Nouto tökkii

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Kati

Nouto tökkii

Viesti Kirjoittaja Kati » 22.5.2005 20:54

Meillä on 3-vuotias Bretoni-narttu. Sen noutokoulutus on edelleen pahasti kesken, ja tökkii.

Sen noutokoulutushan on aloitettu vasta tänävuonna, koska se ei ole aiemmin suostunut poimimaan mitään suuhunsa, eikä kyllä vieläkään kanniskele mitä tahansa. Se ei ole kantanut lelujakaan (tms.) suussaan, vaan pyöritellyt niitä vaan maassa. Nouto-innokkuus ei siis tule siltä luonnostaan.

Joskus sitten tulin ostaneeksi sille Kongin ajanvietteeksi, jota se sitten rupesi kantamaan suussaan ihan oma-aloitteisesti, tuli sitä aina esittelemään mulle (minähän sen sille aina täytin herkuilla, joten luonnollisesti se tuli "pyytämään mättöä" lelunsa sisään, jotta se olisi vielä kivempi).

Isäntä sitten aloitti koiran kanssa harjoittelun sen Kongin kanssa, ja sai sen poimimaan sen käskystä, ja luovutuskin oli alusta asti helppoa.

Kun poimiminen ja luovutus sujui KOngilla, siirtyi isäntä sellaiseen pehmo-palloon (helpompi heitellä sisällä ilman hirmuista kolinaa...). Sen kanssa alkoi sitten ongelmat...

Koira pureskelee palloa. Heti, kun se poimii sen suuhunsa, alkaa jauhaminen. Tämä ei kuitenkaan ole suurin ongelma...

Se ei ole suostunut noutamaan mitään muuta, kun sitä palloa (ja Kongia). Kun esineeksi vaihtaa esim. kumi-renkulan tai puupalikan, se ei suostu edes poimimaan sitä, vaikka aloittaa alkutekijöistä (ei siis heitä esinettä, vaan yrittää saada koiran vain poimimaan sen suuhunsa). Jos esinettä yrittää laittaa sen suuhun, koira alkaa herkistelemään, eikä tee enää mitään, alistuu vaan.

Muutenkin sen pallon nouto on mennyt ihan höpö-höpöksi; leikin varjolla aloitettu koulutus on jotenkin "karannut käsistä", ja se usein alkaa vaan pelaamaan noutoesineen (pallon) kanssa, riehuu ja leikkii sillä aikansa, ennen kun lähtee tuomaan sitä isännälle.

Sisällä harjoitellessa se noutaa pallonsa lähes pomminvarmasti, eikä sorru liialliseen höseltämiseen ja leikkimiseenkään niin kovasti, mutta heti kun siirtyy ulos, jää koko nouto usein suorittamatta. Se saattaa juosta esineen perään, mutta kaartaa takaisin ilman tuomisia.

Miten tästä tulisi siis edetä? Miten saa korjattua tuon liiallisen leikkimisen ja höseltämisen? Pureskeluun ilmeisesti ehtii puuttumaan myöhemminkin, tärkeintä olisi nyt saada se itse nouto pelaamaan.

[%sig%]

Heikki Sarvikivi

Re: Nouto tökkii

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 24.7.2005 06:05

Kysypä vaikka Kilpimaan Pekalta. Hänellä lienee kokemusta retonkista tuossa(kin) suhteessa.

Vastaa Viestiin