Sisääntulijoille haukkuminen

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
KK ja kk

Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja KK ja kk »

Meillä on juuri 5 kk täyttänyt vauhdikas, mutta melko tottelevainen kk uros. Muiden koirien kanssa heppu tulee toimeen erinomaisesti. Ongelmana tuppaa kuitenkin olemaan se, että normaalisti julkisilla paikoilla ihmisiin välinpitämättömästi/kauniisti suhtautuva heppumme suhtautuu epäluuloisesti kotimme vierailijoihin. Se haukkuu sisääntulijouta kovaäänisesti, eikä anna mennä itseään kovin helposti rapsuttelemaan, menee häntä koipien välissä kauemmaksi. Pihalla sama juttu. Aluksi haukkumisen kohteeksi joutuivat selvemmin miehet, mutta nyt naispuoleisetkin säestetään sisään rähinäkonsertilla (häntä kyllä heiluu). Saksanseisojanhan pitäisi suhtautua luottavaisesti ja ystävällisesti ihmisiin?

Kun noudimme pennun kasvattajalta, heppu tuli iloisesti haukkumatta ja häntä heiluen tervehtimään. Haukkuminen alkoi heti koiran tultua meille (12 viikkoisena), ensimmäisestä vierailijasta. Asumme maalla ja vieraita meillä käy kyllä melko harvakseltaan, joista useimmat eivät ole koiraihmisiä (=jähmettyvät tuijottamaan haukkuvaa koiraa ja minä sitten nolona yritän selitellä naama punaisena koiraa pidellen, että ei tuo nyt niin vihoissaan, ihmeissään vain) - liekö tottumattomuutta? Muuta syytä haukulle en ole keksinyt. Perusluottamus pitäisi olla jo jotenkin hanskassa, koska kaapin paikkaa ja peruskoulutusta on harjoiteltu. Syliä on heppu myös saanut, koska teen etätöitä kotona päätteen äärellä. Olen ollut samalla valvomassa, että mitään traumaattisia ihmiskohtaamisia ei ole tapahtunut (?) Tämän kummempaa kuvausta en koirapsykoloogillekaan osaisi antaa.

Olen saanut/löytänyt melko ristiriitaisia ohjeita tähän haukkumisen kitkemiseen. On sanottu, että menee ohi ajan kanssa ja on kehoitettu miettimään haukun syytä, jottei pääse pahemmaksi. Tämänkin foorumin palstalla (toisaalla) törmäsin melko samankaltaiseen tapaukseen, mutta kysyjä ei saanut kovinkaan konkreettisia vinkkejä pulmaan. Siksi vetoan teihin kokeneemmat kk harrastajat: Mitä ihmettä pitäisi tehdä nyt, jottei tarvitse myöhemmin ihmetellä että jotain tärkeää jäi tekemättä?

Rauhoittelua? (Tuire Kaimion mukaan vain lisää pelkoa) Herkkuja? (kokeiltu, ei toimi) Kuonon väkisin kiinni pitämistä? Antaa haukkua? Alistamista?

Yksi hankintamme peruste oli, ettemme halua mitään hurjasti haukkuvaa vahtikoiraa, muuten olemme olleet valintaamme toistaiseksi tyytyväisiä. Toivottavasti siitä vielä tulisi ajan ja harjoituksen kanssa edes jonkinlainen metsästyskoira, vaikka kyllä tässä vielä omistajallakin paljon opittavaa on - peruskoulutuksessakin.

kiviaho

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja kiviaho »

Kokeneeksi en voi itseäni väittää, mutta joitakin ajatuksia kirjoituksesi silti herätti. Liekö Heppunne kuitenkin - hyvästä perusluottamuksesta ja tottelevaisuudesta huolimatta - saanut sellaisen käsityksen, että se aikanaan ensimmäinen ovestanne astunut vieras on ollut sille/ teille muille perheenjäsenille uhka? Jospa olette porukalla jännittäneet sitä tilannetta, kun eka vieras on astunut kotiinne ja Heppu on vaistonnut tämän ilmapiirin tulkiten sen uhkaavaksi? Siis jos on ollut "jäykkää tuijottelua" ja muuta sellasita, niin koirahan on saattanut kokea sen nimenomaan uhkaavaksi tilanteeksi. Vielä, jos itsekin olet siinä tilanteessa ollut käytökseltäsi koiran mielestä "huolestunut" tms. niin ei kai siihen muuta enää tarvita?

