Käyttötarkoitus
Monipuolinen metsästyskoira. Karkeakarvaisella saksanseisojalla tulee olla kaikki ne ominaisuudet, joita vaaditaan työskentelyyn niin aukeassa maastossa, metsässä kuin vedessäkin ennen ja jälkeen laukauksen.
Lyhyt historiaosuus
Karkeakarvainen saksanseisoja kuuluu karkeakarvaisiin kanakoiriin. Sen jalostus alkoi 1800-luvun lopulla korthalsingriffonista, ja jatkui vuosisadan vaihteesta eteenpäin ”Hegewaldin” (vapaaherra Sigismund von Zedlitz und Neukirch) ajatusten pohjalta. Ilmeisenä tavoitteena oli luoda varmaluonteinen ja tehokas karkeakarvainen saksalainen metsästyskoira.
Vapaan, mutta johdonmukaisen jalostuksen periaatteena on ollut ”suorituksen kautta tyyppiin”. Karkeakarvaisten kanakoirien (villakoirapointteri, korthalsingriffoni ja Deutsch Stichelhaar) parhaista yksilöistä sekä lyhytkarvaisesta saksanseisojasta on syntynyt lyhyessä ajassa metsästyskoira, joka käytännöllisen ja vettähylkivän karvapeitteensä sekä monipuolisuutensa ansiosta soveltuu kaikenlaisiin metsästysolosuhteisiin. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi karkeakarvaisesta saksanseisojasta on muutamassa vuosikymmenessä tullut Saksassa ja monissa muissakin maissa suosituin ja arvostetuin suurikokoinen metsästyskoira.
Karkeakarvaisten saksanseisojien omistajille ja kasvattajille
Saksanseisojakerhon pentuelistalla sellaiset karkeakarvaisen saksanseisojan pentueet, joissa molemmat vanhemmat täyttävät jalostuskoirien laatuvaatimukset ja kasvattaja on ollut yhteydessä jalostusneuvojaan ennen astutusta suunniteltua yhdistelmää koskevien terveystietojen tarkistamiseksi, ja yhdistelmä on kasvattajan ehdottama ja jalostusneuvojan hyväksymä tai jalostusneuvojan ehdottama, merkitään astutus- ja pentuevälityksessä merkinnällä 'Rodun jalostusvaatimukset täyttävä yhdistelmä' (pdf-tiedosto).
- Karkeakarvaisuuden geenitestistä juttua ja
- geenitestin (karkeakarvaisuus) lähete malliksi täytettynä
- geenitestin (karkeakarvaisuus) tyhjä lähete
- HUOM! Vain saksalaisen VDD:n jäsenet maksavat geenitestin ohjeiden mukaan VDD tilille. Ei jäsenet: Verinäytteen mukana menevään lähetteeseen omistaja merkitsee sähköpostiosoitteen ja geenitestilaboratorio lähettää laskun sähköpostilla koiran omistajalle. Tulokset tulevat noin 3-4 viikon kuluttua verinäytteen lähettämisestä.
Geenitestin tulos pyydetään lähettämään jalostusneuvoja Jaakko Lastumäelle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.). - Uuden geenitestin lähete: tällä testillä testataan karkeakarvaisuuden lisäksi lonkkaniveldysplasian ja olkanivelen OCD:n genomista indeksiä. // päivitys 1/2020 tämänhetkisen tiedon mukaan geenitestin tulos ei ole luotettava, joten toistaiseksi testiä ei kannata tehdä.
Jalostusuroslista
Jalostusuroslista on nyt näkyvillä uudessa tietokannassa ja ladattavissa sieltä excel -tiedostona:
Jalostusuroslistalla esitellään urokset, jotka täyttävät seuraavat jalostusuroksille asetetut ehdot:
- uros on vWD-vapaa
- lonkat A tai B
- näyttelystä vähintään H (kuitenkin niin, että luonne ei ole alentanut arvosanaa)
- KAER-kokeesta vähintään AVO2-koetulos
- kyynäkuvauslausunto 0/0
- ei luonnemerkintää KAER-kokeista, näyttelystä eikä jalostustarkastuksesta
- koiran ikä alle 10v
- omistajan tekemä terveysilmoitus, jolla koiran vakuutetaan olevan terve
Lista on kopioitu SKL:n KoiraNet -jalostustietojärjestelmästä. Urokset poistetaan listalta kun PEVISA:n mukainen jälkeläismäärä täyttyy.
PEVISA:n mukainen jälkeläismäärä: Koiran rekisteröityjen jälkeläisten määrä saa olla karkeakarvaisella saksanseisojalla korkeintaan 60 pentua, joista alle 4-vuotiaana enintään 20 pentua. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaan.
Jalostuskatselmus 6.7.2014 Kuusamo
Urokset
- BRUN-HEIM DIKI
- BRUNONTYTÖN DA CAPO
- HONKAHOVIN PAAVALI
- KITIREMUN FONTZIE
- KITIREMUN FRODO
- LAAJANLUOVIN NOKIPOEKA
- LAAJANLUOVIN RIIPPAKIVI
- PITKÄN SK JALO
- TAAVI-TUULIN ARTTU P-KELE
- TAAVI-TUULIN TOMU
- TJUVSKYTTENS BUSE
- VINTILÄNTUULI BP URI
Nartut
- BRUNONTYTÖN DAJM
- GRANBACKENS ASTA
- PITKÄN SUSHUKKA
- RANTAPELLON INARI
- TAIKAVUOREN KW RUSKA
- USVASUON VIA TIKRULA
- VINTILÄNTUULI NAMIN AHKU
- VINTILÄNTUULI NJ METTÄKOIRA
Koiran nimestä aukeaa sen jalostuskatselmusarvostelu. Arvostelu löytyy myös tietokannasta koiran tiedoista.
Maailmanliiton (Deutsch Drahthaar Weltverband) tiedotteita
- Jatkossa VJP ja HZP kokeissa ei enää sallita fasaanilla tehtyä jälkeä, pois lukien Pohjois-Amerikka ja Kanada, vaan jälki tehdään aina peltojäniksellä (18.12.2021)
- Koevuoteen 2020 liittyviä menettelyjä ja pokkeuksia vallitsevassa COVID-19 tilanteessa (28.8.2020)
- Unkarin HZP-koe on peruttu (28.8.2020)
- Saksan karkeakarvaisten saksanseisojien rotujärjestön maailmanliitto tiedotti 5.6.2020 tämän vuoden kevätkokeista seuraavasti:
Koronan vuoksi Saksan metsästyskoirien kattojärjestö JGHV:n alaiset kevätkokeet on peruutettu tältä vuodelta. Muissakaan maissa ei voida tällä hetkellä järjestää VJP koetta. Viestin mukaan heinäkuun 15. päivän jälkeen nuorten koirien ns. kevennetty testaaminen jäljellä sekä laukausvarmuuden osalta on mahdollista jalostuskriteerien täyttämiseksi. Vielä ei kuitenkaan ole linjattu sitä, ketkä kaikki voivat näihin osallistua ja asiasta on luvattu ilmoittaa, kun lisätietoja on saatavilla.