agressiivinen koira

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Tyyppi

agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Tyyppi » 30.4.2005 08:24

Tervehdys kaikille

Minulla on oman kkss:n kanssa kurinpito-ongelmia. Koira on uros ja kaksi vuotias. Se on alkanut murista muille koirille ja omistavasti kantaessaan lintua. Myös pihaan tulijoille se saattaa murista.
Eilen sattui pahin tilanne. Koira karkasi pihasta ja sain sen kiinni. Annoin sille piiskaa takapuolelle, jolloin se alkoi murista ja näyttää hampaitaan. Päätin alistaa sen painamalla maahan, jolloin se puri käsiini ja kynsi. Sain sen alleni, mutta murina jatkui edelleen ja suusta tuli vaahtoa.

Miten tällaisen tilanteen voi korjata?

olli

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja olli » 30.4.2005 09:28

Olli!
Koira 2-v tilanne paha. Jos ei usko isännän halkoo, vähintäin 3 tuumainen, jos ei usko, niin 9 mm , tai jos hellä luonto niiin ellääk ja pistos.Tilanne yleensä pahenee aina tällaisen tilanteen jälkeen. Koira on kova, mutta isännän pitäisi ola vielä kovempi. Voipi tulla Erinomainen metsästyskoira, jos haluat.
Ps. Omat ei hypi silmille.
T:Olli ja 6 lyhytkarvaa.

Käpälämäen Ukko

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 30.4.2005 14:33

Ikävä homma, kokemuksesta voisin sanoa, että on viisainta lopettaa koira.
Kuulostaa rajulta konstilta, mutta riski agressiivisen koiran tuhoisaan hyökkäykseen esim. lasta kohtaan on erittäin suuri. Itselläni ensimmäinen seisoja oli erittäin dominoiva, laumassa kakkosena jälkeeni. Poissa ollessani koira oli isäntä talossa, vieraita ei laskenut ja tuttujakin katseli karsastellen. Muutaman läheltäpiti tilanteen jälkeen lähtö tuli, vaikkakin koira oli erinomainen metsästyskoira.
Eli suurin riski ei ole siinä, miten koira käyttäytyy isännän ollessa paikalla, vaan siinä kun hän ei ole paikalla.
Kasvattajille sellainen vinkki, että pentueen dominovimman koiran sijoituksessa on viisainta olla tarkkana, ensikertalaiselle ei ollenkaan ja muutenkin sellainen koira vaatii vahvan isännän, lisäksi ei lapsiperheeseen.

[%sig%]

Lassi Hed

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Lassi Hed » 30.4.2005 14:38

Ojennus ruotuun pitää olla moiselle pojankollille niin määrätietoinen ja riittävän kova että murinat ja vastaanhangottelu loppuu täysin. Missään nimessä koiraa ei saa päästää otteesta jos se jatkaa murinaa, silloin se kuvittelee selvinneensä tilanteesta voittajana.
Koira on siinä iässä että se koettelee voimiaan ja arvoasemaansa joka taholle. Ota tiukka kuri pojalle ja jos se uhoaa, niin luulot pois. Ehkä kannatta harkita ottaa myös pallit pois.

[%sig%]

Heikki Sarvikivi

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi » 1.5.2005 02:03

Muistanpa karhukoiranartun, joka tuli meille viisivuotiaana. Hain uuden pennun, joka piiloili pöydän alla puoli tuntia. Senjälkeen wanha narttu iski, ja niin iskin minäkin! otin vähän huolimattomasti kiinni, ja koira pääsi repimään rannettani. En kuitenkaan hellittänyt otettani, vaan heitin koiran yli olan tantereeseen ja kuristin kurkusta niin kauan, että hän alistui. Kesti muuten noin 5 minuuttia. Koira totesi, että hän kuolee tai alistuu. Ei halunnut kuolla! Ja olisi varmasti kuollut, jos ei alistunut!

erkki

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja erkki » 1.5.2005 09:35

Olen Lassin kanssa täsmälleen samoilla linjoilla. Ota koiralta kunnolla luulot pois joka ainut kerta kun se isottelee tai murisee. Äläkä jää odottelemaan seuraavaa kertaa vaan luo tietoisesti tilanteita, joissa tiedät koiran heittäytyvän hankalaksi. Jos tuntuu ettei sinusta ole siihen, lopeta koira.