Asun itse perheineni (5 ihmistä), ja reilu vuoden ikäisen karkkarimme kanssa omakotitalossa. Vieraita käy ovellamme jokseenkin päivittäin. Jossain vaiheessa (ehkä alle ½-vuotiaana) koiruutemme yritti haukkua sisääntulijoita, ääniään kuullessaan. Haukkuminen sai tylyn lopun tiukkaan ja johdonmukaiseen "EI!" -komentoon, taisi kerran mennä jopa niskasta nappaamiseen saakka. Lisäksi olen pitänyt pentuvaiheessa huolen siitä, että koira ei koskaan mene ensimmäisenä vieraita vastaan, vaan pysyi paikallaan, kunnes sai luvan tulla "utelemaan". Uskoisin tällä olevan merkitystä sen suhteen, että koira oppii, että "varoittaminen" ei ole sen homma, vaan isäntä kyllä hallitsee tilanteen. Nykyään koiruutemme saa luvan perästä itsekin vastaanottaa vieraat, kunhan on siivolla. Jos haukkuu (mitä ei juuri enää tapahdu) saa se äänekkään HYI-HYI! ripityksen ja komennon paikalleen odottelemaan tunteidensa jäähtymistä.

Varmaan sukulinjojen ja yksilöidenkin erot ovat tässäkin asiassa suuria. Onnea koulutukseen joka tapauksessa.

Heikki Pöllänen

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Tuota Kiviojan sinänsä hyvää konstia voisi harjoitellakin siten, että sovit jonkun tutun kanssa ajankohdan, jolloin hän tulee vieraaksi soittamaan kelloa tai koputtamaan. Heti kellon soidessa (tarkoittaa heti=kellon ääni on sama kuin käsky petille!) käsket koiran petille tai paikalleen, josta se ei voi nähdä vierasta. Älä tee tilanteesta koiralle muuten epämieluista käyttämällä kovia otteita, käskemisen pitäisi riittää. Keskustele vähän aikaa (aluksi aivan lyhyesti) vieraan kanssa niin että koira kuulee vieraankin äänen. Jos koira haukkuu petillään kiellä sitä. Vieraan poistuttua mene koiran luo ja palkitse se makupalalla ja hyvittelemällä. Ja kymmenen minuutin kuluttua sama uudelleen. Muutamia toistoja kunnes kaikki toimii hyvin. Sama harjoitus toistetaan useampana päivänä. Voit kokeilla myös sitä, että vieras menee lopulta antamaan palkinnon koiralle, tai että se kutsutaan tervehtimään vierasta, joka antaa sille makupalan.
Ps. Olisi kiva kuulla tällä palstalla kuinka koira reagoi näihin koulutusvinkkeihin. mietitään uudelleen yhdessä ellei toimi.

Sami

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja Sami »

Minä en ole antanut koirani koskaan mennä ensimmäisenä vastaanottamaan vieraita, vaan komentanut maahan. Uskon että kun koira huomaa isännän ottavan vieraat rentoutuneena vastaan, koira uskoo ettei vieraille tarvi äristä. Eli tässä tapauksessa koira on nähnyt vieraiden tulon ja isännän reaktiot, se erona tuohon Pölläsen vinkkiin. Olen myös huomannut koirani iän mukana saaneen rohkeutta lisää, jolloin pelonsekainen haukkuminen ja varuillaanolo on vähentynyt merkittävästi.

KK ja kk

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja KK ja kk »

Kiitos Kiviaho & Pöllänen ripeistä ja käyttökelpoisista vastauksista! Taidan pistää vihjeenne korvan taakse - alamme harjoitella hepun kanssa tervehtimistä systemaattisemmin vuoron odottelulla. Kertoilen kuulumisia kevään kuluessa.

