Kkss väriskaala Junkkarissa

Junkkarin tiedotuskanava

Valvoja: Maarit Seppänen

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Kkss väriskaala Junkkarissa

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 1.10.2012 18:20

Ihan pisti silmään karkkareiden värit nyt Junkkarissa, sillä valkopohjaiset tai muuten vaaleat koirat olivat pelottavan vähissä. Valkeita taisi olla kaksi ja muuten hyvin vaaleita vain muutama.

Täysruskeita tai ruskeita vähäisin päistärikkövärityksin oli taasen aikalailla paljon... Kuten myös mustapäistärikköjä. Toivottavasti tämä oli vaan joku erikoinen vuosi värien suhteen, eikä ole mikään viite tulevaisuudesta.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Mikko Malin
Juniori
Viestit: 7
Liittynyt: 9.1.2011 17:25

Viesti Kirjoittaja Mikko Malin » 1.10.2012 19:24

Älä Titta hättäile! On sinne ens vuonna tulossa ainakin yhden Suivakkolaisen pentuja. Eipä ne tosin kovin pitkälle riitä, mutta kun laittaa kaveriksi niille Vintiläntuulen pentueen, niin sittenhän niitä on jo tusinan verran. Siellähän niitä Savukoskella syntyy. Taitavat laittaa Pohjanpystykorvaa väliin, kun karkkarit pysyvät niin vaaleina vai liekkö sillä pitkällä lumiajalla vaikutusta asiaan? :wink:

Sanovat, että väriä ei saa jalostaa, mutta taitaa siellä jotain muutakin (=jokunen KVA) olla takana... :)

Jalostusneuvojilla luulisi olevan jonkunlainen käsitys värien välisistä trendeistä. Jos en väärin muista, niin hieman huolestuneisuutta sieltäkin päin on asiaan esitetty.

Onkohan jalostusneuvojilla tai jollain muulla esittää mitään rakentavaa asian korjaamiseksi?

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 5.10.2012 20:39

Hyvähyvä Mikko :)

Värien kanssa ei pidä olla rasisti, mutta kun joku väri alkaa käydä vähiin niin kai sitä pitää alkaa huolestumaan. Varsinkin kun kyseessä on kaiken alle jäävä valkoinen.

Jostain pitäisi onkia oikein kattava lista valkoisista koirista, mutta liekö mahdoton tehtävä..?
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Arto Aro
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 18
Liittynyt: 12.8.2012 20:15
Paikkakunta: Lapua

Viesti Kirjoittaja Arto Aro » 5.10.2012 22:41

Aika pahasti ollaan pielessä, jos tässä aletaan jo väriä jalostamaan. Ostakaa niille koirille eri värisiä liivejä eri keleille.

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 6.10.2012 11:11

Ja vielä enemmän ollaan pielessä kun parinkymmenen vuoden päästä meillä on ainoastaan täysruskeita tai mustia koiria.

Että kyllä sitä pitää vähän järkeäkin joskus käyttää eikä mennä vaan muodin mukana.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Hannu Unger
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 17
Liittynyt: 4.1.2010 22:51
Paikkakunta: Nurmo

