Riistan pureminen

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Petteri_N

Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Sitä se perkele on nyt alkanut tehdä. Niin erinomaisesti muuten mennyt sorsastus- ja kyyhkystyskausi latistuu pahasti kun joka toinen lintu tulee "pehmeänä pakettina" takaisin. Ei koira niitä syö, vaan tappaa. Joskus tulee pahaa jälkeä, joskus vain takaruumis on murskattu yhdellä puraisulla ja lihat ehjänä.

Mussuttelua esiintyy vain lämpimällä linnulla, kylmä tulee ehjänä aina. Nouto on muuten kondiksessa.

Kun koira tarttuu lintuun, ei sitä oikein voi kieltääkään, sehän käsittää sen vääriin, luulee, että tatttuminen on kielletty. Toistoja olen yrittänyt nyt ottaa enemmän ja enemmän, jotta noudosta tulisi rutiinia. Mutta kun pudotuksesta noutojakin on jo tälle syksylle alla nelisenkymmentä ja siihen vielä kymmeniä noutoja "kylmällä mutta lämpimällä" linnulla, niin ei se siitäkään pitäisi olla kiinni.

Nauloja taviin? Ravistetulle oluttölkille sorsannahka niskaan? Kaatikselle variksia ampumaan ja noutoja niillä? Mitä? Miten?

Ehdottakaa, neuvot ovat tarpeen!

P.S. Raaka kananmuna tulee toistuvasti ehjänä käteen...

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Hiljaistapa on. Tämmöistä olen nyt miettinyt seuraavaksi:

1. Pudotuksen jälkeen koira naruun.

2. Koiran kanssa linnulle.

3. Koiralle noutolupa linnulla.

4. Jos näyttää, että koira "ampuu" kiinni lintuun, niin kielto ja komento "nätisti" (tämän se osaa kun on joskus vienyt käden mukana kun sille linnun maksaa tarjoaa pudotuksen jälkeen)

5. Vasta kun koira ottaa linnun kunnolla, kertaotteella suuhunsa, kehut päälle ja kuljettamaan koiraa narussa pikkuinen matka ampumapaikalle päin, jossa luovutus.

Tästä sitten jalostetaan harjoitusta eteen päin. Kun homma alkaa sujua, pidennetän narua ja lopulta mennään jo ilman narua linnulle.

Onko jollakulla kokemusta moisesta? Mitä luulette, toimisiko? Tai yleensäkin, heitelkää ajatuksia, kaikki kommentit ovat tervetulleita.

Tarkoitus ei ole nyt saada koiraa vippaskonstein pelittämään kokeissa noudon suhteen vaan saada riista ehjänä pataan. Mutta siihen Kajaanin katselmuksen kommenteihin tämän koiran osalta nyt jatkoksi, että puree perkule riistaa ja kun isän puolta esim. katsoo, niin voi olla jopa sieltä perittyä.

Seppo Lehtovirta

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Ei kiirehtimällä vaan tuumaillen ja harkiten.
Olet jo selkeästi rajannut ongelman, eli se tapahtuu ymmärtääkseni vain haavakolla, koska sanoit että ”ei koira niitä syö, vaan tappaa”.
Koira tuntuu tarvittaessa olevan helläsuinenkin, viitaten kertomaasi raaan kananmunan noutoon.
On mahdollista että koira on joltakin haavakolta saanut kipeän iskun kirsuunsa, ja se muistaa sen joka kerta ja eliminoi välittömästi mahdollisuuden toisintoon tappamalla noutokohteen, Yleensä siinä esiintyy myös pientä takaisin maksua.
Näin meilläkin on käynyt aivan vastaavin seurauksin.

