Bretoni ja koulutusnouto

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
TimoP

Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja TimoP »

Moi.

Ajattelinpa aloittaa seuraavasta keskusteluaiheen, kun aika usein kuulee että bretoneilla olisi saatu nouto pilalle ns. koulutusnoudolla. Olisiko syy siinä että omistajat ovat kokemattomia ja noudattavat "painettua sanaa" liian tarkasti eivätkä osaa lukea koiraansa, vai olisiko bretoni tässä suhteessa keskimäärin herkempi kuin saksalaiset lajikumppaninsa?

Itse aikoinani jouduin ottamaan noutokoulutuksen aivan alusta ja pitämään muutaman kuukauden tauon, ennen kuin yritettiin ollenkaan uudelleen. Tällä kertaa "leikkien", ja suuhunlaitto ja pitäminen vaadittiin vasta pitkän tovin kuluttua uudelleen. Silloinkin varoen, ettei tuntunut epämiellyttävältä.

Niin, opuksia joita luin ennen "koulutusta" olivat Karsikas:-), mutta en tosiaankaan kirjaimellisesti toteuttanut kaikkea, olisi varmaan yksi koira vähemmän tässä maailmassa siinä tapauksessa... sekä Sten Kristofferssonin Metsästyskoirat, joka mielestäni oli varsin hyvä noudon kouluttamisen osalta, ja muutenkin. Se damin/linnun suuhunlaittaminen vain tuntui koirasta niin mahdottoman pahalta...

Atamaani

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja Atamaani »

Henk.koh. en pidä ns koulutusnoudosta, miksi koiran suuhun otto-tilanteessa pitää työntää riistaa tai muuta suuhun, eihän sinne metsälläkään käydä työntämässä lintua tai huudella OTA, OTA /NOUDA,NOUDA!!!(tosin:Kyllä huudetaan).
Pidän suuressa arvossa koiran omatoimisuutta noudossa ja lähtökohtana noudon koulutuksessa A&O aivan pennusta pitäen.

Tämä homma onnistuu noutajilla ja oman (pienen) kokemuksen mukaan, myös seisojalla aivan yhtä helposti.

Anu A

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja Anu A »

Koulutusnoudon onnistuminen ei ole rodusta kiinni. Kuten epäilitkin, pitää osata lukea koiraansa ja tietää mitä se senhetkisellä koulutustasolla sietää. Minun mielestäni koulutusnoudonkin voi opettaa hyvin positiivisesti. Ainakin kolmannen koiran kohdalla nouto pysyi iloisena ja innokkaana koulutusnoudosta huolimatta. Monet koirat (ainakin bretonit) osaavat näytellä hyvinkin herkkää, kun niitä ei huvittaisi jokin juttu. Miltäs itsestäsi tuntuisi, jos joku tunkisi kapulaa suuhusi. Koulutusnoudon, tai noudon yleensa ideahan on opettaa koiralle, että sen on noudettava vaikkei huvittaisikaan. Suurin vaikeus lieneekin siinä, ettei tiedä milloin koira näyttelee ja milloin se on oikeasti kauhuissaan.

selailija

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja selailija »

Täältä löytyy yksi juttu aiheesta:
http://www.suivakonkennel.iwebland.com/
muisteluksia linkin takaa

TimoP

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja TimoP »

Niin, tuo vertaus "saksalais-serkkuihin" lähinnä siksi, että useimmat kokeneet koiramiehet, jotka mieluusti ovat ohjeita antamassa, ovat usein näiden suurrotujen omistajia. Ja yleensä ohjeena on ollut juuri tuo koulutusnouto ja varsin ...päättäväisesti...

Kunnollisen koulutuksen tärkeyttä, vaatimuksena riistan päätyminen ohjaajan käteen, en bretonien kohdalla yritä mitenkään kiistää. On aika kekseliäs koira keksimään ties mitä jos homma ei sillä kertaa kiinnosta, tai lintu on pahemman hajuinen kuin edellisenä päivänä... Kyllä itsekin vielä välillä joutuu muistuttamaan, että se lintu on tultava käteen. Vanhempana tuntuu kyllä kestävän aika lailla kovempaakin "ohjausta".

Niin, tietysti pitää myös huomioida se, että koiratkin ovat yksilöitä eikä liikaa saisi yleistää...

