Ensi kertaa fasaaneille

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

neiti

Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja neiti »

Hei!

Meillä jonkun kuukauden alta vuoden ikäinen seisojan alku, ja ollaan ajateltu lähteä ensi kertaa fasaanitilalle lähinnä koiran opetusmielessä. Tuskin haulikkoakaan otetaan mukaan.

Haluaisinkin kuulla miten te kokeneemmat olette koirianne opettaneet tai lähinnä miten tuollainen " ensi kosketus " kannattaa hoitaa. Koira on seisonut talitinteille ja sorsille joitakin kertoja ihan kotipiirissä ulkoillessamme. Kannattaako koira pitää liinassa ja jos ottaa seisonnan niin miten kannattaa toimia sen jälkeen.

sisu

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja sisu »

ihan aikuistenoikeasti, syksy takana yli puolivuotiaalla koiralla ja se on seissyt TALITINTTIÄ, JA SITTEN PITÄIS VIELÄ VASTATA KILTISTI ETTEI MENE YÖUNET JA TUU TRAUMOJA KERHOA KOHTAAN.

erakko

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja erakko »

Älä vastaa, älä ainakaan "kerhon" nimissä. Vastatkaa joku, jolla on aikuinen asenne aloittelevan harrastajan kysymykseen.

toinen uusi

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja toinen uusi »

Itselläni on vähän vanhempi koira ja samantapaisia minäkin ajattelin paitsi fasaanien sijaan mies kavereineen vei koiran Lappiin.Perusopetusta oli koira saanut,mutta ensimmäiset riistakosketukset sai riekkojahdissa.Koira toimi niinkuin toivottiin ja 11 riekkoa nouti ja luovutti istuen.Tätä ennen oli seisonnat pihassa mustarastaille.Ei kaikki ole kokeneita kanakoiran kouluttajia ja jostain on aloitettava!

Betoni

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja Betoni »

Koetahan aloittaa viemällä koira liinassa tietolinnulle. Jos ei itse ota seisontaa niin sitten vähän himmaa liinalla niin että pysätyy. Naru tämän jälkeen löysälle niin että olet valmiina nyppäämään jos pennu aikoo rynnätä päälle.

Muitakin tapoja on mutta tuolla nyt saa aloitettua.

Itse olen herätellyt koiran kiinnostusta kanalintuihin ihan luonnossa talsimalla ja antamalla mahd. paljon lintukontakteja (jos ei muuta niin riistakarusellin muodossa) ja vasta tämän jälkeen mennyt fasaanitilalle.

Seisomaan opettelua on sitten tehty aina makuuttamalla koiraa tahallisista päällemenoista. Tahattomista nostoista jos koira vaan pysätyy olen yleensä vaan kehunut. Tämä tapa vaatii vähän enemmän kärsivällisyyttä ja aktiivisuutta.

Vinkkinä kehottaisin katselemaan oppaita, videoita ja näitä keskustelupalstoja ja ammentaisin niistä sen oman tavan kouluttaa oma koira.

veijo toimela

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Fasaaneista itte tiiä mithän, mutta perustottelevaisuus kun joltisenki kohilhan, niin eiku riistalle vain. Koira sielä mettästyshommissa kyllä tekkee sen, mihin sitä on jalostettu satoja vuosia. Jonkin verran kaipaa tietysti emännältä/isännältä näkemystä tavasta mettästää, mutta eikhän se ole lähinnä ohjailua oikianlaishen toiminthan.

Sisulla on tapana vähän ravistella, jotta saahan keskustelua aikaseksi. Jonku seki on tehtävä. Tämä on minun mielestä loppupeleissä meleko yksinkertasta toimintaa suoraviivasten koirien kans. Ei piä tehä liian monimutkaseksi.

Ota mielelhän joku "vanaha tekijä" matkhan jos mahollista ja suodata 95% hänen sanomisista ja tekemisistä pois niin olet varmasti lähellä puolitottuutta. Vaatii minun mielestä ehottomasti ommaa näkemystä siitä, miten sen oman mettästyskaverin kans haluaa toimia ja miten sen haluaa toimivan.

MH

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja MH »

Älä vie nuorta koiraa viittä kilometriä lähemmäksi fasaanibordella, siellä on monelle koiralle "opetettu" peräänmeno. Tarhafasaani on vihoviimeinen harjoittelulintu, villit fasut ovat eri asia (eivät tosin kaksisia nekään).

