Ongelma noutokoulutuksen aloittamisessa

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

mika.h kirjoitti:Paitsi että taas yksi asia pisti miettimään! Ilman riistatyötä ei ole noudettavaa??? Kyllä muuten varmasti on.
Noutajaharrastajat saattaisivat sanoa että ilman riistaakin on noudettavaa. Olen muutaman vuoden metsästänyt kyyhkyjä ilman koiraa, eikä yksikään pudotettu ole karannut. Hyvin on pärjätty sorsienkin kanssa.
mika.h kirjoitti: Mä en oikein pääse itse jyvälle siitä, millaisena koirana sinä (Seppo) saksanseisojaa pidät. Puhtaasti seisovana, ja pelkästään riistalintuja metsästävänä???
Jalostukselliselta kannalta pidän seisojaa nimensäkin mukaan puhtaasti seisovana koirana. Käyttötarkoituksessa ominaisuuksia riittää, eli käyttömahdollisuudet ovat hyvin laajat, kun muistetaan ja ymmärretään koiran tapa toimia.
mika.h kirjoitti:Ja vielä sen verran tähän luontaiseen noutoon palatakseni, että etkö olisi saanut hieman enemmän koirastasi irti jo aikaisemmin kun olisit vähän ohjaillut sen toimintaa oikeaan suuntaan??
Tällä kokemuksella olen oppinut luottamaan koiraan, sen luontaiset taidot ovat kuitenkin paremmat kuin mitä minä sille pystyisin opettamaan. Aikaahan meillä on. Ei kai tuo ole vielä lähelläkään viittä vuotta. Vuoden aikaisemmin olisi ehkä valmistunut jos olisi ollut noita lintuja jo silloin. Mutta hyvä näinkin.
mika.h kirjoitti:Oma koira tulee keväällä 3 vuotiaaksi ja ei olisi tullut pieneen mieleenikään odotella sitä että se joskus 4-5 vuoden ikäisenä alkaa olla kypsä siihen että sillä voi täysipäiväisesti metsästää.
Eiköhän tuo omakin koirani ole suurinpiirtein saman ikäinen kuin sinunkin. Jos tuossa taitojen heräämisessä menee tuo 4-5 vuotta niin eihän tuollaista kannata jalostukseen käyttää. Mutta mistä sen tietää milloin se heräisi jos ei malta odottaa? Silloin tuollainenkin koira voi olla jalostuksessa mukana. Yleensä nämä ovat kolmevuotiaana jo lähes täysipainoisesti käytettävissä, ja osa jo ennen junkkari-ikää.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

Seppo Lehtovirta kirjoitti:Noutajaharrastajat saattaisivat sanoa että ilman riistaakin on noudettavaa. Olen muutaman vuoden metsästänyt kyyhkyjä ilman koiraa, eikä yksikään pudotettu ole karannut. Hyvin on pärjätty sorsienkin kanssa.
quote]
Ei kun noutajaharrastajat sanovat että ilman RIISTATYÖTÄKIN on noudettavaa :wink:

Mutta mitäs ne isännät sanovat kun tallotaan viljapellot sikinsokin pudotettuja kyyhkysiä etsittäessä? :shock: Koira löytää viljapeltoon pudonnee helposti, eikä tule isännän kanssa ongelmia.

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Hilkka Lindberg kirjoitti:Mutta mitäs ne isännät sanovat kun tallotaan viljapellot sikinsokin pudotettuja kyyhkysiä etsittäessä? :shock: Koira löytää viljapeltoon pudonnee helposti, eikä tule isännän kanssa ongelmia.
No.. en ole vielä itseäni tukistellut enkä moittinut :lol: :lol: :lol: saattaa tietenkin johtua siitä että olen itseni melko hyvä ystävä :lol: :lol: :lol: ainakin enimmäkseen.
Tosin en ole kyllä myöskään viljapeltoon pudotusta tehnyt. Meillä kyyhkyjen riistapelto ei ole aivan viljassa kiinni.
Jos totta puhutaan, niin ei ne maanomistajat kyllä katsele hyvällä sitäkään jos koira touhuaa viljapellossa. En minäkään laske kenenkään koiria tuonne ennen kuin vilja on puitu, en edes omiani. Vaimo jos sinne menee niin sille en kyllä uskalla sanoa mitään, siinä sitten potkiskellaan kiviä loppupäivä. :oops:
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

Hyvä niin :D Meilläpäin vilja on yleensä vielä korjaamatta ennen kyyhkysjahdin aloitusta. Meidän omat kyyhkysenruokintapellot ovat kyllä ohra- ja kaurapeltojen keskellä, enkä katso lainkaan hyvällä jos siellä metsästetään ilman koiraa. Saattaa loppua metsästys hyvin lyhyeen.