TaK

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja TaK »

Jep mielestäni keskiverto bretoni on joiltain osin herkempi koulutettava kuin esim. keskiverto kk ja jos koirassa on herkkyyttä, lukutaito korostuu. Pakkonouto on perusasioita seisojan koulutuksessa jos ei halua myöhemmin katsella pelleilyä kun pitäisi toimia. Olen itse laiska koirankouluttaja ja tästä syystä pakkonouto on asia jossa en nuorella koiralla fuskaa. Kun homman saa nuoren koiran mieleen istutettua -on se sieltä helppo myöhemmin palauttaa jos näyttää että tarvitsee muistutella. Eli käytännössä jos tulee esiin kikkailua, sitten reeniä ja homma palautuu nopeasti kun pohja on kunnossa. Olen tykönäni pohdiskellut myös että miksi noutokoulutuksessa tulee hankaluuksia ja viimeksi nuorten koirien noutoja vetäessäni bretonipäivillä pohdiskelin seuraavaa. Nuoret koira olivat kaikki suurinpiirtein samassa vaiheessa; pysyivät paikallaan, lähtivät innolla hakemaan, ottivat linnun -osa lähti tuomaan, osa viemään ja osa pelaamaan lentopalloa. Eli palautus puuttui. Usein ohjaajat toimivat tässä tilanteessa niin että alkoivat kehotella koiralle nouda, nouda. Silloin mielestäni annetaan nouda sanalle väärä merkitys. Neuvoin toimimaan niin että palautuu pari askelta koulutuksessa taaksepäin, eikä heitetä koiralle mitään ennenkuin se ensin rutiinisti poimii maasta edestään noutoesineen ja luovuttaa luvalla, sitten askelen päästä, sitten kahden. Ehkä juuri pakkonoudon yksinkertaisuus muodostuu joillekin kompastuskiveksi, ohjaajat eivät malta edetä pienin askelin niin että toiminnosta tulee rutiini.
Jos heität nuorelle koirallesi linnun ja se sattumalta tuo sen sinulle kutsuttaessa -koirasi ei vielä ole noutaja.
Pakkonouto ei ole koiralle epämielyttävää ellei ohjaaja siitä sellaista tee.
Jos on virheitä tullut tehtyä ne voi yleensä aina korjata mutta se vaatiikin sitten jo enemmän vaivannäköä.

JoukoB

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja JoukoB »

Paljon asiaa TAK:n kirjoituksessa.

Oma mielipiteeni & tapani opettaa nouto on seuraava.
-Heti pennusta, eli kun koira on tullut kotiin.Pentu on tuossa iässä sen verran tyhmä, ettei sitä tarvitse paljoakaan narrata tuomaan jotain(siipi, sukkamytty tms) ohjaajalle.
-Heti kun esim siipi & pentu tulee n ohjaajan syliin, annetaan sille riista.
-Riista viedään toiseen huoneeseen ja annetaan pennun mennä sinne ja odotellaan mitä tapahtuu.Usein pentu saattaa tulla tyhjänä, mutta utelijaisuus on herännyt ja menee uudelleen tulee linnun(roskalintu)kanssa ohjaajan tykö.Mitään käskyjä kehoituksia en ole antanut, ainoastaan kehut.Ja näin on ensimmäinen nouto suoritettu, pennun omilla toiminnalla.
-Sitten riista viedään esim toiseen huoneeseen, pennulta vaaditaan paikallaan olo, joka on opetettu esim ruokakupille.
-Luovutuksessa alkuun ei vaadita istumista vaan se tulee sitten myöhemmin.
-Seuraavana heitto(tai pudotus), kaikki nämä hommat sisällä.
-Ulkona noudon osalta olen jatkanut(jos mahdollista) VESINOUTONA ja linnulla.Damiin olen siirtynyt VASTA kun homma hoituu riistan kanssa, eli juuri päin vastoin kuin "virallisesti tehdään".Vesi elementti minusta on huomattavasti parenpi kuin maa/kenttä:Vedessä koira on ohjaajan armoilla, eli karkuun juokse ei onnistu.
-Alkuun rantaveteen vastaan.
-Heti kun koira kestää, luovutukset KAUAS maille.Alkuun odottelen kun koiran jalat alkavat yltää pohjaan, jolloin rivakalla liikkeellä siirryn pois rannasta, jolloin koira "imetään" perään ja koiralta ravistelukin unohtuu ja otetaan luovutus(istueltaan jo toivottavasti tässä vaiheessa).
-Pakko/koulutusnoutoa en tee, ainostaan "pakkoluovutuksen",eli riistan tiputtamista en hyväksy.

Ei tämäkään noutoreitti ongelmaton ole ja varmaan yhtä herkkä, kuin ns koulutusnouto. mutta tämäkin oikein ajoitettuna ja edettynä tuottaa hyvän noudon omaavan koiran.

Minusta ensin noutoesine, sitten lintu järjestys on väärä, koiranhan tuleva tehtävä on noutaa riistaa, ei esineitä ;)

Antti

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja Antti »

Nyt täytyy omatkin kokemukset möläyttää bretonista ja noudosta. Noudon opetin epelille pääosin leikin varjolla, josta myös tod. näk. on johtunut pienet ongelmat (kylmien lintujen ja sorsien kanssa) aiemmin. Damin kanssa ei koskaan ollut ongelmia, tuli suoraan käteen vauhdilla ja luovutus istuen.