Koiralle pitäisi olla opetettu jo pentuna kielto ”ei pure” ja se on siellä muistin sopukoissa.
Tätä kieltoa voi käyttää noudon aikana kunhan sitä ei karju tai huuda pää punaisena, vaan antaa sen lempeänä mutta painokkaana käskynä. Aivan varmaa on ettei homma korjaannu hetkessä, vaan vaatii paljon toistoja. Käskyä ”nätisti” käyttäisin juuri ennen saaliiseen tarttumista, koska koira sen tarkoituksen jo tajuaa. Noudettua ja purtua lintua näyttäisin koiralle ja samalla sanoa pettyneellä äänensävyllä ”ei pure”, ”nätisti” pitäisi noutaa.
Aina kun lintu on purtu, luovutus otetaan tylynoloisesti vastaan ilman kehuja, koira pannaan paikalleen eikä sitä palkita linnun sisäelimillä tai muullakaan makupalalla.
Vastaavasti ensimmäiset ehjät haavakon noudot kehutaan ja palkitaan ruhtinaallisesti.
Eli tässä pehmomallissa ”koulutuskeinona” on tarkoitus käyttää äänen sävyjä, jo opittuja komentoja ja kehotteita sekä palkitsemista ja sen poisjättämistä.
Tällä olen pärjännyt omani kanssa.

Tilanne on toinen, jos se puree myös lämmintä jo kuollutta lintua, koska silloin syytkin ovat toiset.

Koiran kannalta katsoen ei ole merkitystä sillä onko noudettu kohde vähän ”pehmeä” vai ei, syödessä se jauhetaan kuitenkin.

Yhdeltä narttukoiraltani sain puremisen pois noudattamalla sillä fasaanin poikasia, tämän session jälkeen pysyivät riistalinnussakin suolet sisällä, mutta tämä tuskin sopii kovinkaan monelle koiralle.

Oma korjausmallisi saattaa olla aivan toimiva ja ehkä tuloksiltaan nopeampi.
Minä vain karsastan narun käyttöä koiran kanssa, koska ne ovat aika fiksuja ja tajuavat koska sitä narua ei kaulassa ole. Mielestäni elementit siinä kuitenkin ovat kasassa ja sinähän parhaiten tunnet koirasi. Vain noutoluvan antamisen jälkeen en antaisi suoranaista kieltoa ennen saaliiseen tarttumista, siihen sovittaisin tämän ”nätisti” kehotteen, ja tarttumisen jälkeen kehottaisin olemaan purematta.

Poisopettaminen on herkkää toimintaa, koska vaarana on aina jonkun suotavan toiminnon tärveleminen ”koulutuksen” lomassa. Siksi kannattaa uhrata asialle aikaa ja ajatusta. Myös koirat ovat yksilöitä, se mikä tehoaa helposti yhteen ei ehkä tehoa yhtä hyvin toiseen, siksi ohjaajan tulee tuntea koiransa.

Monen nuoren koiran nouto on pilattu kyyhkymetsällä, kun sen suuta ei ole puhdistettu riittävän hyvin noudon jälkeen, en suinkaan väitä että tästä olisi kyse teidän tapauksessanne.

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Ensinnäkin kiitos Seppo vastuksestasi!


"Minä vain karsastan narun käyttöä koiran kanssa, koska ne ovat aika fiksuja ja tajuavat koska sitä narua ei kaulassa ole."

En usko että omalle koiralleni naru on samanlainen tekijä kuin miksikä se yleensä mielletään. Nythän en narulla pyri kahlitsemaan koiraa, vaan antamaan sille palautteen juuri oikealla hetkellä. Koirani on siitä mukava elukka, että en ole sen koskaan huomannut "kusettavan" minua. Se haluaa tehdä töitä yhteiseksi hyväksi, mutta uskoisin, että tässä linnun puremisessa se ei vaan tajua että se on pahasta. Se tekee sen, koska luulee homman olevan ok. On voinut nimittäin pari kertaa käydä niin, että koira liian hentoisella otteella tai riistaan tarttumisella on päästänyt saaliin karkuun. Se sitä näyttää sapettavan tolkuttomasti. Kun sille saisi palautteen juuri siitä, että linnun pureminen on paha juttu, se varmasti muutamalla toistolla jo hoksaisi homman jujun. Fiksu se on, mutta samalla myös erittäin luottavainen isäntäänsä. Meillä on välit kunnossa ja sen vuoksi rohkenekin nyt ruveta "kouluttamaan" koiraani.

