Mitä komentoja käytätte

Koiran perusopetus

Valvoja: Maarit Seppänen

Vastaa Viestiin
Jukka Hokkanen
REPPUKOIRA!
Viestit: 127
Liittynyt: 23.11.2005 16:19
Paikkakunta: Petäjävesi

Mitä komentoja käytätte

Viesti Kirjoittaja Jukka Hokkanen » 16.7.2012 15:12

Siis minkälaisia komentosanoja käytätte ja miksi?

Meillä istutaan ja pysähdytään komennolla SIT. Lyhyt, napakka sana. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että pysähtymiseen sana on liian terävä ja nopea - kun koira näkee ja kuulee linnun, SIT menee jotenkin läpi korvien ikäänkuin Saara ei olisi varma kuuluiko se vai ei. Pieni hidastus ja käsky pitää usein uusia. MAAAHAN voisi toimia pitkäkestoisena paremmin, käsky ikäänkuin kaivautuu umpiluuhun kun sitä venytetään.

Kaikkeen, mitä koira tekee mielellään tai siis odottaa saavansa tehdä, kuten avanssit ja tietolinnun noudot ja vapauttaminen tapahtuu sanalla JOO. Kyse on luvasta, ei käskystä, niin minä asian ajattelen. Silloin ei mielestäni tarvita kummempia komentoja, sillä koira tietää mitä tehdään, kun vaan annetaan lupa.

Lähihaulle noudossa pitäisi kehittää oma komento. Siis kun koira on suunnilleen putoamispaikalla, pysäytys ja komento, joka tarkoittaisi sitä, että etsi siitä läheltä missä olet. Niin kuin lapsena piilosilla, että polttaa, polttaa. Siinähän voisi olla hyvä sanakin.

Noudossa, kun ohjaan kauemmaksi, varsinkin vedessä, käytän sanaa BACK. Sitä saakin sitten hokea koko ajan, mutta erittäin tärkeä komento, minusta.

Puututteko siihen, jos haussa nenä laahaa maata? Milloin ja kuinka?

Vastaa Viestiin