Tiina M

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Tiina M » 1.5.2005 10:52

Ensimmäinen koirani oli hovawart uros, joka kaikesta perusteellisesta kasvatuksesta ja koulutuksesta huolimatta alkoi murista vieraille sekä hyökkäillä vastaantulevien urosten ja miesten päälle. Sain tietenkin ensimmäisen ja vaativan koiran omistajana ohjeita johtajuuden ottamisesta ja dominoinnista yms. Tunnollisesti noudatin ohjeita ja pidin päiväkirjaa tekemisistäni. Mistään ei ollut apua, kävin myös ongelmakoirakouluttajilla. He eivät voineet käsittää, miksi mikään ei tepsinyt ja sanoivat että ainoa mahdollisuus on, että koira on ns. kipukoira. Siispä seuraavaksi kiropraktikolle – ei auttanut. Olimme kaikki ymmällämme, kunnes jonkin ajan kuluttua koira alkoi ontua. Selvisi, että koirani oli jo pitkään rokottamisesta huolimatta sairastanut penikkatautia, joka muuten oli ollut ulospäin täysin oireeton. Hermosto-oireiden edetessä myös aggressiivisuus lisääntyi entisestään eikä mitään ollut enää tehtävissä.

Eli lyhyesti: kaikki ongelmat eivät ole ratkaistavissa pelkästään luulojen poisottamisella. Taustalla voi olla ihan hyvin jotain muutakin. Esim. vaahto suussa voi olla merkki vaikka sairaskohtauksesta ja aggressiivinen käyttäytyminen enne tulevasta.

Petri

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Petri » 1.5.2005 11:45

Tuliko koira käskystä luokse ja sitten annoit piiskaa?? Veikkaan että koira ei tajunnut yhtään mistä piiskaa tulee ja se puolustautui hädissään. Kunnon kellistys päälle, niin riepurukka on ollut niin pihalla, että on alkanut vaahtoakin pukata suusta. Vai voisiko kysymyksessä olla vaikkapa epilepsiakohtaus, joka laukesi odottamattomassa stressitilanteessa??

Olkaa kuitenkin varovaisia ja hoitakaa maltilla luulojen pois ottaminen. Silloin kun hihat palavat ja alkaa raivoissaan kurnuttaa koiralle, saattaa lopputuloksena olla ei-toivottu monttu takapihalle.

Onko tarpeen ottaa luuloja pois jokaisesta ärähdyksestä ja murinasta? Itselläni on viisi koiraa, jotka murahtelevat toisilleen milloin mistäkin. Ihmiselle jos murisevat, kyse on aina ollut jostain muusta kuin dominoinnista – yleensä on ollut kyse epäluottamuksesta isäntää kohtaan ja silloin käsiksi käyminen vain pahentaa asiaa! Onhan dominoivan koiran käsittelyssä muitakin keinoja kuin väkivalta. Remakka nauru örisijälle saattaa olla ihan tarpeeksi vahva konsti koiran ruotuun palauttamiselle. Koirissa on toki eroja ja isäntä varmasti tietää mitkä ovat tarpeellisia keinoja – toivottavasti.

Tiedoksi aloittelijoille, että viiden minuutin kuristaminen tappaa koiran varmasti. Hallittu kiinnipitäminen ei tätä kuitenkaan tee. Myös halolla päähän lyöminen ottaa koiralta hengen tai ainakin vahingoittaa koiraa vakavasti.

Suurin ongelma ei varmaankaan ole isännän ja koiran välinen elo, vaan ulkopuoliset ja eritoten lapset, niin kuin tässä ketjussa jo mainittiin. En usko, että isännän kovat konstit auttavat koiraa kohtaamaan luottavaisin mielin ulkopuolisia ihmisiä. Koira kyllä tietää, että ukolta tulee turpaan. Mutta se saattaa pitää omatoimisesti huolen, ettei naapurin tytöltä turpaan kuitenkaan oteta. Silloin voi jälki olla ikävää ja ratkaisu painuu vääjäämättä 9 mm puolelle. Ainoa keino koiran kasvattamiseksi ihmisten ystäväksi on riittävä sosiaalistaminen pennusta asti ja johdonmukainen kasvatus ja turvallinen käsittely luottamusta herättävän isännän toimesta.

[%sig%]

Carita

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Carita » 2.5.2005 16:23

Olen kerran sivusta seurannut kun terrieriä "alistettiin", se oli aika hurjaa touhua. Siinä juuri kävi niin että omistaja jatkoi alistamista siitä huolimatta että koira oli näyttänyt kaikki alistumisen merkit. Tämä johtii siihen että tilanne riistäytyi käsistä koska koira joutui paniikkiin kun ei selvistä alistumisen merkeistä huolimatta kuritus loppunut, siispä se alkoi taistella hengestään.

Tätä on vaikea nähdä jos ei tunne koiraa/koiria tarpeeksi, eikä osaa niitä lukea, silloin voi alistumisen merkit jäädä huomaamatta ja ikäviä seurauksia on odotettavissa.

