uusijalostuskoe

Seuraavassa avataan keskustelu tarpeesta kehittää suomalainen malli kanakoirien jalostuskokeesta. Kannanottoja pyydetään myös jalostuskokeen sisältöön ja osallistumisrajoituksiin. Olisiko tästä jalostuksen työkaluksi normaaleja kokeita ja näyttelyjä parem

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Heikki L.

uusijalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Heikki L. »

Luin pikaisesti aikaisemmat viestit uudesta jalostuskokeesta, joten tässä voi olla aikaisemman toistoa.

En näe mitään positiivista, jos yhdessä jalostuskokeessa mitataan koiran metsästysominaisuudet ja sen jalostus arvo.
Ensinnäkin;
- Vaikka jalostuskoe olisi yksi koe muiden käyttökokeiden joukossa nousee sen painoarvo ylitse muiden ainutkertaisuuden vuoksi.
- Voidaanko tarjota jalostuskokeeseen osallistujille saman arvoinen koeympäristö. Onko sää olosuhteet samanlaiset kaikille (tuuli, lämpötila,vesisade ym.)?
- Ovatko linnut samanlaisia kaikille, jotkut koirat toimivat hyvin fasaanille jotkut jopa teerille ja lehtokurpille. Ja onko lintujen käyttäytyminen samanlaista kaikkina vuodenaikoina.
-Onko maasto samanarvoista kaikille. Hyvälle koirallehan ei olosuhteilla ole vaikutusta, mutta ns "huonoille koirille" (jos niitä on) saattavat olosuhteet antaa tasotusta.
- Ja sitten tuomarit, niitä on moneen lähtöön ja niin on myös mielipiteitä. Toisen tuomarin silmää saatta koira mielyttää ja toisen taas ei.

Ulkomuodon ja rakenteen toteamiseksi tämmöinen koe on loistava hieno homma. Muttei mitattaessa koiran metsästysominaisuuksia, niitähän ymmärtääkseni jalostuksella pyritään parantamaan tai säilyttämään.

sotka

Re: uusijalostuskoe

Viesti Kirjoittaja sotka »

Lueskelin tuossa H.Pölläsen tekemän avaus artikkelin,-niinkuin montakertaa ennenkin, ja sain aikamoneen em. Kysymykseen vastauksen.
Lisää vastauksia saat jos viitsit käydä katsomassa Saksalaiset koe-säännöt linkistä sääntöluettelot.

Luulen ettei ketään vieläkään pakoteta tähän koemuotoon ja jos kiinnostaa niin syksyllä pääsee taas joka viikonloppu ainakin kahteen KAER-kokeeseen.- Minulle riittäisi yksi per vuosi.

Mistähän mahtaa johtua tämä kielteinen suhtautumistapa kaikkea uutta kohtaan.......??

Heikki Sarvikivi

Re: uusijalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Heikki Sarvikivi »

Tuomarityöskentelystä:
Juuri sen mieltymysvaikutuksen vähentämiseksihän näissä jalostuskokeissa toimii tuomariKOLLEGIO! Kollegion on päätöksissään aina saavutettava yksimielisyys, edes äänestys ei tule kysymykseen. Siinä sen voima (ja ehkä myös hitaus).

Timo

Re: uusijalostuskoe

Viesti Kirjoittaja Timo »

Ensimmäiseksi lähtisin Junkkarin ruukkaamisesta liikkeelle. Kuten useat ovat maininneet, on hyvin eritasoisia koiria liikenteessä ja eri lähtökohdista, johtuen lähinnä ikäkysymyksestä. Toiset koirat elävät jo toista metsästyssyksyään ja toiset ovat vasta aloittamassa sitä ensimmäistä. Lisäksi Junkkari suoritetaan enemmän koemaisissa oloissa, ja vanhemmilla koirilla ne luontaiset ominaisuudet ovat osittain hukkuneet sinne koulutuksen alle.

Derby tyylinen 2. koe olisi kyllä loistava mahdollisuus niille Junkkarissa pentuna olleille, jotaka saattaisivat olla jo toimivia pelejä.

Vastaa Viestiin