Ammutun nuolen etsimisen ja merkkaamisen opettaminen

Keskustelua noudon opettamisesta. Pohjana vanhat viestit.

Valvoja: Maarit Seppänen

Eero Könönen
Suuri guru
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2005 19:48
Paikkakunta: Savo-Karjala

Viesti Kirjoittaja Eero Könönen »

Titta Pitkänen kirjoitti:Ja muuten, ompa mukavaa ku on foorumilla taas elämää, edes tämän verran. :idea:
Jep, kannatti vähän pöyhästä pehkuja! :D
Kuva

Mika Harju
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 46
Liittynyt: 24.12.2006 13:46

Viesti Kirjoittaja Mika Harju »

Olen Titta ehdottomasti samaa mieltä, ettei seisojalle tulisi seisontaa opettaa. Mutta oletko koskaan miettinyt sitä paljonko koirien linnunkäsittely ja luontaiset ominaisuudet kärsivät ja jopa katoavat kun niitä oikein aletaan varta vasten linnuilla "kouluttamaan"?? Näitä on nähty ja nähdään lisää, rotuun katsomatta!

olavi peura
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 64
Liittynyt: 18.2.2006 14:17

Viesti Kirjoittaja olavi peura »

Periaatteessa voisin kyllä naksuttaakkin tuolle koiralle, mutta kun sitten pitäs alkaa opettaan ylimäärästä...eli ehdollistaan se naksutin johonkin. Varoitus jatko sisältää mustaahuumoria...oon vähän suunnitellu semmosta tosimiesten naksutin koulutuskurssia. Siellä ehdollistetaan koira naksuttimeen negatiivisesti. Aina naksautetaan ja roimastaan hevospiiskalla. Sitten mie laitan ilmoituksen lehteen että ihanatpiskit naksutin koulutuskurssit alkaa 8)

Seppo Lehtovirta
Suuri guru
Viestit: 613
Liittynyt: 24.11.2005 13:24

Viesti Kirjoittaja Seppo Lehtovirta »

Eero Könönen kirjoitti:Jep, kannatti vähän pöyhästä pehkuja! :D
Sitähän sinä tuolla toisen keskustelun alla haikailit. Ajattelin silloin että laitahan painetta näppäimille niin kyllähän tämä porukka henkiin herää. No… täyty vähän avittaa. :wink:
olavi peura kirjoitti:Tuo Jassu juniori se tuotti kuitenkin yllätyksen. Sen kanssa ei oo reenattu, mutta se on katsellu tarkkana vieressä meidän harjotuksia. Kun intoa piisasi niin annoin senki kokeille muutaman kerran. Hommahan toimi jostain syystä. Vissiin kattonu sivusta huolella.
Löytyisiköhän tuosta jotain ajattelemisen aihetta? Jos meillä on näin herkkäoppiset ja miellyttämishaluiset koirat, niin mihin me naksuttimia tai muita apuvälineitä tarvitaan? Eikö silloin olisi syytä kehittää sitä oman viestinnän ja palautteen laatua eikä valita sitä ” aidan matalinta kohtaa”? Niin kuin tässä nyt jo melkein yhteistuumin on todettu, koira ei pahemmin oppia tarvitse, ei ainakaan metsästyksen saralla. Itse tuohon lisäisin että tarvitaan koiran luottamusta ja kunnioitusta nauttiva ohjaaja, jotta koiran palvelualttius ja miellyttämishalu pääsee esille tuolla muullakin oasa-alueella (en kirjoita tot...vaisuus, koska se on lähes kirosana koristamme puhuttaessa) Joskus kannattaa istua ja miettiä enemmän kuin koh..taa
Vanhakansa aikanaan sanoi että kiireellä ja hätäilemällä ei saa aikaiseksi kuin kus……ä mukuloita.

Hyvää kesänjatkoa, siirryn takaisin "vällyosastolle". :wink:
Jotta ymmärtäisi koiran käyttäytymisen riistatilanteessa, täytyy ymmärtää myös saaliin käyttäytyminen ja sitä ohjaavat seikat ko. tilanteessa.

