"Pidä"-käsky

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Viivi

"Pidä"-käsky

Viesti Kirjoittaja Viivi » 8.2.2006 13:00

Olisin vastannut nimimerkille "Tällaista(kin) sattuu..." mutta keskustelu oli lukittu. Olisin halunnut tietää kuinka olette opettaneet koirallenne käskyn "pidä"?
Meilläkin kkssn (5kk) kyllä noutaa heitetyn esineen, mutta.. Se joko leikkii sillä itsekseen tai jos se luovuttaa niin seisaaltaan ja heittää sen metrin päästä jalkoihin. :( Leikin varjolla ollaan yritetty harjoitella, mutta ei tunnu onnistuvan. Vikaa on varmasti kyllä ensikertalaisessa omistajassakin. :oops:
Olen yrittäny saada pennun istumaan ja pitämään suussaan lelua, kapulaa tms. mutta kun se suu ei vaan pysy kiinni ja vauhtia olis niin mahdottomasti! Käskyt "maahan, paikka, istu, tänne ja ei" toimii kyllä sisätiloissa. Ulos ei olla vielä tohdittu noutoa lähteä kokeileen. Pitäis varmaan odotella että pentu kasvaa ja rauhoittuu ja kokeilla uudestaan..? :roll: Vaikka olen pitäny pitkiäkin taukoja kun ei ole tuntunut onnistuvan. Koiran kehitystä odotellessa taitaa emäntä keskittyä itsensä ja opetusmenetelmiensä kehittämiseen.. :wink:

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 8.2.2006 14:53

Mihin pidä -käskyä tarvitaan? Minusta se on aivan turha lisäkäsky, sillä noutoon kuuluu mielestäni vain yksi käsky, eli nouto-käsky. Se, miten koira saadaan pitämään haluttu tavara suussa ei edellytä mitään erillistä käskyä, mutta koirasta riippuen toki erilaisia toimenpiteitä.
Kuva

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 8.2.2006 15:16

Nimimerkkiin "Tällaista(kin) sattuu..." keneen viittasin, hänen kertomuksensa kuulosti kovin samanlaiselta kuin omani. Ja hän mainitsi käyttäneensä mm. käskyä "pidä", jolloin nouto alkoi onnistumaan. Ajattelin, josko siitä olisi meidänkin koiruuden kanssa apua.. Jotenkin ne leuat napsahtaa aina auki kun koiran pitäis istahtaa. :?

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 8.2.2006 16:31

Ei ole mitään virallisia käskysanoja, joita pitäisi päntätä. Noudonkin voi kukin kehoittaa miten huvittaa - koira tajuaa myös äänenpainoista, vihellyksistä ja viittomista jne..
Pennulla voi ensin vaikka pyrkiä siihen, että "saalis" tulee perille saakka - tyylillä, millä hyvänsä (leikin varjolla, palkitsemiset jne). Sitten (jos haluaa, että luovutus tapahtuu istuen) yhdistää siihen (jo opitun) istumisen. Varsinkin oikeaan riistaan siirryttyä voi olla tarpeen oikea-aikaisen luovutuksen onnistumiseksi liittää suoritukseen jokin merkki (yleensä kädenojennus) ja mahd. kehoite (esim. irti!). Nouto on haltuunoton, pitämisen (ei omimisen) ja luovuttamisen summa.
Kuva

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 13.2.2006 11:36

Petteri_N kirjoitti:Mihin pidä -käskyä tarvitaan? Minusta se on aivan turha lisäkäsky, sillä noutoon kuuluu mielestäni vain yksi käsky, eli nouto-käsky. Se, miten koira saadaan pitämään haluttu tavara suussa ei edellytä mitään erillistä käskyä, mutta koirasta riippuen toki erilaisia toimenpiteitä.
Voisitko kertoa, minkälaisilla toimenpiteillä se suu pysyisi kiinni ja noudettava tavara tulisi ihan emännälle ihan perille asti, eikä sinne jonnekin päin..? Olisiko parempi alkaa harjoittelemaan noutoa uudestaan jollain kapulalla ja vaihtaa käsky kokonaan uuteen, vai käykö koiran omat lelut esim. köysi, jota se mielellään hakee? Mutta se köysi on sen lelu, jota se tietty repii ja huiskii ympäriinsä..ettei kävisi linnulle sitten samoin! :roll:

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 13.2.2006 12:26

Ite en "pidä" käskyä käytä koskaan, sillä nouto on liike kokonaisuudessan, eli moniosainen toiminto jonka tulisi sisältyä yhteen käskyyn. Vaarana voi olla että nouda-sanan korvaa "etsi-ota-pidä-tuo-istu-irti" käskyketju... Vahvistamalla sitä yhtä käskyä ja kehumalla saa koiran pitämään noutoesine suussaan.

