onko toivo mennyt.vastatkaa viisammat

Keskustelua kanakoiran riistatyöstä.

Valvoja: Maarit Seppänen

saksanseisojavoimaa

onko toivo mennyt.vastatkaa viisammat

Viesti Kirjoittaja saksanseisojavoimaa » 9.8.2008 20:19

Terve,omistan kohta n.5v saksanseisoja nartun. Miten saan koirani seisomaan löytää linnut erinomaisesti mutta on niin paljon vauhtia että menee päin,joitakin seisontoja ollut mutta nekin nostanut ite.Koira on tottelevainen ja tottelevaisuus koulutus ok.Kertokaahan mistä mahdollisesti saan tulevaisuudessa semmoisen koiran joka seisoo vai onko niitä sillä kaiken muun pystyn koiralleni opettamaan mutta seisontaa en opeta.
Sillä olen sitä mieltä että se on kasvattajien huoli ei koiran omistajan ,voi tietenkin olla että olen valinnut väärän rodun.Ai niin lintutilanteessa koira yleensä menee jotenkin sekaisin ja senverran laajahaku että en kerkiä paikalle.elikkä onko mitään toivoa.Pilliä en ole käyttänyt muuta kuin luoksetulossa tulee heti luokse kun puhallan kääntyy melkein ilmassa. .Koira on pääasiassa aina mukanani ja ei päästä minua hetkeksikään silmistään nukkuukin sänkyni vieressä.Kiitän kaiksta neuvoista

j-p

Viesti Kirjoittaja j-p » 14.8.2008 13:54

harmi että et ole saanut vastauksia kokeneemmilta/viisaammilta...

Mulle ei tule muuta mieleen kuin että veisin liinan kanssa fasaanille, kehuisin seisomisesta ja estäisin ryntäilyt. Polkisin itse lintuja lentoon ja estäisin peräänmenon, antaisin koiran myös ottaa avanssin ja estäisin peräänmenon.
Harjoitteeseen valmistavana toimenpiteenä pitäisin koiraa ensin jonkin aikaa huomiotyhjyydessä...mutta niinkuin sanottu: en ole kokenut enkä viisas. :wink:

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 14.8.2008 23:44

Suuret Gurut ja jotkut muutkin itseään viisaana pitävät taitavat olla "lomilla". :lol:

Ota yhteyttä lähimpään aluekouluttajaan, hän antanee sinulle vinkin lähimmästä henkilöstä/ yhdistyksestä joka voi ongelmassasi antaa neuvoja/ koulutusapua.

Mervi Kukkonen
REPPUKOIRA!
Viestit: 136
Liittynyt: 6.1.2006 16:21
Paikkakunta: Muhos
Viesti:

Re: onko toivo mennyt.vastatkaa viisammat

Viesti Kirjoittaja Mervi Kukkonen » 15.8.2008 11:42

Toiveesi "vastatkaa viisaammat" on tehnyt varman kynnyksen vastata huoliisi :).. Eikä viisautta löydy täältäkään, mutta joitakin ajatuksia kuitenkin..

Tarinasi kuulostaa, koiran ollessa jo noinkin iällä, aika huolestuttavalta. Harmi että kyselet neuvoa vasta nyt kun koirasi on jo viiden vanha.. mutta parempi myöhään jos ei milloinkaan..

Kerroit että tottelevaisuus on ok.. Oletko opettanut koirallesi hyvän luoksetulokoulutuksen lisäksi myös EHDOTTOMAN pysähtymiskäskyn?

Koirasi kuuluu varmastikin sarjaan nk. "kuumakallet", mutta koiraa näkemättä on vaikea sanoa sekoaako koiran "kuuppa" riistalla tottelemattomuuden vaiko sen luontaisten ominaisuuksien, kenties "liian kovan riistavietin" vaiko jopa hermorakenteensa takia..? Osa koirista on luotojaan rauhallisempia riistalla kuin toiset.. Vai onko se oppinut jostain muista syistä tavan metsästää luontaisilla ominaisuuksillaan yksin..

Kun kuvailit koirasi hakua ja käyttäytymisestä riistalla siitä tulee eittämättä mieleen että koirasi nimenomaan metsästää yksin.. ja sehän ei ole kovin hauskaa pyssyn kanssa koiran perässä kulkevan mielestä.. sellaisesta koirasta on yleensä enemmän haittaa kun hyötyä metsästyksessä..

Seisontaa ei tarvitse seisojalle opettaa, mutta aika usein joutuu koiraa vähintäänkin ohjastamaan tai jopa opettamaan siihen, että ymmärtää alkaa pitää seisontansa ohjaajan lupaan saakka..

