Vesihäntä

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Vesihäntä

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 21.10.2008 15:44

Koiruus sai viikonloppuna vesihännän ja AUTS sentään miten se edelleen on kipeä. Loppu juoksuttaminen tykkänään, ei kärsi häntäänsä edes heilauttaakaan. Tulehduskipulääkettä an annettu ja takassa pidetty tulta että koiruus pysyy lämpimänä. :wink:
Onko miten tavallinen vaiva lk ss:lla? Meillä on joillakin labradoreilla tullut vesihäntä viikon sorsajahtireissulla, mutta herkästi näkyi tulevan päivän vesisateessa seisojalle.

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K » 21.10.2008 16:13

Yksilökohtaista taitaa olla herkkyys vesihännälle. Meillä on joskus ilmennyt, kun on vähän reippaammalla pakkasella tuulisella kelillä oltu pitempiä päiviä tunturissa. Vesikeleillä ei ole vaivannut.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 18.9.2009 11:32

OU NOU!Taas on koira pois pelistä vesihännän takia! Eipä ollut taas kovin pitkä ilo, muutama metsästysreissu, eikä edes uimista, märkä metsä nyt kummiskin ja viileä tuuli. Kovin on herkkä... :evil:

Marjaana Lietoila
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 14
Liittynyt: 8.5.2007 14:11
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Marjaana Lietoila » 18.9.2009 15:43

Neljä vuotiaalla bracconartullamme on kerran ollut vesihäntä. Sen aiheutti rankka työskentely lähes nollakelin vesisateessa. Koira ei itse näyttänyt mitenkään, että jokin oli pielessä hännän roikkuessa hervottomana. Talossa oli Rimadyliä vanhempaa koiraa varten. Annoin sitä varovaisesti ja vaiva katosi parissa päivässä. Kylmissä vesissä uittamista olen varonut ja hankkinut koiralle märkäpuvun. Vaiva ei ole uusiutunut.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 18.9.2009 21:00

Tuttava eläinlääkäri heitti arvelun siitä että olisiko tälle vesihännällekin olemassa geneettinen tausta. Osa koirista siis kantaisi geeniperimässään vikaa joka altistaa kivuliaalle "häntähalvaukselle". No, toivottavasti tiede selvittää tulevaisuudessa tämänkin asian, ja saadaan jalostuksesta pois geenivirheelliset yksilöt. Nykyään geenitekniikalla ja tutkimuksella löydetään koirista mitä ihmeellisempiä tauteja, joita ei ole voinut kuvitellakaan olevan.

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 21.9.2009 08:55

Kysymys oli lkss:stä, mutta puhutaanpa koiran näköisistä koiristakin. KKSS nartulla jokasyksyinen ongelma. Tulee sorsastuksen aloituspäivänä, kun koko päivä lutataan. Myöhemmin syksyllä, kun vedet/ilmat viilenee, herkemmin. Olen koittanut kuivailla iltalennoilla aina noudon jälkeen. Onneksi ei suuremmin vaikuta menoon - emme ole antaneet asian häiritä. Puolikas aspiriinia ja hommiin. Pari päivää kestää.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 15.10.2009 20:27

Hmmm... johtuisikohan tuo meidän koiran oireilu kummiskin selästä? Joka jumalan metsästyspäivän jälkeen koira on kipeänä ja häntä roikkuu. Nyt pitää kyllä tilata aika Tiinalle Pet-Vetiin ja selvittää asia.

jörtti

Viesti Kirjoittaja jörtti » 16.10.2009 07:55

En tiedä niistä geeneistä mutta hyvin usein jatkuvaa vesihäntää potevalta kk saksanseisojalta löytyy röntgen kuvissa saman tyyppinen ongelma. Eli nikaman väli mistä reilun satavuotis historian aikana häntä on typistetty alikasvaa ja siten aiheuttaa ongelmia. Pari vuotta taaksepäin yritimme saada yhdelle kasvatillemme typistysoikeutta mutta eihän tietenkään sitä voi koiralle antaa joka selviää ongelmasta syömällä antibiootteja 5 kertaa vuodessa ja kärsii siitä jatkuvalla syötöllä. No häntä kuitenkin pätkäistiin koska koira ei ollut koe eikä näyttely hommissa ollut eikä tulossakaan sinne ja koira kärsi siitä. Tämäkin ongelma on niin laaja että en ehkä aivan heti olisi sulkemassa koiraa sen vuoksi jalostuksesta tai tuomitsemassa sitä sairasta geeniä kantavaksi. Taitaapi loppua ne jalostettavat koirat lopullisesti jos tälle tielle lähdemme, ja varmaa on että muitakin tulehduksia koirissa esiintyy eikä niissäkään ole kysymys aina sairaista geeneistä.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 16.10.2009 08:27

jörtti kirjoitti: Tämäkin ongelma on niin laaja että en ehkä aivan heti olisi sulkemassa koiraa sen vuoksi jalostuksesta tai tuomitsemassa sitä sairasta geeniä kantavaksi. Taitaapi loppua ne jalostettavat koirat lopullisesti jos tälle tielle lähdemme, ja varmaa on että muitakin tulehduksia koirissa esiintyy eikä niissäkään ole kysymys aina sairaista geeneistä.
Minä luulin että ongelma on vain yksittäisillä koirilla, en ole tiennytkään että ongelma olisi laaja.