Viesti Kirjoittaja Hannu Unger » 6.10.2012 12:56

Katellaan Jurin kanssa klasista pihalle ja vettä tulee kuin aisaa. Pentu ei taitaisi saada irti mitään tänään pellolla olosta, joten heitänpä tähän keskusteluun vähän ajatelmaani mistä on mielestäni kysymys.
Näinhän se on ,ettei väri voi olla päällimmäisenä kriteerinä jalostuksessa kun rotumääritelmä mahdollistaa useita eri värimuunnoksia, mutta äläpä Arto heti tyssää hyvin alkanutta keskustelua. Sitä paitsi jos pojalla on erilaisia liivejä, niin se on ainakin täällä Nurmossa vähintäänkin oudoksuttavaa. Ollaan aina oltu noissa asioissa Lapualaisia konservatiivisempia :-). Että ei ole siitäkään lääkkeeksi tähän kysymykseen.
Tein samanlaisen havainnon Junkkarissa kuin Titta, että pääosin karkeakarvaiset olivat aika tummia värityksiltään. Syy merkillepanooni on se, että edellinen koirani oli pohjoisesta ja vaalea väritykseltään, kuten tämä nykyinenkin joka on edellisen penikka.
Erässä jota seurasin oli yksi vaalea koira, joka on pohjoisesta kuten omanikin. Kaikki ryhmän koirat olivat hienoja ja komeita koiria ja kaikilla väriin katsomatta oli hienoja nuorten luokan onnistumisia ja pööpöilyjä, joten ei väri ainakaan näyttänyt vaikuttavan suorituksiin mitenkään.
Kun viime vuoden lopulla aloin etsimään nartulleni urosta, niin taaplasin kennelliiton tietojärjestelmää aika tavalla läpi, että sen sopivimman löytäisin.
Jäljittelin myös valkopohjaisia ja pistin merkille, että niitä kyllä on, mutta ne näyttävät menevän 80 prosenttisesti ihmisille, jotka vain metsästävät niillä.
En hetkeäkään epäile, etteivät ne olisi mainioita metsästyskoiria,mutta niistä 80 prosentista 90 prosenttia ei ole kuvattu, eikä käytetty kokeissa. Sehän on selvä koska ne on hankittu ainoastaan käyttöön, ei jalostukseen.
Ja koska ko. koiria en tunne, niin ainakin minulle oli mahdoton ajatus yrittää käyttää ensimmäistäkään niistä kuvatuista jalostukseen.
Kokeissa ruokon tuloksen saaneita pevisa-määräykset täyttäviä valkopohjaisia koiria on tällä hetkellä puolen tusinaa ja ne ovat tietämykseni mukaan aika kysyttyjä.
Muutaman vuoden ajan tuonti Saksasta on ollut nousujohteista, kuten niiden käyttö täällä Suomessa jalostuksessa. Saksassa kun tämä valkopohjaisuus on vakava virhe, niin ne koirat ovat luonnollisesti tummia.
Vaatiihan se tuontikoirankin käyttö jalostukseen tarkkuutta, kun ne ovat viime aikoihin asti olleet typistettyjä, joten niiltäkään ei ole saatu näyttöä ominaisuuksista.
Minulle kaupattiin Saksantuontia urokseksi. Sen meriittinä oli se se, että sen emän sisko oli Hegewaldin yhdeksäs. Enpä uskaltanut sitäkään käyttää, kun en ollut varma kuinka pitkälle nuo sukulaisten sijoitukset periytyy Saksassa :-).
Loppujen lopuksi löysin hyvän kotomaisen uroksen ja ainakin pentujen ottajat ovat olleet tyytyväisiä koiriinsa kuten minäkin.
Kuitenkin kuten Titta toteaa, niin kyllä kyseessä on trendi. Ja jalostusta ohjaa loppujen lopuksi tarjonnan ja kysynnän laki. Pitäisi ne pennut saada maailmalle.
Tällä hetkellä Hegewaldin ysin siskonpojan jälkeläinen on kysytympi nimenomaan harrastajapiireissä kuin se vaalean suomensukuisen koiran, kun kummallakaan ei ole koestartteja takana.
Mutta älä Titta vaivu epätoivoon. Vielä täältä löytyy vaaleita koiria. Tulevaisuudessa jos tarviit urosta jalostukseen, niin soitto vaan ja sonni saapuu :-). Periksi ei perkele anneta.
-Kortti tuo ja kortti vie, mutta kanakoirametsästys, se se on onnenkauppaa-

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 6.10.2012 15:33

Tuossa kuvassa vieressäni makaavaa uroota saa merkittävältä osin kiittää siitä, että meillä ylipäänsä on vielä valkopohjaisia karkeakarvaisia saksanseisojia.
Kuva
Kuva

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 7.10.2012 11:12

Hieno nostalginen kuva!

