Anaalirauhas ongelma???

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

jukka.koivumaa
Juniori
Viestit: 5
Liittynyt: 14.11.2008 19:26
Paikkakunta: Pello

Anaalirauhas ongelma???

Viesti Kirjoittaja jukka.koivumaa » 16.2.2009 08:24

Kuinkas paljon ilmenee anaalirauhasten tukkiutumisia/tulehduksia mannermaisilla roduilla? Onko joku leikaauttanut pois, ja millä seurauksilla?. Entä onko kyseinen ongelma periytyvää??? :?:
JUNKMAN

Tommi Väisänen

Viesti Kirjoittaja Tommi Väisänen » 16.2.2009 08:48

Sillojn tällöin tuota ongelmaa kuulee olevan yksittäisillä koirilla. Omallaki se oli. Anaalirauhaset leikattiin pois vuosi sitten eikä leikkauksesta ollu muuta ku pelkkää hyötyä. Turhat kapineet koko rauhaset. Leikkauksen jälkeen muutamassa päivässä koira alko nostaa kuonoa ihan eri malliin ku nokka pelas.Ja tuolla tositoimissa ei ollu enää anaalit haittaamassa nokan toimintaa.
Periytyvyyestä en tiiä,ruokinnalla taitaa olla suurempi merkitys asiaan.

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 16.2.2009 10:24

Omista sesseistä kknartulla tuppaa aina sillontällön nuo vehkeet tukkeutumaan joten pienet puhdistus/puristustoimenpiteet on välttämättömiä. Muuten nuo ei ole onneksi menoa pahemmin haitanneet. Joskus on tosin käynyt mielessä mokomien rauhasten poisto, mutta on toistaiseksi jäänyt ajatuksen asteelle.
Ruokinnalla taatusti on merkitystä sikäli, että jos koiran vatsa on useasti löysänä, niin seurauksena on helposti rauhasten tukkeumaa. Oma tuntuma aiheesta on, että olis myös jokseenkin perinnöllistä/rakenteesta riippuvaa. Siis ihan oon ihte pähkäilly, että mikäli koiran takapään rakenne on tiettyä tyyppiä, niin se altistaa moiselle vaivalle helpommin. En pysty tieteellisesti perustelemaan :wink: .

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K » 16.2.2009 10:44

Kyllä alttius nuille ongelmille luultavasti on periytyvää. Ainakin (pienehköllä otannalla) olen huomannut, että joillakin pentueilla on selvästi yleinen vaiva ja toisilla ei. Omassa koiralaumassa samalla ruokinnalla olevista koirista yhdellä ongelmaa ei ilmene koskaan ja toisella anaaleita on tyhjennettävä säännöllisesti.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 16.2.2009 11:14

Joskus satunnaisotannalla puhuttiin eri rotuisten koirien omistajien ja kasvattajien kesken, jolloin selvisi että osa porukasta rassaa koiriensa hanurit ihan säännönmukaisesti, varmuuden vuoksi, siksi ettei epämiellyttäviä hajuja tule vahingossa minnekään muualle kuin sinne kylpyhuoneeseen... :roll:

Osa porukasta oli sitä mieltä että sama homma kuin korvien kanssa, mitä enemmän niitä rassaa, sitä helpommin ne alkaa vaivaamaan.

Osa taas leikkautti rauhaset jo ennen kuin niistä tuli ongelma (nokka ei pelaa jne), eli näitä leikkauksia tehtiin ihan varmuuden vuoksi. Toisaalta, anaalirauhastulehdus voi levittää tulehduksen esim. äänihuuliin kun koira nuolee hanuriaan, mutta vaikuttaako se sitten hajuaistiin niin sitä ei ainakaan meidän "perhelääkäri" vakuutellut. Kuten ei myöskään siihen nykyajan nenäpunkkimuotivillitykseen. :lol:

Tuota periytyvyysjuttu voisi olla että se ruokavalio ja sen ongelmat (allergisuus jne) että koira ei kestä ruokaa joka pitää ulosteen kiinteänä lienee enemmän se perinnöllinen seikka kun reiän rakenne. Tai sitten se ylihysteerinen omistaja joka puristelee koiraa ihan varmuuden varalta ettei tule niitä "ikäviä hajuja" :lol:
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 16.2.2009 11:43

Osa taas leikkautti rauhaset jo ennen kuin niistä tuli ongelma (nokka ei pelaa jne),
Villi veikkaus: ajokoira-harrastaja :D
Kuva

Tero Kumpulainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 17.1.2006 18:48

Viesti Kirjoittaja Tero Kumpulainen » 16.2.2009 12:09

"Tuota periytyvyysjuttu voisi olla että se ruokavalio ja sen ongelmat (allergisuus jne) että koira ei kestä ruokaa joka pitää ulosteen kiinteänä lienee enemmän se perinnöllinen seikka kun reiän rakenne."

Itse tarkoitin tuolla rakenteella sitä, että mikäli koiran takaosa on esimerkiksi ahdas, sillä on köyryselkä, lyhyt ja jyrkkä lantio, pihtikintut ja voimakkaat takakulmaukset, niin voisiko näillä olla jotain korrelaatiota myös tuonne anaalirauhasten puolelle? Eli koko koiran takaosan rakenne olisi jotenkin epäedullinen rauhasten tyhjenemiselle eli siellä olisi jotain vikaa. Muutamilla koirilla mitä anaaliongelmia tiedän, esiintyy juuri jotain tai useampaa noista maintsemistani rakenneominaisuuksista.
Tutkimukseni otanta on toki varsin pieni, mutta toisella koirallani on aivan erityyppinen takaosa eikä sillä ilmene ongelmia. Ongelmana pidän kyllä sitä, jos koiran anaalirauhasia pitää yhtenään tyhjennellä.
Tuosta ruokavaliosta vielä sen verran, että molemmilla koirillani on sama ruokavalio, narttu paskoo aina kovaa ja kiinteää tavaraa ja sillä on anaaliongelmia. Uroksella taasen uloste useammin löysää, mutta ongelmia ei ole :?

~Piia~

...

Viesti Kirjoittaja ~Piia~ » 16.2.2009 12:40

Koiraamme vaivasi jo pentuajasta anaalirauhasten tukkeutuminen (nyt 2v), koska pihalle tuleva tavara oli usein löysähköä. Syötimme tuolloin koiralle nappuloita ja ihan laadukkaitakin sellaisia (vaihtelimme merkkiäkin välillä), mutta ongelmat vain jatkuivat.

Nyt koira syö kotiruokaa ja anaalirauhasongelmat on kyllä loppuneet. Koiralla on myös omasta mielestäni paaaaljon enemmän virtaa. :D

Liekö sitten, että tuon meidän veikkosen suolisto ei oikein pelannut kunnolla noilla nappuloilla ja rauhaset eivät sitten päässeet tyhjentymään luonnostaan. Epäiltiin itse jo jos jonkinmoisia allergioita ym. :?

Lars Lönnström
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 14
Liittynyt: 23.11.2005 08:31
Paikkakunta: Pargas

Viesti Kirjoittaja Lars Lönnström » 16.2.2009 12:44

Molemmilla omilla kkss-nartuilla anaalirauhaset ovat joskus kenkkuilleet, yleensä kiiman jälkeen. Voisi sillä tavalla liittyä takaosan muotoon kun niillä tuppaa vehkeet turpoamaan juoksun aikana tai sitten vaan rauhasten aktiivisuus lisääntyy samaisessa yhteydessä.
Toiselta koiralta rauhaset poistettiin kohdunpoiston yhteydessä kun se meni niinkun samaan hintaan, samalla poistuivat myös varvasvälien tulehdukset joita sillä silloin tällöin oli.
Suoranaista yhteyttä hajuaistiin en ole havainnut mutta kyllä se koiran menoa hillitsee kun rauhaset ovat tulehtuneet.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 16.2.2009 12:49