Jan Kankkonen

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Kyllä vaan, kesyille linnuille ei kannata nuorta koiraa viedä, siitä ei yleensä ole kuin haittaa tulevaisuuteen. Nuorukainen kun saa kiinni useamman linnun niin seisonta voi olla mennyttä, palauttaminen on yleensä työn takana. Muutaman kuukauden maastossa olleet linnut ovat eri asia, saattavat vaan olla aika vaikeita täysin kokemattomalle koiralle. Kaikenlaiset narut ja muut viritykset eivät mielestäni ole kovin suositeltavia, jotkut ovat tosin päässeet tuloksiin niilläkin menetelmillä (kuulemma).
Kävin äsken tekemässä vanhuksella pari riistatyötä fasaaneille, lensivät kun ohjukset, korkealle ja pitkälle, toki ovat olleet kesästä saakka kovassa koulussa.

veijo toimela

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja veijo toimela »

Kuten kerroin, fasaaneista en tiiä mithän...

Hyvä, että korjathin/tarkennethin mahollisia vaaroja nuoren koiran kanssa noissa "tarhoissa". Itte tietysti täälä jänkhän reunalla tullee mettäriistalle vietyä, kun noita fasaaneja vähän harvemmassa (en ole fasaaneja nähäny muuta ku junkkariviikonloppuna neljä vuotta sitten...aukko sivistyksessä).

edit: kirjotusvirheet

[%sig%]

Viestiä muokattu (04.11.05 10:34)

Jan Kankkonen

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja Jan Kankkonen »

Niin.. jäi sanomatta, että kyllä "oikeat" linnut ne parhaimmat koulutuslinnut ovat. Täällä pohjoisessa riekot ja etelässä esim. lehtokurpat joita on paikoitellen muuttoaikana runsaastikin, eivät jää suuhun ja lymyävät lähes viimeiseen saakka.
Kannattaa uhrata viikko, pari syksyisin matkustamiseen niin ei tarvitse kouluttaa koiraa huonoilla linnuilla, joista ei ole juurikaan hyötyä tulevaa metsästyskäyttöä ajatellen.

sisu

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja sisu »

kyllä mä oikeestaan olin pikkusen tosissani, ihan oikeasti mua raiviostuttaa kasvattajat jotka eivä huolehdi neuvvonnasta ja pentujensa tulevaisuudesta, ymmärrän hyvin aloittelijan ajatukset, mutta vois sitä pikkusen yrittää kasvattaja avittaa alkuun, eikä vain otta rahoja pois, ja yleesä nuo kavattajat pitävät vielä kalleinta hintaa.
meinaan itekkin teettää pennut ensi juoksusta, mutta asia on jo sovittu kuka ottaa pennun, ja jos joku uusi ilmaantuisi, saisi tehdä kovan työn vakuuttaakseen mut että pärjää koiran kanssa, meinaan kirjallisuutta löytyy nykyään peruskoulun oppimäärän verran, ettei tartte kysyä laatuun mulla on ajokoira, pitäiskö se viedä jänikselle vai jatkanko agilityä vielä yhden kesän.

toinen uusi

Re: Ensi kertaa fasaaneille

Viesti Kirjoittaja toinen uusi »

ensikertalaisena meikäläinen opiskeli kirjoista ym. ja jatkoi ilmottamalla Junkkariin alle vuoden ikäisen riistalle heräämättön koiransa,jotta näkee käytäntöä,kun ei tunne ketään rodun harrastajaa.Ei herännyt riistalle Lapualla vaan Lapissa.Rohkeutta tarvitaan asioiden opetteluun!Joku voi myydä meikäläiselle seuraavankin seisojan..

Eero Suokonautio

Fasaaniongelma

Viesti Kirjoittaja Eero Suokonautio »

Minulla on hieman erikoinen ongelma fasaaneihin liittyen. Meinaamme viettää kesällä paljon aikaa kotitilallani. Sinne kuulemma fasaani kovasti perustaa haaremiaan samalle tontille. Seisojan alkumme on nyt vajaa kolme kuukautta ja takuuvarmasti nämä fasaanit tapaa kesän mittaan. Miten tähän nyt pitäisi suhtautua?

Melkein villejähän nuo fasut ovat, mutta kun tarkoituksena on pitää koiraa myös vapaana kartanolla, niin varmasti tulee jossain vaiheessa valvomaton tilanne. Pitäisikö nämä linnut nyt ottaa mahdollisuutena vai pitää koira tiukassa valvonnassa koko kesän, ettei vahingossakaan saa niitä kiinni. Olisi se jatkuva kiinnipitokin omalla pihalla ikävää.

Eipä taida tuolle nuorukaiselle ennen kesää muuta riistaa ehtiä näyttää, paitsi tietenkin siipeä.

Valtteri

Fasaaneille

Viesti Kirjoittaja Valtteri »

Huomenta päivää tasaisesti kaikille.

Enpä malta olla vastaamatta tuohon kirjoitukseesi. Itelläni oli samanlainen tilanne muutama vuosi sitten ja ajattelin antaa vaarin omista kokemuksistani.

