Karkeakarvaisen saksanseisojan karvanlähtö ?

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
MAXAMA

Karkeakarvaisen saksanseisojan karvanlähtö ?

Viesti Kirjoittaja MAXAMA » 21.1.2009 22:07

Kaipaisin apua tälläiseen hommaan kun olen käyttänyt koiraani
lekurillakin karvanlähtöoireiden vuoksi, mutta syytä / aiheuttajaa ei vaan ole löytynyt... Eli koiralta lähtee pikku läntteinä karva aina joskus ja läntit on tosi ikävän näköisiä. Laikkuja tulee yleensä 2-6 kpl ja niitä on tassuissa takalonkissa / selässä ja nyt myös hännässä.

Lekuri on ottanut siitä näytteitä kun epäili että olisi punkki tai joku kirppu mutta puhtaat paperit tuli. Lääkäri epäili että syy voisi olla ruuassa mutta olen nyt kokeillu jo kaikki ruokavaihtoehdotkin mutta homma vaan jatkuu...

Välillä menee monta kuukautta ettei noita tule mutta esim. nyt on taas tosi pahana ja homma on jatkunut jo yli 2 vuotta!

Hyvää on se, että sesseä nuo ei näytä haittaavan ollenkaan mutta onhan
noi aika irvokkaan näköisiä ja kun näyttäis välillä jo että ihokin alkaa oireilla tuosta kohtaa mistä karva lähtee...

Kopin pehmikkeet olen miettinyt yhdeksi vaihtoehdoksi kun nyt sillä on
heiniä siellä, mutta toisaalta kun välillä siellä ei ole mitään pehmikettä kun ei siellä tahdo mikään pysyäkään ;-)

Samoin vuodenajalla en ole huomannut merkitystä esiintymiselle joten
nyt on kyllä jo kohta konstit vähissä?

Koira syö napujen ohella myös normaalia kotiruokaa ja olen kokeillut sen pois jättämistäkin mutta tuloksetta...

MSK

Viesti Kirjoittaja MSK » 21.1.2009 22:57

Ihan ensimmäisenä vaihtaisin eläinlääkäriä. Varsinkin ihotautien osalta tietotaidoissa on yllättävän paljon eroja. Yksi ELLi ei esim. lopultakaan pystynyt diagnosoimaan koirassani kettukapia. Silloin aikanaan se ei tullut itsellekään mieleen kun kyseessä oli vähän yli luovutusikäinen pentu, joka oli saanut sen läksiäislahjaksi emoltaan. Emokin alkoi oireilla vasta luovutuksen jälkeen.

Sinun tapauksessasi tulee ensimmäisenä arvauksena(!) mieleen ns. Hotspot, joka ei ole edes mitenkään erityisen harvinainen. Onko lääkärisi sulkenut sen mahdollisuuden pois?

Ks. esim: http://www.aisti.info/fin/sis_taudit/hot_spot.html

Avatar
Petri Allén
KVA -keskustelija
Viestit: 96
Liittynyt: 22.11.2005 17:11
Paikkakunta: Rovaniemi

Viesti Kirjoittaja Petri Allén » 22.1.2009 01:37

Kilpirauhasongelmat voivat oireilla karvanlähtönä.

uki

Viesti Kirjoittaja uki » 22.1.2009 11:43

Tutkituta maksa ja munuaiset. Omalla koirallani ne olivat kasvainten valtaamia. Mutta toivottavasti ei teidän tapauksessa.

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K » 22.1.2009 12:09

MSK kirjoitti:Ihan ensimmäisenä vaihtaisin eläinlääkäriä. Varsinkin ihotautien osalta tietotaidoissa on yllättävän paljon eroja. Yksi ELLi ei esim. lopultakaan pystynyt diagnosoimaan koirassani kettukapia. Silloin aikanaan se ei tullut itsellekään mieleen kun kyseessä oli vähän yli luovutusikäinen pentu, joka oli saanut sen läksiäislahjaksi emoltaan. Emokin alkoi oireilla vasta luovutuksen jälkeen.

Sinun tapauksessasi tulee ensimmäisenä arvauksena(!) mieleen ns. Hotspot, joka ei ole edes mitenkään erityisen harvinainen. Onko lääkärisi sulkenut sen mahdollisuuden pois?

Ks. esim: http://www.aisti.info/fin/sis_taudit/hot_spot.html
Kettukapin diagnosointi ei aina taida olla ihan yksinkertaista. Ei edes maan huippuspesialisteille (kokemusta on oman koiran kautta). Muutenkin nuo iho-oireiden syyt taitavat olla hiukan hankalampia myös koirilla, kun ovat sitä myös ihmisillä. Aina ei kuitenkaan kannata automaattisesti epäillä allergiaa.

