jälkityö

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

epätoivoinen

jälkityö

Viesti Kirjoittaja epätoivoinen » 4.1.2005 20:24

Kertokaa miten opettaa yli-innokkaalle koiralle jälkityö,treenatessa
ku saattaa koiraa jäljen alussa niin ei taho etujalat pysyä maassa ja
otteen irrottaessa 10-20 m jälkeä pitkin ja sitten vaihtaa ilmavainuun.
Linnun löytäessään tuo ja luovuttaa,eli kaikki muu on ok paitsi
jäljellä pysyminen.

Seppo Lehtovirta

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 4.1.2005 20:39

Jos jäljellä pysyy (ja ilmeisesti pysyy jos kerran löytää ötökän, muuten on jälki väärin vedetty), niin tuohan on suorastaan loistava suoritus, eikä siinä puhtaalla ilmavainukoiralla kauan kirsu tuhise. Hautajaissaatto matelee hiljaa, mutta sitä ei kannata odottaa "ilmavainuiselta" koiralta.

"Ilmavainuinen" koira luovaa reilusti jäljestä tuulen alla, niinhän sen se kuuluukin mennä.

Ei muuten aidossa tilanteessakaan ehdi haavakko pitkälle.

Ture Woltter

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Ture Woltter » 4.1.2005 23:17

Muistatko aina vetää jäljen myötätuuleen? Ilmavainuinen koira saattaa mennä jopa 20-30metriä tuulen alla ja silti myötäilee jälkeä.

Lassi Hed

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Lassi Hed » 4.1.2005 23:26

Koira jolla metsästetään osaa jo jäljen varmasti, eli olisikohan kyse siitä että koira haluaa tässäkin tapauksessa nopeasti hoitaa saaliin isännälleen ?

Koe säännöissä ei muistaakseni erikseen mainita,että koiran pitäisi ajaa jälki vihikoiratyylillä. Jos koira kerran menee linnulle,tuo ja luovuttaa isännälle, niin eikö silloin homma ole jo hanskassa. Lopeta turha treenaaminen !

Seppo Lehtovirta

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 5.1.2005 07:35

Vielä lisäisin sen verran tuohon omaan kirjoitukseeni, että se 10-20m talutus "jälkeä pitkin" kannattaa jättää pois. Minä en alkuunkaan ymmärrä miksi koiraa pitäisi alkumatka taluttaa, kyllä sen kuono kertoo jäljen suunnan. Heti kun koira on jäljestä vainun saanut, niin ei muuta kuin irti.
Ei sitä tositilanteessakaan haavakko merkkaa ensimmäistä viittäkymmentä metriä koiran isäntää varten, jotta hän voisi taluttaa koiraansa alkutaipaleen.

Tuosta Tuuren kirjoituksesta jo varmaan selvisikin että jälki pitää vetää myös niin että luovi nousee riittävästi, muuten ilmavainukoiralta, varsinkin hyvällä tuulella helposti jää luovi väliin kun se löytää "ylempää" saman ötökän jäljen. Muista myös vetää se viimeinen luovi riiiiittävän pitkälle sivuun että koira ei voi pelkästään luovimalla löytää ötökkää, eli sen on mentävä nokkansa perässä.

Nuo "kauneusvirheet" jäljellä (luovien päiden yliajo ja oletettavasti pieni silmukka siellä päässä) katoavat iän ja kokemuksen karttumisen myötä, ne kuuluvat yleensä osana ilmavainukoiran toimintaa silloin kun siinä on into mukana, ja intoahan koiralta ei pidä koskaan tappaa.

