Noudosta...

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Jukka Rouhiainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 25.11.2005 17:00
Paikkakunta: Muurame

Noudosta...

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen »

Tämä aihe voisi tietysti olla yhtälailla jaostuksen, luonnetestauksen kuin Kaer-aiheen alla. Laitoin sen tähän, koska noudossa esimerkki on yksinkertainen tuomaan esille sanomaani.

Puolenkymmentä vuotta sitten selvittelin luonnetestauksen tarpeellisuutta ja mahdollisuuksia mannermaisten seisojien jalostuksessa. Tuolloin johtopäätökseksi jäi, ettei erilliselle luonnetestaukselle ole riittävästi perusteita. Ongelmiksi todettiin lisääntynyt työmäärä tulosten keruussa, kytköksien vähäisyys metsästettävyyteen (ennenkaikkea osoitettavissa olevien kytkösten), harrastajien innostuksen aste ja saavutettavat hyödyt panostuksiin nähden.
Luonneominaisuuksien arvostelun kytkeminen kokeisiin tai näyttelyihin koettiin myösongelmalliseksi tuomarikunnan luonneosaamisen tiimoilta.

"Mihin tarvitsemme erillistä luonnetestiä, onhan meillä KAER !" kertoo paljon asiasta. Koulutettavuus, luonne ja metsästystaipumukset tulevat kyllä KAER-kokeessaa riittävästi esille, jos niihin kiinnitetään huomiota.

JOS siihen kiinnitetään huomiota...edesmennyt isäni tapasi sanoa, että mies joka keksi sanan jos, olisi pitänyt ampua...monet asiat olisivat mukavammin, jos tuota sanaa ei olisi ! :wink:

Avoimen luokan vesityö on koekokonaisuus, jollaista ei minulle ole vielä käytännön metsästyksessä ole tullut vastaan. Niin hyvää sorsa- tai kyyhkyspaikka en ole löytänyt, jossa olisin voinut marssia paikalle, komentaa koiran istumaan, katsoa taivaalle, ampua linnun, antaa luvan noutoon, luovutus ja kotiin.
Aina on pitänyt odottaa ja odottaa hiljaa. Tämä on koskenut myös koiraa :!:
Vesityökokeessa koirat pidetään taustalla, etteivät ne häiritsisi (vinkumisellaan!?) toisia koiria tai näkisi suoritusta, jolloin ne kenties saisivat "apua" toimintaansa. Koira suorittasi noudon matkimalla, ei luontaisten ominaisuuksiensa perusteella :roll: .

Koiran rauhallisuus kyttäystilanteissa on metsätyksellinen ominaisuus mitä suurimmassa määrin. Se on perinnöllistä, mutta myös koulutettua. Kumpaa se enemmän, sitä ei voi tietää, koska emme siihen kiinnitä huomiota kokeessa kuin muutenkaan.

Voisimme kenties vesityökokeessa toimia näin:
- odottavat koirat (esim kaksi seuraavaa) näkevät edeltävän koiran suorituksen esim 10-20 metrin päästä
- niiden tulee odottaa rauhallisesti, suorittavaa koiraa liikaa häiritsemättä
- rauhattomuus odottaessa tai suoritettaessa, vähennystä - 1 piste, erinomaisesta rauhallisuudesta "kunniamaininta"
- arvottuna ensimmäinen koira paremmassa asemassa, mutta jos koiralla on tuuria, sitä älköön pois otettako.
Rauhattomuuden (jatkuva vinkuminen, ulina, käsittelyongelmat) vaikuttaessa pisteisiin omistajat kiinnittäisivät enemmän asiaan huomiota koulutuksessaan. Koulutusvirheistä johtuva rauhattomuus vähenisi ja luontainen (perinnöllinen) rauhattomuus tulisi jatkossa paremmin esille.

Vaatii varsin vähän muutoksia vesikoetilanteeseen, mutta antaisi jalostuksellisti arvokasta tietoa. Asian arviointiin tarvitaan vain ymmärrys, ettei tässä tarkoitettu rauhallisuus ole metsästysinnon puutteen kanssa missään tekemisissä :!: :D
Jukka Rouhiainen
________________
Koirat tekevät sitä, mitä niille opetetaan. Ongelmana on, ettemme tiedä, mitä oikeastaan olemme opettaneet.