Verrattavissa esimerkki jota usein näkee. Koiran luoksetulo... koira kutsutaan luokse, se istuu sivulle perusasentoon. Koira istuu vinossa, jolloin omistaja sanoo "korjaa". Vasta sitten koira istuu oikealla paikalla sivulla. Kerran tällaisella "korjaajalla" kokeiltiin, koira odotti luoksetulokäskyä, jolloin ohjaaja hikaisikin "korjaa", jolloin koira tuli suoraan sivulle, eikä suinkaan isunut välillä vinoon. :roll: Hassuja juttuja.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 14.2.2006 09:41

Minä olen saanut pennun luovuttamaan nätisti sillä, että annan sen odottaa, siis istumassa noutoesine suussa, kun rapistelen taskusta nappuloita. Jos pudottaa tai meinaa pudottaa, niin kehotus/käsky, jos pureskelee, niin murahdus. Mitä paremmin on mennyt sitä kauemmin minulta on nappulan kaivelu kestänyt. Toiminut toistaiseksi.

Sami G

Viesti Kirjoittaja Sami G » 14.2.2006 10:55

Hyvin koirakohtainen asia tuo nouto. Mutta minun mielestäni aika hyvä perusohje lähes joka koiralle menee suunilleen näin:

Noudon "harjoittelua" leikin tavoin ilman onnistumisen pakkoa tuonne vuoden ikään asti. Eli ei mitään kepin heittelyä vaan kehuja esineiden kantamisesta jne. mitä pentu tuo isännälle. Aina pelkästään positiivista palautetta koiralle, eikä milloinkaan toruja, rangaistuksista puhumattakaan.

Sitten kun esineiden kantamisesta isännän lähelle(ei luovutusta vielä) on tullut koiralle mieluisaa touhua ja koira on riittävän vanha(1-1,5v.), otetaan käyttöön ns. "koulutusnouto"-metodit käyttöön, mutta mahdollisimman pehmeillä keinoilla. Opetellaan nouto asteittain "väärinpäin" eli ensin opetellaan pitäminen suussa ja luovutus ja siitä pikkuhiljaa eteenpäin, lopulta ihan kokonaiseen ja täydelliseen noutoon asti. Aina kovasti kehuja kun esine on suussa ja välillä voi hienosta luovutuksesta antaa palkinnonkin, mutta ei aina. Joka vaiheessa käytetään sitä samaa noutokomentoa. Oman junnun kohdalla tähän meni aikaa noin 2 kk eli hitaasti hyvä tulee.

Tietysti jotkut koirat oppivat noudon helpomminkin, mutta näin saadaan koira noutamaan mielellään, oli sitten kyseessä kuinka vaikea koira tahansa. Ja tämä oli vain yksi mielipide, ei mitään paatosta :wink:

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 14.2.2006 15:44

Ite huomasin joskus tehneeni sitä että palkkasin koiraa siinä vaiheessa kun sanoin irti... Meinaspa sitten tulla tyyli että irti annetaan ennenkuin kerkeän pyytää.... Elikkäs koira luuli että noutoesineen pudottaminen on ainut hyvä juttu :oops: Tämä ei olekaan aina niin yksinkertaista kun kuvittelee, luojalle kiitos keskustelupalstasta että on erilaisia kertomuksia ja kokemuksia että voi vähän miettiä itsekin välillä toimintatapojaan. :roll:

Ja koiran kehumista suorituksen aikana helpottaa myös se, että koira ei kuvittele että "hyvä" tai "hienosti" on sama asia kuin "VAPAA"...
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 14.2.2006 16:40

Niin allekirjoittaneella on päässyt käymään, että opeteltiin sitä "irti" ja siitä sai sitten palkinnon.. Nyt kannettava esine viskataan jo metrin päästä menemään.. Elikkäs ihan oma mokahan tämä on. :oops: Nykyisin se "irti" sujuu jo hyvin, enkä siitä makupaloilla enää palkitse, vaan kehun. Makupalat olen oppinut pitämään taskussa visusti piilossa. Mutta meillä sitä rapinaa ei kestä taskusta kuulua. Jos hyvällä tuurilla koiralla sattuu olemaan jotain suussa ja näkee käden taskussa, Naps! -ja leuat aukeaa saman tien. :?
Aletaankin nyt tästä lähtien pitämään lelut leluina ja leikit leikkinä, aloittaa koko noutoharjoitus alusta ja kehua tosin jos suussaan nyt jotain suostuu perille asti tuomaan. :) (oli se sitten vaikka meikäläisen villasukka). Tulihan tässä sekin virhe jo ehdittyä tekemään :cry: että kun hauvelin suussa oli jotain kiellettyä, se sitten "ei":n kanssa otettiin suusta pois. Arvatkaas toiko se enää sen jälkeen yhtään mitään lähellekään emäntää tai isäntää! Kauheaa kyytiä karkuun. Mutta onneksi se on saatu korjattua, hurjat kehut ja kiitokset kun saa jonkun haisevan ja likaisen lelun syliinsä.. :) Kielletyistä tavaroista on sitten käyty vaihtokauppaa, tilalle annettu joku lelu.
Kiitoksia hyvistä neuvoista kaikille! Aletaan tässä pikkuhiljaa niitä toteuttamaan ja sitä odotellessa annetaan koiran olla vielä pentu ja leikkiä. :)

