ravistaa ja pudottaa

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
mika

ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja mika »

koiralla ikää noin puolitoista vuotta ja kuivan maan nouto sujuu hyvin mutta vedestä nouto takkuaa,uimaan meno kangertaa,menee varovasti jos kahlaamalla tavoittaa nouto kapulan niin nouto hyvä mutta kun uimaan pitäs niin alkaa ongelmat ravistelee.pudottaa,kieltäytyy noutamasta

Aarnio Riitta

Re: ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja Aarnio Riitta »

Tuttu juttu viimekesältä!

Valitettavasti oikotietä onneen ei aina ole. Ensin opetellaan aakkoset, sitten tavaamaan ja sitten vasta voi harjoitella lukemista ja pitkän harjoittelun jälkeen voidaan vaatia virheetöntä lukua.

Aakkosissa ollaan jo puolessa välissä kun nouto maalta onnistuu moitteetta. Hienoa!

Meillä tehtiin näin: viskasin talviturkin 10 vuoden pölyt nurkkaan ja kahlasin hiekkapohjaiseen hyvään ja helppoon rantaan yli vyötärön syvyydelle.

Koiralle tuli hätä että mitä se emäntä nyt oikein meinaa ja tuli miettimättä veteen... kaikki hyvin kunnes piti irroittaa takajalat pohjasta, silloin meinasi pakokauhu iskeä mutta emännän kädessä olevan noutokapulan vetovoima oli suurempi. Eihän sitä saalista nyt voinut emännälle jättää.

Takajalat irtosi pohjasta ja kehujen määrä oli valtaisa kun poju ui emännän ympäri kapulan perässä. Kun koira oli uinut minun ympäri annoin heti kapulan kuin palkinnoksi ja päästin koiran uimaan takaisin rantaan. Tästä tuli kiva leikki ja vedessä olosta tulikin palkitsevaa saalistusta. Noin kolmena päivänä leikittiin tällä tavoin.

Seuraavaksi heittelin damia (kelluva noutokapula) juuri sellaisen matkan päähän missä tiesin olevan niin syvä että koira joutuu irroittautumaan pohjasta.

Kun koira lähti veteen KEHUIN,
kun ui KEHUIN,
kun otti linnun KEHUIN,
kun lähti uimaan luokse KEHUIN,
kun tuli rantaan menin ensin lähes rantaveteen vastaan ja käskin istumaan ja irti komennolla lintu suusta ja taas KEHUTTIIN ja palkkioksi herkkupaloja!
Tätä sitten toistettiin ja treenattiin niin että LOPETETTIIN AINA ONNISTUNEESEEN SUORITUKSEEN! Jos ensimmäinen kerta oli täysin onnistunut suoritus lopetettiin siihen. Näin koiran mielenkiinto säilyi työhön. Nuoren koiran innon saa nopeasti tapettua puurtamalla ja negatiivisilla kokemuksilla, nimimerkillä ensimmäisen koran pilannut. Uiminen ei ole tuottanut tuskaa enää tämän jälkeen. Ennemminkin koira on mahdotonta saada pysymään poissa vedestä.

Yhteistreeneissä harjoiteltiin aina linnulla ja kotona damilla kun ei sorsaa omistettu. Eikä ole siitä koiran nouto pilalle mennyt. Ennemminkin ote parantunut kun ei ole mahdollisuutta aina ottaa siivestä tai kaulasta.

Kesän päätteksi suoritimme sekä NUO että AVO vesityöt täysillä pisteillä ja linnulla!

Nuoren koiran koulutus on hirmun antoisaa, mielenkiintoista ja palkitsevaa kun asiat voivat joskus vaan "naksahtaa" paikoilleen kun nukutaan yön yli.

Joten Zemppiä ja paljon huumoria mukaan hauskoille uimaretkille.

JoukoB

Re: ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja JoukoB »

Toinen kokeiltava vaihtoehto rantaveteen menemiselle luovutusta ottamaan.

Juuri ennen kuin koiran jalat alkavat tavoittaa pohjaa, ohjaaja ottaa jalat alle ja poistuu kauaksi rannasta.
Koiralle tulee kiire ohjajansa perään ja unohtaa ravistukset, joku viisas on sanonut;Koira osaa ajatella vain yhtä asiaa kerralla, tämä voi päteä tässä.