Olisiko mahdollista kysyä "viisaammalta" kokeneemmalta henkilöltä apua tämän koiran ohjaukseen, enkä nyt tarkoita näitä halolla päähän ja kurista kunnes henki lähtee... vaan koiraterapeutti.

Jäsen

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Jäsen » 3.5.2005 12:04

Kiinnostaisi tietää, mikä on SSKn yleinen linja koirankoulutuksen suhteen? Neuvot, joita näillä keskustelupalstoilla viljellään, antavat aika omituisen kuvan kanakoiraharrastuksesta / -harrastajista.

Sami G

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Sami G » 3.5.2005 12:49

Tyypillistä. Kokeneilta tulee kyllä neuvoja runsaasti. Sitten kun joku näitä oppeja kyseenalaistaa tai vaatii perusteluja, ollaan ylimielisen hiljaa. Vai eikö niitä perusteluja ole?

Petteri_N

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Petteri_N » 3.5.2005 13:16

Miksi SSK:lla pitäisi olla jokin yleinen linja koirankoulutuksen suhteen kun tietääkseni meillä ei ole olemassa myöskään mitään yleistä stereotypiaa SSK:n edustamasta koirasta? Mikä sopii toiselle, ei käy toiselle sitten yhtään. Vaikka mannermaisia kanakoiria kaikki ovatkin.

Toisekseen, mikä on SSK? Ei SSK ole kerhon puheenjohtaja tai sen hallitus vaan kaikki jäsenet yhdessä. Siksi kai on olemassa tämäkin foorumi, että jäsenten tasa-arvoisuus yhdistyksessä toteutuisi, äänensä saisi kuuluville ja keskustelua syntyisi. Miten siis SSK voi julistaa yleisen linjan koulutukselle muuten kuin että jäsenet puntaroivat omia aivoituksiaan ja mielipiteitään?

Jokainen tulee uskossaan autuaaksi, mutta luulempa että jokainen vastuunsa tunteva koiraihminen tuomitsee koiran pahoinpitelyn ja tarpeettoman voimankäytön (jota näkee). Ei siihen vissiin mitään SSK:n kantaa tarvita. Vai tarvitaanko ja mitä se edistää jos moinen "julistus" tehdään ja kuka sen loppupelissä tekee?

veijo toimela

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja veijo toimela » 3.5.2005 13:29

Ei välttämättä olla ylimielisen hilijaa, sattuu vain hetki, jolloin ei välttämättä pääse joka hetki, ees joka päivä, käymhän sivustolla.

Toishaalta en myöskhän piä ittiäni kokenhena, joskin varmasti aktiivisena. Ainaki kirjottamhan. Mutta Kuten kaikki ovat huomanhet, suurin osa teksteistä on omakohtasten kokemusten pienimuotosta kertausta, joten en kyllä mielestäni kauhiasti julista.

Mutta siitä olen sammaa mieltä, että varmasti tämäki antaa minusta omituisen kuvan. Mihinpä sitä ittiihän ja tapojhan piilhon =o)

Kun näitten tunnettujen nimimerkkien tai omalla nimellä kirjottavien kans on vähän enemmän tekemisissä, joskus s-postilla, usseimmiten puhelimitse (Suomi on iso maa) ja silloin tällöin saa jopa mahollisuuen turista kasvotusten erinäisissä tapahtumissa, niin ihan mukavia, mettästyskoira-asialle enemmän tai vähemmän vakavasti omistautunheja tavallisia naisia ja miehiä nämä ovat.

Että eiku rohkiasti vain mukhan porukhan. Kyllä tänne soppii ja jos särmiä on, niin tarpheksi kun törmäilhän niin hiioutuuhan net pikkuhilijaa. Toivottavasti ei kuitenkhan kokonhan, koskapa persoonat tekkee tästä(kin) lajista sen, joka jaksaa innostaa uuesthan kun joskus tuntuu että mikhän ei onnistu ja kaikki mennee persiilhen.

Intsi02

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Intsi02 » 3.5.2005 13:52

Olen samaa mieltä Caritan kanssa: pestaa joku kokenut koiraterapeutti apuun. Koiraterapeuttien pakeille hakeudutaan juuri tämäntyyppisten tapausten kanssa, joten saat varmasti hyvät toimintaohjeet. (Luulenpa, että koiraterapeuttikin neuvoo, kuinka koiralta otetaan luulot pois - mutta ei siinä mitään kuristamista tarvita. ;) )

Niin tai näin, tule toki kertomaan, miten koiran kanssa sujuu jatkossa!

Jouni

Re: agressiivinen koira

Viesti Kirjoittaja Jouni » 3.5.2005 16:30

Ota "Tyyppi" yhteyttä 0400-305585 tai sähköpostilla.

Jouni Kilpimaa

Jalostusneuvoja KK- Saksanseisojat

Vastaa Viestiin