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 14.2.2006 18:27

Taskuja kyttäävä seisoja on rakastunut makupaloihin ja pitää ihmistä enemmänkin ruoka-automaattina kuin laumansa vahvimpana ja kunnioitettavana yksilönä.
Makupaloja voi käyttää jonkun asian herättelyyn tai ”solmun” aukaisemiseen, eräänlaisen ahaa elämyksen aikaan saamiseksi (kun puuttuu se yhteinen kieli), muuhun niistä ei ole.

Koira on hyvin yksinkertainen eläin ja sillä on myös hyvin yksinkertainen tavoite, mutta jokainen koira kehittyy kohti tuota ”tavoitettaan” yksilöllisesti. Eli on vain nähtävä milloin se on valmis mihinkin jotta osaa tuon taidonkehityksen ohjaamisen sijoittaa oikeaan ”rakoseen”.

Miettikäähän ystävät. Harrastuksemme ”väline”, eli koira, on hyvin yksinkertainen. Meidän sekä koiran tavoite, saada saalista, on hyvin yksinkertainen ja kaiken lisäksi yhtenevä. Mistä tässä muodostuu se erittäin vaikea yhtälö?

Eihän meistä kukaan (oletettavasti) kasvata lapsiaankaan makupaloja syytämällä, ja suurin osa varmaan osaa päätellä miten siinä tulisi käymään.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 14.2.2006 18:36

Terve taas Viivi, hoksasin juuri että olit kysellyt miksen käytä tuota pidä -käskyä. Taisit jo saada vastauksen. Nouto on kokonaisvaltainen juttu, jonka pentu mielestäni oppii kuin itsestään kun tietää alusta asti mistä narusta vetää. Vaikeustasoa vaan nostetaan ja noutoa vaadiitaan jatkossa. Koira ikään kuin ehdollistaa itse itsensä sille mitä pitää tehdä. Sait tuossa mielestäni oikein hyviä neuvoja, mutta voisinhan vielä kertoa miten itse tein esim. tämän viimeisemmän ja samoin myös edellisten kanssa.

Aina kun pennulla oli jotain suussa, niin se oli hieno homma. Sitä ihasteltiin ja katseltiin ja aina se annettiin takaisin koiralle, aluksi esinettä ei edes otettu pois. Kielletyt tavarat pidettiin poissa koiran saatavilta, jolloin ristiriitatilanteita ei sen suhteen tullut. Kun sitten joskus tuli opetettua istu -käsky, niin sitä alettiin sopivalla hetkellä soveltamaan pentuun, joka kantoi jotain. Kutsuttiin luokse, kehuttiin kovin ja käskettiin istumaan. Sitten koira vapaaksi.

Irti -käskyn opetin ihan palkkio -leikkien aikana. Riehuttiin jonkin motivaatiorätin tms. kanssa ja kesken leikin sitten irti. Tässä yhteydessä koiralta voi ihan pakollakin ottaa irti -käskyn yhteydessä motivaatioesineen pois ja heti palkita koira uudella leikillä. Näin koiralle "irti" ei tule pahaksi jutuksi, vaan koira oppii hetkessä että siitäkin seuraa palkkio.

Ja vielä yksi asia, paikallaan pysymisen ehdottomuus tähän väliin.

Noh, sitten vaan yhdisteltiin nämä jutut kasaan vaihe vaiheelta. Kun koira oli oppinut, että kantaminen on hieno homma, otettiin sille mieluinen tavara, heitettiin se pienen matkan päähän ja koira noutoon kun se oli rauhallinen. Kun koira tuli luo, se käskettiin istumaan. Sitten koira vapaaksi. Myöhemmin otettiin sitten irti -käsky tähän.

Riista ei ole tässä suhteessa ongelma, kun senkin ottaa mukaan vaiheittain. Ensin linnun voi esim. jättää lattialle ja mennä itse toiseen huoneeseen. Lyön vetoa, että jos koiraa on ennenkin kehuttu tavaroiden kantamisesta, niin se kohta tulee aarrettansa esittelemään. Ja siitä se lähtee samalla tavalla kuin aikaisemmin selitin. Kun koira oppii koko ruljanssin mieluisaksi, on siltä helppo alkaa vaatiimaan pikkuhiljaa enemmän ja ehdottomampia suoritukisa. Koira tietää mitä sen pitää tehdä ja ennen kaikkea se haluaa tehdä kaikkensa. Enpä huomannut, että missään vaiheessa tarvitsisin pidä -käskyä.


