Avanssi takkuaa

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

Jukka Rouhiainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 25.11.2005 17:00
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen » 13.10.2006 21:43

Petteri hyvä, ei pysähtymään vaatiminen linnun lentäessä kuulu avanssiohgelmien hankintaan :idea: Koira vain oppii pysähtymään omaehtoisesti linnun siivittäessä, etkä lainkaan pääse sitä kurittamaan peräänmenosta... :lol:
Jukka Rouhiainen
________________
Koirat tekevät sitä, mitä niille opetetaan. Ongelmana on, ettemme tiedä, mitä oikeastaan olemme opettaneet.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 15.10.2006 19:25

No voihan persana! Olen siis tainnut menettää tuon hekumallisen kurittamisen ilon :D

Mutta tottapuhuen paljon tuossa on perää mitä sanoit. Sitä vaan sattuu aina toisinaan poikkeusyksilöitä... joten varmoja keinoja ei ole.
Kuva

Hannu Kyllönen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 65
Liittynyt: 14.2.2006 21:03
Paikkakunta: Kiiminki

Viesti Kirjoittaja Hannu Kyllönen » 30.10.2007 12:11

Mielenkiinnolla luin tätä keskustelua, joka eteni samoja latuja kuin toisenkin otsikon alla, eli http://www.saksanseisojakerho.fi/forum/ ... .php?t=359. Enpä siis malta olla avaamatta vanhaa otsikkoa...

Mielestäni on ihan ansiokkaasti keskusteltu ongelman synnyistä syvistä, mutta aika vähän korjaavista toimenpiteistä ja niiden onnistumisesta. Tosin jokunen kommentti löytyy, joista yhteenveto on, että korjaaminen voi onnistua, mutta ei täysin ja hankalaa se on.

Eli enemmän kaipaisi kokemusten jakamista - arviota kyseisen yksilön ongelman syistä, korjaavista toimenpiteistä ja niiden tuloksista... Löytyyköhän?

Jukka Rouhiainen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 59
Liittynyt: 25.11.2005 17:00
Paikkakunta: Muurame

Viesti Kirjoittaja Jukka Rouhiainen » 1.11.2007 10:17

Avanssiongelmien korjaamisen neuvot lähentelevät samma kuin lääkärin tekemä taudinmääritys ja hoito-ohjeet sairastuneen passikuvan perusteella. Siksi niitä ei ehkä paljolti ole tarjolla.
Uskoakseni avanssiongelmia esiintyy useimmilla koirilla, ainakin jossain vaiheessa. Hyvä (koemielessä) ja tarkoituksenmukainen avanssi kun eivät ole alkuunkaan aina ole sama asia. Tämä toteutuu erityisesti metsälinnuilla(teeri, metso ja pyy), joissa avannssi usein on vain hätävara, jos lintu ei sattuisi muuten lähtemään. Toisaalta myös vaiheittainen avanssi vie metsästäjää usein lähemmäs lintua ja samalla parempaan ampumatilanteeseen. Metsälinnulla raju yhtäjaksoinen 20 metriin ulottuva avanssi ei ole tarkoituksenmukainen. Ei ainakaan pudotusmahdollisuutta ajatellen.

Kuitenkin avanssi kuuluu olennaisena osana (osaamisena) seisonnan kautta tapahtuvaan koirametsästykseen. Siksi se on perusteltua vaatia jalostuskatselmuksissa, joita myös KAER-kokeiksi kutsutaan.

Omalta osaltani voin kertoa ne tavat, joita olen päässyt (joutunut :wink: ) kokeilemaan koirilla.
1. kuumentaminen: perustuu ajatukseen koiran innostamiseen saaliin kiinniottoon. Toisilla sanoilla pyritään nostamaan viettitilaa kiinniottoyrityksen laukaisemiseksi. Käytännössä toimimme hyvin lentoon lähtevillä fasaaneilla seuraavasti:
- avanssikäskyä pidätellään siihen hetkeen, jolloin koira todennäköisimmin olisi valmis kiinniottoyritykseen. Tässä pitää osata lukea koiraansa tilanteen oikeaksi ajoittamiseksi. Mieluummin avanssilupa pienestä liikkeestä, koiran lihasten jännityksen tarkkailu, pään tai hännän liike jne huomioiden.
- avanssilupa annettaessa juostaan itse mukana ja ajetaan lintu yhdessä koiran kanssa lentoon. Ei saa pysähtyä, kun avanssiin lähdetty !
- jos koira on liikahtanut linnun suuntaan edes vähän, lintu tiputetaan. Tarkoitus on kytkeä linnun tiputtaminen seisonnalta liikahtamiseen, seuravissa tilanteissa avanssivaatimusta tiukennetaan.
-pudotuksen jälkeen koiraa pidätellään ennen noutolupaa useita minutteja, samalla kehuen ja innosten. Viettitilaa noutoa odottaessa nostaa, jos koira näkee linnun vielä liikkuvan ampumisen jälkeen.