OPETTAA seisovaa koiraa täytyy kuitenkin siihen, miten sen halutaan toimivan ja käyttäytyvän seisonnan jälkeisissä tilanteissa.. Jos joku väittää muuta, tuokoon luontaisesti kaiken valmiiksi oikein tekevän koiransa kaikkien näytille..

Näitä asioita, opettamista toimintaan riistan karkottuessa ja laukauksen jälkeen, pitäisi tehdä koiralle selväksi laumanjohtajan asemaa, ehdollistamisoppeja jne hyväksi käyttäen. Tätä pitää tehdä ahkerasti ja väliin vankallakin vakavuudella sen kahtena ensimmäisenä elinvuotenaan.. Silloin oppi tarttuu, niin hyvässä kuin pahassa.. Seisojissa tiedän ja olen kuullut kautta aikain olleen niitäkin yksilöitä jotka eivät seiso, mutta nämä yksilöt edustanee kuitenkin erittäin pientä marginaalia..

Ota vaari edellisen viestin kirjoittajan vinkistä ja hakeudu vielä hinnalla millä hyvänsä tilanteisiin, missä pääset itse näkemään koirasi seisonnan ja puuttumaan siihen, jos se yrittää seisonnaltaan nostaa linnun ilman lupaa; kun koirasi on tottelevainen, pysäytä koirasi niissä tilanteissa käskyllä! Samoin teet kun koira ajaa seisomatta päin lintua.. Kuvailemasi perusteella koirasi omaa varmastikin aika korkean seisontakynnyksen. Tottelevaisuus riistatilanteessa voisi kenties viedä asiaa metsästäjän näkökulmasta parempaan suuntaan seisontakynnyksenkin osalta.. Jos ja kun pääset seisontatilanteeseen, kehu koiraa seisonnasta, ja kun pääset ampumahollille, anna koiralle lupa nostaa lintu ja pyri ampumaan se jokaisessa tälläisessa tilanteessa alas... Koirasi ollessa jo noin vanha, en säästelisi pudotuksissa, enkä liioin viilaisi pilkkua laukauksen jälkeisestä toiminnastakaan.. kun saat koirasi pudotuksilla ymmärtämään, että on senkin kannalta palkitsevaa jos se odottaa sinut seisonnalle, voitte kenties hioa toimintaa vielä laukauksen jälkeenkin, jos se on tarpeellista..

Päätä (ja varsinkaan koiraa) on turha hakata vuosikausia mäntyyn... Jos sinusta vielä tämänkin syksyn jälkeen tuntuu etteii koirastasi ole jahtiin seisovana lintukoirana, kohdenna jahtisi koirasi kanssa niihin jahtimuotoihin mitä se kenties osaa (uskon että kaikilla seisovilla koirilla on joitakin vahvuuksia); sorsajahti, rusakkojahti, petojahti jne.. Ja sitten alat harkitemaan uuden koiran ottoa.. Uutta pentua hankiessasi, tutkimalla tietokantaa ja ottamalla yhteyttä rodun jalostusneuvojiin löydät kyllä tietoa eri jalostusyksilöiden ominaisuuksista, joita ne aika suurella todennäköissyydellä myös periyttävät..

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 15.8.2008 20:58

:D

saksanseisojavoimaa

Viesti Kirjoittaja saksanseisojavoimaa » 15.8.2008 21:08

Kiitos,palautteesta koirani on saanut paljon metsää sekä sen lisäksi
joka syksy lapin tuntureita.EI ole pentunakaan osoittanut seisonta merkkejä ja on toinen seisojani ei tosin saku jolta puuttuu seisonta.Eli vähän riepoo.Koiraani en lopeta koskaan sen vuoksi että siitä ei vain ole sillä ennemmin luovun vaimostani.Tällä hetkelläkin koirani on vieressäni kun tätä kirjoitan.Mihinkään en pääse ettei saku tyttö tule perässä odotaa jopa vessan oven takana kun olen tarpeillani kiintymys on valtava isäntäänsä kohtaan jotain aivan käsittämätöntä aivan mahtava rotu.Sääli että ei seiso.Kun otin tämän koiran oli pieni huoli seisonnasta koska edellinen seisoja ei seisonut.Kasvattaja vakuutti että koira seisoo.KOLUTUKSENI on ollut sitä että paljon metsää koira vapaana sekä niin kuin mainitsin tottelevaisuus on ok.pysyy paikalla istuu makaa tulee sivulle sekä luokse käskystä sekä noutaa,Mutta seisontaa en ala millään siipi virveli kötyksillä opettaan kokeillaan koiraa sitten johonkin muuhun.Kasvattajille vinkiksi olisiko aihetta panostaa jalostuksella seisonta taipumuksiin eikä vain vakuuttaa koiran seisontaa sanahelinällä.Seuraavaa seisojaa ostaessani
olen yhteydessä jalostusneuvojaan ja maksan vaikka tripla hinnan jos löydän koiran joka seisoo.Sillä se on ominaisuus jonka täytyy olla perimässä ei virvelin ja onkien nokassa.KIITOS KAIKILLE ja palaan kun
ystävästäni on aika jättänyt, ONHAN NIILLÄ SAKSANSEISOJILLA VOIMAA