KK ja kk

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja KK ja kk »

ja Samille myös kiitos.

Sari.J

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja Sari.J »

Tätä mieleeni tullutta asiaa on jo aiemmissa vastauksissa sivuttu, mutta haluanpa kirjoittaa oman versioni :o)Yksi asia tuli itselle heti mieleen mitä kannattaisi miettiä ongelman selvittämiseksi: emännän/isännän oma käyttäytyminen, eli mitä sanattomia/sanallisia viestejä he antavat. Jos ja kun laumanjohtajan paikka on selvä, imee nuori koira uusiin/erilaisiin asioihin suhtautumistapansa johtajalta. Paikoissa missä on paljon koiria + emäntineen/isäntineen on mielenkiintoista tarkkailla koiran käytöstä ja sen jälkeen hihnan toisen pään käyttäytymistä. Jos koira härveltää ja höyryää, usein hihnan toisessakin päässä höyrytään: ISTU (toistetaan hermostuneella, kimeällä äänellä monta kertaa, koira ei useinkaan reagoi ja jos reagoi, se istuu hetken ja "vapauttaa" itse itsensä käskyn alta omistajan huomaamatta/reagoimatta)ÄLÄ MENE SINNE, OLE NYT SIINÄ,PAIKKA(koira ei kun jatkaa härväämistä). Mitä tekevät ne koirat, joiden omistajat istuvat/seisovat rauhassa paikallaan, ehkä juttelevat naapurinsa kanssa? Istuvat tai makaavat rauhallisesti tilannetta tarkkaillen. Jos koira alkaa kurkotella turhan kauas esim. toista koiraa, omistaja saattaa tokaista painokkaan rauhallisesti, olehan nyt siinä, sinun ei tarvitse päästä minnekään! Eli tällä pitkällä alustuksella haluan sanoa sitä, että minun mielestäni oma käytöksesi on ratkaisevaa. Välinpitämätön ja itsevarma vieraisiin suhtautuminen emännältä antaa esimerkin koiralle toimia samoin.

