Eläinlääketieteen opiskelija Isa Sipola etsii FCI 7 -ryhmän koiria ontumatutkimukseen:
Olen Isa Sipola, viidennen vuosikurssin eläinlääketieteen opiskelija Tartosta. Teen parhaillaan lopputyötäni aiheesta ”A Comparative Analysis of Canine Lameness Detection: Veterinarian Visual Assessment vs Motion Sensor Technology”, joka toteutetaan yhteistyössä eläinfysioterapeutti Kirsi Piispasen (koirakuntosali, taituki) ja ortopediaan perehtyneen eläinlääkäri Simona Lilius-Lappalaisen (Urheilukoiraklinikka) kanssa. Tavoitteena on vertailla liikesensoriteknologian tarkkuutta ontumisen havaitsemisessa eläinlääkärin visuaaliseen arvioon verrattuna.
Suunnitelmanani on kerätä liikemittauksia eri koirista, joista sensoridataa verrataan eläinlääkäreiden arvioihin. Tavoitteena on tutkia, miten hyvin sensorit pystyvät havaitsemaan hienovaraisia ontumisia ja voisiko tämä tuoda lisäobjektiivisuutta ja tarkkuutta ontumisen diagnosointiin.
Liikesensorit ovat kevyitä (vain 10-20 grammaa) eivätkä ne vaikuta koiran liikkeisiin. Ne keräävät paljon dataa, joka analysoidaan tekoälypohjaisella ohjelmistolla. Tämä menetelmä voisi olla potentiaalinen vaihtoehto kalliimmille diagnostiikkalaitteille, joita kaikilla eläinlääkäreillä ei ole käytettävissä.
Haluaisin pyytää apuanne tutkimuksen toteuttamisessa, sillä tarvitsisin ison koiraryhmän, ja kaipailisin koiria seisovien lintukoirien parista. Liikesensorit puetaan koiralle ja koira juoksutetaan noin 25 metriä ravissa. Mittaukseen menee vain noin 10-15 minuuttia per koira, ja omistajalle annetaan mittauksen jälkeen palaute koiran liikkeistä, kuten suoruudesta, yliastunnasta, selkälinjasta, askelpituudesta, kintereiden ja ranteiden asennosta.
Erityisesti jos saisimme useamman koiran samasta taloudesta, se auttaisi tutkimuksen toteuttamisessa merkittävästi. Mittaukset on suunniteltu toteutettavaksi Tampereella tammikuussa.
Mikäli olette kiinnostuneita osallistumaan tutkimukseen, tai jos haluatte lisätietoja, olisin kiitollinen, jos ottaisitte yhteyttä minuun:
Isa Sipola
isa.sipola@emu.ee
Ystävällisin terveisin,
Isa Sipola
Eläinlääketieteen opiskelija, Tartto