Yritän nyt alkuun tuota omaa malliani ja kertoilen sen tuloksista täällä. Sitten voimme todeta toimiko, ja jos ei niin miksiköhän ei.

Suurkiitokset myös puhelimitse yhteyttä ottaneelle henkilölle! Huomaa että seisojaporukasta löytyy roppakaupalla vilpitöntä auttamisenhalua.

JoukoB

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja JoukoB »

"Minä vain karsastan narun käyttöä...jne",näinhän ne tekevät, mutta joskus ovat niin tyhmiä, etteivät älyä ettei narusta pidä kukaan kiinni tai naru on vain kietaistu kaulaan.

veijo toimela

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Itte tuli varmasti narua käytettyä koiran ollessa nuoruusiässä jotenki väärin. Ainaki koiran mielestä. Kun sitten viksuna ajatteli sillä jarrutella liiallista intoa lintujen lähelle ja niitä satoja karkottamisia sitä kautta, niin heti kun naru tuli kaulhan, niin haku loppu, pahimmassa tapauksessa löi pershen kenthän tai makkuulle...näin jäläkikäthen tuohon "vikhan" en onneksi saanu apua narusta. On se niin mukava kun seisoo lähellä ja lähtee usseinmiten vähän kauempaaki annethun luphan.

Itte asihhan; Riitu piti lintuja höllästi, mutta kun ensimmäinen raanakko karkas, niin ote on tiukentunu sevverran, että luovuttaessa pittää pyytää "irti" raanakoille. Mikä on kyllä sinänsä ihan hyvä. Hyvin osutut kyllä luovuttaa ihan itekseen. Ja jos on käsi alla, niin ei ees varphalille kolaha ;o)

Seppo Lehtovirta

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Mittenkä olet Petteri edistynyt, olisi kiva kuulla väliaika tietoja ja menetelmiä joilla edistystä on saatu aikaiseksi.

JoukoB

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja JoukoB »

Petteri on etelänmailla...tulee varmasti ennen jahtikauden loppua.

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Noniin. Olen nyt vienyt koiran pudotetulle linnulle nyt aina narussa ja napsauttanut tuon kehoitteen narulla ja kiellolla jos koira puraisee. Toissa aamuna menin treenaamaan koiraa taas noutohommaan kiväärin kanssa teerien pelipaikalle. Nyt ensimmäinen kerta siis kun päästin koiran linnulle ilman narua. Edistystä narun kanssa on siis tapahtunut.

Noh, alkuun piti odotella tovi kun ensimmäisestä kahdeksan teeren parvesta kaikki olivat akkoja... Heti perään tuli kuitenkin heppi pystyssä viereiseen puuhun myös ukkoja ja niistä yhden napsautin alas. Koira näki kaikki tapahtumat vierestäni.

Menin niin lähelle teertä koira narussa että näin koiran toiminnan ja mahdollisesti olisin voinut puuttua siihen. "Apport" ja sitten kohta perään kun koira lähestyi lintua "nätisti". Koira otti yhdellä otteella linnun suuhunsa ja toi sen purematta minulle. Ote oli napakka ja määrätietoinen ja "nouto" sujui nopsasti. Suolet linnulta roikkuivat, mutta se oli viisseiskan syy.

Uskoisin siis että edistystä on tapahtunut. Varovastihan tässä on edettävä, mutta jotenkin nyt näyttää siltä, että koira on hoksannut, ettei lämpimän kuolleen linnun kanssa tarvitse hötkyillä ja että se vaan napataan talteen nätisti.

Ensi viikonloppuna pudotellaan fasaaneja.

Saa nähdä. Sormet ristissä ollaan.

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Tänään sitten riistatyö pyylle ja jälleen peräkanaa linnulle. "Apport" ja "nätisti". Hyvin meni, kerran meinasi hieman leuat loksahtaa lintua kannettaessa, mutta ehdin ajoissa kieltämään.