Riitan kirjoituksesta ei käynyt ilmi heittikö ja lähettikö hän koiransa aivan rannasta?
Veteen meno ravakkuuteen voi tulla uutta sykettä, kun koiran lähetys noutoon tapahtuu hyvän matkaa mailta>kerää vauhtia ja tämä palvelee myös myöhenpää harjoittelua, kun aletaan lähettää/opettamaan koiraa
uimaan menoa tuommoiseen VOI-luokan vesityön kaltaiseen etsimiseen/noutoon (ohjattuun).

Keijo

Re: ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja Keijo »

Olin kokeillut omalle koiralleni vesitöissä kaikki muut keksimäni koulutusvaihtoehdot paitsi leikki.
Eihän aikainen mies voi leikkiä koulutushommissa;)
Päätin unohtaa koulutuksen muutamaksi viikoksi, kun
koira ei mennyt mikan kertomaa uintirajaa pitemmälle vaikka minkä tein.
Eilen lähdin rantsulle Vilman kans. Mukaan otin koiran rakkaimman
leikkilelun, jolla vehtasimme hetken rannalla. Pikkuhiljaa siirryin syvemmälle ja syvemmälle. Lopulta koira ja mies uivat kilpaa saalistaen
yhteistä leluaan. Tunnin peuhaamisen jälkeen mies oli niin väsynyt,
että täytyi lähteä kotiin - koira olisi vielä jaksanut ja hallunnut lisää.
Tänä iltana mukaan otetaan myös noutokapula...

Aarnio Riitta

Re: ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja Aarnio Riitta »

Aluksi seisoskeli hyvinkin rannassa, niin että saappaat kyllä kastui ja koko ajan noudon varmistuttua siirryin kauemmaksi.

Nykyisin sellaiselta normaalilta etäisyydeltä lähettelen koiraa veteen. Matka noin 3-5 metriä rannasta välillä kauempaakin jos on kyseessä vaikeampi ranta.

Kun koira tuo linnun, otan sen "oikeaoppisesti" = kuin koetilanteessa ja annan luvan ravistaa kun kehun koiraa. Sen jäkeen laitan uudelleen istumaan ja annan linnun suuhun kuin palkinnoksi ja koira kantaa linnun (kuin suuren aarteen) heittäjälle tai autoon. Näin koirasta ei ainakaan pitäisi tulla jemmaaja kun ei aina heti oteta suurta saalista pois vaan voi hiukan aikaa "omistaa" noutamansa. Kun sitten luovuttaa taas istuen niin ehdottomasti palkitaan hienosta kantamisesta. Aina vaihtokauppa periaatteella.

Pitää myös muistaa että vesityöharjoituksissa/kokeessa saa vaikka laulaa nuorelle koiralle jos se laulun avulla paremmin ui, kunhan ei kokeessa koske koiraan. Ihan tosissani olen, kehukaa rajattomasti hyvästä suorituksesta, keltä se on pois, ei keltään mutta onnistuminen tuo hyvää mieltä sekä koiralle että omistajalle.

Mukavaa kun joku muukin on "keksinyt" leikkimisen. Itselläni on mottona että homman pitää olla kivaa niin koiralle kun emännälle. Sinä päivänä kun iloisuus katoaa koiran silmistä pitää ymmärtää emännän katsoa peiliin. Ei tämä harrastus ole niin vakavaa kuin miltä se joskus näyttää eikä ainakaan niin monimutkaista tiedettä mitä sen joskus annetaan ymmärtää olevan.

Olis kiva Mika kuulla miten etenette omalla "uinti" saralla ja millä tuloksella. Enkä nyt tarkoita välttämättä koetuloksia.

Molskis ja loiskis! :o)

mika

Re: ravistaa ja pudottaa

Viesti Kirjoittaja mika »

terve taas!
nyt kuuluu parempaa,veteen on tutustuttu rauhassa ja uimassa on käyty(molemmat). Nouto vedestä rupeaa pikku hiljaa natsaamaan kun vain ei tulisi ahnehdittua liikaa.

Vastaa Viestiin