Toimelan Veijo puhuu asiaa, ota neuvosta vaarin "Ota mielelhän joku "vanaha tekijä" matkhan jos mahollista ja suodata 95% hänen sanomisista ja tekemisistä pois niin olet varmasti lähellä puolitottuutta". Vaatii minun mielestä ehottomasti ommaa näkemystä siitä, miten sen oman mettästyskaverin kans haluaa toimia ja miten sen haluaa toimivan.

Kiinalaiset keksi ruudin jo satoja vuosia sitten ja koiriakin on koulutettu iät ja ajat, siksi on turha yksikseen päätä hakata "jäiseen Karjalan mäntyyn" niin suosittelen ehdottomasti, että ota ensimmäiselle kerralle fasaanille mentäessä kokenut kanakoiramies/-nainen opastajaksi. Tässä kohtaa kääntäisin huomion katseeni kasvattajan suuntaan ja monesti sieltä saa erinomaista opastusta asiaan, usein jopa kasvattaja järjestää pentueelle ensimmäisen koulutustilaisuuden jossa koiraa pääsee kokeilemaan linnuilla. Hommaa on mukava harrastaa porukassa ja jakaa näkemyksiä.

Jos joku mollaa, että koira seisoo pikkulintuja tai amppareita niin älä välitä, pääasiahan on että se SEISOO. Omasta kokemuksesta sanoisin, että seuraavalla koiralla otetaan ensi kosketukset tarhalinnuilla ja toisena vuonna ei enään tarhalinnuille, koska oma koirani oppi napsimaan ne kopeiksi. Perustottelevaisuus kun on hanskassa niin sitten mettälinnuille niin kyllä siitä hyvä koira tullee.

Tämä on sitten kaikki virheet alkukoulutuksessa tehneen kommentti ja kantapäänkautta homman opetellut. Intoo oli alussa ehkä hiukkasen liikaa taitoa sitten liian vähän sekä isännässä että koirassa. Onneksi kasvattaja ja kokenut kanakoiramies ohjasivat ukon ja koiran oikeille raiteille. Kiitos heille.

Koulutus jatkuu.......

Anna Pesonen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 67
Liittynyt: 23.11.2005 12:37
Paikkakunta: Ruokolahti
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Anna Pesonen »

"(Koiran kiinnipitovelvollisuudesta)...saadaan poiketa myös, kun kanakanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana häiritsemättä." :roll: Mitenhän tämä koulutus on mahdollista niin, että lintujen kanssa läheisessä kontaktissa oleva kanakoira ei häiritsisi lintuja?! Se jääköön sitten jokaisen oman tulkinnan varaan... Eli periatteessa voit hyödyntää fasaaneja koirasi koulutuksessa, kunhan et häiritse niitä kun/jos ne lisääntyvät :wink: Ja mitä fasaanien kanssa pelaamiseen muuten tulee, niin Valtteri puhui asiaa. Perustottis kuntoon ja joku kokeneempi kaveri mukaan!

En pitäisi koiraani kuitenkaan (edes puolivuotiasta) valvomatta vapaana sellaisessa pihapiirissä, jossa riistalintuja voi olla. (Omakohtainen kokemus: Anopin pihalla oli hieman tokkurassa ollut räksä, jonka vein pihan laitaan metsään toipumaan. Alle puolivuotias koira oli vapaana. Lähdin lämmittämään rantasaunaa ja tullessani takaisin pihalle, koira mutusteli räksää pyrstösulat suunpielissä enää näkyen. Seuraavana yönä se onneksi oksensi linnun...) Älä aliarvioi pentusi taitoja, se voi alkaa metsästämään omin päin ja tälläinen tapa voi olla myöhemmin ikävä kitkeä pois. Jos pihalla on jotain selkeitä "rajoja", niin voit tietysti opettaa koirallesi omalla pihalla pysymisen. Tälläisestä minulla ei ole muuta sanottavaa kuin, että vaatii varmaan jonkun verran työtä ja kärsivällisyyttä... eikä tämäkään tietysti estä fasaaneja tulemasta pihalle! Eli jos koirasi on vapaana, niin valvo sen touhuja ja pidä mielessäsi miten toimit, jos fasaani ilmestyy koiran eteen (käsky mahd. peräänmenon jälkeen). Tarha tms. aitaus on hyvä ratkaisu silloin, kun et pysty seuraamaan pentua koko ajan. Rautakaupoista saatavat vihreät verkot eivät ole kovin kalliita ja ainakin meidän vuotias "pentumme" kestää sen (korkeus 120 cm) takana, kun olemme myös itse pihalla.

Vastaa Viestiin