Tuli minulle varsinaisia ohjeitakin mieleen. Eli kirjoitit, että useimmat teille tulevat vieraat eivät ole koiraihmisiä, vaan jähmettyvät tuijottamaan haukkuvaa tod.näk. hieman peloissaan. Pennullehan tilanne on erittäin vaikea: emäntä, lauman johtaja on hermostunut räyhäämisestä, yrittää pidellä kiinni, on vaivautunut vieraiden takia jne. eli ei herätä luottamusta johtajana ja vieraskaan "ei osaa" käyttäytyä "oikein", luottamusta herättävästi. Jos suinkin tunnet sellaisen koiraihmisen, joka ei ole koiralle "liian" tuttu, kannattaisi kutsua hänet järjestetylle kyläreissulle. Eli emännän ei tarvitse stressaantua ovikellon tai koputuksen äänestä, vaan toimia rauhallisesti, ottaa koira "haltuun". Jos ja kun koira ei luotettavasti pysy yksinään istumassa, kannattaisi ehkä harkita koiran hihnaan laittamista koputuksen kuultuasi, mennä ovelle ja käskeä koira istumaan, vaihtaa vieraan kanssa muutama sana ja tämän jälkeen sanoa vieraalle hei hei ja sulkea ovi! Jos tällaisia harjoituksia pystyt järjestämään, ei kannata kuormittaa liikaa kerralla, eli että vieras ei ensimmäisillä kerroilla tule ollenkaan sisälle asti. Ehdotukseni kaivannee lisäselvityksiä. Miksi koira hihnaan? Sen parempi, mitä vähemmän koiraan tarvitsee tarttua, auktoriteetin pitäisi riittää muutenkin, tällä varmistuu myös se, että koira ei livahda istu-käskyn alta. Jos ja kun koira alkaa haukkua, komennetaan se hiljaiseksi, yhdellä napakalla hiljaa/ei tms. käskyllä Ilmoitushaukkukynnyksessä on kyllä eroja yksilöiden välillä, joten täysin haukkumattomaksi koiraa ei välttämättä koskaan saa. Enkä itse pidä sitä pahana, että koira kerran haukahtamalla ilmoittaa jonkun vieraan yrittävän sisään, kunhan muuten osaa käyttäytyä ja antaa johtajan ottaa tilanteen ilmoituksen jälkeen haltuun. Jos koira ei käskyllä hiljene, vaan aloittaa räyhäämisen harkinnanarvoinen olisi vaihtoehto, jossa kukaan ei tulisikaan, huolimatta koputuksesta/ovikellon äänestä, eli koiraa pyrittäisiin poisopettamaan ei-toivotusta käyttäytymisestä. Poisopettamisessa tilannetta toistettaisiin niin monta kertaa, että se menettäisi merkityksensä. Eli esim. omistajien poislähdöstä ahdistuvalle koiralle, poislähtö tilanne toistetaan niin monta kertaa, että reagointi siihen loppuu. Jos ja kun koira ei räyhää, vaan tilanne saadaan vietyä läpi koiran istuessa ja vieraan näyttäydyttyä pikaisesti ovella vaihtamassa emännän kanssa pari sanaa, koira luonnollisestikin palkitaan hillitysti kehulla. Tilanne kannattaa myös aluksi keskeyttää, jos koira äityy räyhäämään esim. juuri sen jälkeen, kun ovi aukeaa jne. Kun ollaan päästy niin pitkälle, että emäntä voi tervehtiä vieraan koiran ollessa nätisti, voidaan koiran antaa pikku hiljaa tervehtiä vierasta, vieraan ollessa passiivisena. Koira vapautetaan istu-käskystä ja katsotaan mitä tapahtuu, jos se yrittää ehkä arkaillen, mutta hiljaa nuuskia vierasta, kehutaan hillitysti ja kutsutaan pois, samalla kun vieras häipyy huomaamatta. Tästä on tulossa nyt erittäin pitkä selostus, mutta olisi mukava, jos palanenkin tästä voisi olla avuksi. Ideana olisi siis pikku hiljaa edetä, sen mukaan miten koira onnistuu itsensä hillitsemään ja lopetetaan heti, kun räyhääminen alkaa. Liian ankaraksi ei minun mielestäni saa/kannata heittäytyä, koska on ilmeisesti kyseessä koiran epävarmuus ja jos johtaja tällöin rankaisee, osoittaa se vain huonoa johtajuutta, nuoren koiran kaivatessa tukea ja esimerkkiä oikeasta käyttäytymisestä. Pihamaalla harjoituksia voisi ajatella tehtävän samalla tavalla, vieras tulee rauhallisesti pihalle, koiraan välinpitämättömästi suhtautuen emännän ollessa paikalla, joko koira kytkettynä tai vapaana. Ehkä aluksi hihnassa, mutta ei käskyn alla, räyhäämisestä kielletään johdonmukaisesti samalla käskyllä kuin tullaan jatkossa käyttämään sisällä, hihnaa ei saisi missään tapauksessa kiristää vieraan tullessa, jotta ei tulisi annettua mitään signaaleja koiralle. Vieraan olisi hyvä aluksi pysytellä ainakin reilun hihnan mitan päässä koirakosta ja keskustella samalla rauhallisesti emännän kanssa kiinnittämättä mitään huomiota koiraan (katse, kumartuminen jne.) Jos haluaa makupalaa käyttää ja koira on niistä kiinnostunut, vieraalla voisi olla erikoisherkku kädessä. Hän ei missää n tapauksessa tyrkyttäisi makupalaa koiralle, vaan antaisi koiran oman rohkeuden kasvaa ja nenän toimia. Aluksi koira saattaa lähestyä makupalakättä ja perääntyä samantien nopeasti, tällöinkin vieraan on pysyttävä rauhallisena, olla kiinnittämättä mitään huomiota koiraan, jos koira rohkenee makupalan ottaa, olla muutenkin hiljaa jne. hillitty kehuminen,hiljaisella, rauhallisella äänellä, hyvä poika/tyttö, kehuminen ehkä jopa vieraalta, jonka jälkeen kumpikin poistuu paikalta eri suuntiin. Tulipa tosiaan pitkä selostus :o) Olen erittäin kiinnostunut koirien mielenliikkeistä ja niiden selvittelystä perinpohjin, joten siksi 10-sormijärjestelmä "pääsi iri". Mutta ilman harjoittelua tuskin käytös paranee iän karttuessa ja ilman järjestettyjä vieraita tilanteiden hallinta on huomattavasti vaikeampaa. Nämä ovat sitten ihan mutu-tuntuma ideoita,omien koirakokemusten vieraiden ja omien koirien osalta. Tässä lisäksi linkki Millan koirakoulu-nimiselle sivustolle ja nimenomaan em. ongelmakäyttäytymisen poiskitkemiselle http://www.kumikana.org/koulutus/ovikello.htm. Tällä sivustolla on myös muita hyviä ajattelemisen aihetta antavia artikkeleita.
Ongelmakoirakouluttajille on myös omat kotisivunsa http://www.kivateam.fi/kouluttajat.htm.
Toivottavasti ongelmanne ratkeaa pikku hiljaa ja häviten lopulta kokonaan.