Koulutusnoutoa kylmällä linnulla tai sorsalla jossain vaiheessa kokeillessani koiran meni täysin lukkoon, damilla ei tilanne ollut niin paha....mutta se lintu...pthyi!

No koira on reppukoira (kroonisen pallinpuutoksen vuoksi), joten ajattelin että empä hättäile, koska homma toimi aina kanalintujen kanssa. Kyyhkyt, sorsat ja kylmät linnut vaan oli ongelma. Kuljetin koiraa kuitenkin matkassa aina metällä ja tuumasin, että noudatpahan jos noudat. Viime syksynä (koira reilu 2v) rupes sitten aukeemaan. Pulut rupes tulemaan käteen, mutta sorsat edelleen ongelma. Koira ui aina sorsan ympäri ja tökkäs sitä kuonolla ja katto sen näkösenä, että pijä tunkkis. Koulutusnouto oli edelleen lukkiuttava kokemus.

Loppukesästä tänä vuonna (koira reilu 3v) velipoika laittoo uuden germaanin ja sen noutoa reenatessamme kopasin ihan mielenkiinnosta koulutusnoutoa kylmällä (mutta kypsällä ;-) ) fasaanilla. Kappas perkale...hommahan ei tuntunutkaan enää pahalta ja vielä luonnistu hienosti ilman mitään lukkoja. Eikä tässä vielä kaikki. Sorsastus alkoi ja lähdettiin kiertämään lampia ja hemmetti...koirahan noutaa sorsatkin. Kruununa vielä ainakin 50metrin nouto lammenselältä ilman mitään vainua (sivutuuli). No joo, ei 50metriä oo mittään ehkä muille, mutta meidän tapauksessa se oli aika pirun paljon, osottaa mielestäni sen, että koira luottaa nyt, että ei se ukko huvikseen minua järveen käske noutohommiin.

Niin minkäkö takia näin pitkä tarina?? No kun itellä on nin pirun hyvä mieli nytten :-) ja toivottavasti tällä on jollekulle rauhoittava vaikutus. Mutta muistakkaa, että kyseessä on reppukoira, että meillä ei oo mittään ressiä jos pikkurilli ei ole luovutuksessa pystyssä ;-).

Ja ehkä joskus kannattaa vaan laittaa jäitä hattuun ja odottaa, että koira ja ennenkaikkea isäntä kypsyy. Ymmärrettään toisiamme ehkä hieman paremmin.

-Antti&Reppukoira

P.S. tarinaa lukiessani huomasin, että joku voi saada käsityksen, että en missään vaiheessa ressannu noudosta. Korjauksena täytyy sanoa, että välillä kiristi aika paljon.....

Seppo Lehtovirta

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Hyviä kertomuksia, varsinkin Antilta.
Antin kertomuksesta on myös mielestäni luettavissa hyvä opetus, antakaa koiralle aikaa, se perusnouto on siellä olemassa kaikilla koirilla. Koirat eivät ole identtisiä toimintojensa kehityksessä ja niiden esiintulossa. Toinen noutaa heti kun kävelee ja toinen vasta pari –kolme vuotiaana kunnolla ja molemmista voi tulla huippukoiria

Me haluamme lisätä noutoon pieniä osia, joita Antti kutsuu "pikkurilli pystyssä" osioiksi. Tärkeintä kuitenkin on että nouto tulee perille, sillä pärjää jo kokeessakin.

Moni koira alkaa toimimaan paremmin kun isäntä lopettaa varsinaisen koulutuksen ja antaa sille mahdollisuuden tehdä asiat ilman pakkoa ja alituista opastamista, silloin se saa enemmän toteuttaa itseään.

Älkää suotta stressatko, älkää prässätkö. Harrastuksessa pitäisi kyetä purkamaan stressiä.
Se on mukava olla kun ei ahista, mitä nyt vähän rintakehä tuppaa turpoamaan sitten kun homma hoituu.

TaK

Re: Bretoni ja koulutusnouto

Viesti Kirjoittaja TaK »

Mukaavaa kun toitte omat tapanne pohdittavaksi, tässä on jo kolme tietä "roomaan".

Moni koira alkaa toimimaan paremmin kun isäntä lopettaa varsinaisen koulutuksen ja antaa sille mahdollisuuden tehdä asiat ilman pakkoa ja alituista opastamista, silloin se saa enemmän toteuttaa itseään.

Älkää suotta stressatko, älkää prässätkö. Harrastuksessa pitäisi kyetä purkamaan stressiä.
Se on mukava olla kun ei ahista, mitä nyt vähän rintakehä tuppaa turpoamaan sitten kun homma hoituu.

Tähän ei voi muuta sanoa kuin aamen. *nostaa hattua ja kumartaa*

Vastaa Viestiin