Pertti Tuorilainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 61
Liittynyt: 1.10.2008 18:39
Paikkakunta: Kiuruvesi

Viesti Kirjoittaja Pertti Tuorilainen »

Kannatan, tai siis sanotaan näin että mulle passaa vaikka noin.

markoa

Viesti Kirjoittaja markoa »

Jukka, kopioi tämä tuonne "Keskustelua vesi- ja jälkityöuudistukseen liittyen" - otsikon alle: http://www.saksanseisojakerho.fi/forum/ ... php?t=2624

ian ramsay
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 9
Liittynyt: 28.9.2010 07:34

Yleisesti noudosta

Viesti Kirjoittaja ian ramsay »

Mielipiteitä noudosta
Vilkas keskustelu lokkien käytöstä kokeissa sekä jalostuksesta koskien noutoa sai minut kirjoittamaan saksanseisojien noudosta noin yleiseilläkin tasolla. Näkemykseni kanakoirien noudosta muodostuvat 9 omasta koirasta ja muutamasta tuttujen kanssa kouluttamastani koirasta. Monella koirankasvattajalla tuntuu olevan se mielestäni virheellinen käsitys että nouto olisi joku jalostuksellinen asia ja silläpä se hoituu.Isäni piti itsestäänselvyytenä että pointterit noutavat myös vedestä ja niin ne myös tekivät, vaikka kuumien koirien kokeet ja siis jalostus eivät siihen ole tähdänneet Eivät edes puhtaasti noutajarotujen (laradorin kultainen) pidä koiriansa synnynnäisinä noutajina , vaan tietävät sen vaativan hiukan työtä ja ennenkaikkea tietoa ja taitoa lukea koiraansa , ensin opetusvaiheessa (pentu) , jatkossa koulutusvaiheessa. Kymmenissä pentuetapaamissa( siis samat vanhemmat) jossa harjoiteltiin noutoja eri ikäkausina, olivat erot jo muutaman kuukauden ikäisinä kuin yölllä ja päivällä.Ja ne useimmiten korostuivat iän myöten (Virheitten korjaaminen kun tuppaa olemaan paljon vaikeampaa kun uuden oppiminen).En kiellä etteikö pentujen välillä olisi suuriakin eroja mutta niitä ei enää erota kun koira on opetettu ja se suorittaa ensimmäisen noutonsa kokeessa täysin pistein
Tarkoituksenani ei ole syylistää innokaita koirankouluttajia ,vaan innostaa tekemään asiat helposti ja yksinkertaisesti . Vuosikymmeniä kiistelimme onko ns. Virkkusen metodi pakkonouto sittenkään se paras mahdollinen tapa Suuresti arvostamani saksanseisojaguru ei varmaankaan itsekkään tarkoittanut että pakkonouto alettaisiin käyttää heti opetusvaiheessa pentuna. Vesityöskentelyssä olen useasti havainnut että koira lähtee innokaasti noutamaan, tarttuu saaliseen mielellään hyvällä ottella, mutta rantaan tullessaan muistaa että nyt se rumba alkaa pudotta linnun ja hipsii pakoon tai kyyristelee saaliin vieressä .
Mikäli haluatte että koiranne noutaa varmasti ja mielihyvällä niin lukekaa ihmeesä www.saksanseisoja.com koulutus/ nouto-juttu outo.Suomi on valitettavasti täynnä huonosti noutavia sesojia Itse olen kouluttanut noudot täysin samoilla menetelmillä eikä ole tarvinnut miettiä mistä linjoista koirani on Eikä miettiä onko noudettava eläin lokki tai kettu tai" oikeata" riistaa Kaikki koirani ovat suorittaneet noudot ja vesityöt nuorten avoimen ja voittajaluokassa täysin pistein. Lukekaa noutoohjeet tarkkaan harkittua tekstiä
Näin koulutettu koira saa noutaa , eikä siis joudu noutamaan
tirre
tirre

Vastaa Viestiin