Seppo Lehtovirta

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Hyvä Sari, kymmenen pistettä ja papukaija merkki!!!

Itselläni on käytössä vain viisi sormijärjestelmä ja sekin vasemmalla kädellä, harkitsin kirjoitukseni hylkäämistä luettuani tuon Sarin tekstin, mutta rikkana rokassa sekin saattaa olla, joten tökkään sen tänne sekaan.

Lähestyisin asiaa siltä kannalta että, koiran tehtävä on ”tiedottaa” reviirille tulevat vieraat (silloin kun joku muukin on kotona), ja jos siihen suhtaudutaan jotenkin liian huomiota herättävästi, se saattaa aikanaan aiheuttaa normaalista poikkeavaa, ja korostunutta käyttäytymistä tilanteessa.
Joku yksilö saattaa, makupalan tässä tilanteessa saatuaan hoksata, että tämähän kannattaa. Ja haukku ei kun vahvistuu. Niin kuin Kiviaho sanoi, oma suhtautumisenne tilanteessa vaikuttaa myös paljolti koiran käyttäytymiseen.

Minä kuittaisin koiralle, että olen sen ilmoituksen saapuneesta vieraasta noteerannut, (esim. sanomalla painokkaasti, kiitos, riittää!) ja sitten petille tai paikalle (ei piilon). Sen jälkeen ottaisin vieraan vastaan koiraa pahemmin huomioimatta. Koiran pitää selvästi havaita että sinä olet vieraan hyväksynyt. Tarkempi tutustuminen suoritetaan vasta kun vieras on päässyt kunnolla sisään, ja sitten kun koira on siihen itse elämöimättä valmis. Mahdollinen palkitseminen vasta kun koira on hiljaa ja rauhoittunut. Jos kiellät koiraa haukkumasta, se on jotenkin kuitattava kun se hiljenee, lopputuloksen pitää olla koiran kannalta positiivinen, varsinkin kiellon noudattamisen ollessa kyseessä.

Ulkona, ilmoituksen jälkeen, pyytäisin koiran viereen istumaan ja vieraan lähestyessä ottaisin muutaman askeleen vierasta vastaan ja tervehtisin ja kehottaisin vierasta olemaan huomioimatta koiraa millään lailla ennen kuin ”varautuneisuus” hellittää. Vasta kun koira lopettaa haukkumisen, käskystä tai ilman, laskisin koiran tutustumaan ja kehottaisin vierasta ojentamaan käden selkäpuolen koiran haistettavaksi, ei missään tapauksessa kämmenpuoli edellä (sen koira voi tulkita uhaksi),

Koiralle vieraan ihmisen ei mielestäni pitäisikään heti pyrkiä rapsuttelemaan, ennestään tuttu on eri asia.