Ilman riistatyötäkin on noudettavaa :wink:
Kuva

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Seppo Lehtovirta kirjoitti:
Titta Pitkänen kirjoitti:Okei, eli jos haluttaisiin Sepon ihannoima seisojatyyppi, niin koirat pidetään kolmevuotiaiksi vapaina elämässä pellossa ja sen jälkeen aletaan pisteyttämään niiden toimia? Sekö voittaa jonka repussa on eniten saalista, tai koira punnitaan ennen ja jälkeen suorituksen?
:lol: :lol:
Noinko vähän sinä luotat seisojiin. Meillä osa koirista toimii jo lähes kun pysyvät omilla tolpillaan, ja toisessa ääripäässä saattaa mennä 2-4 vuotta ennen kuin koiran taipumukset heräävät. Jossakin määrin se on aina mentävä koiran ehdoilla.
Tottakai on mentävä koiran ehdoilla, mutta eihän helvetti soikoon kenenkään koira luonnostaan ole tekemättä paukkunoutoja tai luovuta istuallaan(tai sitten se on sairas tai muun rodun edustaja). Ite en ole ainakaan vielä IKINÄ nähnyt pentua joka nämä toimenpiteet täysin perimänvaraisesti tekisi? Jollain tavalla jokaista tenavatähteäkin on pitänyt ohjeistaa ja neuvoa, ja sillon taas puhutaan koulutettavuudesta, ei luontaisesti_istualtaan_noudon_luovuttamisesta...
Seppo Lehtovirta kirjoitti:
Titta Pitkänen kirjoitti:Kuitenkin, niin pitkään kun koirien on tarkoitus metsästää ohjaajalleen, niin koulutettavuus ja yhteistyökyky tulee olla tärkeässä asemassa kun yhdistelmiä suunnitellaan.

Koira on laumaeläin, se on syntyjään yhteistyökykyinen. Tuossa yhtälössä yleensä se ihminen on se yhteistyökyvyttömämpi osapuoli. Olen usein sanonut että niitä ohjaajia meidän tulisi enemmän jalostaa. Ei ole tainnut vielä ketään syntyä seisojan talutusremmi kädessä.
Vaikka koira on laumaeläin, on yksilöissä eroja, kuinka itsenäisiä ne on toimimaan. Kun kaksi idiootti-itsenäistä lyödään yhteen niin voin kertoa jo ihan kokeilemattakin että tulos on heippa vaan ja soitellaan... :roll:
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

On muuten melko kaukana alkuperäisestä aiheesta tämä keskustelu :lol:

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Kuinka yllättävää? :o
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Eija Rantanen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 63
Liittynyt: 22.11.2005 18:57
Paikkakunta: Toijala

Juujuu...

Viesti Kirjoittaja Eija Rantanen »

Jere: Kuitti :oops:

olavi peura
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 18.2.2006 14:17

Viesti Kirjoittaja olavi peura »

satakiloinen, tupakalta haiseva känninen äijä pyörittelee koiraa pitkin pihamaita
No missä vaiheessa sille koiralle sitten opetetaan illanvieton "oot sie sitten hyvä koira..." rituaaliin suhtautuminen oikealla tavalla, jos ei noutokoulutuksen yhteydessä?

ian ramsay
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 9
Liittynyt: 28.9.2010 07:34

Viesti Kirjoittaja ian ramsay »

