Ratkaisu epävarman ja agressiivisen koiran tapauksessa?

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

Kirsi Henttu
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 26
Liittynyt: 11.12.2005 09:43

Ratkaisu epävarman ja agressiivisen koiran tapauksessa?

Viesti Kirjoittaja Kirsi Henttu » 1.1.2008 20:43

Kuoppaan.

--------------------------------------------------------------------------------

Kyseinen keskustelu jaettu kirpputori -palstalta omaksi säikeekseen. Keskustelun kirvoitti viesti, jossa agressiivista koiraa oltiin sijoittamassa edelleen uuteen kotiin. Mikä tällaisissa tapauksissa mielestänne olisi siis oikea menettelytapa?

ADMIN

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 2.1.2008 17:50

Kannattaisi varmaan jättää asiaton kommentointi muille foorumeille.

Oletettavasti koiran myyjä tekee itse tuon ratkaisun jos tekee jos on tehdäkseen, kun kuitenkin pyyteettömästä eläinsuojelutyöstä on kyse. Paljon löytökoiria ja muita eläisuojelutapauksia lopetetaankin, ja vain ja ainoastaan ihmisten julmuuden ja ajattelemattomuuden vuoksi. Toivottavasti koira kuitenkaan ei joudu kokemattomiin käsiin jossa vahinkoja voi tapahtua, onhan saksanseisojilla taustalaan kuitenkin jo valitettavan hurja maine.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Kirsi Henttu
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 26
Liittynyt: 11.12.2005 09:43

Viesti Kirjoittaja Kirsi Henttu » 2.1.2008 19:41

Kuoppaan.

Karkeakarvainen saksanseisoja ei saa olla luonteeltaan aggressiivinen eikä arka. Ei toisille koirille eikä varsinkaan ihmisille.

Vastuutonta kierrättää tuollaista koiraa enää kenellekään.

Terv Kirsi Henttu
kk jalostusneuvoja

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 2.1.2008 19:51

Susihukkanen kirjoitti:...onhan saksanseisojilla taustalaan kuitenkin jo valitettavan hurja maine.
:o
Kuva

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 2.1.2008 19:53

Pahoipidellyt ja muut eläinsuojelutapaukset ovat usein arkoja, aggresiivisia, salakavalia, arvaamattomia ja jopa vihaisia. Rotuun katsomatta. Saksanseisojia tulee eläisuojelullisina tapauksina vastaan TODELLA usein verrattuna rodun todelliseen lukumäärään. Mistähän sekin kertoo?
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

marppi

Viesti Kirjoittaja marppi » 2.1.2008 20:45

Ko.koiran taustoja voi lukea koiratarhan tarinoita- osiosta. Sen mukaan koiran hoito ollut asiallista ja jotainhan on mennyt pieleen ja pahasti, kun ollaan tuossa tilanteessa.Kirsi Hentun kanssa samaa mieltä.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 2.1.2008 21:17

Mutta eikös tämä kumminkin ole kirpputori-osio, missä myydään erilaisia asioita, eikä sitä kai voida rajata mitä ja millaista tavaraa? Varsinkaan sitä ei kai voida rajata että onko myynnissä ainoastaan jalostukelvollista tavaraa vai ei. Hyvääkin tarkoittavat mielipiteet esimerkkeineen varmaan mahtuvat jonnekin eri keskusteluosion alle.

Varmaan ilmoituksen laittajakin olisi kiitollinen että nämä "neuvot" (kerhokin tasolta?) annettaisiin hänelle suoraan henkilökohtaisesti, puhelinnumerokin kun löytyy asiallisen ilmoituksen alta.

Yleensäkin, eikö kirpputorissa ole kommentointimahdollisuus kuitenkin aika turha ominaisuus, kun yhteyttä voi ottaa aina suoraan tuotteen myyjään? "myydään haulikko, hinta 500€", johon vastaus "kuitenkin se on ihan p*ska parempi kun viet suoraan kaatopaikalle"...

No, tämä nyt vaan on tällaista mietintää osaltani.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 2.1.2008 21:38

Kirpputori -osiolla on mielestäni hyvä olla kommentointimahdollisuus. Miksikö?