Hospotteja ei omilla koirillani ole ollut, mutta olen niitä jonkin verran päässyt näkemään ja ne ovat olleet kyllä koiralle hyvinkin kosketusarkoja.

MSK

Viesti Kirjoittaja MSK » 22.1.2009 12:48

Ari K kirjoitti:Kettukapin diagnosointi ei aina taida olla ihan yksinkertaista. Ei edes maan huippuspesialisteille (kokemusta on oman koiran kautta). Muutenkin nuo iho-oireiden syyt taitavat olla hiukan hankalampia myös koirilla, kun ovat sitä myös ihmisillä. Aina ei kuitenkaan kannata automaattisesti epäillä allergiaa.
Näinhän se on. Tuossa esimerkkitapauksessani ensimmäinen eläinlääkäri ei tosin edes halunnut ottaa raapenäytettä vaan pelkästään hoitaa tulehdusoireita ulkoisesti. Kun vaihdoin toiselle, hän otti näytten saman tien ja diagnoosi oli valmis. Plus tietysti parin Ivomecin jälkeen koira kunnossa.

Mielenkiintoisena sivujuonena voin mainita, että kapi tarttuu myös ihmiseen... Kutiaa aivan sairaasti, mutta häviää itsestään parissa-kolmessa viikossa koska punkit eivät lisäänny ihmisessä. Nimimerkillä "Kokemusta on" - kirjaimellisesti!

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K » 22.1.2009 13:20

Kyllä se kutinaa voi aiheuttaa isännälläkin. Siis muutakin kuin kuin psyykkistä :D

Raapenäytekään ei välttämättä kerro totuutta, eli vaikka sen perusteella ei kapilta heti vaikuttaisikaan niin voipii silti sitä olla (mutta kannattaisi se raapenäyte kyllä ottaa jos vähääkään epäilyttää).

tiipiie

Viesti Kirjoittaja tiipiie » 24.1.2009 08:20

Vanhat "lehmälääkärit" tunnistavat kapin paremmin kuin nämä uudet huippukoulutetut klinikkälääkärit.
Kapin kanssa olen taistellut. Diagnoosina furunkoloosi, koiraa käski armahtamaan ja viemään piikille. Tuttu vanha "lehmälääkäri" kävi kylässä , sanoi heti että kapi, kirjoitti lääkkeet ja koiran kaikki 4 tassua parani.
Onko aloittajalla narttukoira?

Kun kaksivuotta sitten otin sohvaperunaksi metsästyskoiran, joka haki kotia, oli koira tässä kunnossa

http://i5.photobucket.com/albums/y196/t ... lly001.jpg

Kiloja 34, liikuntakestävyys 0

Aloitin heti vahvan vitamiinilisän antamisen, öljyn lisääminen ruokaan, erilainen ruokavalio ja paljon ulkonaliikkumista

Parta kasvoi ja turkki tuli paremmaksi.

Tämä kuva viime syksyltä

http://i5.photobucket.com/albums/y196/t ... iet037.jpg

Kiloja vielä 27. Yksi huonompikarvainen läiskä jäi. El on sitä mieltä että se on hormooneista johtuva.

Onko aloittajan koiran karvaton kohta vain paljas nahka, vai onko alue tulehtunut ?

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 27.1.2009 10:42

Itselläni on kohta 6-vuotias karkkarinarttu, jolla ilmenee ajoittain samankaltaisia karvaongelmia.
Koiralla on siis tavallisesta poikkeava karvanlähtö, sitä siis lähtee 2 kertaa vuodessa 6 kuukautta kerrallaan :wink:
No tämä sinänsä ei ole jatkuvasta karvanlähdöstä seuraavaa emännän motkottamista lukuunottamatta niin vakavaa, mutta välillä koiran turkki näyttää pahalta.
Siitä siis saattaa irrota lähes koko peitinkarva kerran, jopa pari kertaa, vuodessa mikäli vaan viitsii nyppiä ja tällöin karvapeite näyttää hyvin laikukkaalta. Viime syksynä moisen seurauksena käytin koirani lopulta eläinlääkärillä, mutta monipuolisten verikokeiden tuloksena ei selvinnyt mitään. Terve koira!
Eläinlääkäri neuvoikin kokeilemaan erilaisia ravintolisiä koiran ruokavalioon. Näitäkin on tullut kokeiltua, mutta eipä niistä sanottavaa vaikutusta ollut. Koira vaan on varustettu erittäin huonolla karvapeitteellä. Karvapeite on muutenkin pehmeän sorttinen.
Joskus on v...tanut enemmältikin tuo karvapeitteen heikkous. Ajattelin nimittäin ettei tuommoisella voi täysipainoisesti metsästää, kun karvapeite tai hyvän sellaisen tuoman suojan puuttuminen voi jo haitata metsätyssuoritusta. Onneksi en kuitenkaan laittanut koiraa vielä pois, sillä viime syksyn metsästelyt sujuivat paremmin kuin koskaan ennen. Pentele jopa oppi tiedottamaan (mainittakoon että on ensimmäinen koira allekirjoittaneelle joten itsestään selvää tuo edellämainittu ei ollut). Eikä tuo karvapeite ole onneksi muutenkaan haitannut (koputtaa puuta!)
Voi tosin olla, että tuo karvapeitteen heikkous on hormonaalinen juttu. Koirani on nimittäin leikattu parin vuoden iässä ja ehkä karvapeite on sen jälkeen muuttunut hieman huonommaksi. Hyvä se ei kuitenkaan koskaan ole ollut.