Ei pidä tiputtaa, jos koira ei yhtään liikehda.
Tähän yhdistettynä avanssikäskyn muuttaminen (muutetaan avanssiluvaksi!), oman äänenkäytön tarkkailu, ei matalaa tai möreää vaan iloista ääntä, voidaan päästä eteenpäin. Onnistuin omalla koirallani, kun etenemättömyys oli metsälinnuilla hankittua, joilloin koira oli oppinut vaiheittain viemään miehen tarpeeksi lähelle saaliin saamiseksi. Eli huono ampuja :oops: osui premmin, jos koira ei liian räväkästi avanseerannut :wink: . Tämä menetelmä ei kuitenkaan toimi, jos etenemättömyys on hankittu käytettäessä fyysisiä pakotteita tai IVOa karsittaessa liiallisia peräänmenohaluja. Lyhyt selitys tästä piti tulla, mutta eihän se ihan siltä näytä :? Kokemuksesta tiedän sen olevan myös kallista, niinkuin omien virheiden korjaus aina on... :evil:
Jukka Rouhiainen
________________
Koirat tekevät sitä, mitä niille opetetaan. Ongelmana on, ettemme tiedä, mitä oikeastaan olemme opettaneet.

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 15.11.2007 01:42

:?:
Viimeksi muokannut Heikki Sarvikivi, 7.10.2013 13:18. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 15.11.2007 08:45

Aika hyvä, vaikkakin karkea jako Heikki! Rotujaosta voi olla monta mieltä, mutta tuosta luonnejaosta ja sen vaikutuksesta toimintaan olen hyvin pitkälti samaa mieltä!
Kuva

Avatar
Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen » 15.11.2007 09:18

”Tyypin 2” koiran kouluttajana voin kertoa kokemuksiani. Toisinaan heikkoon avanssiin on tod.näk. vaikuttanut:
- liika mekastaminen ensimmäisissä peräänmenotilanteissa (koiraa pahoinpitelemättä)
- se, että koira on pysäytetty heti (liian?) nopeasti linnun siivittämisen jälkeen, heti ensimmäisten askelten jälkeen
- se, että joskus lintu on voinut lähteä edestä koiran sitä huomaamatta ja samassa on karjuttu ”melkein suoraan seisonnalta” maahan..
- tarhafasaanit, jotka laskevat 2 metrin päähän seisomaan?

Miten sitten on päästy korjailemaan virheitä:

- Uskon, että haavakkosorsien noutaminen pellolta on edesauttanut etenemistä (peräänmeno ei ole mennyt enää pahempaan suuntaan)

- Kuten Jukkakin on todennut: on odotettu seisonnalla niin kauan, kunnes koira on ”valmis hyökkäämään” ja odottaa ehkä lupaa ohjaajalta. Korvat liikkuvat ohjaajan suuntaan kuunnellen, silmät hakevat ohjaajaa ja lopulta pää alkaa hieman kääntyä. Kesti reilun minuutin siitä hetkestä, kun seisonta oli havaittu. Viimeisimmässä onnistuneessa riistatyössä (etenemisen kanssa) jouduin etsimään koiraa jonkin aikaa, joten se oli seissyt jo ainakin reilun minuutin. Vaikuttaisi siltä, että ”tietolinnuilla” tulee turhaan kiirehdittyä tilanteeseen.

- Mennään ryminällä kohteeseen, enemmänkin koiran sivulle kuin taakse.

- Tiputetaan heti, kun etenee askeleenkin eikä mene perään. Seuraavassa tilanteessa yleensä etenee horisonttiin..

- Peräänmenoista ei tehdä enää niin suurta numeroa, ts. ei huudeta kuin yksi pysähtymiskäsky. Koira tuleekin jo melkein vapaaehtoisesti vierelle makaamaan ilmeellä ”ei mahtanu minkään ku oli pakko mennä”. Toivotaan, että lukuisat toistot selventää toimintatapaa..

Luin Munsterilehden vanhaa artikkelia, jossa oli esitelty keinoja avanssin parantamiseksi. Mukana oli mm. noutokäskyn käyttäminen myös avanssissa. Mitä mieltä tästä olette? Näinhän se on aina siihen asti, kunnes ohjaaja pysäyttää koiran. Mutta miten vaikuttaisi oikeaan noutoon?

Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 15.11.2007 11:25

Noutokäskyn käyttäminen myös avanssissa? Oma ajatukseni on, että aina kuin mahdollista, koiralle annetaan vain lupa tehdä. Kun menemme ulos ovesta sanon istu --- joo, kun se odottaa ruokaa sanon istu --- joo, jos on heitetty noutoesine, sanotaan joo ja jos pitää avansseerata sanotaan joo. Iloisesti, kimeällä äänellä. Poikani sanoi, että kuulostan ihan homolta.

Tietysti tämä ei onnistu, jos koira ei halua tehdä, uskalla tehdä tai tiedä, mitä tehdä, mutta että käsketään avanssiin?

Avatar
Petteri Nissinen
Kanakoiratieteen tohtori
Viestit: 1203
Liittynyt: 22.11.2005 17:38
Paikkakunta: Napapiiri
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Petteri Nissinen » 15.11.2007 11:41

- se, että koira on pysäytetty heti (liian?) nopeasti linnun siivittämisen jälkeen, heti ensimmäisten askelten jälkeen
Tässä en kyllä näe mitään ongelman siementä kun ajatellaan, ettei pysähtymisestä tehdä erityisen epämiellyttävää koiralle. Tämä taas voidaan välttää tekemällä pakenevalle eläimelle pysähtymisestä jo pennusta pitäen miellyttävä ja luonnollinen asia. Koiran pitäisi nimenomaan yhdistää pysähtyminen linnun siivittämiseen.

Ja lupa se avanssi todellakin pitäisi olla, ei käsky.
Kuva

Heikki Sarvikivi
REPPUKOIRA!
Viestit: 257
Liittynyt: 25.11.2005 15:50
Paikkakunta: Kanakoiraharrastuksen kehto

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 15.11.2007 15:17

:?:

Vastaa Viestiin