Itse kotona pistän koirat petille sen jälkeen kun ne ovat saapuvan vieraan ilmaisseet, ja tervehtiminen suoritetaan vasta kun vieras on kunnolla käynyt taloksi. Vieraasta ”tiedottaminen” voidaan koiran toimesta tehdä hyvin hillitystikin, ja silloin koira voi istuutua sivummalle odottamaan vuoroaan sille mieluisan vieraan tervehtimiseen (edellyttäen että myös vieras haluaa tervehtiä koiran).

Jos koira saa sinut jollakin tavalla mukaan tähän hässäkkäänsä, niin se myös oletettavasti vahvistaa sen nykyistä käyttäytymistä. (kiinnipitäminen, palkitseminen, äänen käyttö, tai jos itse hämmennyt niin että koira sen havaitsee)

Itselläni on ihmisystävällisen nuoren koiran kanssa kolme kokemusta, jossa nuori koira selkeästi väisti lähestyvän vieraan. Ensimmäinen oli, kun minulle, mutta ei koiralle tuttu kaveri, tuli vastaan yllään lämpöhaalari joka oli ollut hänen päällään supia ja kettua nyljettäessä, (nylkemisen jälkeen pari kertaa pesussakin käynyt). Toinen tapaus oli kun kaveri tuli sisään susihattu päässä, silloin otettiin pakkia kaikki karvat pystyssä (muita karvahattuja ei noteerattu), ja kolmas tapaus on eräs paikkakuntalainen, (kansainvälinen tyyppi) joka omien sanojensa mukaan joutuu joka maan tullissa aina tarkempaan syyniin, (häntä väistää jokainen koirani, myös aikuiset).
Nuori koira saattaa joissakin tapauksissa, varsinkin maaseudulla, hämmentyä myös jos hajuaistin ja näköaistin välittämät tiedot eivät sen mielestä ole keskenään balanssissa, silloin koira kannatta käyttää vieraassa pihapiirissä totuttelemassa näihin ”rinnakkaishajuihin”.

En ole mitenkään expertti tässä asiassa, itselläni kun ei vastaavaa haittaa ole ongelmaksi asti ollut, mutta tämä on ehkä eräs lähestymismuoto ko. ongelmaan. Päivän pari uhraamalla tilanteiden toistoon harvakseltaan, selvittää mikä parhaiten tehoaa tapauksessanne ja toivottavasti myös poistaa ongelman.

toimeve

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja toimeve »

...ja kun koira tuntee sinut riittävän hyvin ja hittaasti käännyt tuijottamhan sitä, niin ylleensä mennee hyvin hilijaseksi ja hivuttautuu maihin nolon olosena. Tiiä sitten onko se tervettä kunnioitusta vai onko jossaki vaiheessa pentuaikana menny jotaki perille.

Ittiä aina säikähyttää että mitäs ...vettiä pihalla tapahtuu, kun Riitu ottaa kauhian haukun...syyksi on selevinny 100% se, että isäukko on tullu vierailulle ja alakaa hösyämhän (tiiättähän te; koukista vähän polovia ja ole hyökkäävinhän koiraa kohti...) sen kans. En kyllä yhthän ihimettele, että ouvonpi kulkija säikähtää, kun haukku on riittävän matala ja vähinthänki hyvin kuuluva...mutta yritäppä kouluttaa tässä vaiheessa tuota pois. Isäukolta, meinaan.

KK ja kk

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja KK ja kk »

Heppu on nyt 6kk. Olemme nyt sitten harjoitelleet tuota vieraiden vastaanottamista maahan-käskyn, vuoron odottelun ja tiukan ein kera.

Olen yrittänyt pitää tilanteissa sekä kotona että kaupungilla itse pään kylmänä ja ottaa rauhallisesti sen kummemmin söheltämättä. Kotona olen yrittänyt myös varoa, ettei sisääntuloista tulisi liian teatraalisia ja koiralle traumaattisia kokemuksia.