Samaan ongelmaan olen toistuvasti törmännyt kaikissa pentu treeneissä kun sulla on Itsekkin syyllistyin joskus siihen. ehdotuksia korjaukseen Älä missään nimessä käytä samaa noutoesinettä jossa se hermostui Koirasi on yhdistänyt sen negatiiviseen asiaan, joten aloita alusta.Esine saisi olla paksu sukka joka on helposti suuhun otettavissa ja vaikeasti pois sylkäistävissä Heiluttele sukkaa ärsyttävästi nenän edessä heitä esine äläkä missään tapauksessa anna mitään käskyjä kun se nappaa sukan älä pyydä sitä edes luoksesi vaan kehu sitä Koirasi luultavasti sylkäisee sukan pois kun yhdistää sen vit.... luun älä sano mittään jatka sitä kunnes huomaat että se on unohtanut pahan assosiaation ja pitääkin tätä leikkinä varovasti jatkossa pyydät sitä luoksesi mielellään eri sanoilla jottei se ala yhdistämään tätä ajempiin negatiivisiin noutoharjoituksiin Aloitat siis alusta niinkuin teit pentuna varoen että koirasi yhdistää sen aiempaan kokemukseen Tämähän on aivan uusi hauska leikki Ei pitkiä harjoitteita jottei se kiva leikki muutukkin tylsäksi Muutama viikko ja paljon pitkää pinnaa Älä osoita missään vaiheessa että sua harmittaa Koirat oppivat yllättävän lukemaan meitä Vielä kun me opimme lukemaan niitä Ettei vahingossa mennä joko oppimis tai koulutustlanteessa rajan yli kertaa vielä noutoopetus sivuilta vvv.saksanseisoja.com nouto juttu outo Aloitat nyt alusta Onnistuu

Monet koirat pilannut itseoppinut Koiratohtori TIRRE
tirre

Jani Holopainen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 1.8.2010 19:03
Paikkakunta: Englanti

Viesti Kirjoittaja Jani Holopainen »

Joo, kokeillaan tuota. Tana iltana taas heitelttin dummya olohuoneessa. Kyllahan se sen hakkee ja kantaa, paljon kehutaan mutta kannattaako sen antaa sita pureskella kun minusta se voi jatkua aikuis ikaan enka halua jauheliha lintuja? Milloin kannattaa kokeilla ulkona, kun se varsinainen ongelma on sen juostessa dummylle, haistaa ja jattaa kun muut jutut on kiinnostavampia?

ian ramsay
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 9
Liittynyt: 28.9.2010 07:34

Viesti Kirjoittaja ian ramsay »

Jani Holopainen kirjoitti:Joo, kokeillaan tuota. Tana iltana taas heitelttin dummya olohuoneessa. Kyllahan se sen hakkee ja kantaa, paljon kehutaan mutta kannattaako sen antaa sita pureskella kun minusta se voi jatkua aikuis ikaan enka halua jauheliha lintuja? Milloin kannattaa kokeilla ulkona, kun se varsinainen ongelma on sen juostessa dummylle, haistaa ja jattaa kun muut jutut on kiinnostavampia?
Pilko nouto moneen osaan
1 istu
2 lupa noutaa
3 tarttuu ja pitää
3 tuo esineen
4 istuu
5 irrottaa
ihmisille nouto vain yksi suoritus koiralle yllämainitut Käskyjä voi antaa myös osasuorituksina esim. istu pidä työnnetään esine varovasti suuhun nostetaan kädellä alaleuasta varovaisesti kun koira yrittää tiputtaa
Esine koiran suuhun pidä käsky koira seuraa sivulla pudottaa esineen takaisin suuhun taas rauhallisesti pidä kyllä se jossain vaiheessa luovuttaa
ja pitää Sitten vielä mulla ei ole ollut vielä yhtään koulutettavaa jokai ei olisi väittänyt olevansa 100% laumanjohtaja ,entäpä koiran mielestä Pikku totelevaisuus ei sitä vielä kerro Vastaa itsellesi seuraaviin kysymyksiin 1 ovikello soi koirasi ryntää ensin ? 2 asetat makkaraa koiran eteen ja pyydät sitä luoksesi totteleeko vai syökö makkarat ensin ? 3 koirasi tottelee koska on välittömässä läheisyydessä(rankaisuetäisyydellä) tai sisällä tai sillä ei ole sillä hetkellä kiinostavampaankaa tekemistä? Kaikkia koiran opittuja perusasioita pitää vaikeuttaa ettei niistä tule vain rutiineja koskapa koirilla on voimakas mielyttämisen tarve suhteessa ihmiseen( Evoluutio muovasi siitä sellaisen =ollut jo 10000 vuosia riippuvainen ihmisen heittämästä ruuasta) vaan ne vahvistavat sinun ehdotonta laumanjohtajuuttasi ja tällöin koirasi kunjoittaa ja rakastaa sinua johtajana Erään koiragurun sanoin Muodosta koiran ja ihmisen välinen suhde ei koiran ja makupalan välinen
tirre

