CD (cone degeneration, silmän tappisolujen rappeutuminen)

Kanakoirien jalostukseen liittyvää keskustelua.

Valvoja: Maarit Seppänen

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

CD (cone degeneration, silmän tappisolujen rappeutuminen)

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 18.4.2008 14:02

Minkäslainen lk saksanseisojien silmäsairaus on kyseessä. Taudille näkyy olevan oma geenitestikin, onko koiria minkäverran testattu meillä tai muualla?

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg » 18.4.2008 20:58

Taudista löytyi jotain googlettamalla:

Tappisolujen rappeutuminen (CD)
CD on melko harvinainen, autosomaalisesti yhden resessiivisen geenin kautta periytyvä verkkokalvosairaus, joka rappeuttaa verkkokalvon tappisoluja. Tappisoluthan vastaavat päivä- ja värinäöstä absorboimalla kirkkaassa valossa valon eri aallonpituuksia, joten niiden tuhoutuminen johtaa päivänäön menetykseen. Sauvasoluja CD sen sijaan ei rappeuta lainkaan, joten hämäränäkö säilyy normaalina läpi CD:stä kärsivän koiran elämän toisin kuin PRA:ssa. Sauvasolut eivät pysty toimimaan kunnolla kirkkaassa päivänvalossa, ja näin ollen niiden säilyminen ei pysty pelastamaan CD-sairaan koiran päivänäköä.

CD-sairaan pennun oireet alkavat ilmetä niinkin varhain kuin kahdeksanviikkoisena, jolloin pentu alkaa pelätä päivänvaloa kokien altistuksen kirkkaalle valolle epämiellyttäväksi. Sairaasta koirasta tulee varsin nopeasti 'päiväsokea', joskaan tarkkaa diagnoosia ei taudin alkuvaiheessa pystytä tekemään. Myöhemmin tappisolujen rappeutumisen edetessä voidaan CD todeta elektroretinografialaitteella.

Vastaa Viestiin