Sisääntuloruljanssit menevät joten kuten, mutta hirveästi edistystä ei ole tapahtunut. Haukku meinaa aina tulla ja kieltojen jälkeenkin pitää vielä vähän nieleskeltyjä haukkuja päästellä niin että huulet vain pärähtelevät (hiljainen vuh). Arastelu jatkuu vähintään puoli tuntia, mutta kyllä aina lopulta pelko voittaa ja vieraista tulee hepun ylimpiä ystäviä. Niitä vieraita käy kyllä harvakseltaan ja muutaman kerran onnistuneet toistot unohtuvat muutamassa päivässä.

Kaiken kaikkiaan vierailijoiden arastelu ei ole siis vähentynyt, oikeastaan vain lisääntynyt. Ja vieläpä siten, että julkisilla paikoillakin, mm. viime kerralla pentukoulussa heppu arasteli kouluttajia, joita se ei aikaisemmin arastellut ollenkaan. (Eli haukkuu ja menee kauemmas.)

Miten ihmeessä tuohon pahentuneeseen arastelemiseen pitää suhtautua?

Miten kannattaisi toimia esim. tilanteessa, jossa kouluttaja haluaa tervehtiä heppua, mutta heppu pistää hanttiin? Miten saisin hepun olemaan pelkäämättä vierailijoita, jotka arastelevat tai muuten vain välttelevät heppua? Haluaisin antaa käyttäytymisohjeet mieluummin koiralle kuin ihmisille, en halua vaivata kotona esim. selkävaivaisia tai vauvaa kantavia sukulaisia menemään kontilleen koiramme edessä...

Ja sitten lopuksi seli-selityksiä: Syy haukkuun ja arkuuteen varmasti löytyy pitkälti hihnan päästä, mutta sitä olen vain jäänyt ihmettelemään että niitä ihan ensimmäisiä tapaamisia emme osanneet edes jännittää kun niin mutkattomasti siellä kasvattajan luona se vastaanotto sujui. Samasta syystä teimme ensimmäisen linjapäätöksen jo ennen koiran tuloa, että keskitytään koulutuksessa tärkeämpiin asioihin. Nyt sitten olemme huomanneet, että tämä arkailuhan se akilleen kantapää vasta onkin, olipa se sitten omistajasta tai koirasta johtuvaa.

Vaikka koiran murkkuikä on selvästi pahenemaan päin, edelleen muu tottelevaisuuskoulutus etenee oikein mukavasti, mitä nyt kissoja vieläkin jahtailee puuhun kielloista huolimatta...

KK ja kk

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja KK ja kk »

Unohdin tärkeän asian: kiitos Sari, Seppo, Veijo, ym. Olen kyllä saanut teiltä paljon ideoita tuohon haukkuasiaan, mutta tuo arkailun kitkeminen on kyllä osoittautunut yllättävän monimutkaiseksi asiaksi. Enköhän tuon kotitilanteen jotenkin saa handlattua jatkossa, lähinnä nyt ihmetyttävät nuo julkisen paikan tilanteet. Näyttelyihinkään tuskin on asiaa jos ei koira anna vieraan itseensä koskea vaikka temput ja päälläseisomiset kivasti osaisikin.

wuffe

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja wuffe »

Itselläni on ollut myös ongelmaa, että vieraita haukutaan ja hädin tuskin sisälle päästetään... Vaikka onhan se tietty ymmärrettävää kun uusia ihmisiä tulee, mutta:

Iste olemme opetelleet Koiran käytöskoulu (Colin Tennant)-kirjan avulla, vieraiden hyväksymistä...

Kirja todella kannattaa vaikka sitten lainata kirjastosta, sillä siitä on todella hyvää apua, ja koira oppii 99% varmuudella --- ainakin meidän dominoiviin koiriin kirjan ohjeet toimivat loistavasti!


Lyhyesti voin kertoa mitä kirjassa kerrotaan:

1. Kytke koira hihnaan enne vieraiden saapumista.

2. Hommaa kotiin koukkuja, johon koiran saa kiinni hihnasta. Ovikellon soidessa kiinnitä koira koukkuun ja anna sille ruokalelu (esim. kong). Älä ruokii koiraa aikaisemmin päivällä.