Suurin syy tälle on se, jonka moni tavaraa netissä myynyt jo tietääkin: Samaa asiaa kysytään sata kertaa. Kun nyt sitten yksi sen kysyy ja myyjä siihen vastaa, niin muutkin näkevät mitä on udeltu. Sama käytäntö on monellakin myyntipalstalla.

Muut kuin itse "tuotetta" koskevat kommentit mieluusti omaksi säikeekseen.
Kuva

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 2.1.2008 22:23

Olisi saattanut olla viisaampaa poistaa tuo varsinaisnen ilmoitus myös, tuollaista koiraa ei kiertoon pitäisi laittaa. Kuka tuosta ottaa vastuun jos saamme taas jonkun raatelutapauksen luettavaksi iltapäivälehdistä tuon koiran kierrätyksen seurauksena.

Olisi ehkä kuitenkin ollut viisaampaa pitää tämä keskustelu kiinni tuossa varsinaisessa asiayhteydessä.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 2.1.2008 22:28

Itse ilmoituksessa ei ole mitään laitonta, eikä ole meidän asiamme päättää "suuressa kolleegiossa" mikä koira saa elää ja mikä ei, mitä koiraa saa kaupata ja mitä ei. Kukako ottaa koiran tekemisistä vastuun? Yksiselitteisesti siitä ottaa aina vastuun omistaja.

Itselläni (ja monella muulla) on ko ilmoituksesta varmasti varmaakin varmempi mielipide, mutta niin on jokaisella persereikäkin. Yhtä paljon on tässä kirpputori-ilmoituksessa merkitystä molemmilla ja sama hajukin vielä mukana...

Keskustella voi ja pitää tästä asiasta, mutta nimenomaan irroitettuna kyseisestä tapauksesta. Tarkensin tuonne alkuun mistä tässä on kyse.
Kuva

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 2.1.2008 23:43

Itse useissa eläinsuojelutapauksissa ollut ensimmäinen henkilö joka on ehdottanut mahdottamalta vaikuttavan koiran monttuamista, ihan vaan siitä syystä että usko ihmisiin on mennyt. Kuitenkin usein on nähty tapauksia joissa koirille ei ole jäänyt entisistä elämistään mitään arpia, ja ne ovat saaneet elää onnellisen ja tasapainoisen elämän uusien ymmärtäväisten omistajien kera.

Koira joka on minun kenties osaamattomissa käsissäni aggresiivinen, ei välttämättä ole sitä naapurin tätin käsittelyssä, ja toisinpäin. Monta koiraa on tavattu, joiden on sanottu olevan aggresiivisia. Ja ovathan ne; ne haukkuvat kun vieras ajaa pihaan. Ne eivät päästä vierasta urosta/narttua omalle pihalleen. Hihnassa ollessaan ne puolustautuvat kuin raivot härät. Ne pelkäävät, puolustautuvat, suojelevat. Ne voivat vaikuttaa vihaisilta. Ne voivat purra vierasta ihmistä joka kaikessa ystävällisyydessään aiheuttaa niille järkystyksen tai kipua. Mutta kuten joku viisas kirjailija sanoi: Ei ole ongelmakoiria, on vain koiraongelmia - ja tällä hän tarkoitti omistajien osaamattomuutta lukea koiraansa. Väitetään, että 99% "luonnevikaisista" koirista ei todellisuudessa sairasta "sairautta" nimeltä luonnevika, vaan vika on tullut ihan ihmisen omin pikku kätösin tekemistä asioista.

Kuulustaa oksettavalta jeesustelulta, kyllä, mutta ymmärtääkseni saksanseisojien ongelmat eivät suinkaan piile niissä yksittäistapauksissa joita koiratarhoille jätetään. Ongelmat lienevät jossain muualla; siellä missä niitä "ongelmakoiria" valmistetaan. Jokaisen meidän kotona, meidän koiriemme kasvattajien luona, kenties omien kasvattiemme luona? Se, joka ei tee asioille mitään, ei voi myöskään valittaa.

Kun koira viedään koiratarhalle, on päätös yleensä koiran omistajalle helppo. Hänen ei tarvitse tehdä lopetuspäätöstä, eikä ainakaan maksaa siitä. Koiran on voinut viedä tarhalle jopa joku muu henkilö, kuten poliisi.