Petteri_N kirjoitti:
Osa taas leikkautti rauhaset jo ennen kuin niistä tuli ongelma (nokka ei pelaa jne),
Villi veikkaus: ajokoira-harrastaja :D
Vielä villimpi vastaus: hirvikoiraharrastaja :lol: Mutta totta sekin että moni ajokoiraharrastaja lässytti kokeissa innotonta, huonosti hakevaa tai katkonaisesti ajavaa koiraa anaalivikaiseksi, nythän selitys kaikkeen on nenäpunkki :lol:

Aika moni pappa pisti suunsa kiinni anaalivaivoista kun mainitsin että anaalivaivat johtuu useimmiten huonolaatuisesta ruuasta ja ei estä koiraa käyttämästä nenäänsä koska tulehdus menee lähes poikkeuksetta nieluun.

Toki kipeä kurkku (ja hanuri) laittaa koiran aika alavireiseksi.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 16.2.2009 12:50

Muoks tuplat
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 16.2.2009 12:59

Niin sushukka, toisaalta tulehdus missä päin tahansa kroppaa voi vaikuttaa niinkin herkkään vekottimeen kuin koiran hajuaisti.
Kuva

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 16.2.2009 13:36

Tottakai voi, kaikkihan voi vaikuttaa kaikkeen, mutta automaattisestihan joku tulehdus ei vie koiran hajuaistia, äänen kylläkin aika helposti, ihan kuin meillä ihmisilläkin.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

jukka.koivumaa
Juniori
Viestit: 5
Liittynyt: 14.11.2008 19:26
Paikkakunta: Pello

Viesti Kirjoittaja jukka.koivumaa » 16.2.2009 14:20

Omilla koirilla ongelma oli onneksi vierailevana oireena, mutta kaverien kaikenrotuisilla hirvi/lintukoirilla ongelma on ollut aivan mahdoton. Hajuaisti on kyllä samantien hukassa kun pääsee tulehdus asteelle! Ulosteita on nypläilty ja hypläilty, ja toettu hyvinkin oikeanlaisiksi, mutta ongelma vain jatkuu. Olisiko perinnöllinen tekijä???? Itse kyllä pidän aivan luonnottomana ja rasittavana jos isännän täytyy koira persreikää olla huoltamassa tasaisin välein. Ei yhtään vähäinen ongelma, vaan tosi rasittava ja tutkimisen arvoinen asia periytymis puolella!
JUNKMAN

Ari K

Viesti Kirjoittaja Ari K » 16.2.2009 19:05

Sushukka puhuu aivan asiaa mm. ruokinnan vaikutuksesta. Mutta kyllä tuo ongelma silti myös perinnölliseltä haiskahtaa. Tyhjentymiseen vaikuttaa paljon mm. rauhasten tiehyiden rakenne. Ja vaikka koiran toimimattomuudesta hyvin usein ihan turhaan syytellään nokkapunkkia tai anaaleja, niin jokainen voi miettiä minkä verran kurkku/nielutulehdus omaan alkeelliseen hajuaistiin vaikuttaa ja miettiä mitä se tekee tuolle koiran hiukka herkemmälle instrumentille. Eli toisinaan aihetta todella on (vallankin jos koira tiettävästi on ollut "luottopeli").

Aika paljon eläinlääkärin vastaanotolla taitaapi turhaan olla niitä selkeästi treenaamattomia huonokuntoisia ja usein nuoria koiria joilla "täytyy olla nenäpunkki tai anaalit, kun ei irtoa hakuun/haista lintuja/on muuten vaan onneton" tai "no jos sillä vaikka hammaskivi haittaa..." :lol:

Ainakaan meilä tuosta koiran perän rassaamisesta ei niin paljon tykätä, että sitä viitsisi tehdä mitenkään varalta ennen kuin tilanne vaatii...

Vastaa Viestiin