Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

lolaKäyttötarkoitus

Monipuolinen metsästyskoira. Karkeakarvaisella saksanseisojalla tulee olla kaikki ne ominaisuudet, joita vaaditaan työskentelyyn niin aukeassa maastossa, metsässä kuin vedessäkin ennen ja jälkeen laukauksen.

Lyhyt historiaosuus

Karkeakarvainen saksanseisoja kuuluu karkeakarvaisiin kanakoiriin. Sen jalostus alkoi  1800-luvun lopulla korthalsingriffonista, ja jatkui vuosisadan vaihteesta eteenpäin ”Hegewaldin” (vapaaherra Sigismund von Zedlitz und Neukirch) ajatusten pohjalta. Ilmeisenä tavoitteena oli luoda varmaluonteinen ja tehokas karkeakarvainen saksalainen metsästyskoira.

Vapaan, mutta johdonmukaisen jalostuksen periaatteena on ollut  ”suorituksen kautta tyyppiin”. Karkeakarvaisten kanakoirien (villakoirapointteri, korthalsingriffoni ja Deutsch Stichelhaar) parhaista yksilöistä sekä lyhytkarvaisesta saksanseisojasta on syntynyt lyhyessä ajassa metsästyskoira, joka käytännöllisen ja vettähylkivän karvapeitteensä sekä monipuolisuutensa ansiosta soveltuu kaikenlaisiin metsästysolosuhteisiin. Näiden ominaisuuksiensa vuoksi karkeakarvaisesta saksanseisojasta on muutamassa vuosikymmenessä tullut Saksassa ja monissa muissakin maissa suosituin ja arvostetuin suurikokoinen metsästyskoira.

Karkeakarvaisten saksanseisojien omistajille ja kasvattajille

Saksanseisojakerhon pentuelistalla sellaiset karkeakarvaisen saksanseisojan pentueet, joissa molemmat vanhemmat täyttävät jalostuskoirien laatuvaatimukset ja kasvattaja on ollut yhteydessä jalostusneuvojaan ennen astutusta suunniteltua yhdistelmää koskevien terveystietojen tarkistamiseksi, ja yhdistelmä on kasvattajan ehdottama ja jalostusneuvojan hyväksymä tai jalostusneuvojan ehdottama, merkitään astutus- ja pentuevälityksessä merkinnällä 'Rodun jalostusvaatimukset täyttävä yhdistelmä' (pdf-tiedosto).

  • Karkeakarvaisuuden geenitestistä juttua ja
  • geenitestin (karkeakarvaisuus) lähete malliksi täytettynä
  • geenitestin (karkeakarvaisuus) tyhjä lähete
  • HUOM! Vain saksalaisen VDD:n jäsenet maksavat geenitestin ohjeiden mukaan VDD tilille. Ei jäsenet: Verinäytteen mukana menevään lähetteeseen omistaja merkitsee sähköpostiosoitteen ja geenitestilaboratorio lähettää laskun sähköpostilla koiran omistajalle. Tulokset tulevat noin 3-4 viikon kuluttua verinäytteen lähettämisestä.
    Geenitestin tulos pyydetään lähettämään jalostusneuvoja Jaakko Lastumäelle (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).
  • Uuden geenitestin lähete: tällä testillä testataan karkeakarvaisuuden lisäksi lonkkaniveldysplasian ja olkanivelen OCD:n genomista indeksiä.

Jalostusuroslista

Uroslistalla esitellään urokset, jotka täyttävät seuraavat jalostusuroksille asetetut ehdot:

  1. Uros on vWD-vapaa
  2. Lonkat B tai paremmat ja näyttelystä EH tai parempi
  3. KAER-kokeesta vähintään AVO2-koetulos.

Lista on kopioitu SKL:n KoiraNet -jalostustietojärjestelmästä. Urokset poistetaan listalta sinä vuonna, kun ne täyttävät 10 vuotta tai PEVISA:n mukainen jälkeläismäärä täyttyy.

PEVISA:n mukainen jälkeläismäärä: Koiran rekisteröityjen jälkeläisten määrä saa olla karkeakarvaisella saksanseisojalla korkeintaan 60 pentua, joista alle 4-vuotiaana enintään 20 pentua. Viimeinen, rajan ylittävä pentue rekisteröidään kuitenkin kokonaan.

Jalostuskatselmus 6.7.2014 Kuusamo

Urokset

Nartut

Koiran nimestä aukeaa sen jalostuskatselmusarvostelu. Arvostelu löytyy myös tietokannasta koiran tiedoista.