Kanakoirien tottelevaisuuskokeesta...

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Avatar
Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta » 26.3.2007 19:38

Muuten samaa mieltä kuin Erakko, mutta pysähtyminen riistatilanteessa riittää.
Jos tuon pysähtymisen opettamaan joutuu, niin se toki monen ohjaajan on helpompi opettaa koiralleen juuri tuon maahanmenon kautta.
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Mia Hyttinen
AVO-luokan keskustelija
Viestit: 16
Liittynyt: 23.1.2011 18:15

Viesti Kirjoittaja Mia Hyttinen » 29.5.2012 17:26

Mun on pakko kaivaa tänne nää säännöt kun kaameen vaikee hakea aina tuolta kaikkien sääntöjen seasta pdf-tiedostosta....

MANNERMAISTEN KANAKOIRIEN TOTTELEVAISUUSKOKEEN SÄÄNNÖT:
Tottelevaisuuden ohjelma ja periaate:
Suukomentoa koiran ohjaamisessa käytetään yleensä silloin, kun koira on ohjaajan vierellä tai lähietäisyydellä. Kun koira on etäällä haussa tai noudossa, sen ohjaamiseen käytetään useimmiten pilliä. Käsimerkkejä koiran ohjaamiseen käytetään, kun koiralla on esim. pillityksen jälkeen katsekontakti ohjaajaansa ja sille halutaan näyttää suuntaa. Käsimerkit koiran ohjauksessa ovat tarpeen myös silloin, kun kahdella koiralla metsästettäessä ei haluta häiritä toisen koiran työskentelyä. Arvosteluasteikko on 0 – 10 pistettä.

Paikalla makuu
Suoritetaan ryhmäliikkeenä. Ryhmässä on oltava vähintään kolme koiraa. Liikkeen arvostelu alkaa, kun koirat komennetaan maahan. Arvostelu päättyy, kun ohjaajat ovat palanneet koirien sivulle ja antavat koirille istu –käskyn tuomarin annettua siihen luvan. Kauko-ohjausta liikkeen aikana ei sallita. Jos koira nousee seisomaan tai liikkuu paikaltaan, suoritus hylätään. Nuorten luokassa ohjaaja on koko ajan näkyvissä. Makuuaika on 2 min. Avoimessa luokassa ohjaaja on näkymättömissä (tuomarin ilmoittamassa paikassa). Makuuaika on 3 min.

Seuraaminen kytkettynä
Koiran tulee seurata ohjaajaansa tämän vasemmalla puolella, pää tai lapa polven kohdalla. Käskyjä saa antaa liikkeelle lähdettäessä tai nopeutta muutettaessa. Pysähtyessä saa antaa istumiskäskyn. Ohjaajan kävelyn tulee olla normaalia reipasta kävelyä (ohjaajan matelu pudottaa pisteitä). Mikäli koiran talutin on kireällä koko suorituksen ajan, hylätään suoritus.

Seuraaminen vapaana
Arvostellaan ja toimitaan kuten edellisessäkin liikkeessä. Mikäli koira on suurimman osan ajasta yli metrin etäisyydellä ohjaajasta, hylätään suoritus.

Istuminen
Arvostellaan vapaana seuraamisen yhteydessä. Liikkeen pysähtyessä ohjaaja saa antaa koiralleen istumiskäskyn, jolloin koiran tulee istua ohjaajan vasemmalle puolelle samaan rintamasuuntaan. Arvostelussa tarkastellaan istumisen ripeyttä ja koiran rintamasuuntaa ohjaajaan nähden.

Maahanmeno suukomennolla
Liike suoritetaan koiran seuratessa sivulla. Tuomarin annettua luvan ohjaaja antaa koiralle käskyn maahan ja jatkaa itse matkaansa tuomarin ennalta määräämään paikkaan ja kääntyy kohti makuulle jäänyttä koiraa.
Nuorten luokan suorituksessa ohjaaja tulee pysähtyä, käskeä koira maahan ja jatkaa sen jälkeen matkaansa. Avoimessa luokassa ohjaaja antaa koiralle käskyn suoraan liikkeestä. Kummassakin luokassa suoritus hylätään, jos koira ei mene maahan.

Luoksetulo suukomennolla
Suoritetaan heti maahanmeno suukomennolla liikkeen –perään. Tuomarin annettua luvan ohjaaja kutsuu koiran luokseen. Käskyn välittömässä yhteydessä ohjaaja saa mainita koiran nimen. Koiran tulee suorinta tietä saapua ohjaajan eteen tai sivulle. Arvostelussa kiinnitetään huomiota koiran tapaan lähestyä ohjaajaa ja istumisen ripeyteen ja suoruuteen.

Luoksetulo käsimerkillä ja maahanmeno käsimerkillä
Koira jätetään istumaan. Ohjaaja kävelee noin 30 metrin päähän koirasta. Luvan saatuaan hän kutsuu koiraa luokseen käsimerkillä. Tuomarin annettua merkin hän komentaa koiransa käsimerkillä maahan. Tuomarin annettua luvan hän kutsuu koiraa uudelleen käsimerkillä luokseen. Suorituksessa arvostellaan koiran ripeys toteuttaa saamansa käskyt. Suoritus hylätään, jos käsimerkkien yhteydessä tulee suu tai vihellyskomentoja.

Nouto
Liikkeen alussa koira istuu ohjaajan vasemmalla sivulla. Esineen tulee olla asiallinen. Ohjaaja heittää itse valitsemansa noutoesineen. Tuomarin annettua luvan tulee koiran ohjaajan käskystä noutaa esine ja luovuttaa se ohjaajalle edessä istuen. Avoimessa luokassa tuomari heittää noutoesineen. Liikkeessä annettavat käskyt ovat ”nouda” ja ”irti” (tai vastaavat). Ylimääräiset käskyt tiputtavat arvosanaa. Samoin noutoesineen pudottelu ja/tai pureskelu sekä kaikenlainen vitkastelu pudottavat arvosanaa. Mikäli koira noutaa luvatta, liike hylätään.

Piilotetun esineen nouto
Avoimessa luokassa tuomari piilottaa ohjaajan valitseman noutoesineen. Koira ja ohjaaja eivät saa nähdä esineen piilottamista. Tuomari ilmoittaa etsittävän alueen rajat. Koiraa saa asiallisesti ohjata ennen esineen löytymistä. Sen jälkeen kun esine on löytynyt ei käskyjä ilman pistemenetyksiä sallita. Loppusuoritus kuten noudossa. Nuorten luokan suoritus on muuten samanlainen, mutta siinä ohjaaja itse käy kätkemässä esineen.

Maahanmeno pillillä
Koira lähetetään hakuun. Kun koira on irtautunut ohjaajasta useita kymmeniä metrejä, ohjaaja tuomarin kehotuksesta viheltää koiran pillillä maahan. Suorituksessa arvostellaan koiran ripeys totella vihellystä. Jos koira ei mene maahan tai suorituksessa käytetään muita komentoja kuin
vihellys, suoritus hylätään.

Luoksetulo pillillä
Luoksetulo suoritetaan suoraan maahanmeno pillillä –liikkeen jälkeen. Maahan vihelletty koira kutsutaan pillillä luokse tuomarin annettua siihen luvan. Suoritus hylätään, jos siinä joudutaan käyttämään muita komentoja kuin vihellys. Jos koiraa ei saada maahanmeno pillillä –liikkeessä maahan, viedään koira liikkeen jälkeen maahan vastaavalle etäisyydelle ohjaajasta ja otetaan siitä luoksetulo.

Vastaa Viestiin