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 16.8.2008 09:19

Kyllä jotain nyt on mennyt pieleen koulutuksessa. Ovatko pentueen muutkin koirat seisomattomia? Entäs edellisen koiran sisarukset? Memmu kirjoitti nätisti asiasta ja kyllä uuden koiran hankinta on varmasti oikea ratkaisu tässä tapauksessa, etenkin kun koira on jo noinkin vanha. Joskus se siipikokeilukin on paikallaan. Olen nähnyt melko monen koiran ottavan siivelle ensiseisontojaan, tosin koirat ovat olleet nuoria. Kun otat seuraavan koiran, liity paikalliseen seisojayhdistykseen. Näin varmistat, että seuraava koira on seisova koira. Aivan kaikkia murheita ei kannata sinne kasvattajan piikkiin pistää, siellä on yleensä niitä lappusia jo piikki pullollaan muutenkin.Toivotan jatkossa hyvää tuuria ja hienoja seisontoja.

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 16.8.2008 09:31

Saattaa käydä seuraavalle koiralle samalla tavalla, kuulostaa ihan itse hankitulle vaivalle.

Hulmiessaan vapaana oppii koira oman mallin metsästää, mistä se tietäisi kuinka riistatilanteissa toimitaan jos joku ei sitä sille opeta.

Luontainen seisoja.. kyllä sillekin on se opetettava vaikkakin koira seisoisi kuin Jyrin..., seisojan tapa seisoa riistaa on kuin ketulla hiirenpyynnissä, paikallistetaan riista hiivitään sopivalle hollille, seisotaan ja odotetaan sopivaa tilaisuutta hyökätä. Tuohon saumaan on opetettava ettei itse ratkaista sitä hetkeä.

Jos koiriemme esi-isät olisivat olleet ns.lukkoseisojia, niin ne olisivat kuolleet nälkään ja ei olisi meillä nykypäivänä seisojia metsällä mukana.. :wink:

Kokeile noita Memmun konsteja, valitettavasti jos on laskenut tilanteen ajautumaan tuohon tilaan niin siihen ei auta itku, ei valitus... tehtävä on työtä, työtä, työtä.. omista kyvyistä ja sitkeydestä on kiinni onnistuuko vai ei.

Lycka till..

saksanseisojavoimaa

Viesti Kirjoittaja saksanseisojavoimaa » 16.8.2008 14:19

Kasvattaja suositteli jo vuosia sitten koiran lopetusta,eihän se käpälämäen ukkokaan jänis koiralle jäniksen ajoa voi opettaa jollei se koiralla ole perimässä.Taitaa olla kasvattajille tiukka paikka jos koira pitää seistä eikä seisokkaan.Koira on pätevältä kasvattajalta ja samassa pentueessa on vastaavia tapauksia .Tarkoitin sitä että jos kerran rodussa on selviä puutteita tuokaa ne myyntivaiheessa esille älkääkä sanoko että varmasti koira seisoo jollette ole siitä varmoja. Tiedän miten koiran pitäää käyttäytyä tilanteen tultaessa mutta kun se haju tulee niin ei ole näkyvissä naakimista eikä hiipimistä eikä muutakaan hiirenpyyntiä vaan suoraan mennään tilanteeseen.Tässä tapauksessa isäntä kuolisi nälkään :wink: ei koira sillä nenä pelaa 100% Siitä huolimatta kertokaapa kuinka yleistä on saksanseisojilla korkea seisontakynnys.Onko eroa karkea /lyhyt sillä tiedän useita koiria jotka eivät seiso voihan se olla, että sielläkin on tumpelo narun toisessa päässä.Kiitos jo etukäteen mielenkiintoisista palautteista.

saksanseisojavoimaa

kiitos

Viesti Kirjoittaja saksanseisojavoimaa » 16.8.2008 15:56

Vielä sen verran että onko mahdollista että seisonta löytyy vanhemmalla iällä koska koira on hyvä muuten mutta ei seiso.Edelliseen viestiin jos saisin palautetta kiitos kaikille etenkin Memmulle ja Maurille.