Jani Holopainen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 1.8.2010 19:03
Paikkakunta: Englanti

Viesti Kirjoittaja Jani Holopainen »

Kokeillaan. Annatko joka osiolle komennon ja siirryt seuraavaan vaiheeseen kun edellinen on opittu tyydyttavasti?
Noihin kysymyksiisi olisi varmaan vastaus etta ei soisi makkaraa koska on rankaisu etaisyydella.
ulkona ollessa kuitenkin tulee luokse koska haluaa miellyttaa.
Tuosta "johtajan" aseman vahvistamisesta koiraan olen lukenut ja nahnyt monia erillaisia tapoja. pitaisi vain loytaa se oikea tapa kun pelko ja liika ystavallisyys ei kumpikaan oikein nayta toimivan 100%? Olen yrittanyt kehua hyvia suorituksia ja en "nahda" tottelemuutta, ja se nayttaa toimivan, silla ajan mukaan tottelettomuus nayttaa vahenevan.

ian ramsay
NUO-luokan keskustelija
Viestit: 9
Liittynyt: 28.9.2010 07:34

Viesti Kirjoittaja ian ramsay »

Jani Holopainen kirjoitti:Kokeillaan. Annatko joka osiolle komennon ja siirryt seuraavaan vaiheeseen kun edellinen on opittu tyydyttavasti?
Noihin kysymyksiisi olisi varmaan vastaus etta ei soisi makkaraa koska on rankaisu etaisyydella.
ulkona ollessa kuitenkin tulee luokse koska haluaa miellyttaa.
Tuosta "johtajan" aseman vahvistamisesta koiraan olen lukenut ja nahnyt monia erillaisia tapoja. pitaisi vain loytaa se oikea tapa kun pelko ja liika ystavallisyys ei kumpikaan oikein nayta toimivan 100%? Olen yrittanyt kehua hyvia suorituksia ja en "nahda" tottelemuutta, ja se nayttaa toimivan, silla ajan mukaan tottelettomuus nayttaa vahenevan.
Jepulis ja osioita voi harjoitella eri järjestyksessä Aluksi voit myös ottaa tavaran ilman istu komentoa (jätä) myöhäisemmäksi Koskapa saat koirallesi myönteisiä kokemuksia esineitten toimittamisesta isännälle Koko istuen luovutus on muutenkin ainoa tyhmä komento mutta pakollinen kokeissa Muutenhan koe säännöt ovat kerhossamme loistavat ja tähtäävät ainoastaan hyvin metsästettäviin koiriin Istuen luovutuksesta vielä Mullakin on tällä hetkellä 2 voittajaluokan koiraa ja niiden pitää ilman käskyä etsiä lintu ja tuoda se ohjaajlle(jälkityö) Kun ne sitten löytää haavoittuneen (kokeessa kuolleen linnun) ja iloisesti tuovat sen mulle mun täytyy kehumisen siaan kyykyttään koiraa istu käskyllä Ei palvele metsästyksellisiä tarpeita Sitäpaitsi kaislikossa koiran perseenreikä kastuu turhaan nimim. kokemusta on
Ps ole kärsivällinen Yksi kipsiinmeno vaatii yleensä muutaman viikon työn ei ole pika ratkaisuja Kärsivällisyytä kyllä se aukee
tirre

Jani Holopainen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 23
Liittynyt: 1.8.2010 19:03
Paikkakunta: Englanti

Viesti Kirjoittaja Jani Holopainen »

Hyva. katsotaan muutaman viikon kuluttua missa mennaan.

Vastaa Viestiin