3. Jos koira ei kiinnitä huomiotaan leluun vaan haukkuu ja haukkuu vie se toisen huoneen koukkuun.

4. Kutsu vieraat sisään, ja kerro ettei koira saa huomioida!!! Ei taputtelua tai voivottelua, ei herkkuja.

5. Kun koira rauhoittuu (n. 15min kuluttua), irrota koira koukusta, mutta pidä vielä kytkettynä hihnaan.

6. Älkää huomioiki koiraa, vaikka se yrittäisi saada huomionsa lelujen kera.

7. Käytä koulutuslevyjä (tai avain nippua), jos koira käyttäytyy erittäin huonosti ollessaan koukussa kiinni tai vapaana. Heitä avaimet koiran lähettyville ja kiellä samaan aikaan "Ei". (Pitäisi tehota hyvin :))

8. Jos koira käyttäytyy hyvin, päästä se vapaaksi. Mutta vain jos se on yhä hiljaa, myös vieraiden lähettyvillä.

9. JOs lähestyt koiraa päästääksesi sen vapaaksi, mutta se innostuu liikaa, ´kävele pois huomioimatta sitä.

10. n. Kahden viikon (meillä kesti 1,5 vk) jälkeen, koiran pitäisi rauhallisuuden olla koirallesi sääntö. Koira oppii, että koskettelu ja kehut, sekä palkkiot saa vain kun sinä niin päätät, ja silloin ku haluat niin tehdä.Jos koira ryntää ulko-ovelle, sitä ei saa palkita. Ei myöskään kun se tunkee ihmisten eteen. Jos se hyppii istuvien ihmisten päälle (käynyt meillä pari kertaa), sitä ei palkita, eikä jos se juoksee huoneesta toiseen.

Meillä on tapana kirjan ohjeen mukaisesti palkita koira, kun se tulee ystävällisesti hihnaan ja koukkuun, ja kun se on rauhallinen eikä pilaa vieraiden kanssa seurustelua. Koiralle ei huudeta, että hiljaa hiljaa, tai että istu, istu, maahan, maahan. Kun koira toimii okein, se saa hyvän palkkion..


SUOSITTELEN KOIRIEN KÄYTÖSKOULU-KIRJAN HANKKIMISTA, SILLÄ SIITÄ ON TODELLA SUURTA APUA KOIRAN KOULUTTAMISEEN!!!
KIRJAN KIRJOITTANUT COLIN TENNANT.

Janet Tervashonka

Re: Sisääntulijoille haukkuminen

Viesti Kirjoittaja Janet Tervashonka »

Huomasin vasta nyt keskusteluaiheen, joka meillekin on ollut suuri ongelma. Saimme aikuisen saksanseisojan 3-vuotiaana, ja yllätys oli suuri, kun muuten ystävällinen ja kiltti koira ei laske vieraita ovesta sisälle, vaan käyttää tarvittaessa hampaitaan saadakseen tahtonsa perille. Huonoksi asian tekee juuri keskustelun aloittajan huomio, että vieraat usein tuijottavat koiraa tai yrittävät väkisin silittää sitä ja puhua sille kielloista huolimatta. Nyt tämä mamma on 11-vuotias ja tehokkaasti opettanut tapansa nuoremmalle nyt vuoden vanhalle koiralle. Nuori koira ei sentään ole koskaan käyttänyt purukalustoaan vierailijoiden ahteriin.

Ongelma ratkesi meillä helposti ja kuin itsestään, vaikka luulisi, että ainakin 8 vuotta jatkunut tapa pelotella vieraita vanhalla koiralla ei niin vain katoaisi. Noudatimme Kai Pelkosen luennolta kuulemaamme neuvoa, jossa koira teljetään eri huoneeseen, jos se haukkuu vieraita. Näin teemme ja kun vieraat ovat jo istumassa laskemme koirat ja kaksi perin ystävällistä saksanseisojaa pääsee haistelemaan ihmisiä, joilla ei heilläkään ole nyt syytä pelkoon ja tuijottamiseen. Konsti on niin hyvä, että koiramme jo itsestään alkavat mennä peräkamariin, jotta pääsisivät nopeasti pussailemaan kyläilijöitä...

Vastaa Viestiin