Koirankopin oviratkaisuja?

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
SamuliK

Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja SamuliK »

Hei,

Meillä on kkssu:lla "kunnon kokoinen" hyvin eristetty ja lämmittimellä varustettu koppi. Koppi on tolpilla hieman kohotettu maasta, ja kopin oviaukon edessä on koiralle laveri, jossa makoilla ja tarkkailla pihapiiriä.

Kopin oviaukosta karkaa kuitenkin melko paljon lämpöä. Koira on noin viidessä minuutissa tehnyt selvää kaikista kokeilemistamme ovimateriaaleista, kuten räsymatto, käytävämatto, eteismatto. Toiveissa olisi laittaa koppiin läpinäkyvä ovi, jotta koira voisi kopin sisältäkin tarkkailla pihan tapahtumia. Pleksimuovi kuulemma kuitenkin saattaa haljeta pakkasessa saranan kiinnitysreikien kohdalta, tai koira saattaa senkin syödä.

Millaisia, jos minkäänlaisia, oviratkaisuja teillä on karkkareille käytössä? Pikkupakkasilla koira pärjää, mutta valmiutta koviinkiin pakkasiin kaipaillaan. Koira nukkuu yöt sisällä.

Terveisin,
Samuli

veijo toimela

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Tervehdys Samuli,

soitteleppa, niin kerron omia kokemuksia (pistin s-postiaki).
Yhteystiedot rohviilista (lue: profiilista =o) )

Numero on 050-422 6190 (eihän tuo profiilissa näykhän)

[%sig%]

Viestiä muokattu (30.12.04 11:38)

Petteri

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja Petteri »

Kokeilepa kuorma-auton vahvistettua kumista roiskeläppää tai muuta punoksella vahvistettua läppää.

Miellä sai uros sätkyt kun yritti mennä pleksikipistä läpi, tajusi pleksin hankaavan selkää ikävästi ja pisti pakin päälle... No pleksi jumi kiinni johonkin nikamaan ja siitäkös paniikki iski kun ei saanutkaan pakkia päälle. Eipä halunnut enää siitä ovesta kulkea.

Heikki Pöllänen

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja Heikki Pöllänen »

Sellaista mallia kuuluvat jotkut käyttävän, että on ovi erikseen sisällemenoa varten ja toinen ulosmenoa varten. Tällaisen yhdensuunnan oven voi rakentaa siten vinoon, että se omalla painollaan painuu tiiviisti kiinni.
Joillakin koirilla on aivan mahdoton tuhoamisvimma mitä tulee kopin sisustukseen, esimerkiksi räsymatto on pihalla ja riekaleina muutamassa minuutissa. Paljon tarhassa ja kopeissa pidettävillä koirilla on käytetty pehmusteina olkia.

[%sig%]

Jan Kankkonen

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Neljän karkeakarvaispojan asuttamassa "kopissa" on uloimpana ovena vankasta vesivanerista tehty, sivuttain kuonolla avattava ovi ja sisempänä kumisesta kuljetinmatosta tehty läppä (paksuus n. 15mm). Hyvin toimiva ja kestävä ratkaisu joka myös aina sulkeutuu tiiviisti. Kaikennäköiset verhot ja muut hempulikeksinnöt kestävät yleensä ns. pyhättömän viikonlopun jos sitäkään. Pakkasenkestoa ei tosin vielä ole testattu kuin n. - 36 asteessa, kun viime talvena ei kylmempää ollut. Myös Heikin mainitsemia kahden oven ratkaisuja olen nähnyt, toimivia nekin.

[%sig%]

Seppo Lehtovirta

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Minulla on ollut tuo itse rakentamani "Pölläsen malli" pleksiluukuilla käytössä jo 13,5 vuotta ja hyvin on kestänyt ja toiminut, ei ongelmia.
Tuo oviläppä vain pitää upottaa kehykseen niin ettei sitä pääse reunoilta pureksimaan ja tuo luukun alareuna kannattaa ehkä vähän pyöristää ettei käy niin kuin Petterillä. Kun laitat tiivisteet kehykseen niin tuo luukun paukekin vähän vaimenee ja lämpökin pysyy paremmin sisällä.

Kulunkin koira oppii helposti kun heität kopin sisään lihan palan ja raotat luukkua niin sinne se sujahtaa koirakin, kun koira on palasen siirtänyt energiantuotantoketjuun niin raotat toista luukkua ja pidät makupalan luukun edessä niin uloshan se tulee. Pari kolme kertaa kun näin saat sen vieteltyä niin siitä se kulkee lopu ikänsä ilman palkintojakin.

Tuo luukullinen pääty koirieni kopissa on myös irrotettavaa mallia, jotta kopin pystyy siivoamaan ja tarvittaessa luukut helposti huoltamaan, jos tarvetta tulee.
Toisella sivulla on myös vahvasta lasista tehty kaksinkertainen ”lämpöikkuna”, mikä alussa omalta osaltaan helpottaa koiran sisään menoa kun ei tarvitse mennä pimeään koppiin, ja onhan sieltä hyvä suorittaa ympäristön valvontaakin kun on näkyvyyttä.
Pehmukkeena kopissa olen käyttänyt vanhoja lumppuja …. siis vanhoja vaatteita, eivät pölise niin paljon kuin tuollainen helposti hienontuva aines.

Mainittakoon että ostin aikanaan koirille toiseksi kopiksi eteisellä ja lämmittimellä varustetun mallin, jossa oli molempiin suuntiin avautuvat roikkuvat läppäovet. Kesti pari päivää kun "nuorukaiset" olivat urakoineet oviläpät tuhannen pil..n päreiksi ja lämmittimen pihalle tuulettumaan (onneksi ei ollut lämmitin kytketty valtakunnan verkkoon). Nykyään tuo on koirien ”kesämökkinä” ilman läppäluukkuja ja lämmitintä.

Heikki

Re: Koirankopin oviratkaisuja?

Viesti Kirjoittaja Heikki »

Läpäksi kannattaa hankkia esim. varastojen ym. kuormaussiltojen ovissa käytettävää läpinäkyvää (jossain määrin) "pakkassuoja"muovia (esim. Etola).
Mielenkiintoinen luukkuratkaisu on Ala-Ajoksen Ilkalla (Ilkallakin on karkkari, on, on). Hän on tehnyt kaksi yhteen suuntaan avautuvaa luukkua, sisään ja ulos. Väittää, että koira oppii käytön hetkessä! Olen nähnyt asian todella toimivan käytössä. Ilkan koirat kulkevat sisään ja ulos erehtymättä.
Tästä on se etu, että luukun voi tehdä todella tiiviiksi, koska se putoaa aina kehykseen kiinni. Luukku ja kehys on kallistettu kulkusuuntaan.
Tämä tosin vaatii sen verran kädentaitoa, että ei tällainen tumpelo ole vielä sitä saanut itse rakennettua.
Idea on esitetty myös Ilkan ja Kairikon Juhan kirjassa "Rakentamisopas metsästäjille ja riistanhoitajille". Ihan hyvä kirja muuten, mutta piirustukset ovat onnettomat.

Vastaa Viestiin