Kysymyksiin vastasi koiran omistaja Ari-Pekka Löytökorpi
Miten kuvailisit lyhyesti tuoretta KVA-koiraasi?
Erittäin helppo koira niin kotona kuin metsällä.
Käyttövalioksi yltävällä koiralla täytyy olla ominaisuudet kunnossa, mutta myös ohjaajan on onnistuttava sen koulutuksessa.
Millainen koulutettava koirasi on ollut? Onko ollut haasteita ja kuinka niistä on selvitetty ja mikä puolestaan on ollut helppoa?
Noudon kanssa alussa taisi olla hieman haastetta tarttumisessa riistaan, mutta muuten kaikki on ollut melko helppoa. Cantor on ollut todella kuuliainen ja yhteistyöhaluinen koira jo pennusta.
Mitä koulutuksellisia asioita pidät tärkeänä pennun ja nuoren koiran koulutuksessa?
Se, että pentu saa olla pentu ja ettei liian aikaisin aleta vaatimaan koiralta asioita varsinkaan virheettömyyttä. Pitää antaa koiralle aikaa kehittyä. Kuten joskus joku viisas taisi mulle sanoa, että ne linnut, jotka jätät alle 2-vuotiaalle ampumatta saat ne myöhemmin moninkertaisena takaisin.
Kuinka paljon metsästätte ja mitä?
Metästyspäiviä Cantorin kanssa tulee n. 30-50, riippuen vähän vuodesta. Pääosin lintuja, metsässä ja pellolla ja tietenkin sorsalintuja. Pienpetojakin Cantorille on ammuttu, seisontahaukkuun. Päälle tietenkin sitten vielä reenipäivät.

Miten/mistä olet saanut koulutusoppisi?
Lukemalla koulutusoppaita ja kuuntelemalla tarkasti kokeneita harrastajia. On lukemattomia käytyjä keskusteluita koirien kouluttamisesta, käyttäytymisestä yms. On varmasti paljonkin, joiden kanssa olen asioista keskustellut, mutta muutamia nyt mainitakseni niin, Kovasen Pertti, Kylävainion Matti, Punkarin Olli, Harjun Mika ja Käsnäsen Erkki. Varmasti jäi vielä joitain tärkeitä henkilöitä mainitsematta, mutta nämä henkilöt nyt ainakin ovat vaikuttaneet tavalla tai toisella.
Miten koulutat noudon?
Takaperin, kantamisesta luovutukseen. Ensin Tarttuminen ja kantaminen sen jälkeen muut vaiheet. Luovutus istuen on merkityksellisesti pienin itselleni vaikka koulutuankin sen, mutta käytännön metsästyksessä sitä ei tarvita pääasia on, että riista tulee käteen ja talteen.

Miten avanssin saa säilymään tai parannettua sitä?
En koskaan puutu tai kouluta metsällä peräänmenoa pois tai jos koira nostelee lintuja itse. Lisäksi, en koskaan toru koiraa jos se saa avanssista linnun suuhun.
Tässäkin minulle on sanottu kokeneiden kanakoiramiehien suusta, että hyvä avannsseeraaja nuorena aina nostelee itse lintuja.
Miten olet kouluttanut koirasi tiedottomaan?
En kouluta tiedotusta vaan vahvistan sitä ominaisuutta. Mielestäni kaikki koirat osaavat tiedottaa tavalla tai toisella on vain kysymys siitä, että ymmärtää milloin koira yrittää tiedottaa jotain ja sitten sen vahvistamisesta. Toki vahvistan tätä ominaisuutta, kuten varmasti kaikki muutkin, ruokakupilla yms. mutta tärkein asia tiedottamisesta on yhteistyön ymmärrys molempien kesken, koiran ja ohjaajan. Koira alkaa ymmärtämään ettei palkintoa tule ilman isännän mukanaoloa ja toisinpäin, koiraan pitää luottaa ja antaa sen tehdä töitä ilman sen ohjaamista liiallisesti.

Mitä koulutukseen liittyvää seikkaa pidät hankalimpana, missä harrastajat yleensä epäonnistuvat?
Johtajuutta ja johdonmukaisuutta. Koirat alkavat metsästää itselleen ja metsästys ei ole yhteistyötä. Tähän voi olla moniakin syitä, mutta yksi tähän johtava tekijä on tutkien käyttö. Koirat hakevat miten sattuu ja seisovat missä sattuu ja sitten ne etsitään tutkien avulla. Tästä seuraa se, että yhteistyö metsästyksestä häviää kun koiraa ei tarvitse “etsiä” eli tiedotusta ei näissä tilanteissa tarvita.
Mitä koirasi ominaisuutta arvostat / mistä nautit eniten?
Rauhallisuutta tilanteissa ja sitä, kun joskus peltopyyjahtipäivän aikana voi tulla kymmeniä pudotuksia, niin Cantor ei kuumene eikä toiminta muutu päivän aikana pudotuksista ja lukuisista riistatöistä johtuen.
Kerro jotain muuta käyttövaliostasi, onko hauskoja sattumuksia tai mieleenpainunutta metsästyshetkeä, joita haluaisit jakaa?
Muistan kun oltiin Ilmajoella Nortin kennelin peltojahdissa ja Cantor oli pentukoira vielä silloin, niin ensimmäisenä koirana se löysi “fasaanipoikueen” ja hetken päästä meillä oli hieno tilanne, jonka myös Aholan Ninni ikuisti kameralla. Kylävainion Matin koira, Viski seisoi lintuja, Cantorin isä säesti Viskiä ja perän viimeisenä Cantor, ihan itsenäisesti säestää Dantea. Hieno ikimuistoinen tilanne.
Jos antaisit vinkkejä tuoreelle kanakoiran kouluttajalle/metsästäjälle, millaisia vinkkejä antaisit?
- Kuten Vainikaisen Hannu joskus mulle sanoi Enontekiöllä “kahvipöydässä”, että vähemmän on enemmän ja kun sen ymmärtää niin pääsee pitkälle.
- Antakaa nuorien koirien olla nuoria ja älkää kiirehtikö koirien kanssa
- Älkää kouluttako koiralle montaa asiaa kerrallaan.
Saksanseisojakerho esittelee nettisivuillaan uudet käyttövaliot alkaen vuodesta 2023, mikäli omistaja näin haluaa. Esittelyitä julkaistaan sivustolla sopivin väliajoin. Vanhemmista käyttövalioista löytyy tarinoita kerhon juhlajulkaisuista. Koulutustoimikunta pyrkii olemaan sähköpostitse yhteydessä kaikkiin uusiin käyttövalioiden omistajiin. Mikäli sähköposti ei ole tavoittanut tuoretta käyttövalion omistajaa, ole yhteydessä tiedotus@saksanseisojakerho.fi