Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

Mannermaiset seisojarodut ovat monipuoliseen metsästykseen soveltuvia käyttökoirarotuja. Käytännössä niiden päätyönä on Suomessa kanalintujahti, metsä- (riekko, teeri, metso, pyy) ja peltokanalinnuilla (fasaani ja peltopyy). Lisäksi nämä koirat soveltuvat erinomaisesti sorsajahtiin, kyyhkysjahtiin, jänisjahtiin seisovana ja ylösajavana koirana, verijälkikoiraksi haavoittuneen riistan verijäljelle sekä jotkin rodut (varsinkin saksalaiset rodut: saksanseisojat, münsterinseisojat ja weimarinseisojat) myös pienpetojen metsästykseen. Näiden rotujen metsästyksellisiä erityistaitoja testataan Suomessa kanakoirien erikoiskokeissa (KAER).

metsastys

Mannermaiset seisojarodut ovat erittäin riistaintoisia, eikä niitä tulisi hankkia kuin metsästävään kotiin. Näiden koirien koulutus toimivaksi metsästyskoiraksi edellyttää kuitenkin hyvää yhteistyötä isännän/emännän kanssa, joten kaikki sellaiset harrastusmuodot, jotka harjaannuttavat tuota yhteistyötä, soveltuvat erinomaisesti oheistoiminnaksi metsästyksen ohella. Toisaalta seisojilta vaaditaan kovaa kuntoa jaksaakseen kunnolla pitkätkin metsästysreissut usein vaativissakin maastoissa. Tämän vuoksi kaikki sellaiset harrastusmuodot, jotka parantavat koiran ja miksei isännän/emännänkin kuntoa soveltuvat erinomaisesti oheistoiminnaksi näiden koirien kanssa.

Tällaisia oheistoiminnaksi soveltuvia harrastuksia ovat esimerkiksi valjakkohiihto, tottelevaisuuskoulutus ja agility. Rodut soveltuisivat myös hyvin metsästyskoirien jäljestämiskokeisiin (MEJÄ) ja vahingoittuneen hirvieläimen jäljestämiskokeisiin (VAHI).