritseviä oireita tai käyttäytymistä. Into ei ole koskaan esim. pamputtanut itseään eikä se mene mitenkään sekaisin juoksuisista nartuista, mutta sen sijaan se nuolee paikkakunnan kaikkien koirien pissat, grrr... Nielurisatulehduksen hoidon yhteydessä ell ehdotti, että tuikataan puppeen yksi piikki ja katsellaan, josko ylenmääräinen lipominen loppuu. Yleensä jonkinlaista tehoa kuulemma on ja uuden piikin voi sitten ottaa esim. vuoden päästä.

off topic

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja off topic » 17.2.2005 20:18

Mä kokeilin aikanani urokselle sellaista hormonipiikkiä ja mitään eroa en huomannut. Ulvoi sisällä ja söi jokaisen pissan kadun varrella kun oli juoksuinen narttu kulmilla. Kastrointi auttoi noin kuukaudessa ja todellakin alussa urokset yrittivät hypätä selkään ja siitäkös rähäkkä syntyi. Meni kuitenkin aika pian ohi. Jokin haju siitä lähti.
Ihmeellisiä nämä hormoonit ; )

Intsi02

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Intsi02 » 17.2.2005 20:35

No voihan kökkö. Mutta Toivossa on hyvä elää, sanoi mato.

Petteri_N

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Petteri_N » 18.2.2005 08:21

Toivossa on hyvä elää sanoi lapamato kunnes muutti Uskoon. Olihan siinä välissä kauhea Taistokin, mutta kaikki päättyi Voittoon ja Rauhaan.

Ihmisten kokemuksia steriloinnista (koirien) on kerätty tänne:

http://www.kumikana.org/koulutus/kastrointi.htm

Siellä on erikseen uroksia ja narttuja koskevat kokemukset ja tuonne voi jättää myös omat kokemuksensa. Pitkälti näyttää olevan lopputulos kiinni siitä miten ammattitaitoinen lääkäri homman tekee.

Meillä leikattiin uroo tuossa joulun alla. Pieni leikkaushaava parani nopeasti ja tyhjät pussukat heiluvat nyt surkean näköisenä kinttujen välissä.

Luonteeseen leikkaus ei vaikuttanut mitenkään, mutta nyt parin kuukauden jälkeen huomaa, että kusien luputus on tyystin loppunut ja toisten urosten agressiot urostani kohtaan ovat loppuneet. Lenkillä näkee kuitenkin, että koirallani on edelleen halu puolustaa laumaansa, eli jos jonkun fifi on tulossa rähisten kohti, niin möräkkä urahdus tulee varmasti. Ei siis vaikuttanut edes äänen korkeuteenkaan vaikka legenda niin väittää :-D

Turkki on muuttunut hieman pehmeämmäksi ja pikkasen pienempää ruoka-annosta pitää tarjota vaikka liikuntaa on jatkuvasti paljon.

Asiasta seihtemänteen, kävin hakemassa paikalliselta lihanjalostamolta koirille naudan sydämiä. Täyttä lihasta + rasvaa hintaan 1,2 € / kg. Pitää hakea muutama loota lisää ja laittaa kuivalihaksikin jahka ahavakelit alkaa. On kuulemma siihenkin tarkoitukseen hyvää...

[%sig%]

Viestiä muokattu (18.02.05 08:22)

rla

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja rla » 18.2.2005 09:05

Vanhempi koirani (nyt 10 v) steriloitiin 4 vuotta sitten voimakkaiden valeraskausoireiden vuoksi. Leikkaus sujui hyvin ja toipuminen tapahtui nopeasti. Jo viikon päästä oltiin liikkeellä ihan kunnon lenkeillä. Luonteeseen, karvan laatuun taikka lihomiseen sterilointi ei vaikuttanut mitenkään. Yksi murhe kuitenkin saatiin, eli virtsanpidätyskyky heikkeni. Ts. syvästi nukkuessaa narttu saattaa joskus tiputtaa pissaa alleen, varsinkin, jos lenkkeily on jäänyt edellisenä päivänä vähälle. Ongelma pysyy kurissa lääkityksellä, mutta hoito jatkuu niin pitkään kuin koirakin elää. Vaiva on välillä epämukava, mutta sen kanssa pärjää kun ei liikaa stressaa.

kaaleppi

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja kaaleppi » 18.2.2005 10:25

Jos uroskoiralla riistainto on Kaer asteikolla 4 luokkaa,en alkaisi sterilisoimaan.Laskee jonkun verran entisestään ja ruoka alkaa olla elämän päätarkoitus.Kokemusta on neljän vuoden ajalta.

[%sig%]

Riitu

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja Riitu » 18.2.2005 13:38

Tästä virtsankarkailusta olen kuullut vain yhdellä lk seisojalla, mutta muuten olen pääasiassa kuullut vain positiivisia kommentteja seisoja narttu koirien steriloinnista.

Jos oma karkkarini tasapainottuu niin se oli enemmän kuin hyvä mutta toisaalta jos reippautta tulee lisää niin pitää aloittaa vissiin vielä vetopotkukelkkailu kesällä että saa koiraa pidettyä eiihanniinreippaana kesälläkin... =)

Eniten minua huolettaa koirani käyttäytyminen toisia leikattuja koiria kohtaan. Koirani on vähän alistuvaista sorttia ja yrittää heti pomottaa vastaantulevia leikattuja uroksia ja narttuja koosta riippumatta, tässä asiassa koiraani ei voi luottaa pätkääkään.

AP

Re: Sterilointi

Viesti Kirjoittaja AP » 18.2.2005 20:24

Nyt on nuorempikin koira steriloitu.

Operaatio oli eilen iltapäivällä, eilinen ilta meni tötteröpäistä koiraa lämpimänä pitäessä monen viltin alla. Yö sujui rauhallisesti ja tänään koirilla näyttää olevan suunnaton tarve leikkiä toistensa kanssa, niin sisällä kuin ulkonakin! Toipuminen on siis alkanut huimaa vauhtia! Ehkä tästä vielä päästään sopivasti keväthangille hiihtelemään ja juoksentelemaan.

Täälläkin on mielenkiintoista nähdä, että vaikuttaako leikkaus typyköitten valta-asemiin. Vanhempi on toistaiseksi ollut suvereeni johtaja.

Lauri_83

Viesti Kirjoittaja Lauri_83 » 25.8.2009 20:17

taitaa vanha aihe nousta ylemmäs.

eli täällä olis n. Puol.toista vuotias KKSS:n narttu jolla ei tulla koskaan pentuja teettämään. ja tuota leikkausta olen pohtinut.

mitenkä vaikuttaa nartuilla mehtuu ominaisuuksiin vai eikö huomaa eroa?
tietenkin nuo juoksut taitaa jäädä pois ja kaiken maailman valeraskauvet.

Vastaa Viestiin