Anu Auno
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 77
Liittynyt: 25.11.2005 13:54
Paikkakunta: Koria/Kouvola

Viesti Kirjoittaja Anu Auno » 27.1.2009 17:16

Koiran sterilointi todellakin aiheuttaa jatkuvaa karvanlähtöä, joten koirasi (TeroK) ongelmat voivat hyvinkin olla hormonaalisia. Varsinkin kun koirasta ei lääkäri löytänyt muuta vikaa. Myös penikointi aiheuttaa usein emokoiralle suhteellisen täydellisen karvanlähdön. Tämäkin hormoonijuttu. Meillä ei 'karvattomuus' ole vaikuttanut koiran metsästyshaluun tai esim. säänkestävyyteen. Vuodenajasta riippumatta.

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 28.1.2009 07:50

No näin minulle on ennenkin kerrottu. Tuon koiran karvanlaatu oli kuitenkin heikko jo ennen sterilointia. Nuoremmalla koirallani nimittäin on juuri oikeanlainen karva. Se on karkea, rungonmyötäinen ja suojaava, eikä sitä lähde kuin pari kertaa vuodessa. Silloinkin huomattavasti vähemmän kuin tältä vanhemmalta koiraltani.
Metsästyshaluun tuo ei todellakaan ole vaikuttanut. Säänkestävyyteen kuitenkin väittäisin tuolla vaikutusta olevan sekä lisäksi pehmeän ja puutteellisen karvapeitteen omaava koira on mielestäni alttiiimpi erilaisille ihovaurioille, kun mennään kovaa hankalassa risukkoisessa maastossa.
Bretoneista en tiedä, mutta näin ainakin pehmeäkarvaisella kk-seisojalla.

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 15.4.2010 08:01

Laitetaanpa päivitystä tähän viestiketjuun.

Koirani karvaongelmien jatkuttua jo kolmatta vuotta, ajattelin vielä kysäistä asiaa lääkäriltä. Epäilynä kilpirauhasen vajaatoiminta ja verikokeiden tuloksen jälkeen aloitettiinkin tyroksiinilääkitys. Puolentoista kuukauden päästä uudet verikokeet ja katsotaan sit onko vaikutusta. :?

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 18.4.2010 19:31

Eikö tuo kilppariongelma sitten olisi verikokeesta selvinnyt?
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 19.4.2010 06:48

No ei selvinnyt ekalla yrityksellä. Koe otettiin ensimmäisen kerran noin puolitoista vuotta sitten, kun olin itse jo asiaa epäillyt. Tulos oli kuitenkin silloin negatiivinen sen osalta eli arvot normaaleissa rajoissa. Nyt lähestyin toista tohtoria saman asian tiimoilta koiran karvan oltua taas kerran luokattomassa tilassa ja tämä tohtori arvelikin vaivan johtuvan kilpparista ennenkuin sitä ehdin ääneen arvailla. Verikoe otettiin ja se näytti t4 arvon olevan hyvin matala. Nyt kokeillaan pari kuukautta tietyllä annostuksella, sitten uudet verikokeet ja arvioidaan lääkityksen riittävyys uudestaan.
Yksittäinen verikoe ei kuulemma välttämättä paljasta kilpirauhasen vajaatoimintaa, sillä tyroksiiniarvo voi olla kokeen ottamishetkellä ihan normaali. Ilmeisesti pitäisi lisäksi ottaa vapaa t4 arvo sekä t4/TSH arvot erikseen ja/tai uusia koe piakkoin (?).

Vastaa Viestiin