Jäniksen posautin myös seisonnalta ja sitä ei vissiin olisi pitänyt tehdä. Koira sortui paukkunoutoon ja pupulta oli kylkiluut palasina. Ulkoisia vaurioita ei tosin tullut. saa nähdä tuliko takapakkia...

Seppo Lehtovirta

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Petteri, mikä on tilanne puremisen osalta, vieläkö edistystä on tapahtunut?

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Jahah, eipä oikeastaan olla testattu. Olen ottanut nyt sen linjan, että menen itse pudotetulle linnulle ja käppäilen sitten koiran luo ja annan sen sille.

Nätisti vaikkakin ehkä hieman turhankin innokkaasti se tuon lämpimän linnun ottaa. Pureskelemaan ei ole alkanut, mutta ote on kyllä jämäkkä. Itsekin olen yrittänyt olla viilipyttynä riistatilanteissa vaikka välillä hienoissa tilanteissa (koiralla on nyt niin perkeleen hyvä avanssi että...) tahtoo pulssi nousta. Pistän siis vain linnun reppuun ilman sen kummempaa koiran hetsausta ja sitten jatkamme etiäpäin.

Ajattelin nyt pitää huilia tuosta noudosta. Ensi syksynä kyyhkymetsälläkin aion antaa sille vain muutaman noudon ja kanneskella muina miehinä itse helpot linnut kojuun. Saa nähdä, toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Noniin, se on sitten sorsastus takana ja sama ralli jatkuu. Noutoja otettiin harkistusti aloituspäivänä, mutta raanakoita kaivellessa eteen sattui sitten tietysti myös elossa olevia lintuja. Osa tuli nätisti, osalta luut rutisivat.

Varsinkin tavit saivat tylyn kohtelun ja päätyvät näin ollen yskkk:n pakastimeen noutolinnuiksi.

Yhdeltkään linnulta koira ei purrut lihoja näkyviin. Menee vain linnulle ja ruks, täkkäluut palasina ja sitämyöten ikävää jälkeä tiedossa kun linnun nylkee.

Eilen kaiveltiin kaverin lammelta hänen jättämiään haavakoita ja sama kuvio toistui. Jouhisorsa säilyi päällisin puolin ehjänä, mutta rintakehää tunnusteltaessa huomasi linnun saaneen koiralta liian ronskia elytystä. Luut poikki.

Hieman on neuvoton olo... Kyrsii kun tarkoitus olisi saada apetta pöytään ja muuten mainio sorsakoira pistää tipit pehmeiksi.

P.S. Tuli muuten muutamia hienoja riistatöitä sorsille. Se lämmittää mieltä.

Jyrki

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Jyrki »

Terve Petteri!

Aikoinaan opetin jo noutajanikin komennolla "ei pure". Mahdolllisimman houkutteleva purtava suuhun ja pidettiin suussa. "Irti"-komennolla käteen.
Laahausjäljeltä, jopa 150 m:n päästä tuli HK:n sininenkin purematta luovutukseen. Sokerinpalakin pysyi suussa luovutukseen asti.

Seisojilleni olen alkuvaiheessa myös käyttänyt käskyä "ei pure" ja homma on toiminut hyvin. Jos saat kabanossin noudatettua ilman, että sitä olisi purtu, luulen että homma on hanskassa ;-).

PS. Nyt siihen mopoon tarvittaisiin kolme laukkua!

[%sig%]

Petteri_N

Re: Riistan pureminen

Viesti Kirjoittaja Petteri_N »

Jos luet yltä aikaisemmat viestini, niin hoksaat ettei ongelma ole niin yksinkertainen.

Kyllä meilläkin tulee HK tai vaikka kabanossi ehjänä käteen. Niin myös raaka kananmuna. Kylmä lintu myös ok.

Mutta lämmin, siipirikkotavi. Ruks! :-(

Jyrki, kaverilla olisi Kawasakin ZX12R myytävänä reilulla kymppitonnilla. Siinäpä vasta retongille oiva kuljetuspeli!

Vastaa Viestiin