Saksanseisojakerho ry.

Saksanseisojakerho

Mannermaisten kanakoirien rotujärjestö

vetohiihto2

Liikunnan harrastaminen koiran kanssa on virkistävää niin mielelle kuin ruumiillekin. Se antaa virkeyttä omistajalle ja sitä kaipaa yhtälailla myös koira. Eräs mielenkiintoisimmista lajeista koiraliikunnan saralla on valjakkohiihto. Yleensä kaikki koirat oppivat pitämään vetämisestä, ja hiihto peruslajina on tuttua kaikille suomalaisille. Valjakkohiihtoa voi harrastaa sekä perinteisellä tyylillä että vapaalla luistelutekniikalla. Hiihtopaikoiksi sopivat järvien jäät, hankikannot, metsäautotiet ja tietysti koneella hoidetut kuntien latuverkostot (kysy aina lupa kunnan liikuntavastaavilta).

Valjakkohiihtoon tarvittavat varusteet: sukset, sauvat, vetovyö (jossa koukku vetonarua varten ja leveys n.7 cm), joustava vetonaru ja koiran valjaat. Valjaat kannattaa sovittaa asiantuntijan kanssa ennen ostopäätöstä.

Koiran voi halutessaan opettaa myös ahkioon, jolloin se voi vetää esim. lasta tai retkitarvikkeita. Tällöin koira tulee kytkeä ahkioon kiinteillä aisoilla, ettei ahkio tule jaloille.

Aloittelevan hiihtäjän on helpointa lähteä koiransa kanssa liikkeelle ottamalla yhteyttä kokeneempiin harrastajiin. Tällöin menetellään siten, että kokeneemmat hiihtävät edellä ja aloittelija perässä. Maasto kannattaa valita mahdollisimman helpoksi ja matkan on hyvä olla ensimmäisellä kerralla ehkä vain muutama sata metriä. Kokemuksen ja kunnon karttuessa matka voi olla jopa kymmeniä kilometrejä, tavallisimmin kuitenkin noin 10 km.

Hiihtäjän kannattaa verrytellä itsensä ja koiransa kunnolla ennen liikuntasuoritusta. Koiran tulisi olla syömättä noin kahden tunnin ajan ennen hiihtoa. Juomaa täytyy kuitenkin olla tarjolla, ja sitä kannattaa antaa koiralle myös pitkän suorituksen aikana. Hiihdon jälkeen koira täytyy verrytellä.

Kokemuksen ja innostuksen karttuessa valjakkohiihtoa voi harrastaa myös kilpailumielessä. Sarjoja löytyy kaikentasoisille hiihtäjille. Lisää tietoa www.palveluskoiraliitto.fi tai www.vul.fi.

Saksanseisojakerho järjestää vuosittain kilpailut omille roduilleen valjakkohiihdossa.