Täytyy sanoa, että tämän nykysuuntauksen aikana on mieluista lukea koirasta jolla on intoa ja joka osaa käyttää nokkaansa, sen voi melkeinpä nähdä "sielunsa silmin" ja se lämmittää.

epätoivoinen

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja epätoivoinen » 5.1.2005 19:27

No nyt alko mullekin selkiämään!Oon tosiaan luullu että koiran pitäs
tehä jälkityö tolla Lassin mainitsemalla vihikoiratyylillä.eräälläkin reeni-
reissulla aattelin että nyt pysyt jälellä ja lähin viemään koiraa hihnassa,
aikomus oli kävellä koko jälki koiraa ohjaten.
Reilu 50m ku oli kuljettu niin isännälle riitti,koira kisko minkä jakso ja
vilkuili välillä että mikä siellä narun toisessa päässä jarruttaa...
Päästin irti ja koira lähti ilmavainulla,löysi linnun ja toi isännälle.

Jäljen oon aina tehny myötätuuleen,koesääntöjen mukasesti.
Nyt kun taas vähän viisastu niin täytyypä kattoa myötäileekö koiran
luovi jälkeä,vai oisko niin ketku että tietää linnun löytyvän kunhan vaan
luovien painelee myötätuuleen...?

heikki Sarvikivi

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja heikki Sarvikivi » 5.1.2005 20:09

Säännöissä sanotaan: "...jälkeä HYVÄKSIKÄYTTÄEN...". Ja ihan kuten Seppo sanoi, ilmavainuinen koira hakee äkkiä riistan pois kuleksimasta!

Lassi Hed

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Lassi Hed » 5.1.2005 20:39

Edesmennyt koirani teki aina jäljen ilmavainulla. Juoksi aina sata lasissa linnulle ja lintu mukaan ja isännän luo kahtasataa. En muista että olisi koskaan saanut jäljestä muutakuin täydet.
Kuvittelin itsekkin aikanani että koiran pitäisi mennä kuono maassa hienosti nuuskutellen koko jälki alusta loppuun. Kun aloin ko koiralle jälkeä opettamaan niin tulos oli juuri kuin epätoivoinen tuolla edellä kertoi. Treenasin ja treenasin koiraa maajäljelle niin kauan että tuli se hetki jolloin paloi käämit koiraan. "ekkönää p....leen rakki saa piettyä sitä ...tanan nokkaas siinä jälellä" Taisipa tulla tehostettua sanomisiaan hieman myös taluttimen avulla. No lopputulos tietenkin oli kun seuraavan kerran lähdettiin treenaamaan jälkeä, niin koira löi istumaan jäljen lähtökohtaan. Eikä suostunut liikahtamaan vaikka hihnasta olis jäljelle kiskonut. Siinä sitä oltiin ja ihmeteltiin mitä nyt. Onneksi luoja suo joskus älynväläyksiä myös vähä-älyisillekkin. Pistin koko homman puihin pariksi kuukaudeksi, enkä tehnyt elettäkään treenatakseni koiraa koko jälkihomman eteen. Aikojen päästä otin linnun mukaan, koiran taluttimeen ja ajelin pyörällä sopivaan metsäiseen paikkaan. Pistin koiran puuhun kiinni ja lähdin pyörällä vetämään tavinruippia pitkin kankaita ja varalta vielä pitkän matkaa ja usealla ysikympin mutkalla höystäen. Palasin koiran luo ja vein sen "putoamispaikalle" sanaakaan sanomatta. Koira nuuski innoissaan ilmaa putoamispaikalla ja laskin sen heti irti. Paikalle jäi vain savuavaa sammalta kuin koira lähti menemään eikä mennyt kuin hetki niin se palasi samaa vauhtia tavi suussaan takaisin.( ja koko homma ilmavainulla) Siihen loppui jälkitreenit ikuisiksi ajoiksi.
Sen jälkeen olen todennut että koira oppi metsällä jälkityön ilman mitään erityistä "jälkitreeniä". Kyllä kaksmetrisessä kaislikossa haavakko sorsan perässä pysyminen ja löytäminen treenistä käy. Toisekseen siinä saa täytettyä pakastinta linnuilla eikä päinvastoin....

PS. Ei kai vain sun koiras ole lkss narttu

epätoivoinen

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja epätoivoinen » 5.1.2005 21:03

Rodultaan bretoni.