Avatar
Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Re: onko toivo mennyt.vastatkaa viisammat

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen » 16.8.2008 16:26

saksanseisojavoimaa kirjoitti:...joitakin seisontoja ollut mutta nekin nostanut ite.
Mielestäni tuo lause kertoo pelkistetysti, mistä on kysymys.
Kuva

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 16.8.2008 17:28

Kirjoittelit koulutuksesta jne. "lapin tuntureilla" Mitä siellä tehtiin? Ammuitko pomppulintuja vai samoilitko vain maisemia katsellen koiran pölistellessä lintuja? Olen tavannut monta hyvää koiraa, jotka ovat "ylämaan leirin" jälkeen ajelleet lintuja tai sortuneet paukkunoutoon. Mielestäni Lappiin ei kannattaisi viedä koiraa jonka koulutus on kesken. Kysyit toivosta - toivoa on aina niin kauan kuin koira elää. Tapasin jokin aikaa sitten pointterin joka alkoi seisoa 8 vuotiaana. Satsaisin kuitenkin voimavarat seuraavaan koiraan

marppi

Viesti Kirjoittaja marppi » 16.8.2008 17:40

Meidän perheessä on kokemusta ajavista ja luolakoirista useammalta vuosikymmeneltä. Ensimmäinen seisoja otettiin ja oletettiin, että se oppii ihan itse seisomaan. Ei meillä ajaviakaan opeteta ajamaan, ne on itseoppineita, tilaisuuksia vaan on järjestetty. Seisojan kohdalla kävi niin, että tuossa vuoden paikkeilla alkoi riistalle seistä ja hyvin seisookin. Synnynnäisiä seisojia nämä seisojat on.

mauri harju
REPPUKOIRA!
Viestit: 310
Liittynyt: 5.6.2008 14:31

Viesti Kirjoittaja mauri harju » 16.8.2008 18:14

Rotu määrittelee hyvin pitkälti mitä koira tekee "leipänsä eteen" Ajokoiran koulutus perustuu aivan eri ideologiaan kuin seisovilla koirilla. Ajuri oppii itse käytännön kautta kunhan se viedään työympäristöön. Samoin luolakoirat joita itselläkin ollut pari kuten yksi ajurikin. Seisovalle koiralle täytyy tehdä selväksi mikä on oikein ja mikä väärin. Mitä fiksumpi koira sitä nopeammin oppi menee perille. Koiralle on tultava selväksi, että on vain oikeita tai vääriä suorituksia, ei mitään siltä väliltä.Parhaita opetuskeinoja ovat kehuminen ja ja kielto aina oikeassa paikassa. Vaikka koira ei puhetta ymmärräkään ohjaajan äänensävy kertoo kaiken. Jos koira viedään väärään ympäristöön, oppii seisoja esim haukkumaan vaikka oravaa jos on pikinokka opettamassa.Päivi Natrin tanskandoggi teki riistatöitä kun oli ollut pennusta lähtien seisojien matkassa. Olen nähnyt myös oravaa haukkuvan ajokoiran, jota pystykorva oli pennusta koulinut. Usein näkee myös hirvikoirien haukkuvan lintua puuhun kun isäntä on lämpimikseen pudotellut tipuja jahtireissuilla koiran niitä pöläyttäessä. Esim laika on rotu joka on monitoimikone ja käy vähän joka jahtiin.Samoin seisojaa voi käyttää varsin moneen touhuun kunhan lintutyö on päällimmäisenä.

Käpälämäen Ukko

Viesti Kirjoittaja Käpälämäen Ukko » 16.8.2008 18:23

Kun koira nostaa linnun omatoimisesti ja lintu vielä pudotetaan, niin koiran päähän rakentuu toimintamalli, jossa sen tehtävä on nostella lintuja.

Kun koira ensimmäisen kerran tapailee seisontaa niin isännän tehtävä on tukea koiraansa, ei seisoskella kauempana ja katsella mitä seuraavaksi tapahtuu. Koiralle on tehtävä selväksi mitä tehdään seisonnan jälkeen.. nosto luvasta ja paikalleen pysähtyminen riistan karkottuessa.

Hyvä ystäväni JJ sanoi ettei ole tullut kuin yksi koira vastaan joka ei lopettanut lintujen ajoa mutta se olikin päästään kai vialla. Vanhakin koira oppii uusia konsteja, kyse on vain siitä että onko kouluttajalla aikaa ja ymmärtämystä asia loppuun viemiseen..

ps. kyllä meillä sellainen jänispiiska lähtee livakasti samaan suuntaan kuin jäniskin..... tahtoi tai ei.. :lol:

Vastaa Viestiin