Aina, kun koiratarhalle jätetään uutta kotia etsivä koira, joutuu koiran vastaanottaja isojen kysymysten eteen. Jäljitellään kasvattajaa, naapureita, tuttuja, rodun harrastajia, uusia koteja, eläinlääkäreitä, ja kaikki viulut maksetaan ihan omasta taskusta. Lopetusase löytyy jokaiselta kunnan/kaupungin nimeämältä löytöeläinten vastaanottajalta, ja sen käyttö pitää vielä osata. Että eiköhän anneta asiansa osaavien henkilöiden vaan tehdä oma työnsä, he kuitenkin yrittävät tehdä jotain. Ei kyseenalaisteta kenenkään ammattitaitoa tuntematta tilannetta sen tarkemmin. Kaikki valitukset voi tehdä virkateitse jos siihen on aihetta.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

tykkimäki

Viesti Kirjoittaja tykkimäki » 3.1.2008 07:16

Tämä keskustelu kuuluu nykyaikaan.

Usein kuitenkin vikaa on myös hihnan alapäässä. Tällaisessa tapauksessa usein panostus/ hyötysuhde jää kovin ohueksi. Tuloksena lähes 100% käsissä varmistamaton ase, jonka eitoivottu toiminta voi laueta päälle arvaamattomassa tilanteessa.
Itse en olisi valmis tuollaisen kanssa nyky-yhteiskunnassa luovimaan, ja pahimmillaan aiheuttamaan iltalehtiotsikoita saksanseisojan tempauksista.

Sillä ei ole mitään merkitystä mitä koira on joutunut tai saanut edellisen omistajan kanssa kokemaan. Pitää tunteettomasti myös pystyä tunnistamaan riskit. Mitä voi tulevaisuudessa tapahtua? Pahimmillaan se voi tapahtua ulkopuoliselle ihmiselle. Kovat on hermot kaverilla, joka ottaa tuon riskin...

marja katajamaa
REPPUKOIRA!
Viestit: 482
Liittynyt: 23.11.2005 18:25
Paikkakunta: avvil-city
Viesti:

Viesti Kirjoittaja marja katajamaa » 3.1.2008 09:13

monen lapsen tulevaisuus olisi ollut toinen, jos aikuiset olisivat tehneet ns. oikean ratkaisun jo heti ongelmien alettua. :cry:
koirat ovat kuitenkin vain koiria!
Kuva

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 4.1.2008 00:01

Olen ostanut kerran takaisin oman kasvattini (ei seisojarotuinen) joka oli epävarma ja agressiivinen syystä tai toisesta omistajaansa kohtaan. Perheessä oli myös pieniä lapsia, joten katsoin parhaaksi ratkaisuksi ostaa koira takaisin.

Mutta kovin montaa päivää koira ei meillä kerinnyt asustella kun se hyökkäsi ja puri isäntää käteen. Yön yli mietin asiaa ja vein sitten aamulla koiran viimeiselle piikille. Eihän se kivalta tuntunut, itkua tuli. Mutta ajattelin että olen koiran omistajana joka hetki vastuussa koiran tekemisistä. En voinut enää luottaa tähän koiraan etteikö se hyökkäisi ja purisi uudelleen.
Tämä oli minun ratkaisuni. Se ei ollut todellakaan helppo tehdä, mutta oli helpotus kun sai tehtyä.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 4.1.2008 19:16

marppi kirjoitti:Ko.koiran taustoja voi lukea koiratarhan tarinoita- osiosta. Sen mukaan koiran hoito ollut asiallista ja jotainhan on mennyt pieleen ja pahasti, kun ollaan tuossa tilanteessa.Kirsi Hentun kanssa samaa mieltä.
Käsitin että koiratarhan sivuilla kerrotaan millaisessa kodissa koira viimeksi oli. Ilmoituksessa kuitenkin mainittiin koiran olleen kahdessa kodissa ennen kuin se tuli tarhaan.
Koira on ollut kahdessa kodissa ja on nyt Vaasassa koiratarhalla.
Enivei, oli koira hermoheikko syntyjään tai jonkun kokovartalomulkun tekojen seurauksena, olen tasan sitä mieltä että on edesvastuutonta päästää irti agressiivinen koira. Metsässäkään ei ole mitään takeita etteikö se sattuisi kohtaamaan toista sesseä tai ihmistä siellä. Niinikään on väärin pitää erittäin metsäviettistä koiraa jos se ei voi tyydyttää viettejään.

Vastaa Viestiin