Värikeskustelu nousee aina tämän tästä esille, kuiten muutkin "ilmiöt" koiriemme ulkomuotoon liittyen. Monia ulkomuotoasioita pitäisi muistaa katsoa ja ajatella pidemmällä aikajaksolla, kun yhden vuoden ilmiöiden perusteella - ettei vaan heitetä sitä lasta pesuveden mukana. Näissä asioissa pitäisi meillä kasvattajilla, kuin myös ulkomuototuomareilla sekä jalostuksen asiantuntijoilla pysyä pää kylmänä, ettei liian hätäisiä johtopäätöksiä ja linjauksia tehdä. Joku vuosi puhutaan korkeuksista, toisena keveydestä, seuraavana raskaudesta ja neljäntenä väristä. Hiljattain tehdyn epävirallisen kyselyn mukaan ulkomuoto (johon värikin luetaan) oli vähiten tärkeä ominaisuus kun jalostettavia asioita pantiin tärkeysjärjestykseen. Onni karkkareille - rumia ja epätasaisiakin otuksia ulkomuodoltaan kun paljolti ovat.

Väreistä on selkeät kannan suositusprosentit, joita karkkarikannassa pitäisi noudattaa. Käsittääkseni näissä prosenteissa on maassamme hyvin myös pysytty. Prosenttien kiinnipitämisen suosituksen taustalla on värien geneettinen periytyminen; suosituksella suojellaan väistyvien värien säilyminen rodussa. Täysruskea ja mustapäistärikkö ovat dominoivia värejä, eikä niiden osuutta kannassa saisi suosituksen mukaan päästä liian isoksi.

Valkopohjaisuus on vieläkin herkemmin väistyvä väri ja sen ylläpitäminen on geneettisesti työlästä. Geneettinen väistyvyys näkyy usein, ellei molemmat vanhemmat ole valkopohjaisia. Valkopohjaisia koiria on näkysällä valitettavan vähän. Niitäkin, joita ei koemeriittilistalla näy, pitäisi niiden jotka väriä haluavat ylläpitää, uskaltaa käyttää. Käydä katsomassa koira kotona, metsällä jne.. Koetulokset eivät periydy Saksalaisilta, muttei liioin Suomalaisiltakaan, joten ominaisuudet ratkaisee.. Pitkiä listoja olen noita koiria loninut ja lähettänyt yhdelle jos toiselle aina tietoa kun olen kokeissa tai muualla jonkun valkopohjaisen koiran tavannut. Jostain syystä niitä valkoinen-valkoinen pentueita kuitenkaan ei listolle juurikaan ilmesty. Itse arvelen, että kenties vastaan tulee sukusiitosprosentit, tiettyjen riskien välttely jne. Näitä riskejä on ja niitä pyritään välttelemään kaikissa koirissa ja väreissä, sen vuoksi valinnoissa värikriteeri joutuu useasti väistymään muiden asioiden tieltä. Mutta riskejä otetaan tietoisesti ja tiedostamatta. Värinkin jalostaminen on yksi tällainen seikka, jos ei ole tietoista riskiä niin ainakin tiedostamaton. Täydellistä kun ei ole vielä vastaan tullut.

Oikaistaakseni hieman "vakava virhe" -termiä Saksalaisten suhtautumisesta sikäläisissä koirissa ilmenevään valkoiseen väriin käytönnössä;
Alla olevan linkin kuvan koira on Saksalainen, eihän se rehellinen valkoinen ole, mutta valkopohjainen kuitenkin. Tämän tyyppisen värityksen omaavia koiria Saksasta löytyy kyllä. Tämä narttu on keväällä 2012 saanut VDD:n virallisesta ulkomuotokatselmuksesta 8/10, se on jalostuskokeessa testattu sekä sillä oli pentue VDD pentulistalla hiljattain. Tämän perusteella ei näytä tai kuulosta kovin kielletyltä.

http://www.vdd-artland-südoldenburg.de/ ... large.html

Nyt on menossa metsästyskäytössä perheessä kolmas karkkari; värejä on ollut valkopohjainen ruskein merkein, "täysruskea" ja mustapäistärikkö. Kaikilla omat hyveensä ja paheensa mutta kaikilla on metsästetty, eikä väriä juuri ole ajatelleeksi tullut silloin kun koira lintua käteen kantaa :). Olisikohan seuraava sitten ruskeapäistärikkö niin on lähes koko väriskaala käyty läpi..

