Saksanseisojakerho esittelee nettisivuillaan uudet käyttövaliot alkaen vuodesta 2023. Esittelyitä julkaistaan sivustolla sopivin väliajoin. Vanhemmista käyttövalioista löytyy tarinoita kerhon juhlajulkaisuista.
Kysymyksiin vastasi koiran omistaja Alpo Kautonen
Miten kuvailisit lyhyesti tuoretta KVA-koiraasi?
Pepi on kotioloissa kiltti ja rauhallinen. Metsällä työskentelee tasaisen varmasti ja kokemuksen myötä se on vaan parantunut.
Käyttövalioksi yltävällä koiralla täytyy olla ominaisuudet kunnossa, mutta myös ohjaajan on onnistuttava sen koulutuksessa.
Millainen koulutettava koirasi on ollut? Onko ollut haasteita ja kuinka niistä on selvitty ja mikä puolestaan on ollut helppoa?
Pepi on ollut varhaiskypsä ja helppo kouluttaa. Joissakin asioissa tuntui, että pelkästään muutamilla toistoilla Pepillä oli käsitys, mitä siltä vaadin. Toki pieniä mutkiakin matkassa on ollut. On käyty läpi paukkunoudot, peräänmenot yms, mutta niistä on selvitty suht vähällä treenaamisella. Helpointa oli kouluttaa nouto.
Mitä koulutuksellisia asioita pidät tärkeänä pennun ja nuoren koiran koulutuksessa?
Pennun kanssa mahdollisemman paljon yhdessäoloa ja kaikenlaista touhuamista. Siinä yhteydessä ”koulutan” luoksetuloa ja noudon alkeita. Tulevaan työmaahan tutustuminen on myös tärkeää lenkkien muodossa metsässä ja käynnit veden äärellä. Siitä sitten asteittain koiran kehitystason mukaan edetään harjoitteissa ja niiden vaativuudessa.
Kuinka paljon metsästätte ja mitä?
Kyyhky ja sorsajahdilla aloitetaan ja siitä jatketaan kanalinnun pyyntiin. Kauden loputtua monesti tulee mieleen, että melko vähän ehdin taas jahdissa käymään.
Miten/mistä olet saanut koulutusoppisi?
Saksanseisojan koulutusoppaalla aloitin. Sitä tuli luettua ja ensimmäistä seisojaa koulutettua. Kaverini Eerikäisen Matti on opettanut paljon seisojan kanssa metsästyksestä. Silloin kouluteltiin koiria useasti ja käytiin metsällä toteamassa sen hetkinen tila. Myös Torron Paulalta ja Peltosen Juhalta olen saanut paljon arvokasta oppia, mitä olen yrittänyt parhaani mukaan toteuttaa.
Miten koulutat noudon?
Aloitan melkein heti, kun pentu tulee taloon. Leikin mukana heittelen pientä damia tms. Otan myös mahdollisimman äkkiä linnun mukaan. Tavi on hyvä pikkukoiran harjoituksiin. Siitä etenen pienissä erissä eteenpäin koiran tasoa seuraten. Pyrin tekemään noudoista sellaisia , että koira joutuu käyttämään nenäänsä ja välttämään aina samalla kaavalla toistuvaa harjoittelua. Sitten kun totean, että tekninen taso on riittävä, niin vaatimustaso kasvaa ja nuori koira pääsee tekemään noutoja käytännön metsästyksessä. Toki tässäkin pitää seurata koiran reagointia ja pyrkiä tarjoamaan onnistuminen.
Miten avanssin saa säilymään tai parannettua sitä?
Vaikea kysymys. Tähän varmasti vaikuttaa koiran sisäinen ominaisuus, eli minkälainen se on ollut alunperin. Esim. Pepillä on ollut monentasoisia etenemisiä. Nykyisin metsällä se on riittävä.
Miten olet kouluttanut koirasi tiedottomaan?
Aloitan heti viheltämällä koiran pois, kun olen todennut koiran seisonnan kestävän. Jos koira on valmis, niin pyrin myös tiputtamaan linnun palkinnoksi. Jatkossa annan koiran seisoa ja katson irtoaako itsenäisesti tiedottamaan.
Mitä koirasi ominaisuutta arvostat/mistä nautit eniten?
Kun löysään Pepin hakuun, niin tiedän sen varmasti metsästävän minulle. Pepin säännöllinen haku on myös nautittavaa. Sen kanssa on helppo kulkea jahdissa.
Jos antaisit vinkkejä tuoreelle kanakoiran kouluttajalle/metsästäjälle, millaisia vinkkejä antaisit?
Keskustele useiden ihmisten kanssa ja ota itsellesi niistä mielestäsi sopivimmat koulutus ajatukset itsellesi. Tee rohkeasti harjoituksista erilaisia ja haastavia. Älä epäröi pyytää apua, jos ongelmia koulutuksessa ilmenee. Metsästä mahdollisimman paljon.