Geenitesteihin pitää osata suhtaantua oikein. Nykytiede löytää koirista vaikka ja mitä perinnöllisiä tauteja, osa aiheuttaa oikeasti koiralle vakavan taudin, osa taudeista taas kulkee koiran mukana ilman minkäänlaisia oireita. Jos tuo "häntähalvauskin" on geeniperimässä niin toivottavasti sekin geeni tulevaisuudessa löydetään. Kun on kyse käyttökoirasta, niin toivoisi ettei tuollaista vaivaa esiintyisi, ainakaan laajamittaisesti.

Susanna Järvinen
REPPUKOIRA!
Viestit: 141
Liittynyt: 23.11.2005 12:54
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Susanna Järvinen » 16.10.2009 09:17

Voisko vesihäntä tulla herkemmin myös koirille joiden työskentelytapa on enemmän häntä viuhkaten? Mun toiselle münsterille ruukas tulla sorsastuskauden alussa aina vesihäntä, kun se painatti ruovikossa ja se oli sellanen häntää kovastikin vatkaava yksilö. Toinen münsteri plutas siellä ihan yhtä pitkiä päiviä eikä sille oo koskaan tullu vesihäntää, ja se viskaa häntää eri tavalla.

jörtti

Viesti Kirjoittaja jörtti » 16.10.2009 12:41

Varmasti Suskin teoria ns. viuhkahännästä on oikea myös ja kun asiaa tuossa mietin niin luulen että sisällä kotona asuvat koirat altistuu vielä herkemmin tälle asialle kun tarhakoirat. Varmin konsti välttyä kyseiseltä ongelmalta on se ettei vie koiraa metsälle kun on kylmää tai kosteaa tai muuten ankeaa. Päiväntasaajalle pyyntiin vaan :wink:

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa » 16.10.2009 14:48

Ite olen pähkäillyt että voisiko se jatkuva vesihännän poteminen johtua jostaki bakteerista joka pääsee hännän aukeamisen johdosta sinne pesiytymään. Onhan nuita ihmisilläkin ihan tavan bakteeritartunnasta saatuja vakavia jälkisairauksia (esim. yersiniasta seuraavat jatkuvat niveltulehdukset ym.).

Tuota olen miettimyt lähinnä siksi ettei kaikille verihännästä vaivaaville koirille tule vesihäntää. Onko asiaa kukaan edes kunnolla tutkinut? Vai kuuluuko kategoriaan " ei kiinnosta kun näyttelyissä ei vesihäntää ilmene".?

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 16.10.2009 15:48

Minua ihmetyttää "ettei kiinnosta vaikka koira on totaalisesti pois pelistä metsästyksestä vesihännän takia" :shock: Luulisi että olisi enemmänkin sentakia kiinnostusta asian tutkimiseen, koska koiraa ei voi käyttää siihen tarkoitukseen mihin se on jalostettu, etenkin jos tätä vaivaa on seisojilla laajemmaltikin.
Tokihan se vesihäntä haittaa näyttelyissäkin käyntiä, voipi serti jäädä saamatta jos häntä ei olekaan kauniisti selkälinjan jatkeena eikä koira kärsi oikein juostakaan. Vaan eihän sairasta koiraa saa viedäkään näyttelyihin!

Susanna Järvinen
REPPUKOIRA!
Viestit: 141
Liittynyt: 23.11.2005 12:54
Paikkakunta: Ivalo
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Susanna Järvinen » 19.10.2009 15:04

Tässäpä olis Tapiolle vinkkiä lehtijutun aiheeks!

raija tammelin
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 48
Liittynyt: 8.12.2005 20:29

Viesti Kirjoittaja raija tammelin » 16.11.2009 18:46

Ehkä ei vielä ole jutun paikka lehteen, mutta tulisi selvittää miten paljon seisojissa vesihäntiä todella esiintyy. Junkkarissa on vasta viime vuosina vesihäntä tullut esiin ja vain muutamalla koiralla. Noutajissa sitä esiintyy enemmän ja aiheuttaa keskustelua.
Tutkimus,kyselyllä, mihin myös aktiivisesti vastataan olisi tarpeellinen. Pannaanko koira haluttomuudesta johtuen lepoon, vesihäntää ei ehkä tunnisteta - mikä on tilanne? Useimmat seisojat eivät saa vesihäntää, vaikka lutraavat jäisissä vesissä ja halustaaan.
Mielenkiintoista.
tammelin

Vastaa Viestiin