Titta Pitkänen
Suuri guru
Viestit: 664
Liittynyt: 13.12.2005 00:03
Paikkakunta: Kuopio / Käpälämäki

Viesti Kirjoittaja Titta Pitkänen »

Mika Harju kirjoitti:Mutta oletko koskaan miettinyt sitä paljonko koirien linnunkäsittely ja luontaiset ominaisuudet kärsivät ja jopa katoavat kun niitä oikein aletaan varta vasten linnuilla "kouluttamaan"??
Jep, ja hyvinkin paljon. Omallekin koiralle on sen yhden ykkösen maksanut se, että annettiin sen vielä itse ratkaista tilanne kun se ei ollut itse ihan varma miten tilanne pitäisi hoidella. Ok, sinne meni ykkönen, mutta koira oppi itse jotain silläkin kertaa.

Tuosta toisten koirien mallista olen muiden kanssa ihan samaa mieltä, nimittäin meillä se naksutin on jäänyt kaappiin pölyttymään ehkä juurikin sen takia kun nuorempien koulutus on lähinnä sitä että ne vaan laitetaan katsomaan miten vanhemmat tekee.
olavi peura kirjoitti:oon vähän suunnitellu semmosta tosimiesten naksutin koulutuskurssia. Siellä ehdollistetaan koira naksuttimeen negatiivisesti. Aina naksautetaan ja roimastaan hevospiiskalla.
:lol: Sama on meikäläiselläkin ollut mielessä! Samaisella laitteella vois jaella tulikomentoja myös kakslahkeisillekin...
Mitä enemmän opin tuntemaan Miestäni, sitä enemmän rakastan myös seisojaani ;)

Eero Suokonautio
Pentu
Viestit: 3
Liittynyt: 8.1.2011 00:25
Paikkakunta: Oulu

Viesti Kirjoittaja Eero Suokonautio »

Oletko Seppo nyt ihan varma, että olet ymmärtänyt mihin ja miten sitä naksutinta käytetään?

Hannu Kyllönen
VOI -luokan keskustelija
Viestit: 65
Liittynyt: 14.2.2006 21:03
Paikkakunta: Kiiminki

Viesti Kirjoittaja Hannu Kyllönen »

Enpä tiedä meneekö aiheen ohi, mutta eiköhän se sen verran veny …

Ottamatta kantaa mihinkään suuntaan tai kenenkään teksteihin ja varsinkaan väittämättä olevani asiantuntija ja asioista perillä, eräs ytimekäs linkki, kun hyppää suoraan kohtaan "2 Oppimiseen vaikuttavat tekijät":
http://fi.wikipedia.org/wiki/Koiran_kouluttaminen

Muutamia irralleen poimittuja lainauksia:
…Koira muuttaa käyttäytymistään ja oppii saamansa palautteen avulla. …
…Asia, mikä yhdellä koiralla toimii vahvisteena, voi toiselle olla rankaisu. …
…Koira pyrkii aina käyttäytymään siten, että se saa mahdollisimman paljon vahvisteita. Tämän vuoksi käyttäytyminen, josta koira ei saa halutunlaista tulosta, loppuu. Jos koiran saama vahviste ei ole koiran mielestä tavoittelemisen arvoinen, koira ei opi tai oppiminen on hidasta. …
…Itsessäänpalkitsevat asiat ovat myös vahvisteita. Sellaisiksi luokitellaan asiat, joita tekemällä koira saa automaattisesti vahvisteen ilman ulkopuolista apua. …
…Oikea ajoitus on oppimisen kannalta erittäin tärkeää. Palautteen tulisi tulla viimeistään parin sekunnin sisällä käytöksestä, johon seuraukset halutaan yhdistää. Jos kouluttaja ajoittaa palautteen väärin, koira yhdistää palautteen johonkin toiseen käytökseen ja näin ollen kouluttajan toivoman käyttäytymisen esiintyminen vähenee ja jonkin toisen suurenee. Rankaisun ajoitus on kriittisempää, kuin vahvisteen, sillä rankaisun käytön sivuvaikutukset ovat vakavammat. …
…Ehdollistuminen lähtee liikkeelle koiran omasta toiminnasta, jonka aikana tai välittömästi käytöksen jälkeen koira saa itselleen merkityksellistä palautetta. Tämän seurauksena koira alkaa ehdollistua kyseisen käytöksen seurauksiin. …

Tältä pohjalta voisi miettiä monia koiran oppimispsykologiaan liittyviä asioita sekä "kamaritottelevaisuuteen" että riistatilanteisiin liittyen...:)

Vastaa Viestiin