Ture Woltter

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Ture Woltter » 5.1.2005 21:06

Veljet muistakaa ,ei siitäkään kokeissa tuomari rankaise jos koira hakee vihikoira tyylillä,sellaisiakin koiria on luonnostaan.Ja kuten Heisarvi totesi ``jälkeä hyväksi käyttäen``Vauhdikkaalla koiralla on suurempi vaara oikoa kurveja ja siitä tahtoo pisteitä tippua.

Lassi Hed

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Lassi Hed » 5.1.2005 21:26

Toveri Woltter,eikö meillä kuitenkin ennenkaikkea ole nämä koirat keräämässä haavakoita reppuun,kun tilanne niin vaatii. Pisteiden tiputtelu ja keräily on sitten enemmänkin kilpailuhenkistä kanakoiraurheilua ;)

Ture Woltter

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Ture Woltter » 6.1.2005 09:41

Veli Hed: Ymmärsin nim.Epätoivoisen treenavan myös kokeita varten ja siellä valitettavasti on omat pykälänsä joitten mukaan meidän tulisi toimia.Ja tarkennuksesti Englantilaisten puolella on kilpailua meillä kaer kokeita !ps. ja vanha klisee on että hyvä koekoira on myös hyvä käytännönmetsästys koira!

MEJÄ

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja MEJÄ » 6.1.2005 15:31

Onkohan laahausjälki ollut tarpeeksi "vanha" ?

Käpälämäen Ukko

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 6.1.2005 17:37

Kerran erehdyin kysymään, että miksi koiraa ei saa kehottaa jäljelle ja vastaus oli se, että jälkityössä mallataan tilannetta sellaiseksi kuin koira haussa ollessaan tavoittaisi haavakon jäljen ja noutaisi sen oma-aloitteisesti ohjaajalleen. Nykysäännöin koiralle saa kuitenkin jäljen näyttää ja vielä seuratakin ensimmäiselle tapille asti. Eihän siinä mitenkään em. tilannetta tule aikaan. Jälki pitäisi ko. tilannetta varten tehdä niin, että jälki lähtisi tapilta ja koira pitäisi ohjata jäljelle sieltä 50m päästä. silloin vasta nähtäisiin koiran kyvyt noutaa kohde löytämänsä jäljen päästä. Muussa tapauksessa suotakoon kehottaa koiraa jäljelle kuten OIKEASSA metsästys tilanteessakin tehdään. OLISKOHAN PIENEN SÄÄNTÖMUUTOKSEN PAIKKA.. kommenttia vaan tulemaan!

mauri harju

Re: jälkityö

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 7.1.2005 11:13

Ajoin aikanaan läpi sääntömuutoksen joka kieltää jälkityössä puhumisen.Käsittääkseni muutos oli tarpeen koska jälkityötä arvostellessa
kuuli kaikenlaisia puheenvuoroja koiran ja ohjaajan kesken. Osa liittyi
lähtöhommiin, osa eläimen tuomiseen ja osa johonkin muuhun , josta ei selvää saanut. Olen samaa mieltä, että nykyinen jälkityö ei ole tarkoituk-
sen mukainen. Asiaa on käsitelty eri tahoilla ja käsiteltäneen taas lähiaikoina. Olen epävirallisissa noutokilpailuissa tehnyt edelläkerrotun
tapaisia jälkitöitä, myös avoimen luokan koirille, ja suurinpiirtein jokainen
koira on homman osannut. Nykyinen jälkityö ei mielestäni edistä kovinkaan
paljon haavoittuneen eläimen etsimistä, ainakin homma tuntuu kovin
teennäiseltä. Aitoja esimerkkejä löytynee lähes jokaiselta, jonka koira
vähänkin pelittää. Mahdollinen sääntömuutosesitys käsitellään aina ylituo-
raripäivillä, jolloin asiaa puidaan joka kannalta. Vuosikokous tekee sääntö-
muutosista, kuten muistakin uudistuksista lopullisen päätöksen.

Vastaa Viestiin