Anaalirauhas ongelma???

Koiran hoitamiseen liittyvää keskustelua

Valvoja: Maarit Seppänen

marppi

Viesti Kirjoittaja marppi »

Meidän koiran maha kestää mitä vaan, ripuliakaan ei ole koskaan ollut, luita syö kaksi kertaa viikossa.Mutta anaalit on välillä tyhjennettävä.Epäilen, että sillä on anaalitiehyeen aukko niin pieni, että ei itsestään tyhjene. Suunnitelmissa onkin joskus poistattaa kohtu ja anaalit samalla reissulla.
Tämä anaalien täyttyminen on sillä ollut jo luovutusikäisestä ja pahimmillaan valeraskauden aikana.Mitään tulehdusta ei ole rauhasiin kehittynyt eikä eläinlääkäriä tarvittu.
Ajokoiran anaalivaivat alkoivat , kun koira oli 11v.

Hilkka Lindberg
REPPUKOIRA!
Viestit: 422
Liittynyt: 26.11.2005 13:10
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Hilkka Lindberg »

erakko kirjoitti:
Hilu kirjoitti:Vesihäntää on vähän vaikea yhtäkkiä "keksiä". :D
Sen oireet näkee jo kauksikin. Koira on oikeasti kipeä ja pois pelistä / metsästyksestä monta päivää.
Näin seisojaharrastajan puusilmin vaivan oireita ei hetimmiten hoksaa - jotenkin yhtä vetämättömiltä ne on metsästysolosuhteissa aina tuntuneet... :lol: :wink:
Onneksi todella harvoin ainakaan meidän metsästysnoutajilla on ollut vesihäntää. Olisikohan korkeintaan pari kertaa jouduttu reilun parinkymmenen vuoden aikana kesken kiihkeimmän sorsajahtiviikon aikana palauttamaan koira kotihoitoon. Telttaolosuhteissa ei tahdo saada koiraa lepoon ja lämpöön, vaan on parempi heivata se kotiin sairastamaan.
Muistaakseni eräs 7-ryhmäläinen sai kyllä vesihännän syksyn kokeessa ja jäi toisena päivänä osallistumatta skabaan. :wink: Herkässä voipi olla seisojallakin. :P

tiiti

Viesti Kirjoittaja tiiti »

Tapahtuipa lkss:ni viime syksynä tiiviillä kauden aloitusreissulla naapurimaan tuntureilla, että kolmannen jahtipäivän jälkeen koira sai vesihännän ensimmäistä kertaa. Keli oli mitä parhain. Koira työskenteli/työskentelee iloisesti häntä koko ajan vatkaten. Häntä yksinkertaisesti rasittui liikaa, näin päättelin.Myöhemmin syksyllä pitkällä reissulla, samaa ongelmaa ei kyllä ollut. Oiskohan siinä vaiheessa jo tuumannut: joo joo, näyttää näitä pyrstöjä piisaavaan... :wink:

Emma Pirilä
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 11.4.2007 09:25
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Emma Pirilä »

Jotenki on semmoinen perstuntuma (eikä siitä juuri ollut puhe...), että ruokinta vaikuttaa todella paljon nuihin anaalirauhasongelmiin mutta on myös koiria joiden rauhasten rakenne jo itsestään aiheuttaa riesaa.
Muistan ikuisesti kun edesmennyt dalmikseni sai todella pahan yskän ja vein sen kaverilleni joka on ELL. Tuomio kuului että koira on saanut nielutulehduksen koska on nuollut tulehtuneita anaalirauhasiaan. Hän katseli koirani hanuria ja totesi, että se on kuin ruusun nuppu. Jessus sentään, vain ELL voi keksiä noin kauniin ilmaisun koiran hanurista... :lol:

Itse syötän paljon raakoja broilerin siipiä ja naudan rustoluita ja ne kyllä pitävät masut suht kovana. Yleisin syy luiden aiheuttamaan ripuliin on koiran tottumattomuus niihin. Tosin on olemassa koiria joilla on niin herkkä masu ettei ne koskaan oikein siedä raakoja luita.
Hyvä konsti totuttaa koira raakoihin luihin on syöttää ensin pieniä määriä raakaa naudan vatsaa (ahh mikä haju...) koska koira saa siitä luonnollisella tavalla lisää bakteerikantaa masuunsa. Sen jälkeen koira saattaa kestää paremmin raakoja luita.
Paistetut luut aiheuttaa ainakin omissa koirissa AINA ripulin joten niitä en ole syöttänyt vuosikausiin. Koiran elimistö on kuiteski suunniteltu syömään raakaa tavaraa. Syötän kyllä itsekin nappuloita mutta pidän tuota raakaa sapuskaa tärkeimpänä ravinnon lähteenä.

~Piia~

Viesti Kirjoittaja ~Piia~ »

Susihukkanen kirjoitti:Heitetäämpä ilmaan ihmettelyt sitten siitä herkkävatsaisuudesta... Mistä se voi johtua? Johtuuko se altistuksesta (maatilan koirat vs. kaupunkikoirat), perinnöllisyydestä vai saadusta ruuasta?

Mitä ruoka-aineita joudutte välttämään koirienne ruokavaliossa?

(Tietenkään kukaan ei anna suklaata, viinirypäleitä eikä sulamattomia perunoita, vaan mitä on ne ruokalajit jotka ihan oikeasti laittaa seisojien pöntöt sekaisin)
Monesti on tullut esille tässä tutkiessani noita ravintoasioita, tuo koiran altistaminen jo pentuiässä monipuoliselle ravinnolle, jotta se vastustuskyky sitten olis mahdollisimman hyvä. Raaka liha ja rustoluut (+puurot) saa koiran masun bakteerikannan paremmaksi. Eikös ne hyvät bakteerit kuitenkin päädy noissa nappuloissa valmistusvaiheessa hengettömiksi?

Olen ainakin omalla koirallani todennut raa'an ruuan hyvät vaikutukset, kun aikaisemmin tosiaan syötettiin niitä nappuloita. Koira sai tosi helposti ripulin syötyään jotain pihalta tai stressaavissa tilanteissa ja vastustuskyky tuntui muutenkin olevan heikohko. Lukuisien lekurireissujen jälkeen aika lailla luovutettiin noiden nappuloiden kanssa ja siirryttiin kotiruokaan. Kotiruuassa on se hyvä puoli, että tietää aika pitkälle mitä sinne sisälle menee. Tosin nappuloitakin annan silloin tällöin. Nykyään voi pistellä menemään miltei mitä vaan ja vatsa kestää. Niin ja ne anaalit tyhjenee. :)

Perintötekijöistä en sitten tiiä, mutta luultavasti niilläkin on oma osansa herkkävatsaisuuteen ihan kuten ihmisilläkin (itse herkkävatsaisuuden omaavana/perineenä).

Maitotuotteita ehkä välttelen jonkun verran, mutta juustoa annan silloin tällöin makupalaksi ja piimää satunnaisesti. Kävipä poika tässä taannoin porukoitten kompostillakin hotkimassa ties mitä, kun emäntä oli hieman kuutamolla. Ajattelin, että nyt kyllä varpuus parvet lentää, mutta toisin kävi. :lol:

Vastaa Viestiin