Ja muuten, peritytyvyyttä toteutetuissa ruskea - ruskea yhdistelmissä on ollut mielenkiintoista seurata; yllättävän paljon niistä on kuitenkin syntynyt myös niitä ruskeita päistärikköjäkin. Joskin otanta on pieni, eli tästäkään ei hätäsiä johtopäätöksiä kannata tehdä.

Värikästä loppusyksyä ;)

olavi peura
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 18.2.2006 14:17

Viesti Kirjoittaja olavi peura » 17.10.2012 06:11

"Ja vielä enemmän ollaan pielessä kun parinkymmenen vuoden päästä meillä on ainoastaan täysruskeita tai mustia koiria.

Että kyllä sitä pitää vähän järkeäkin joskus käyttää eikä mennä vaan muodin mukana."

Pystytkö Titta hieman avaamaan, kun minulla ei ole mitä käyttää. Miten me oltaisiin pielessä, ja mihin ongelmiin me törmättäisiin, jos parinkymmenen vuoden päästä ei olisi valkoisia koiria?

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 17.10.2012 06:57

olavi peura kirjoitti: Pystytkö Titta hieman avaamaan?
Ai kertomaan että menetettyjen värien takaisinsaaminen on hiukan hankalampaa kuin niiden hävittäminen?
:roll:
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Ilkka Tyni
Pentu
Viestit: 1
Liittynyt: 6.10.2012 18:18

Viesti Kirjoittaja Ilkka Tyni » 17.10.2012 16:27

WHITE POWER!! :twisted:

olavi peura
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 18.2.2006 14:17

Viesti Kirjoittaja olavi peura » 17.10.2012 20:39

Niin tai jos kertoisit miksi pitäisi saada takaisin? Miksi saksanseisojan tarttis olla valkoinen? Miksi kaikki ei saa olla ruskeita, musta päistärikköjä tai vaikka näitä mainittuja valkoisia. Onko se lintu vähemmän kuollut jos sen ampuu ruskealta valkoisin merkein?

Jari Tikkanen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 33
Liittynyt: 1.8.2008 13:49
Paikkakunta: p-savo

Viesti Kirjoittaja Jari Tikkanen » 18.10.2012 13:56

No homma on yksinkertainen... eiku tuumasta toimeen nii täällä muutkin joutuu tekemään jos jotain tarvitsee :wink:

Avatar
Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen » 18.10.2012 16:28

Mä en suoraansanottuna ymmärrä tämmöstä jankkaamista. Sitäkö tässä nyt ajetaan takaa että saadaan riita aikaiseksi jostain mielipideasiasta? Vai joku muuko tässä nyt hankaa?

Mutta koska saksanseisojilla on olemassa tietty väriskaala, on sieltä löytynyt jokaisen tarpeeseen jotakin. Itse henkilökohtaisesti ihannoin kaikkein eniten valkeata seisojaa, ja näin heikkonäköiselle ihmiselle valkoinen koira on aivan ehdoton metsästyskamppeena. Aina kun pelkkä huomioliivikään ei riitä. Sen tajuaa vasta sitten kun on metsästänyt valkoisella koiralla. Se on vaivatonta.

Ja se, mikä tekee tästä ongelman, on se, että nämä täysvärit ovat tosiaan kaiken alleen peittäviä värejä, tarkoittaa sitä, että myös päistäriköt vähenee vähenemistään.

Osittain kyseessä on mielipideasia (minä tykkään ja toinen ei), mutta koska meillä vielä on olemassa eri värejä, olisi ne toki helpompi säästää kuin haikailla niiden perään parinkymmenen vuoden päästä.

Värejä ei pidä jalostamalla jalostaa, mutta jos koira on perusongelmaton ja kelpo siitoskoira, miksipä sitä ei voisi värilläkin olla väliä.
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Jari Tikkanen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 33
Liittynyt: 1.8.2008 13:49
Paikkakunta: p-savo

Viesti Kirjoittaja Jari Tikkanen » 18.10.2012 16:47

Herra isä varovasti niitte pyssyjen kanssa sit :lol:

Vastaa Viestiin