Semmosta jorinaa. Kuten varmaan huomasit, tämä tyylini ei mene sinne päinkään kuin se saksanseisojan koulutusoppaassa neuvotaan. Väitän kuitenkin, että näin tehden koira oppii luontaisella tavallaan, toisin kuin koulutusoppaan metodissa, joka on mielestäni hyvin kaukana koiran normaalista oppimisesta ja jossa koulutus luo koiralle kovan paineen luonnottomuudellaan.
Kuva

Viivi

Viesti Kirjoittaja Viivi » 14.2.2006 20:24

Lisää erittäin hyviä neuvoja, kiitos vielä vastanneille! :) Makupalat on tosiaan vähentyneet, enemmänkin annetaan luoksetulon yhteydessä. Meinaa tuo hauva osoittautui sen verran ahneeksi tapaukseksi, että villiintyy ja riehaantuu lopullisesti haistaessaan herkut.
Ei sentään vielä olla saatu koko koiraa pilattua :shock: , se varmaan helpottaa tuota noudon opettamista kun neiti tykkää kauheasti kantaa kaikkea suussaan. Kun kotiinkin tulee, niin koira on ovella vastassa ja heti pitää hakea jotain suuhun ja juosta ylpeänä ympäriinsä "aarteitaan" esitellen.. :wink: Vieraillekin hän joskus pitää näytöksiä ja juoksentelee "kunniakierroksia" ympäriinsä ja nauttii kehuista... (Tällä hetkellä tosin näkyy juoksevan isännän kalsarit suussa tuolla ympäri olohuonetta.. :lol: ) Aamun kohokohta on kun haetaan lehti postilaatikosta ja hän saa kantaa sen. Pari kertaa on puuttunut sivuja, mutta sehän kuluu asiaan!

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 15.2.2006 15:04

Jos koira kyttää taskua, ei ole kontaktiasiat kunnossa. Kyllä se kuitenkin se yksinkertainenkin elikko tietää, että palkinto ei tule taskusta vaan kädestä, joka kuuluu pomolle. Makupala ei ole syntiä! Tosin nimenomaan noudon opettamisessa itse nouto on motivoivampi palkkio kuin mikään makupala.

Täytyy sanoa, että kun olin lukenut kaikki ohjeet legendaarisesta pakkonoudosta, ajattelin, että on ne seisojat vaan sitten tosi tyhmiä, jos se nouto niin pitää opettaa. Etenin kuitenkin itsepäisesti noutajakokemusteni ja -oppien mukaan, ja toistaiseksi olen sitä mieltä, että ei ne seisojat nyt sen tyhmempiä ole kuin noutajat. Noutohaluun kuuluu oleellisesti isännän palvelu tai palvominen - se ihana asiahan tuodaan isännälle eikä omita itselle - ja sehän asia seisojilla on kunnossa.

Otetaan sitten myöhemmin näitä sanoja takaisin, jos alkaa nouto tökkimään.[/b]

Tälläistä(kin) sattuu

"Pidä"-käsky

Viesti Kirjoittaja Tälläistä(kin) sattuu » 16.2.2006 20:41

Opetin koirilleni "pidä"-käskyn siitä yksinkertaisesta syystä, että tällä (kun se on hyvin hanskassa) saan estettyä mahdolliset pudottelut ja pureskelut. Tosin niitähän ei hyvin toimiva seisoja koskaan tee...En siis käytä noudossa mitään kuvatun kaltaista tuo-pidä-istu..konserttia vaan ainoastaan "tuo"-käsky ja JOS koira aikoo pudottaa (sen kyllä hitaanpikin huomaa) niin sitten VASTA "pidä"-käsky ja homma toimii. Joskushan noudossa esiintyy pientä korjailua esim suuremmilla linnuilla ja tällä ne on hyvin saatu loppumaan. Kukin tietenkin tyylillään mutta näin meillä. Viiville vielä sen verran, että opetin käskyn seuraavasti: Koira vierelle istumaan, esine/lintu koiran suuhun, käsky "pidä" samalla kevyesti ylä- ja alaleuasta tukien. Muutama sekuntti, "irti" ja kehut koiralla. Vähitellen aikaa pidentäen ja ote kuonosta irti KUN koira pitää esinettä/lintua itse. Kun koira pitää esinettä niin kauan kuin haluat, niin sitten
vaan koira seuraamaan esine suussa. Kun tämäkin toimii niin sitten vasta varsinainen nouto-liike. Voi kuulostaa työläältä mutta ei vaadi kuin kärsivällisyyttä ja pari päivää aikaa.

Vastaa Viestiin